BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: WillemNS op 28 December 2006, 22:50:48
-
Hallo,
Ik ga binnenkort beginnen met mijn stad.
De baan ligt, en omdat het een stad is naar nederlands voorbeeld, moet er dus ook water bij.
Waarvan maken jullie water en in welke stappen?
Willem
-
Water heb ik gemaakt met Jachtlak - hoogglans gekocht bij Gamma. Dit is een prachtig product om mee te werken. Verkrijgbaar in kleine blikjes van ongeveer een 1/2 liter en als je een groter oppervlak moet maken, hebben ze ook grotere blikken. Wel belangrijk is de ondergrond eerst donkergroen te schilderen en aan de kanten met een wat lichtere verfkleur de ondiepte te inmiteren. Breng de jachtlak in meerdere lagen (na droging) aan. Je kunt het redelijk dik opzetten, maar ook weer niet te dik want dan droogt het niet meer goed. Op mijn tewntoonstellingsbaan probeert het publiek altijd te voelen of het echt water is, dus d.w.z dat het echt lijkt.
Filip Sleurink
-
hoi poldermodel
Volgens mij lopen hier nog draadjes over,
maar dit weet ik nie zeker
Railhopper
-
Hallo Railhopper,
Ik heb nog gezocht naar andere beschrijvingen op de site, maar zie geen andere verwijzingen naar het maken vaan water. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om water te maken, de manier zoals ik het doe is zonder veel kosten te maken en blijft ook na jaren nog mooi en toont geen verouderings kuren.
Filip Sleurink
-
Hallo Willem
Kijk even op de site van Marc van Buren
http://www.tjolk.com/dinges/balfectcastle/bouw05-04-03.htm#water (http://www.tjolk.com/dinges/balfectcastle/bouw05-04-03.htm#water)
Mvg
Henk
-
Hoi,
Ga eens naar Baanbouw en scenery pagina 4 "Realistisch watermaken"
Dit draadje gaat over jou vraag.
SK
-
Willem en Henk,
Het nadeel van realistic water van o.a. Woodland is, dat het krimpt en altijd gevoelig blijft voor invloeden van b.v. indrogen , scheurvorming en krimpen. Met jachtlak heb je die nadelen niet en effect is echt heel realistisch. Het zit nu vanaf 2001 op mijn modulebaan en geen spoor van veroudering. Dus waarom gaan experimenteren als het wiel al is uitgevonden. Bij Railzminiworld (Marc van Buren) heb ik dit ook geintroduceerd en gedemonstreerd. Ook zij gaan dit systeem toepassen op de grootste modelbaan van Nederland.
Filip Sleurink
-
Bovenstaand advies in mijn ogen ook de beste oplossing, het water kun je in de basis al diepte geven door aan de zijkanten wat lichtere tinten te gebruiken en in het diepe gedeelte meer zwart door de kleur te mengen.
dan jachtlak erover GOED laten drogen daarna licht schuren alvorens een tweede laag aan te brengen.zie foto
http://groups.msn.com/WillemsModelspoorzolder/hobaanzolder.msnw?action-ShowPhoto&PhotoID=1825
Wim.
-
Lees net in een oude Railhobby over een baan waarbij de bouwer een maand lang elke dag een laag lak heeft aangebracht, met tussen de lagen door hier en daar wat groene verf om waterplanten te imiteren.
Je kunt iets golfslag nabootsen door voor het verven, met (dikke) latex , tegellijm lijkt mij ook wel wat, golven te maken. Na het verven en voor het lakken kun je dan de toppen iets afschuren zodat het wit weer tevoorschijn komt en de toppen van de golven wit zijn. Dit heb ik niet van mijzelf maar ook ergens gelezen. Ik ga het t.z.t. wel uitproberen op mijn baan
Een nadeel van jachtlak vindt ik de gelige kleur.
mvgr. Stephan.
-
Dit water is nog geen 3 mm diep! Ondergrond is van lappen keukenpapier welke in op kleur gebrachte gips gedrenkt zijn. Kleur bijwerken, laten drogen en dan twee tot drie maal instrijken met de befaamde bootlak.
(http://img164.imageshack.us/img164/1017/img5648dc1.jpg)
Groet SK
-
Ziet er erg netjes uit,
Ga het zeker uitproberen, nu alleen de spiraal nog en ik kan beginnen met bouwen ;D
Dankje!
Willem