BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: piksov op 17 May 2010, 21:40:23
-
Hallo,
ik ben mijn wagons aan het 'behandelen' met smd weerstandjes van 10k. Ik plak ze over de wielisolatie en maak dan met electrisch geleidende lijm (bison electro, a 20 euro per ienie miene flesje) een elektische verbinding.
So far so good.
Per personenrijtuig maak 2 weerstands assen. Ik rij maximaal met 7 wagens, dus volgens mij is mijn trein dan elektisch gelijkwaardig aan een weerstand van 1429 Ohm .
1) Klopt dit? Is dat teveel van het goede?
Ik heb ook goederentreinen zoals een sleep van 15 * een ERZ iiiD wagen. Die wagens wilde ik maar 1 weerstandas geven.
Die 15 wagens zijn dan samen elektrisch vergelijkbaar met een weerstand van 667 Ohm?
2) Klopt dit? En kom ik hier nog mee weg?
Ik heb onderstaand tabelletje in elkaar gezet :
R = 10 K Ohm
1 10000
2 5000
3 3333
4 2500
5 2000
6 1667
7 1429
8 1250
9 1111
10 1000
11 909
12 833
13 769
14 714
15 667
Guus
-
Mja, zo kun je er tegenaan kijken, maar een probleem is er natuurlijk niet. Evenmin als er een probleem is indien je meerdere lampjes parallel op een stroombron met voldoende vermogen aansluit. Het enige wat je hebt vastgesteld is dat 15 wagens met een weerstandje van 10K meer stroom gebruiken dan 1 wagen met een weerstandje van 10K. 15 keer zoveel om precies te zijn, zijnde het equivalent van het stroomverbruik van een weerstandje van 667 ohm, zijnde ongeveer 30 mA bij een boosterspanning van 20 volt.
-
Mijn visie hierop: de gangbare stroomdetectors spreken aan bij 1mA. Een weerstand van 10k trekt een stroom van 2mA, ruim genoeg om de detector met zekerheid te laten aanspreken. Echter, een as kan tijdelijk het contact met het spoor verliezen, dus is het raadzaam meerdere assen van een weerstand te voorzien. Dan weet je zeker dat er altijd wel één is die werkt.
De bovengrens wordt bepaald door de capaciteit van de booster. Dus stel even extreem een goederentrein met 50 wagens. Elke wagen heeft 1 weerstand, dan trekken die samen 100mA. Dat is altijd nog minder dan een loc. Of in dezelfde orde van grootte als een personentrein met binnenverlichting.
-
ik ben mijn wagons aan het 'behandelen' met smd weerstandjes van 10k. Ik plak ze over de wielisolatie en maak dan met electrisch geleidende lijm (bison electro, a 20 euro per ienie miene flesje) een elektische verbinding.
Hallo Guus, Ik gebruik zilverlak van Bush voor ongeveer 8 euro te krijgen bij de modelspoorwinkel. Ik doe er al ongeveer 3 jaar mee en het flesje is nog 3/4 vol. Zie hier hoe de verpakking eruit ziet(foto te vergroten met de rechtermuis toets).
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,19304.msg380587.html#msg380587
Wellicht ook een optie ipv van het duurdere Bison.
Groet, Jeroen
-
Guus,
Hier zijn inmiddels meer 1000 assen voorzien van weerstandslak, alle assen op een wagon worden gedaan. Ik heb nog nooit problemen gehad met mijn stroomverbruik. Heb inmiddels 15A aan boosters erop zitten voor de complete baan.
Bijkomend voordeel is dat je baan en wielen schoonblijven met weerstanden van 10K
Grtzz Rob
-
@ Rob: een beetje off-topic ;D : hoe werkt dat dan? dat je rails schoon blijven? Dan moet het vuil toch aan je wielen gaan zitten denk ik...
nico
-
Ik heb wel eens vaker horen beweren dat stroomafnemende wielen schoner blijven dan elektrisch neutrale wielen. Maar ik heb er nooit een verklaring voor gelezen, en ik kan die verklaring ook niet zelf verzinnen. En eerlijk gezegd geloof ik het ook niet.
-
Klaas,
Je hoeft het ook niet te geloven Klaas maar gewoon aannemen. Het is hier de praktijk en de wielen die niet gedaan zijn verzamelen vuil en de met weerstandslak voorziene niet. Er zijn er zelfs bij die koperkleurig kleuren en niet alleen het loopvlak maar het gehele wiel.
@Nico,
Er loopt een stroom over die weerstand en op de een of andere manier veroorzaakt die daardoor een elektrolytische werking zodat het vuil verbrand of in ieder geval niet aanhecht. Het is misschien niet de juiste omschrijving maar mn ogen zijn goed.
Grtzz Rob
-
Je hoeft het ook niet te geloven Klaas maar gewoon aannemen.
Gewoon aannemen vind ik iets te makkelijk. Bij zulke verschijnselen wil ik graag een verklaring hebben.
-
Tja, dan moet je ook de physik achter kennen, maar ik denk de punt is, het werkt. Ook hier lopen meer dan 2000 assen op de club en Gouda met echt wat kilometers op de buik, en alle zijn naar 3 jaar of zo nog schoon. Zou wel iets aan de theorie zijn...
Ik heb allen voor 10 K SMDtje gekozen...
Groet
Bernd
-
Ik denk meer dat er een statische lading ontstaat op het flensvlak waardoor het vuil afstoot
-
Klaas,
Misschien moet je maar eens een proefopstelling gaan maken
Grtzz Rob
-
Rob, ik heb intussen uit onverdachte hoek een prive bericht gekregen van iemand die ook deze ervaring heeft.
Een proefopstelling maken is natuurlijk geen antwoord op mijn vraag. Ik wil graag weten hoe het komt, want ik kan me daar helemaal niks bij voorstellen.
-
Klaas,
Ik heb het toch uitgelegd dat ik het niet weet maar het wel vaststel. Ik ben maar een simpel persoontje die wat weet van electro en nog vele andere dingen maar ga niet te ver in detail.
Als jij dan wil weten hoe iets komt is het toch aan jou om dat uit te zoeken. Ik heb dit onderwerp (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,11114.0.html) in het verleden al eerder aangekaart en waar jij al eerder commentaar op geleverd heb in de trant van onverklaarbaar. Nu hoor je het weer van meerdere zijden en zeg je het nog steeds. Als jij het al niet weet hoe moet ik het dan weten ??? ??? ???
Dus moet jij toch actie ondernemen want die kennis zit hier dus blijkbaar niet :(.
Maar goed ben dus niet de enigste (y)
Grtzz Rob
-
Rob,
Door de reacties hier ben ik inmiddels zover om dat ik aanneem dat het effect er is.
Maar een proefopstelling maken om het te onderzoeken heeft voor mij nog steeds weinig zin. Ik zou dan waarschijnlijk ook vaststellen dat het zo is. Maar om uit te zoeken waarom het zo is moet je toch een idee hebben waar je naar moet zoeken. En ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik ben dan wel slim, maar dit soort fundamenteel onderzoek is voor mij ook een brug te ver. Daarom blijf ik nog steeds open voor suggesties.
-
Lees maar eens de "bijbel der digitale modelspoortechniek", oftewel het Edits boek. Op pagina 79/ 80 staat een verklaring voor het "schoonrijden" van wielen van loks met een dekoder, maar of die verklaring ook opgaat voor rijtuigen met een weerstand, dat vraag ik me nu af. Maar wie weet geeft dit een aanzetje richting de verklaring van dit fenomeen.
Jelle.
-
Goeie tip. Ik heb dat boek wel eens gelezen, maar kan me niet meer herinneren dat dat er in staat. Ga het nog eens ophalen in de bieb.
-
Kan de pagina's wel voor je uitprinten Klaas.Stuur ze dan wel per PB als je wilt.
Gr.Jan
-
Ik ben daar eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar... Ik had er ook nog nooit van gehoord dat je wielen minder vuil worden met een klein weerstand....
Groeten Ronald.
-
Bedankt allemaal voor jullie bijdragen, ik kan zeker door het verhaal van Klaas de boel weer in perpectief plaatsen:
Een asje met weerstand snoept ongeveer 2 mA.
Heb je 100 weerstand assen op de baan staan dan kost dat dus 200 mA.
Dat gaat helemaal nergens over.
.. gauw verder met plakken en lakken van die smd weerstandjes ..
Guus
-
Goeie tip. Ik heb dat boek wel eens gelezen, maar kan me niet meer herinneren dat dat er in staat. Ga het nog eens ophalen in de bieb.
Benieuwd wat je ervan vindt Klaas, maar erg overtuigend is het niet. Het idee is dat bij een analoge loc de inductiespanning van de motor bij kleine stroomonderbrekingen vonken veroorzaakt, zodat het vuil in de wielen wordt gebrand. Bij digitale locs zit de decoder ertussen en zouden dat soort vonken niet ontstaan.
Nou weet ik toch heel zeker dat ook bij digitale locs de wielen vuil op den duur vuil worden. In ieder geval kan deze 'verklaring' niets te maken hebben met weerstandjes tussen wielen van losse wagens.
-
Mannen,
Ik moet Rob bijvallen, ik heb exact dezelfde ervaring. Ik gebruikte normaal altijd 1 10K smd weerstandje per wielstel (zie de link in mijn eerdere post in dit draadje). Je ziet dan duidelijk dat de wielen zonder weerstand na verloop van tijd vuil aankoekt, en bij de wielen met de weerstand niet. Ik ben nu bezig alle wielen van een SMD weerstandje te voorzien. Ik zal eff kijken of ik morgenavond een foto kan maken van een wielstel die ik nog niet heb aangepakt.
Greetz, Jeroen
-
Dat zou heel mooi zijn... kunnen we het verschil goed zien. Ik ben benieuwd... aangezien ik ook nog een hele collectie wagons en rijtuigen te doen heb :)
Groeten Ronald.
-
Daar wil ik nog wel een kanttekening bij plaatsen.
Bij weerstandslak gebeurd het dat na verloop van tijd de laag op de een of andere manier toch niet meer homogeen is en daardoor zijn effect verliest. Een van de oorzaken is natuurlijk temperatuur schommelingen en misschien nog wel meer. Er is ook geen pijl op te trekken qua tijdsduur.
De wagons welke een smd weerstand hebben hebben dit verschijnsel niet omdat daar het contact verlies niet optreedt zover ik nu heb kunnen vaststellen.
Maar als de breuk of contact verlies is gaan de betreffende wielen gelijk in de vervuiling wat zich weer manifesteert in hobbelig rijgedrag. En als er meerdere in de samenstelling zitten kan het zomaar zijn dat een wisselstraat te vroeg wordt vrijgegeven of een spookmelding volgt. (dit is voor Koploper gebruikers, want van de rest heb ik geen kaas gegeten).
Grtzz Rob
-
Kan de pagina's wel voor je uitprinten Klaas.Stuur ze dan wel per PB als je wilt.
Graag. Maar ik weet niet of je in een PB bijlagen mee kan sturen. Anders kan het ook per e-mail. Mijn e-mail adres staat op mijn website, en mijn website vind je door op het wereldbolletje naast mijn berichten te klikken.
-
Intussen heb ik van jari de scans van de betreffende bladzijden uit het Edits boek gekregen.
Door de verklaring daar ben ik nog niet echt overtuigd. Er wordt gesteld dat er bij analoog rijden vonken ontstaan aan de wielen. Dat is inderdaad een bekend effect, dat je kunt verminderen door zo veel mogelijk wielen aan de stroomafname te laten meedoen.
Maar er wordt ook gesteld dat door die vonken het vuil juist inbrandt. En daar ben ik nog niet mee weg. In Engeland is namelijk een apparaatje populair, de Relco. Dat is een apparaat dat bij een stroomonderbreking door middel van hoogspanning juist een vonk laat ontstaan om het vuil te laten wegbranden.
Maar los daarvan is het ook geen verklaring voor het probleem waar het hier over gaat, nl. het verschil tussen loopassen die een beetje stroom afnemen, en loopassen die helemaal geen stroom afnemen. Voor die verklaring sta ik nog steeds open, want het lukt me niet om die zelf te bedenken.
-
Ik volg dit draadje met grote intresse omdat ik inmiddels de baan zover klaar heb dat er testritten gedaan kunnen worden en dus ook de diverse wagens ga voorzein van weerstandslak of SMD weerstande. (Keuze is nog niet gemaakt)
Welke SMD weerstanden zou ik overigens het beste kunnen toepassen ? (Conrad ?)
Michel
-
Een fotootje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/smd.jpg)
Is inderdaad van Conrad en de kenners zullen wel de bouwvorm kunnen noemen, 1206 denk ik.
Behalve weerstandlak of een SMD-weerstand, kun je vaak ook een gewone weerstand gebruiken. Staat uitgelegd op de site van het n-project (http://www.nproject.org/nl/modelspoor-digitaal-en-dcc/stroomdetectie-van-wielen-bij-digitaal.html). Vooral erg handig bij draaistellen. Je ziet er niets van, het is goedkoop en zo gebeurd.
Verder heeft Roco wielstellen met een ingebouwde weerstand. Erg gemakkelijk, maar relatief duur en ze passen niet eens op alle Roco wagens.
-
Hi All,
Nog even een reactie op het schoonrijden van de sporen en de wielen. Het is bekend dat een (hoogfrequente) wisselspanning een reinigend effect heeft op de contactvlakken waar de spanning over staat, omdat door de wisselende plus en min het vuil niet aan één van de polen kan blijven plakken, wat bij een gelijkspanning wel gebeurt. Daarbij is het minst edele metaal de klos en dat zijn bij de moderne modelsporen normaal geproken de wielen. De digitale spanning die we gebruiken kun je met een beetje goede wil zien als medium hoogfrequente wisselspanning, omdat het een puls systeem is. Er is voor het digitale tijdperk ooit een systeem op de markt geweest dat, naast de gelijkspanning een hoogfrequente spanning op de baan zette. De frequentie was zo hoog, dat de motoren er geen last van hadden. Het effect was geweldig, de wielen en de rails bleven perfect schoon. De radioluisterende en TV-kijkende huisgenoten waren minder enthousiast met zo'n flinke stoorzender in huis. Een paar meter rails met een hoogfrequente spanning erop is ook een fantastische antenne. Daardoor was het systeem geen lang leven beschoren.
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0088_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0088_6.jpg)
1206 is juist, gebruik ik ook. Ik draai zelfs nog de isoleerbuis af, dan is de oppervlakte om de weerstand vast te plakken nog wat groter.
Als iemand interesse heeft in Grafiet-Lack om weerstands assen te bouwen, ik heb nog twee Spraydosen liggen ;)
Groet
Bernd
-
Het idee is dat bij een analoge loc de inductiespanning van de motor bij kleine stroomonderbrekingen vonken veroorzaakt, zodat het vuil in de wielen wordt gebrand. Bij digitale locs zit de decoder ertussen en zouden dat soort vonken niet ontstaan.
Nou weet ik toch heel zeker dat ook bij digitale locs de wielen vuil op den duur vuil worden. In ieder geval kan deze 'verklaring' niets te maken hebben met weerstandjes tussen wielen van losse wagens.
Ik vermoed eerder dat bij een DC lok een vonk tussen rails en wielen langer blijft bestaan dan bij een DCC lok omdat bij deze laatste de vonk als het ware sneller uitdooft door de snel wisselende signalen. Als ik me niet vergis is dit ook het geval bij een AC lok (al ben ik daar geen ervaringsdeskundige in).
Bij relais zie je hetzelfde fenomeen opduiken. Te kleine stromen door (en spanning over) de contacten van een relais kunnen tot gevolg hebben dat er zich een oxidatielaag vormt (of anders gezegd niet weggebrand wordt). Dit effect heeft sterke gelijkenis met wielen die wel/geen stroom afnemen.
mvg,
Patrick Smout
-
All,
ik heb gemerkt dat een sate-prikker ook goed werkt om een klein beetje geleidende lak tussen smd weerstand en de as aan te brengen: de prikker heel licht in de lak dopen en je kunt een stipje lak aanbrengen.
Je hoeft dan ook niet je kwastje schoon te maken ...
-
Patrick,
........... hebben dat er zich een oxidatielaag vormt (of anders gezegd niet weggebrand wordt). Dit effect heeft sterke gelijkenis met wielen die wel/geen stroom afnemen.
Het is zo dat het effect heeft op het gehele wiel en niet alleen op het loopvlak. Bijgaande foto geeft dat ook aan waar het ene wiel geheel koperkleurig is geworden.
(http://i128.photobucket.com/albums/p167/Seaking100/PICT6202.jpg)
Grtzz Rob
-
Patrick,
Het is zo dat het effect heeft op het gehele wiel en niet alleen op het loopvlak. Bijgaande foto geeft dat ook aan waar het ene wiel geheel koperkleurig is geworden.
Dit is in elk geval sterker dan wat ik bij mijn rijtuigen vastgesteld heb. Kan ik niet verklaren.
gr,
Patrick