BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Berttrein op 05 May 2010, 17:58:10
-
Hallo,
Hierbij enkele vragen van een niet electro kenner.
Ik ben een baan aan het bouwen. Werk met Fleischmann Twinn center en wil daar koploper bij gaan gebruiken. Verder wil ik werken met een aantal blokken en een deel van de baan niet (tussen de blokken) niet met bezetmelders gaan uitrusten. Tenslotte ook wisseldecoders aansluiten.
Nu heb ik de volgende vragen:
1. ringleiding: kan ik ook dit principe gebruiken maar niet echt een ring maken. Dus gewoon langs de modules werken? Levert dit stroomproblemen op?
2. Kan ik voor de delen van de baan die niet met bezetmelders worden uitgerust de stroomvoerende draad aansluiten op dezelfde ringleiding als die van de stroomvoerende draden van de blokken met bezetmelders of moeten deze apart worden aangesloten?
3. blokken/secties:
Ik heb de blokken aan beide kanten geisoleerd maar moet nu aan een kant de rails flexen om de secties (2 per blok) te maken. Waar doe ik dat en waar soldeer ik de stroomtoevoer aan de baan?
Alvast bedankt voor jullie reactie!
Bert
-
Hallo Bert,
Even wat antwoord op je vragen:
1. Ringleiding: Je hoeft inderdaad geen echte "ring" te maken. Deze kunnen gewoon langs de modules lopen. De ringleiding bestaat uit minimaal twee draden, de rode en bruine. De bruine is de massa-draad en de rode is de draad die langs alle bezetmelders gaat en zo de secties in de blokken voedt.
2. Nee, voor de baandelen die niet aangesloten zijn op een bezetmelder moet je onderstaande diodeschakeling bouwen. Je kan wel een aparte draad (de derde draad) opnemen in je "ringleiding of cvl" waar deze diodeschakeling één keer aan het begin inzit. Hiermee sluit je dan alle niet gedetecteerde secties aan.
(http://people.zeelandnet.nl/rosoft/diodes.JPG)
Tekening: Wim Ros
Met de diodeschakeling wordt voorkomen dat je vreemde meldingen met je bezetmelders krijgt.
3. Secties in blokken: Je hebt de blokken aan beide zijden geïsoleerd, dan kan je 2 secties maken aan de uiteinde van ieder blok. De lengte van de secties kan je in principe eerst zo'n 40cm aanhouden, dit moet je eigenlijk zelf uitproberen, dit heeft te maken met de maximale snelheid waarmee je rijdt. Zie ook het hoofdstuk blokken in de handleiding van Koploper.
4. Secties fysiek maken: Zaag één spoorstaaf door en wel waar de rode draad aan moet. De railstaaf met de bruine draad moet ononderbroken zijn. Je kan met een roco-zaagje of drempel met slijpschijf een scheiding c.q. onderbreking maken.
4. Het aansluiten van de secties op de rails: Gewoon de rode draad ergens in de sectie vast solderen. Je kan dan meteen aan de andere railstaaf een bruine draad solderen. De rode draad gaat naar de bezetmelder en de bruine draad soldeer je op de massa van je ringleiding
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.
Groeten Ronald.
-
Wat meer uitleg over die diodeschakeling staat hier: diodeschakeling-voor-toepassing-in-ongedetecteerde-secties-bij-een-digitale-modelbaan.html (http://www.nproject.org/nl/modelspoor-digitaal-en-dcc/diodeschakeling-voor-toepassing-in-ongedetecteerde-secties-bij-een-digitale-modelbaan.html).
-
Hallo Ronald en Frans,
Dank voor jullie antwoorden!
de antwoorden over ringleiding en secties/blokken zijn mij duidelijk.
Wat betreft de diodenschakeling lees ik wat er staat maar hoe ik dit moet doen weet ik nog niet.
Als ik dit 1x aan het begin van de draad aansluit voor de delen die niet met een bezetmelder beveiligd zijn, sluit ik dat dan aan op de extra bruine of rode draad die rechtstreeks naar twin center moet? Of op allebei?
Op plaatje van Ronald zie ik 1 draad. Op verwijzing naar website staat er een verbinding op de foto met twee kleuren (blauw en bruin). Ik hoop dat jullie mijn vraag snappen!
Groeten Bert
-
Hallo,
Nog even een bijkomend vraagje mijnentwege,
voor niet gedetecteerde sporen in een station kan ik deze diode schakeling dus ook toepassen als ik het goed begrijp.
Ben ook nieuw in deze materie.
Groetjes.
Matheus.
-
Hallo Bert,
Je sluit hem aan op de rode draad. In de bruine draad (massa) mag geen diodeschakeling.
(http://people.zeelandnet.nl/rosoft/S88SD16Rail.JPG)
Foto: Wim Ros - eerder geplaatst in: draadje "ringleiding diode bij S88 module (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,26986.msg412348.html#msg412348)
@Matheus: Inderdaad je kan deze schakeling ook toepassen bij jouw niet gedetecteerde sporen in een station. Eigenlijk sterker gezegd: je moet hem gebruiken. De diodeschakeling zorgt ervoor dat er een zelfde spanningsval tussen de gedeeltes met bezetmelder en de gedeeltes zonder bezetmelder. Bij toepassing van de diodeschakeling zal je bezetmelder beter detecteren.
Groeten Ronald.
-
Hallo Ronald,
Weer een stapje verder! Dank!
Begrijp ik het nu goed dat ik op dezelfde bruine draad (massa) zowel de blokken met bezetmelders als de blokken zonder bezetmelders kan aansluiten of moeten deze ook gescheiden zijn?
Groeten Bert
-
Hallo Bert,
Deze hoeven niet gescheiden te zijn. In principe zit bij gedetecteerd en ongedetecteerd het verschil alleen in de rode draad.
Groeten Ronald.
-
Dank! Ik ga nu eerst maar weer aan de slag. Erg prettig om zo weer verder te komen. Ik kom terug!
Groeten Bert
-
voor niet gedetecteerde sporen in een station kan ik deze diode schakeling dus ook toepassen als ik het goed begrijp.
Yep, deze schakeling kan op elk "niet gedetecteerde" stuk spoor. De suggestie van een 3e ringleidingsdraad is daar handig. Meestal worden wissels ook als "niet gedetecteerd" aangesloten. Er zijn nl een aantal computerbesturing-gebruikers die dit "not-done" vinden 8). Denk ook aan een eventuele draaischijf of rolbrug.
Overigens, voor wat betreft "echte ringleiding"; Ik heb ergens gelezen, weet niet meer waar, dat het echt rond maken van de ringleiding niet verstandig is.
Allie
-
Inderdaad, dat is al vaker hier op het forum besproken en ook op andere websites... Het in een "ring" of cirkel leggen van een centrale voedings leiding is niet aan te bevelen. Je kan hem beter als een één hoofdleiding met zijtakken aanleggen.
Maar Allie wat bedoel je met denk aan draaischijf of rolbrug? Daar moet je juist wel gedetecteerd hebben... anders weet het treinbesturingsprogramma niet dat er een locomotief op staat.
Groeten Ronald.
-
Ik heb ergens gelezen, weet niet meer waar, dat het echt rond maken van de ringleiding niet verstandig is.
Dat lees ik ook wel eens, maar helaas is er niemand die daar een sluitende elektrische verklaring voor kan geven. Die is volgens mij ook niet te geven, want het is onzin dat je er geen ring van mag maken.
-
antwoord: EMC
Lussen zorgen voor inductie.
-
Hahaha lol,
Nee, 1 ringleiding doet niks. Inductie/EMC zijn niet de dingen die storingen veroorzaken.
Bij ons bedrijf passen we in besturingskasten altijd een lus toe. Dit omdat je anders hetzelfde probleem kan hebben als met een treinbaan, dat je aan het einde van je draad geen spanning overhoud. Met een lus is de spanningsval gewoon veel lager.
Inductie: Wordt opgewekt door een wisselend magnetisch veld. Dus als er 2 aders langs elkaar liggen en op de ene staat (wissel) spanning kan deze door zijn wisselende magnetische veld de andere be-invloeden. Dit omdat de andere ader een geleider in en wisselend magnetisch veld is. In deze ader wordt er dan een spanning/stroom opgewekt. Dit "kan" storingen opwekken, of spanning op aders die je niet wilt.
Als je dus 1 ring hebt is er niks aan de hand. Meerdere ringen op elkaar gaan moeilijkheden opleveren. Pak maar is je haspel, rol van de 15 meter 2 meter uit en sluit dan je wasmachine is aan. Bel wel eerst de brandweer voordat je hem aanzet!
Dus inductie kan in deze geen rol spelen, wat het mogelijk wel kan zijn... geen idee...
Johan.
-
Sorry, maar dat van die haspel heeft niet zo veel te maken met het ringprobleem. Dat het ding warm wordt als je er in opgerolde toestand veel stroom doorheen jaagt, (neem dan een droger i.p.v. een wasmachine, die trekt nòg meer stroom ;D) heeft alleen te make met warmte-ontwikkeling. Een uitgerolde kabel kan zijn warmte kwijt aan de omgeving, een opgerolde niet.
Als je dit effect wilt bestuderen, kun je trouwens beter een haspel van 50 m nemen dan eentje van 25 m. ;) ;D Kies er bij voorkeur ook een met 3 draden van 1,52. Die worden nl. sneller warm dan 3 x 2,52. ;D ;D
Maar ff zonder gekheid: don't do this at home! Neither at work! :o
Ringen, lussen en dan met name aardlussen zijn berucht in de audio als veroorzakers van brom. :-\ Dat wordt inderdaad veroorzaakt door inductie. In hoeverre dat problemen geeft in de bedrading onder je treinbaan, weet ik niet. Ik ga het in ieder geval niet proberen, maar maak een stervormig net.
In de installatietechniek speelt dat probleem van storingen niet of veel minder. Daar gaat het erom dat je de spanningsverliezen laag houdt èn zorgt voor continuïteit.
Mvg,
Henk
-
Lussen zorgen voor inductie.
Dat is niet de goede verklaring. Bij een ringleiding heb je twee draden naast elkaar lopen, en de stromen in die draden lopen tegengesteld. Die stromen heffen dus elkaars magneetveld op. Het inductieverhaal kun je dus vergeten.
Bovendien lopen veel modelspoorbanen ook ringvormig, en dat is nooit een probleem. Waarom zou een gesloten voedingsring dan wel een probleem zijn?
-
Ringen, lussen en dan met name aardlussen zijn berucht in de audio als veroorzakers van brom. :-\
Dit effect wordt ook vaak aangehaald als motief waarom je de voedingsleiding niet in een lus moet leggen. Maar dat zijn onvergelijkbare situaties.
-
Sorry, maar dat van die haspel heeft niet zo veel te maken met het ringprobleem. Dat het ding warm wordt als je er in opgerolde toestand veel stroom doorheen jaagt, (neem dan een droger i.p.v. een wasmachine, die trekt nòg meer stroom ;D) heeft alleen te make met warmte-ontwikkeling. Een uitgerolde kabel kan zijn warmte kwijt aan de omgeving, een opgerolde niet.
Lol henk,
als je goed leest gebruik ik dit voorbeeld om de inductie uit te leggen. Je zegt hij wordt warm. klopt. hoe? omdat de magnetische velden elkaar versterken en er een hogere stroom gaat lopen. De aders worden warmer omdat ze niet geschikt zijn om die hogere stroom te dragen. Als tie uitgerold is kan hij inderdaad zijn warmte kwijt. Maar er wordt ook minder opgewekt omdat er geen magnetische velden zijn die elkaar versterken...
-
Maar Allie wat bedoel je met denk aan draaischijf of rolbrug? Daar moet je juist wel gedetecteerd hebben... anders weet het treinbesturingsprogramma niet dat er een locomotief op staat.
Ronald,
Dat is juist, echter wanneer je je programma niet gebruikt om te rangeren (met de hand), dan is het niet nodig om dit uit te voeren. Daar doelde ik op.
Groet,
Allie
-
... Maar er wordt ook minder opgewekt omdat er geen magnetische velden zijn die elkaar versterken...
??? ???
Dus als ik een kabel van een paar kilometer koop, deze oprol en al mijn vermogen via die kabel onttrek zou het wel eens kunnen zijn dat ik bijna niks meer uit het net nodig heb? Laten we het wel serieus houden. Dit heeft niks met inductie te maken, maar meer met weerstand. Het is de weerstand die er onder voldoende stroom voor zorgt dat er warmte ontstaat, niet de inductie.
Gerard
-
En de voldoende stroom wordt ten eerste gevraagd door de afnemer (droger) en ten tweede versterkt door het wisselende magnetische veld :P
-
Voor wat het waard is, lees dit draadje maar eens door (http://www.circuitsonline.net/forum/view/73781).
Men is het ook daar niet geheel met elkaar eens. Toch blijf ik er bij dat de opgewekte magnetische velden elkaar opheffen vanwege de tegengestelde stromen en dat het dus niet de inductie is maar de weerstand die de warmte genereert.
Gerard
-
Johan,
Die opgerolde haspel helemaal geen resulterend magneetveld op, omdat in de kabel de draden naast elkaar liggen, met tegengesteld en even groot lopende stroom. De magneetvelden van die stromen zijn dus ook tegengesteld aan elkaar en heffen elkaar dus op. Klaas schreef ook al zoiets in zijn bericht.
Je kunt de haspel zien als een bifilair gewikkelde weerstand. Zulke weerstanden zijn juist gemaakt om geen zelfinductie te krijgen, maar alleen ohmse weerstand.
En daar verwijst Gerard ook al naar in zijn link, zie ik nu.
Iik ben het met Gerard eens: het gaat om warmte-ontwikkeling in de weerstand van de draden: P = UXR = I2XR = U2/R
Mvg,
Henk
Ben benieuwd wanneer een moderator ons weer on-topic fluit.... :-\ ;D /sub]
-
Ben benieuwd wanneer een moderator ons weer on-topic fluit.... :-\ ;D
LOL (y)
Dit IS het topic toch? ;D
Gerard
-
als je goed leest gebruik ik dit voorbeeld om de inductie uit te leggen. Je zegt hij wordt warm. klopt. hoe? omdat de magnetische velden elkaar versterken en er een hogere stroom gaat lopen.
Ik zal me heel voorzichting uitdrukken: je hebt het niet helemaal begrepen. 8)
-
Kopt klaas, "schaam"...
Ik zag het hele verhaal met de 2 aders die elkaar opheffen (L/N) even totaal over het hoofd...
Johan.
-
die lussen zijn niet het probleem bij het normale bedrijf, meer als bij de buren de bliksem inslaat ofzo. Grote lus met grote flux is grote inductie. Dat is dan ook meteen de reden dat in ziekenhuizen gebruik wordt gemaakt van een "ster-voeding" alle kabels komen in een centraal punt uit zodat je geen lussen en stromen door je patient krijgt.
Bij die ronde ringleiding gaat het er niet om dat hij storing veroorzaakt, maar dat deze storingen kan opvangen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde common-mode stroom.
En dat geldt dus ook voor een totaal ronde baan zonder isolatie.
-
Bij die ronde ringleiding gaat het er niet om dat hij storing veroorzaakt, maar dat deze storingen kan opvangen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde common-mode stroom.
Ja en? Die common mode stroom zingt gewoon rond in de lus en doet verder niemand kwaad.
Het probleem wat soms wordt toegeschreven aan de gesloten lus is het verminken van het digitale signaal. Maar de mensen die dit probleem signaleren zijn over het algemeen onvoldoende elektrisch geschoold om het diepgaand te onderzoeken. Ik heb wel eens geprobeerd om het na te bootsen, maar dat is me niet gelukt. En bij metingen aan een gesloten voedingslus van meer dan 20 meter lang kon ik ook geen enkele signaalverminking vaststellen.
-
Dat is dan ook meteen de reden dat in ziekenhuizen gebruik wordt gemaakt van een "ster-voeding" alle kabels komen in een centraal punt uit zodat je geen lussen en stromen door je patient krijgt.
Sander,
Dat gaat niet over de voeding maar over de aarding. Er moet worden voorkomen dat er potentiaal verschillen ontstaan tussen aardpunten, daarom gelden er voor de aarding in medisch gebruikte ruimten speciale eisen, die in een aparte
NEN-norm zijn vastgelegd, ik meen NEN 3132 en die geldt dus bovenop de NEN 1010.
Maar nu raken we wel erg off-topic, tenzij je een ziekenhuis heel werkelijkheidsgetrouw op je baan gaat installeren ;D ;D
Mvg,
Henk