BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Severt op 06 May 2010, 10:02:29
-
Het probleem: de baanverlichting (lantaarns) gaat uit als er een wissel omgaat. Dat wissels stroomvreters zijn wist ik, maar zo erg had ik niet verwacht.
De situatie van mijn baantje (Z-spoor) is heel simpel: 1 trafo die alles voedt. Baanspanning, 6 wissels, 4 seinen en een 6tal LED lantaarns. En een paar relais uiteraard.
De wissels zijn op wisselstroom aangesloten, alle relais via een gelijkrichter op gelijkspanning. Ook de straatlantaarns waar het nu over gaat zijn op gelijkspanning aangesloten. Voor de volledigheid: de straatlantaarns zijn 2,8-3V, ik heb er 6 in serie geschakeld direct na de gelijkrichter. Dus die krijgen met z'n 6en 16 volt, waardoor ze al behoorlijk gedimd zijn. Een 7e erop aansluiten lukt niet, dan krijgen de lantaarns te weinig stroom.
Nu zag ik vele berichten over binnenverlichting constant houden mbv een condensator, maar dat moet voor deze lantaarns ook kunnen lijkt me. Maar die condensator moet dan wat groter zijn? En ook voldoende capaciteit hebben, want elke paar seconden wordt een wissel bediend. Het is nl een zeer klein baantje, waarin wissels "goed" worden gezet dmv reed's. En ook handmatig.
Welke condensator kan ik gebruiken die de lantaarns van voldoende stroom blijft voorzien?
-
Waarom niet een aparte trafo voor je verlichting?
-
Ruimte. Of eigenlijk: gebrek aan ruimte. Het is dithttp://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,26738.0.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,26738.0.html) baantje, ik krijg 1 trafo er nauwelijks in. (eigenlijk krijg ik 'm er op dit moment niet in, ben nog op zoek naar een kleinere trafo..)
-
Probeer de wissels eens met gelijkstroom te schakelen en zet een weerstand van pakweg 330 ohm 1/4W in serie
met de wisselaandrijving.
-
Ah, dat heb ik al eens geprobeerd. De Marklin Z wissels reageren niet lekker op gelijkstoom.
-
@ Severt: 6 gloeilampjes (of zijn het LED's?) zijn aardige verbruikers: alleen met een of meerdere dikke elco's (ik denk dat je toch aan 6800 uF of nog hoger moet denken) kun je de piek die bij het schakelen van een wissel ontstaat, opvangen: een 6800 uF elco's is echter behoorlijk fors, dus ook daar speelt het ruimteprobleem waarschijnlijk mee.
-
Het zijn LED's. Zal de 445439 - 89 (Conrad site) dus werken? Da's 16 x 40mm, daar heb ik meer dan genoeg plaats voor.
Of nog zwaarder: 445516 - 89 da's 22x30mm.
-
Er staat in de vraag duidelijk dat het om 6 leds in serie gaat. Dat verbruikt zowat niks. Een niet al te groot uitgevallen elco van 470 of 1000 microfarad zou genoeg moeten zijn. Staat er trouwens nog een kleine weerstand in serie met de leds?
Of het de meest gewenste oplossing is, is wat anders. Er moet ergens onder het landschap toch wel ruimte zijn voor een klein trafootje voor de verlichting. Nog beter is misschien een stekkernetvoeding.
Zit er in de huidige startsets trouwens ook geen stekkernetvoeding met losse rijregelaar? Heb je gelijk het probleem met je huidige trafo opgelost.
-
De vervanging van de trafo moet ik nog even naar kijken. Ik heb al gezien dat een normale Z trafo (die witte) moet passen. Ik heb nog een oude, die is 1 cm te groot....
Als ik tegen zo'n nieuwe startset aanloop (met een V60) dan koop ik die wel. Voor de lampjes gebruik ik wel een condensator, die dingen zijn klein en kosten niets zo te zien. Waarom is dit niet gewenst overigens?
Er zit verder geen weerstandje bij die LED's trouwens.
-
Er zit verder geen weerstandje bij die LED's trouwens.
Dan zit daar de belangrijkste oorzaak van je probleem. Je schrijft dat je nu eigenlijk al te weinig spanning hebt voor 6 leds in serie. Als de spanning ook maar even in elkaar zakt is het dan ook gelijk gedaan.
Leds zijn geen gloeilampen, je moet ze op stroom sturen. Het eenvoudigst gaat dat met een weerstand. In jouw geval kan je dan 3 of hoogstens 4 leds in serie zetten. De rest van de spanning moet je in een weerstand wegwerken.
Een mooiere oplossing is een stroomregelaar. Kijk voor inspiratie eens op deze pagina van mijn website (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/frontsein.html) en dan schakeling 6. Daar staan 3 leds parallel getekend, maar in jouw geval zou ik er 3 of 4 in serie zetten. De weerstand van 15 ohm moet je dan wel vergroten, iets tussen 50 en 100 ohm lijkt mij een goede waarde. Als je dan ook nog de gelijkspanning afvlakt met een elcootje van een paar honderd uF zul je zien dat de leds geen krimp meer geven bij het schakelen van de wissels.
-
Je schrijft dat je nu eigenlijk al te weinig spanning hebt voor 6 leds in serie.
Klopt, dat heb ik express gedaan omdat anders de LEDs te fel zijn.
Ik begrijp dat je 2 oplossingen voordraagt? Een simpele met een weerstand en een wat meer complexe, maar wel betere/mooie oplossing?
Ik wil beide wel gaan proberen.
Voor de simpele: welke waarde moet die weerstand hebben?
En voor de mooie invulling: ik zie van die transistoren a,b en c versies staan bij Conrad. En die 4K7 weerstand, wat is dat?
Dank voor de hulp iedereen!
-
Voor de simpele: welke waarde moet die weerstand hebben?
Dat hangt van de situatie af. Stel je zet 4 leds in serie, daar heb je ongeveer 12V voor nodig. Je hebt 16V beschikbaar, dus blijft er 4V over voor de weerstand. Stel dat je er 10mA door wil laten lopen, dan wordt de weerstand 4V/10mA = 400 ohm. Dat is een waarde die in de standaardreeks niet voorkomt, dus moet je een iets lagere kiezen (390 ohm) of een hogere (470 ohm). Als je eenmaal zo'n richtwaarde hebt is het verder een kwestie van experimentern als je de lichtopbrengst te fel of te zwak vindt.
En voor de mooie invulling: ik zie van die transistoren a,b en c versies staan bij Conrad. En die 4K7 weerstand, wat is dat?
De letter achter het transistortype geeft de stroomversterkingsfactor aan, a is de laagste, c de hoogste. In deze toepassing is eigenlijk alles goed, ik werk zelf meestal met b.
4k7 betekent 4,7k , dat is 4700 ohm.
-
Dank, die componentjes kosten echt niets zie ik, ik ga er een paar bestellen en experimenteren.
-
Gisteren de componenten gehaald en in elkaar gesoldeerd. Helaas zonder resultaat, dus ik doe vast iets verkeerd.
Ik heb dit schema nagemaakt: http://people.zeelandnet.nl/zondervan/frontsein6.gif
Althans, alleen het linkerdeel. Ik ben ervan uitgegaan dat SAR + is en SAL -. Ik heb de diode weggelaten trouwens. Hopelijk heb ik het zo goed begrepen.
Ik heb er 4 LED's in serie tussen gehangen, maar er gebeurt niets anders dan dat ik dit schema geheel weglaat. De LED's branden even sterk en nog steeds gaan ze uit als ik een wissel omzet.
Ik heb er daarna een 220uf elco en ook een 470uf elco tussen gehangen. Beide geen succes; ze dimmen de LED's in ongeveer 2 seconden tijd naar het minimum (LED's blijven wel aan trouwens, maar maximaal gedimd), maar de LED's gaan uit als de wissel wordt omgezet.
Ik heb ook nog de simpele oplossing geprobeerd. Zowel een 390 als 470ohm weerstand in de LED serie opgenomen. Geen enkel effect. De LED's zijn niet gedimd en ook nu gaan de LED's uit als ik een wissel omzet.
Een uitgebreide beschrijving, maar zo wordt het wellicht makkelijker te zien wat er fout gaat.
-
Ik heb er daarna een 220uf elco en ook een 470uf elco tussen gehangen.
Waar heb je die elco tussen gehangen?
-
hmm, sowieso zou ik een wat grotere condensator kiezen. Zelfs met 1000 microFarad blijven LED's slechts enkele seconden branden.
Mijn voorstel, kijk naar deze voeding (http://www.circuitsonline.net/schakelingen/32/voedingen/lm-317-voeding.html). Zet de LED-lampen per 2 in Serie en stel de voeding op 5 Volt. Sluit dan vervolgens een Gold cap aan. Die zijn extreem krachtig met hun 1 F en zo blijven de LED's waarschijnlijk enkele minuten nabranden. Die voeding kost in totaal een kleine 15 euro, waarbij de Gold Cap met 7 euro het duurst is. Natuurlijk NIET VERGETEN de voorweerstand van de LED-lantaarns aan te passen, anders krijg je rotjes op palen.
-
Sander, dat is gewoon zonde van de spanning die je hebt: met 16 Volt kan je er met gemak 3, en waarschijnlijk ook nog wel 4 in serie zetten met een voorschakelweerstand. Daarnaast is 2 LED's in serie op 5 Volt net zo krap als de 6 LED's op 16 Volt nu.
Met een 317 ga je alleen maar veel vermogen wegstoken.
-
Als je de spanning van 16 volt wilt behouden, zul je 3 Goldcaps van 1F 5,5 V in serie moeten zetten.
Als gevolg hiervan heb je wel minder capaciteit. De capaciteit zal dan 1/3 Farad bedragen, met een maximale spanning van 16,5 V. Makkelijker, neemt minder ruimte in, maar is wel duur. Reken op prijzen tot 24 euro voor de 3 Goldcaps.
-
Waar heb je die elco tussen gehangen?
Op de plaats waar in jou schema de diode D1 zit. Of eigenlijk, net voor de LED,s, dus na de splitsing tussen het pad naar de LED'en de 4k7 weerstand.
Enne, over een grotere condensator, dat was mijn oorspronkelijke idee ;D maar waarvan ik begreep dat er betere oplossingen zijn.
-
Op de plaats waar in jou schema de diode D1 zit. Of eigenlijk, net voor de LED,s, dus na de splitsing tussen het pad naar de LED'en de 4k7 weerstand.
Daar kan ik letterlijk geen touw aan vastknopen.
Je bedoelt toch niet dat de elco in serie staat met de leds?
-
Eh, ja. Leek mij logisch.
-
Wat er dan gebeurd is dat de condensator zich oplaad via de LED's. Die stroom laat de LED's branden. Na enkele momenten is de condensator vol. Dan loopt er nagenoeg geen stroom meer (lekstromen ach .... ). Geen wonder dat ze uitgaan. De condensator moet paralel aan de LED's staan en VOOR de weerstand. zo dus
+16V -+- R --- LED's -- massa
|
C
|
massa
-
hmm, sowieso zou ik een wat grotere condensator kiezen. Zelfs met 1000 microFarad blijven LED's slechts enkele seconden branden.
Dat is voor het beoogde doel ook meer dan genoeg.
-
Inderdaad, de LED's hoeven maar 1 sec door de condensator gevoed te worden, en de condensator moet wel zsm (binnen 1 sec het liefst) opgeladen worden.
Ik ga het even aanpassen. Dank zover.
<edit> Het werkt nu. Er zijn nu 6 LED's in serie met een 470Ohm (of 390, maakte geen verschil en ik weet niet meet welke ik heb laten zitten) weerstand ervoor. En ik heb een elco van 470uf gebruikt.
De LED's zijn nu mooi gedimd en blijven aan als de wissel omgaat. Die 470uf elco is meer dan voldoende, de LED's blijven nog minimaal 30 sec nabranden als ik de aan/uit schakelaar heb omgezet. Wel apart trouwens, ze gaan niet allemaal tegelijk uit, terwijl ze toch in serie staan.