BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: fissy op 29 April 2010, 10:40:56
-
Ik ben vanaf begin 2010 in de war mee mijzelf, ik ben niet meer echt blij met mijn projecten. Ik heb zo ca. 30 projecten begonnen en deze werden niet echt af :-[ Bij veel projecten heb ik geen grote zin meer in, bij anderen mist slechts de tijd. Mij baantje en andere dingen in mijn leven hebben inmiddels ook al veel vrije hobbytijd nodig.
Nu ben ik benieuwd naar jullie advies en strategie om met deze situatie om te gaan?
Groet
Bernd
-
Bernd, mijn eigen ervaring:
Doe wat je leuk vindt, en doe vooral niet wat je niet leuk vindt.
Een hobby hoort te ontspanen, niet op werken te lijken.
Je gaat het dan met tegenzin doen en dan wordt het nog niks..... :-\
Groetjes en veel succes, Hans ;)
-
Projecten komen en gaan. Vele blijven half gerealiseerd, maar je kunt ze altijd weer oppakken.
Soms maak ik een lijst om een volgorde te bepalen wat ik nu echt wil doen en in welke tijd ik iets klaar zou willen hebben.
Zo ben ik al bijna twee jaar niet meer actief met mijn kermismodelbouw in HO, vele projecten die net begonnen zijn of juist bijna af. Alles stofvrij opruimen, opslaan en ooit weer oppakken...
Vooral de stress factor uit je hobby halen, dat levert alleen frustraties op.
Succes,
Groeten Willem,
-
Dit is zo herkenbaar voor de meeste hobbyisten.... Ik had tientallen half afgebouwde loc's en treinstellen staan maar nog geen meter rails op de goede plek liggen. Met het idee dat er een verhuizing aan kwam ben ik gaan saneren: Concentreren op een ding wat je echt leuk vindt en neem gerust afscheid van een heleboel andere projecten. Dat doet soms even pijn, maar geeft je de tijd en (financiële) ruimte om een ander werkstuk helemaal te voltooien op het niveau wat je voor ogen had.
Zo heb ik allerlei TpIV en V materiaal weggedaan, maar ook allerlei randprojecten in andere spoormaten en veel modern scenerymateriaal. Nu concentreer ik me op een module in TpIII waar ik (na de verhuizing dan) alle tijd en aandacht aan kan geven zonder verleid te worden door tafels vol halffabrikaten. Geloof me, het geeft veel rust en is zeer bevredigend om een keer die stap te maken...
Groet, Bessel
-
Bernd, het is inderdaad herkenbaar, zoals anderen schrijven. De oplossing van Bessel bevalt mij ook goed. Concentreren op een enkel project en dat dan ook afbouwen. Niet half afgebouwd laten liggen en met iets nieuws/anders beginnen.
Groet,
Ruud
-
mijn tactiek is altijd geweest dat ik afmaak waar ik aan begonnen ben voor ik een volgend projectje begin. Geen halfgebouwde locs laten liggen van "daar begin ik wel weer een keer aan" want dat gebeurt toch niet, want je hebt het weggelegd omdat je er niet goed uit kwam of omdat er nog een hoop saai werk aan moest gebeuren en dat blijft zo als je het weer oppakt. Ook zou je als je dat spul later weer eens oppakt niet tevreden zijn met hoe je begonnen was omdat je het inmiddels anders zou doen etc, dat motiveert ook niet. Verder heb je ook nooit de voldoening dat iets af is als je zo werkt, maakt de hobby dr niet leuker op. Mensen eggen vaak tegen je als iets niet lukt "dan leg je het toch even weg en ga je wat anders doen?" maar dat is de grootse lulkoek die er bestaat, wat gaat dat ding dan in de tussentijd doen? zichzelf afbouwen? ineens spontaan uit het niets goed rijden? Nee, het gaat stof verzamelen en er komt nooit meer iets van en je verzint geen oplossingen en je kweekt geen doorzettingsvermogen.
Een hele baan bouwen moet je sowieso opdelen in projecten die je dan stuk voor stuk afwerkt, geen half station en een halve goederenloods bouwen maar gewoon beide stuk voor stuk helemaal afwerken. Dan heb je veel vaker die voldoening dat iets echt af en mooi is en dat motiveert veel meer om door te gaan en je oefent je op alle stadia van de bouw van zo'n ding, dus de volgende wordt over de hele linie mooier. (y)
-
30 projecten tegelijk is wel fors, Bernd. Aangezien ik mijzelf een beetje ken sta ik me dat niet toe. Klinkt streng en dat is het ook, maar je hebt maar 24 uur per dag en maar één hoeveelheid energie per dag en die wil ik niet laten versnipperen door mijn onbeperkte enthousiasme en/of fantasie.
Wat is de aard van die projectjes? Zijn het zeg maar projecten binnen het kader van je grote Gouda project? Of zijn er projecten van totaal andere aard bij?
Ik bedoel met het laatste dat je opens de stadstram van Köln leuk vond en daar wat bij bent gaan verzinnen, of een bergbaan in de Himalaya. Dat soort projecten is natuurlijk het makkelijkst om in een schoenendoos te stoppen en op te bergen voor later.
Voor Gouda-sub-projectjes zou ik gewoon eens een week gaan zitten en een aantal zien klaar te krijgen.
Voor mij helpt het als ik mezelf opdraag; 'je mag pas met (leuk project) bezig, als je (saai noodzakelijk project of half-afgemaakt project) klaar hebt'. Dat vertel ik dan ook aan mijn omgeving, die scheppen er een genoegen in om me daaraan te herinneren. Dan komt het plezier in 'saaie' projecten ook wel weer terug.
-
De laatste opmerking van Gert gaat wel een beetje op strafwerk lijken. Soms ervaar ik dat ook zo: 10 MK onderlossers voorzien van waterslide transfers. Maar de voldoening als het af is is er dan ook naar. Overigens herinnert mijn omgeving me er juist aan om iets af te maken ook zonder dat ik ze daarover informeer. En de thuisomgeving komt ook met nieuwe klusjes: je bent toch zo handig?
30 onafgemaakte projecten? Dat herken ik niet ;) ;) Ik ben opgehouden met tellen en doe vooral dat wat ik leuk vind. Tenslotte is het hobby. En veel onafgemaakte projecten komen soms op een punt dat je niet weet hoe je verder moet. Als je die een tijdje laat liggen komt er vanzelf weer inspiratie en maak je een oplossing, die je ervoor nog niet had bedacht.
Dus Bernd: maak Gouda eens af ;D ;D
mvg,
Ivo
-
Toevallig was ik gisteravond aan het tellen: 6 half afgebouwde stoomlocs van MK en DJH (1300,1700, 6100, 3700, 3900 en 6300).
Sommigen liggen er al een jaar of zes in gedeeltelijke afbouw.
Het woord "straf" moet je niet in hobbytermen gaan toepassen, want daar is het nou juist een hobby voor, iets doen wanneer het jou uitkomt en wanneer jij er zin in hebt.
En ja, ook in hobbykringen heb je te maken met voortschrijdend inzicht, iets wat je nu leuk vindt, vind je over een jaar misschien niet meer de moeite waard. Zeker als het om grote projekten gaat. En ik denk dat daar de kracht ligt.
Als je een groot projekt in gedachten hebt, en een jaar later vind je het nog steeds de moeite waard, ga er dan in je eigen tempo mee door. En andere halve projekten, waar je in een bevlieging mee bent begonnen, die schrijf je definitief af. Zo maak je voor jezelf weer wat ruimte. Het moet tenslotte wel leuk blijven.
Gerard
-
Bernd,
Ik verdeel mijn projecten in kavels bijvoorbeeld:
1. Treinen opknappen/aanpassen
2. scenery
3. Rijden en software
4.....
5.....
Binnen die kavels heb ik mijn projecten prio gegeven:
1. Treinen opknappen/aanpassen
a. decoder inbouwen in BR53
b. loc x schoonmaken
2. Scenery
a. snelweg aanleggen
b. bomen maken
c. .....
Om nu de lol er in te houden dwing ik mij zelf om per kavel een project af te krijgen ( dus maak ze niet te groot!! doorlooptijd van dagen of weken) en stap daarna over op de volgende kavel en daarbinnen op het eerstvolgende project. Dit geeft een boost aan je "zin" omdat je dingen op je baan gereed ziet komen en
daardoor zin in het volgende hebt bovendien geeft het houvast en voldoende afwisseling.
De truuk is om overzicht te houden, zodat je niet gek wordt...... ;D
gr. Edwin
-
O jee, ik krijg hier zo'n ontzettend 'Pink Floyd-gevoel' van: http://www.lyricsfreak.com/p/pink+floyd/time_20108616.html
Het is zeer herkenbaar. Bernd, je hebt een prachtproject in de vorm van Gouda en je hebt vele fans hier in Nederland,
die jouw project via dit forum volgen! Zoals iemand anders al opmerkte: gaat het bij die 30 projecten om deelprojecten van Gouda,
of om totaal andere projecten? Je toeleggen op het hoofdthema Gouda klinkt als de beste oplossing.
mvg,
Gert
Edit: typo...
-
Hi Bernd,
ik kan me je gevoel wel voorstellen. En man, dan bouw jij zo'n niet mis te verstane 'Gouda in HO'. Echt een enorm project, en daar komt natuurlijk ook veel bij kijken. Ik heb zelf met Boppard (in N) al een hele kluif, en dat is slechts een halte met een of ander flutdorpje erbij. En daar doe ik al jaren over! De moed zakt mij af en toe ook in de schoenen als ik dan weer zie dat ik nog 30 ertswagons moet verouderen, en die lok nog moet superen, die nog moet schoonmaken, die hobbel uit de rails halen, stofzuigen, dat huisje in elkaar zetten, etc etc......
In de mening van Floris kan ik me wel vinden. Als je iets weglegt pak je het nooit meer op (heb nog een Rijn-rondvaartboot liggen....en die ligt er al 1 jaar, voor een kwart afgebouwd)
Viel Erfolg!
J
-
Hoi Bernd.
Een veel voorkomende geval bij velen van ons,druk,druk,druk.
Je probeert wel veel dingen te combineren.
Maar de tijd ontbreekt,al sta je nog zo vroeg op.
Dat ik ergens aan begin,met tegenzin,Nee dat is bij mij niet het geval.
En mocht het wel eens gebeuren dan begin ik er toch maar aan.
Dan is het niet zo erg om het te doen.
Het is wel vaak het geval,als je ergens aan wil beginnen dat je spullen te weinig hebt.
Dan is de tijd er voor,maar geen spullen.
Martin.
-
Hoi
dank zo veer voor de goede advies, er zit heel veel tussen, wat ik mij goed kan voorstellen. Ik zou in de volgende dagen een lijst maken met de projecten en wat nog te doen is. En dan maak ik een ranking. De Projecten zijn alle niet sub-projectjes van Gouda. Slechts projecten met rijdend materiaal en technische aanpassingen :-\ Ik gok zo'n 30% van mijn locs staan an de kant en wachten op reversie...
De projecten hebben alle dan wel iets, waar ik nog niet tevreden over ben of wat ontzettend veel zaai werk is ::)
Groet
Bernd
Edit: bij de subprojecten van Gouda heb ik dan weer geen problemen mee, heb ik vaak wat hulp van anderen en de problemen waar ik tegen aanloop zijn dan echt marginaal en ik begin niet (meer) an teveel projecten dan...
-
Ha Bernd,
Mijn advies: stug doorgaan. Ik bouw zelf al sinds 1996 aan Kampen, hoop het herfst dit jaar functionerend inzetbaar te hebben.
Daarnaast een kast vol bouwprojecten, van simpele autootjes tot messing wagens en locomotieven. En dan de projecten in mijn hoofd.... Da's helemaal geweldig! Alles komt niet af, en dat hoeft ook niet.
Bij leven en welzijn dus dit leven nog, en anders na mijn dood een ander die 't bouwt!
Groet,
Huibert
-
Als ik loks heb voor te reviseren, dan hebben die ook meestal voorrang op alles (afhankelijk van de onderdelen die op voorraad liggen).
Jos.
-
Ik heb bijna nooit materieel om te reviseren... Wat voor revisies bedoel je dan, Jos?
Ik ben ook met teveel projecten tegelijk bezig (wat de mesten wel weten :P). Wat bij mij de laatste tijd wel werkt is ze vooral niet uit het zicht te laten staan. Gevolg is dat mij bureau aardig vol staat met materieel... Als ik een project heb weggelegd is het niet zo dat ik deze nooit meer afmaakt. De NS 1400 waar ik mee bezig ben is een langlopend project wat zeker afgemaakt gaat worden! Een uitzondering daarom is ee Lima hondekop waar ik in 1994(!) mee begonnen ben om te bouwen met Mastica, maar waar ik geen zin meer in heb nu ik hondekoppen van Piko heb.
Floris heeft wat mij betreft wel gelijk om eerst iets af te maken, en dan pas iets nieuws te gaan doen. het lukt mij alleen vrij moeilijk...
Maarten
-
Alles komt niet af, en dat hoeft ook niet.
Bij leven en welzijn dus dit leven nog, en anders na mijn dood een ander die 't bouwt!
Mooi gezegd Huibert. Hoop doet leven! En da's niet flauw bedoeld.
mvg,
Gert
-
;)
-
..Wat bij mij de laatste tijd wel werkt is ze vooral niet uit het zicht te laten staan. Gevolg is dat mij bureau aardig vol staat met materieel... Als ik een project heb weggelegd is het niet zo dat ik deze nooit meer afmaakt.
Da's ook nog een mogelijkheid; het carrousel-systeem. BV drie projecten tegelijk, maar jezelf in zekere zin verplichten met één van de drie aan de gang te gaan. Dan komt er tenminste iets af. Is dat dwang? Ach noem het zelfopgelegde discipline, word je niet slechter van hoor.
-
Zolaqng de dwang geen neurose wordt... ;)
-
Ik heb bijna nooit materieel om te reviseren... Wat voor revisies bedoel je dan, Jos?
Als een lok slecht begint te lopen door slijtage aan de aandrijving.
En natuurlijk de sporadische smeer en schoonmaakbeurten (hoofzakelijk).
Jos.
-
Ik heb ook een keer een draadje geopend over dwang of obsessie
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,6064.msg90103.html#msg90103
Harm
-
ACH! gestrest raken we toch allen al eens een keertje, al zijn we er zelf voor verantwoordelijk, niemand als jezelf legt je een hoog tempo op, je dwingt jezelf van het moet morgen af.
Zelf houd ik van afwisseling op het werk, al van jongs af aan, vereiste steeds een vrijheid en wilde een deels mijn eigen baas zijn.
Daardoor ben ik van mijn 20é trukker geworden,zo vond ik een deel vrijheid, nu is het rijden achter de rug, heb mijn werkperiode afgesloten.
Met mijn hobby ben ik nog steeds zo, wil nog steeds een beetje vrijheid en afwisseling, zo werk ik een tijdje alleen met huisjes in elkaar lijmen, na een paar daagjes beu, alles netjes aan de kant en een paar daagjes verder werken aan het landschap, dan weer een tijdje wat draadjes trekken en soldeer werkjes doen.
Alles komt stillaan af, het duurd gewoon wat langer en het voornaamste is dat je nog steeds met je hobby bezig bent.
Matheus.
-
Mijn ouders vinden het goed dat ik mijn hobby entausiast beoefen.
Maar een dwang zal het nimmer zijn.
Sterker nog,
Er zijn ook andere belangrijke dingen die boven de hobby staan.
Vooral als je een eigen huis bezit,heb je daar ook werk aan.
Tuinieren enzo....
En modelspoor is een ontspannende bezigheid.
Martin
-
Het kan aan mij liggen, maar het lijkt me dat als je een eigen huis bezit, je ook baas bent over je eigen tijd, ongeacht wat je ouders ervan vinden.
mvg,
Gert
-
Snap ik eigenlijk ook niet.
Jos.
-
Maar daarom kunnen je ouders nog wel vinden dat je ergens enthausiast mee bezig bent. Of je je daar wat van aantrekt is een tweede, maar dat wordt hier ook helemaal niet gezegd. ;)
-
Hoi Gert.
Dat klopt inderdaad,dat bepaal ik ook geheel zelf.
Maar mijn ouders vinden het ook fijn dat ik nu juist mijn modelspoor hobby zo entausiast beoefen.
Zij zijn mede entausiast.
Vroeger met mijn oude spoorbaan,ging ik meer niet dan wel naar de zolder.
Tegen zin omdat er nooit mee gereden kon worden
Toen zeiden ze,je speelt er toch nooit mee,dan kun je het net zo goed opruimen.
Dat vondt ik dan weer zonde,en ging dan onverhoopt weer wat rommelen op de zolder.
Maar van echt hobbyen kwam het nooit.
Nu is het entousiasme er volop,van daar.
Maar tussentijds maak ik tijd vrij voor die andere dingen.
Martin.
-
een eigenhuis is leuk
vorig jaar begonnen met de wel bekende plan u. huis gekocht en geen spoor gerelateerde dingen meer vast gehouden.
Behalve de verhuisdoos. en als je een huis koop neem dan geen vriendin met veel eisen.
M.v.g erik
-
een eigenhuis is leuk
ja ;D
vorig jaar begonnen met de wel bekende plan u.
ik ook ;D ;D
huis gekocht en geen spoor gerelateerde dingen meer vast gehouden.
Behalve de verhuisdoos.
Bijna... en de dozen staan er nog. Dat blijft nog wel even zo ;D ;D ;D
en als je een huis koop neem dan geen vriendin met veel eisen.
Klopt helemaal, maar als je die dan al hebt :-\ ;D ;D ;D ;D
Grtzz en suc6,
Karst
-
Klopt helemaal, maar als je die dan al hebt :-\ ;D ;D ;D ;D
Dan koop je gewoon een nog groter huis! :D
mvg,
Gert
-
Bijna... en de dozen staan er nog. Dat blijft nog wel even zo ;D ;D ;D
Dat is een lekker motiverend stukje, ik moet nog beginnen met verkassen ;)
-
Probleem kent geloof ik eenieder wel een beetje die graag zijn treinen goed onderhoud en ook van pimpen houd (het kan natuurlijk altijd beter in onze ogen ;D). Zeker als je de lat zeer hoog wilt hebben, kost dat veel tijd.
Vaak wil je andere ook met de hobby helpen (die er minder in zijn bedreven) en wordt er al snel aangeboden om de lok voor die betreffende persoon (kostenloos) te repareren, digitaliseren en of schoon te maken. Ook hier gaat er vaak meer tijd in zitten dan in eerste instantie geschat.
30 projecten vind ik wel erg veel, mijn tip is: verkoop eventueel een deel, begin zeker aan niets nieuws meer en maak een ding geheel gereed.
Succes ;)
-
En als je alles geordend hebt, zoals je aangeeft, en je hebt nog steeds geen zin, dan doe je gewoon een tijdje andere dingen.
Het wordt nu mooi weer om buiten dingen te doen.
Na een tijdje merk je vanzelf dat je weer zin krijgt om iets met de hobby te gaan doen.
Dan pak je het lijstje en begint aan 1 enkel project, en dat maak je af.
Meestal geeft dat weer de voldoening om enthousiast het tweede project aan te pakken.
Jouw projekten zijn te mooi om ze zomaar op te geven..
Leen.
-
Het kan ook zo zijn.
Dat je de lat als beginnende modelspoorbouwer te hoog legt.
Te snel veel,te veel in eens wil.
Dat kan ook de voortzetting van wat voor jezelf een droom project had moeten zijn.
Omslaan in een fiasco,een domper eerste klas.
Dus te snel het resultaat willen behalen,is ook vaak funest.
Rust en gedisiplineerd werken aan een project is vaak de wortel van sucses,dus later in het eindresultaat.
En verhoogt een entausiast bevredigend hobby gehalte.
Je kunt beter rustig en lang met plezier aan iets bezig zijn.
Dan snel,snel en het overzicht verliezen,dat werk niet.
Martin.
-
Toen ik in 1994 aan mijn hondekop begon als 13-jarige, legde ik inderdaad de lat te hoog. Mijn vader maakte toen nog de opmerking "Toen ik op jouw leeftijd was, had ik dat nooit gedaan". Uiteindelijk had hij nog gelijk ook! Met andere projecten ligt de lat niet te hoog, maar ben ik teveel met verschillende dingen bezig.
Maarten
Nu heb ik trouwens teveel alcohol op om sowieso iets zinvols aan modelbouw te doen...
-
Gewoon lekker je projecten gaan afmaken voordat aan iets nieuws begint.
Al duurt het 10 jaar, jou hobby, jou lol.
Groet Bruce
-
Nu heb ik trouwens teveel alcohol op om sowieso iets zinvols aan modelbouw te doen...
Het schijnt dat bij redelijk goed consumeren van alcohol het kreatieve denken juist omhoog en omlaag gaat.
Dat werkt dan weer goed voor de bouw van nieuwe creatie,s die je niet bedenkt,ze zijn er al.
Je ziet beestjes en kronkels.
En als je weer nuchter bent,sta je verstelt,wat je ziet.
Heb ik dat gebouwd,ik weet er niks meer van ;D ;D
Dus glasje op, ga modeltreinen.
Martin.
-
Zie dit draadje nu pas.
Heel herkenbaar allemaal. En klopt ook wat Floris zegt, dat als een project stokt omdat je tegen een onderdeel opziet, dat dat probleem ervan dan ook blijft liggen.
En algemeen de dingen die te groot kunnen worden herken ik ook. Ik heb hier ook een aantal projecten liggen, groot en klein, die op problemen gestuit zijn. En dan tijdlang verstoffen. Oeps.
Al met al is de tafelbaan van mij een manier geweest om zichtbare lol te creëren. Kleinbehisd en toch een vaste baan zodat er spul kan rijden. En dat motiveert mij enorm.
;D
-
Heb ik dat gebouwd,ik weet er niks meer van ;D ;D
Dat lijkt me wel gaaf! Toch eens proberen. Ik ben alleen bang dat ik niet zo nauwkeurig werk in zo een staat.
Vandaag wordt het trouwens bier drinken en bandjes kijken/luisteren maar geen modelbouwen. Misschien zondag weer.
Maarten
-
Bernd raakt met zijn relaas wel een gebied dat meer modelspoorders/bouwers niet vreemd is. Mij ook niet, maar ik wil wel een opmerking plaatsen bij het weglopen bij een project. Als het getuur op een mm² mij even teveel wordt, hou ik er gewoon mee op. Niet om iets anders te gaan doen, want dan komt er inderdaad niets meer van terecht. Maar na een nachtje slapen heb ik wel weer nieuwe moed en energie verzameld; ik hoef mezelf er niet toe te dwingen te beginnen, ik bén al begonnen, de drive om het projectje af te maken, iets te creëren zorgde daarvoor. Je kunt ook zeggen: neem een tijdje afstand en begin aan niets. Kijk hoelang je het volhoudt. Er dient zich vanzelf iets op dat op nummer één van die lange lijst komt. Ga dáár in alle rust en met plezier aan beginnen. En maak dat af. De rest zie je vanzelf wel. Maak je daar niet druk om.
-
Ook bij mij een gekend probleem :D.
Niet zozeer teveel begonnen maar eerder het aspect tijd.
Heb er geen probleem mee met diverse zaken tegelijkbezig te zijn... ( wel geen 30 als bij Bernd ) maar dat geeft juist beetje afwisseling en challenge in de hobby.
Heb zaken liggen als bovenleidingsbouw, messing borden, een groot kasteel voor boven op de berg dat volledig moet worden verweerd alvorens in elkaar gelijmd te worden, 2 ombouwloks en dan nog het verder leggen van rails, wissels om over de bedrading nog maar niet te spreken. Ondertussen wagons voorzien van realistische belading etc etc.
Valt best wel mee, ben je het ene beu ga je gewoon lekker verder met het andere of bepaalde zaken doe je gewoon beneden aan tafel waar je andere dingen gedwongen bent enkel buiten of op de treinzolder uit te voeren.
Maar het is vooral het aspect tijd en gezin dat hier speelt.
Zowel het werk, de kinderen, hond en vrouw ( voor goede orde in willekeurige volgorde na het werk ;D ) eisen veel tijd op waardoor er vaak pas s'avonds laat maar wat tijd overblijft voor de hobby en dan is vaak de zin weg om hieraan nog te beginnen of is het de moeite niet meer om voor pakweg een 1/2 of uurtje de hele boel uit te halen.
En neem je dan eens een extra dagje vakantie dan ligt meestal het klusjesbriefje ook wel klaar
Maar dat zal voor velen waarschijnlijk ook wel herkenbaar zijn.
Enfin, denk dat je het gewoon als hobby en ontspanning moet kunnen blijven bekijken. Voor mij is het plezier en ontspanning - no stress... no rush.... en ik moet toch tegen dat ik met pensioen ga ook nog iets om handen hebben. Als alles dan klaar is , is de lol er toch ook af.
Groetjes
Peter
-
Dat lijkt me wel gaaf! Toch eens proberen. Ik ben alleen bang dat ik niet zo nauwkeurig werk in zo een staat.
Vandaag wordt het trouwens bier drinken en bandjes kijken/luisteren maar geen modelbouwen. Misschien zondag weer.
Maarten
Ik heb het es geprobeerd en bijna geweldig in mn takken gesneden dus ik liet het er na 5 minuten maar bij. Bier drinken en bandjes kijken is trouwens sowieso leuker dan stomme treintjes. Tis alleen pleurisweer dus k blijf zelf lekker thuis, beetje aan stomme treintjes prutsen met de aanwinst van gisteravond op de platenspelert, een LP van george bakert! (y)
-
@ karst bij jou ook een bekend probleem.
Als het verbouwen klaar is maar een tijdje een eenzame opsluiting op de zolder.
m.v.g erik
-
Ik heb in de afgelopen week allerlei kleiner projektjes afgemaakt die deels al jaren zijn blijven liggen.
Even een opsomming:
1: Ahob met 2 servo's en de lichtjes op de OM32 (projekt loopt nog steeds)
2: Windmolen aangeloten op relais via de OM32
3: Laslicht in de stoomloods aangebracht en aangeloten aan OM32 en ingesteld via Koploper
4: Licht op de hele spoorbaan aangebracht en aangeloten aan OM32 en ingesteld via Koploper
5: Zwaailichten ziekenauto en politiebus bij Swalmen aangesloten aan Om32 en ingesteld via KL
6: Stationsklok bij Roermond aangesloten aan Om32 en ingesteld via KL
7: 2 Stuks AKIs aangesloten aan Om32 en ingesteld via KL
8: Brandend belastingkantoor + Waaiertje eronder aangesloten aan Om32 en ingesteld via KL
Alles werkt nu naar behoren en kan in het automatische bedrijf binnen kKoploper worden aangestuurd.
Het programmeren met Logische en Speciale opdrachten binnen Koploper moet nog gebeuren.
Verder ben ik van plan om de verlichting in de huizen en de lantaarnpalen te gaan opsplitsen zodat hier ook wat meer variatie in komt.
Zo dames en heren er is nog wel het een of andere projeckt te bedenken maar de voldoening is groot als het werkt zoals je het bedoeld hebt en het brengt de treinenbaan tot leven,,,
Vanaf nu heb ik mij voorgenomen om elke keer EEN projekt te doen en dit dan HELEMAAL af te maken !!!! zodat niet dingen weer jaren blijven liggen......,,,,,,
Groetjes en succes met jullie projekten,,,
Wullem NS
Hier een link naar een van de beschreven projekten:
http://www.youtube.com/watch?v=0KkU_h3qGnY
-
Dat klinkt niet zo gezond Wim.
Kan ook niet anders: belastingkantoor + brand....
Groet Jaap
-
6: Stationsklok
Die ligt voor mij ook nog klaar 8)
Ik zet hem op het plenningbord.
Martin.