BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Henk H op 22 April 2010, 07:18:19
-
Ik heb een probleem met een br78 van Fleischmann. Ik heb deze loc recentelijk (nieuw) gekocht, gisteren ben ik begonnen met het inrijden. Bij het vooruit rijden is er niets aan de hand, echter bij het achteruit rijden geeft de loc een schrapend geluid. Ik heb de loc opengemaakt volgens de handleiding van Fleischmann, en gesmeerd. Dit had geen effect, de loc blijft dit geluid produceren bij het achteruit rijden. Heeft iemand een idee, hoe ik dit euvel kan verhelpen?
Met afwachtende groet, Henk
-
Terug naar de winkel. Als je de loc nieuw gekocht hebt heb je recht op garantie. Dat lijkt iedereen tegenwoordig te vergeten.
Niet zelf gaan lopen knoeien.
De loc voldoet niet aan de verwachtingen en kun je dus kosteloos laten repareren of omruilen.
Gr.
Eric
-
Hallo Henk,
Terug mee naar de winkel zou ik zeggen, Mijn BR 78 heeft hier geen last van,
hoor enkel het zoemen van de motor.
Matheus.
-
Hoe is het met deze lok afgelopen ?
Zelf heb ik er ook één, en jammer genoeg vind ik hem/haar niet geweldig lopen.
Geknor uit de motorruimte, waggelen over de baan en ik ben er nu ook achtergekomen dat er wat weerstand in het drijfwerk zit. Dit verklaart dus ook het schokkerige lopen.
Ook nieuw gekocht destijds, maar 3 jaar terug.
Zijn er meer ervaringen ? En eventeel oplossingen ?
-
Mijn exemplaar dateert al van 1994. Maakte geen mooi geluid. Vooral achteruit een rotherrie. Dacht dat het aan de overbrenging lag. Een kapot tandwiel of zoiets. Ben er mee terug geweest naar de winkel, maar daar vond men dat er niets mee aan de hand was.
In 2003 was ik eindelijk zo ver dat ik het mes in het model gezet heb. Een Maxon van SB-modelbau ingebouwd. Tamelijk rigoureus met veel freeswerk. En niet goedkoop. Toen ontdekte ik ook dat het frame krom stond. De motor maakt nu geen herrie meer. De tandwielen bleken goed, maar de overbrenging kraakt nog steeds. Maar ik ben al met al tevreden over het resultaat.
Met de F* rondmotor moet je wat geluk hebben. De exemplarische verschillen zijn aanzienlijk. Tref je een herrie-exemplaar dan heb je pech. Zet het maar uit je hoofd dat je de motor kunt verbeteren. Misschien zit er wat onbalans in het anker. Maar dat anker heb je er niet 1-2-3 uit. Ook een hele operatie. En of het resultaat oplevert is nog maar de vraag.
Dus tenslotte ook mijn advies: probeer de nieuwe loc om te ruilen in de winkel. Of anders weer in te leveren.
Volgens mij heb je als consument sowieso het recht om dingen weer terug te brengen als je niet tevreden bent met een product. Succes.
Groet Bas
-
Hallo, ik heb er 2. De 1ste geen enkel probleem, de 2de is in een jaar 2 maal weggeweest. Na de eerste keer kwam zij terug in de winkel, kreeg ik telefoon van de verkoper. Ik had hem net een week ervoor gevraagt hoe het met mijn lok zat. Hij zei van goed nieuws en slecht nieuws. Het goede zij is weer in de winkel en het slechte, zij loopt net zo slecht als voorheen. Dus nogmaals opgestuurd.
Het is wel goed gekomen, maar er is wel een jaar overheen gegaan.
mvg Harry
-
Is het soms een wisselstroomvariant? die gingen bij onze oosterburen voor een habbekrats van de hand. Heb er zelf 2 gekocht in een winkel bij Dusseldorf die er toen een stuk of 20 had, maar gelukkig werden ze wel proefgereden voor mij, want de eerste drie exemplaren hadden exact wat jij omschrijft. Was overigens ook "Zweiter Wahl"
-
Hm, kennelijk structureel probleem.
Ik was zeer teleurgesteld toen mijn 78-er met sound achteruit schokkend reed met een soort aanloopgeluid.
Ik kon niet meer vaststellen dan dat de middelste vrij opgehangen aandrijfas die zich via de drijfstangen ziet worden aangedreven, niet goed uitgelijnd was.
Die as schudde ook echt geweldig op en neer als je de lok in de lucht hield en er spanning op zette.
Natuurlijk is het hele idee dat die as vrij kan bewegen maar het lijkt tot een soort wrikken te leiden met de drijfstangen.
Heb een ander exemplaar gekocht en dat was meteen een stuk beter.
Een andere 78-er zonder sound loopt perfect, is stil en kruipt vanuit stilstand terwijl de eerste soundversie met een lichte schok in beweging komt, ook na eindeloos experimenteren met CV 2 en de motor regelings CVs.
MVG
Marten
-
Hoi
Kijk eens of je exemplaar nog een goed frame heeft.
Er zijn nogal wat exemplaren met zinkpest in omloop. Te herkennen aan de haarscheurtjes in het frame.
Bart
-
Ik heb de locomotief uiteindelijk weer in elkaar gezet, na kwartering van de voorste as, en ben tot de volgende opsomming gekomen:
- Zelf na kwartering wordt de voorste as nog uit balans gebracht. Doe je volgens mij niets aan.
- Is het gewoon een slecht technisch ontwerp ? Vandaar dat Fleischmann ze regelmatig in startsets stopt ?
- Brengt een andere decoder verbetering in het schokkerige lopen ?
- Het motortje is fluisterstil , het is de aandrijving die een zagend geluid maakt. Net als bij een Trix locomotief verdenk ik een metalen tandwiel in het frame van dit gezaag. Doe je volgens mij niets aan.
- Zou het kunnen dat in tegenstelling tot een sleeptender lok een tenderlok gevoeliger is voor het waggelen over de baan ? Ik denk dit omdat bij een sleeptender lok met de motor in de tender geen krachten op het drijfwerk van de lok worden uitgeoefend.
-
- Zou het kunnen dat in tegenstelling tot een sleeptender lok een tenderlok gevoeliger is voor het waggelen over de baan ? Ik denk dit omdat bij een sleeptender lok met de motor in de tender geen krachten op het drijfwerk van de lok worden uitgeoefend.
Och nee, de BR65 van Fleischmann heeft juist opvallend goede rijeigenschappen.
-
Och nee, de BR65 van Fleischmann heeft juist opvallend goede rijeigenschappen.
Heb ik ook rijden. Zelfde verhaal.
-
Dan heb je wel pech, want over de BR65 hoor ik verder alleen maar goede verhalen.
In ieder geval zijn er veel modellen van stoomlocs waarbij het drijfwerk daadwerkelijk wordt ingeschakeld, inclusief de nodige modellen van sleeptenderlocs.
-
ga es naar de vsm en ga es op het voorste balkon van de trein staan als de loc tender-voor rijdt, bij voorkeur een goederenloc, 52'er ofzo. Reken maar dat er flink beweging in een echte loc zit.
-
ga es naar de vsm en ga es op het voorste balkon van de trein staan als de loc tender-voor rijdt, bij voorkeur een goederenloc, 52'er ofzo. Reken maar dat er flink beweging in een echte loc zit.
En lawaai maken ze ook !
Wat zeuren we dan toch vaak eigenlijk. Een schuddende piepende sissende kreunende Fleischmann benadert de werkelijkheid het meest. (y) En dat is wat we willen. (y)
-
tja, die herrie is niet het soort herrie wat bij de loc hoort, maar een subtiel beetje waggelen is niet zo erg, het moet alleen niet te erg worden... zo'n beetje alle locjes die ik bouw waggelen ook, ik stoor me dr maar niet aan zolang het een beetje binnen de perken blijft.
-
- Zou het kunnen dat in tegenstelling tot een sleeptender lok een tenderlok gevoeliger is voor het waggelen over de baan ? Ik denk dit omdat bij een sleeptender lok met de motor in de tender geen krachten op het drijfwerk van de lok worden uitgeoefend.
Ook ik denk dat dit niet van invloed is. Ik heb een Lilliput 42-er met motor in de tender waarbij het loc-gedeelte schokkend vooruit geduwd wordt. Als de motor in de loc zat, zou het schokken gedempt worden door de hogere massa (is mijn theorie). Geef mij maar locs met de motor daadwerkelijk in de loc.
Groet, Bas
-
heeft niks met massa te maken, ligt eraan of het drijfwerk goed in elkaar zit. Schokt het of waggelt het dan zit het niet helemaal zuiver in elkaar of er zit wat teveel speling op hier en daar. Dat soort dingen is op zich wel zelf uit te zoeken maar drijfwerkkunde is een vak op zich. Als die liliput-loc schokt zou ik eerder kijken of het drijfwerk in alle posities mooi ontspannen los loopt en of de verbinding met de tender niet teveel speling heeft, als de koppeling spelingsvrij is loopt de loc gewoon precies met de tender mee.
-
Klopt.
Door de kwartering na te lopen, heb ik al wat kunnen verbeteren. En als ik iets (samendrukbaars) tussen de tender en de loc stop, waardoor de speling wegvalt, is het probleem over. Alleen dan die bogen he. Tot op heden heb ik nog niks kunnen verzinnen waarbij de speling van het kortkoppelmechanisme tussen loc en tender wordt teruggebracht terwijl het toch betrouwbaar blijft functioneren. Een veertje misschien?
Overigens blijf ik wel van mening dat als de loc in theorie superzwaar zou zijn, het schokken zou worden gedempt vanwege de traagheid van de massa.
Groet, Bas
-
als de loc een ton weegt wel ja. In model gelden een beetje andere wetten.
-
Vandaag de lok maar eens opengemaakt. De klachten waren: schokkerig lopen en overbelasting decoder. Om het motorschild te verwijderen moest ik wel 2 wielen demonteren. Zat ik niet op te wachten, maar goed, ik heb ze er later toch weer keurig opgekregen met een goedlopend drijfwerk als resultaat.
Wat ik al verwachte was ook het geval. De motor zat vol met grafiet/koolstof/zwarte ellende. Na dit goed te hebben schoongemaakt loopt de lok eigenlijk weer best leuk.
-
Beroerde constructie van F*. Het motorschild zou er ook uit moeten kunnen zonder de wielen te demonteren (zoals bijvoorbeeld bij de BR94.
Maar mooi dat het je gelukt is om de wielen er weer goed op te krijgen en dat de loop verbeterd is. Ik vrees echter dat je de operatie na verloop van tijd nog wel eens zult moeten herhalen. Het vervuilt er tamelijk snel.
Bij mijn BR86, waarbij het motorschild idem niet te demonteren is, gebruik ik ouderwetse pijpeschoonmakers om de boel achter het schild te reinigen. Wordt minder schoon, maar de wielen kunnen blijven zitten.
Groet, Bas
-
kun je niet gewoon een stuk van het motorschild af zagen zodat het er wel af kan zonder de wielen los te halen? Dergelijke kloteconstructies dienen onmiddellijk & zonder medelijden geëlimineerd te worden.
-
Dat schild inkorten is een prima tip. Zelf nooit aan gedacht. Hetzelfde heeft FLM tenslotte ook bij de oude groene SBB lok gedaan. Kan ik altijd een volgende keer doen, ik heb nu echt geen zin om de zaak nog eens uit elkaar te halen. Komt de levensduur ook niet ten goede. Ik vind het allemaal maar kwetsbaar spul worden door de jaren heen.
Met betrekking tot de vervuiling denk ik dat ik hier zelf ook aan heb meegedragen. Vanwege het gekrijs van het lager heb ik een paar keer gesmeerd met gewone fietsen olie. Nooit doen ! Dit gaat dus verkolen met alle ellende tot gevolg.
-
Nu heb ik toevallig twee van deze BR78 locs en beide van een geluidsdecoder voorzien en ik moet eerlijk zeggen dat ze beide aanvankelijk (analoog) niet zo denderend mooi liepen. Dus uit elkaar die handel. Toen bleek dat van beiden de stroomopname alleen vanaf de beide losse wielstellen kwam voor en achter. Dat is natuurlijk niet goed omdat de mideelste "vaste" wielen ook stroomafnemers hebben. De stroomopname gewijzigd dis ook vanaf de "grote wielen" en nu rijden ze beide fantastisch. Bij mij rijden ze in tractie en zeker met geluidsdecoders is het erg mooi. Dus eigenlijk niets te klagen over herrie of zo. Ik denk dat goed reinigen in een badje van wasbenzine helpt, na het droogmaken (natuurlijkdrogen) en het opnieuw de smeerpunten voorzien van een drupje (en niet meer) olie, nieuwe kooltjes en veertjes zullen helpen. Denk er om, als het ding analoog al niet goed liep, zal hij met decoder zeker niet goed lopen. Goed onderhoud kan een hoop frustratie voorkomen.
-
Leuke draad!
Zelf ook wat ervaring. Die rondmotoren van F* wisselen inderdaad nogal. Ik heb 2 65ers die beide, hoewel de één beter dan de ander, zeer acceptabel rijden. Daarnaast een oude 38er ('86) met Kastentender en rondmotor loopt ook prima. Van de - overigens prachtige - 78ers die ik heb zijn de loopeigenschappen een stuk minder, vooral de schok waarmee ze gaan rijden en tot stilstand komen is niet om aan te zien.
Recent op de Zimo-site een nieuwe decoder gezien waarbij een Fleischmann met rondmotor heel mooi constant langzaam liep. Hoewel ik zelf lokpilots met loksound heb, heb ik me in de ingewikkelde maar zeer behulpzame handleiding van de Zimo-decoder (gedownload op zimo.at) verdiept. Uitleg houtje touwtje vertaald naar de cv's voor de LoPi en op één 78er getest. Na flink experimenteren een aantal cv waarden gevonden voor de motorregeling (cv 54 op waarde 80 =max! en cv 55 op waarde 20) en daarnaast zelf de snelheidstabel ingevuld (cv 29 bit4 eerst op 1 zetten, zie handleiding lopi) waarbij ik de volgende cv instellingen heb genomen:
CV Waarde
67 1
68 1
69 1
70 1
71 3
72 7
73 11 (= vorige cv + 4)
74 15 (= vorige cv + 4)
...
92 87
93 90
94 91 (= topsnelheid = niet al te hard)
Voor een (relatief) soepel wegrijden/stoppen bleek uit testen dat het van belang is dat de eerste 3 à 4 cv's (67 t/m 70) op 1 worden gezet. Voor mij gaf dit een niet verwachte verbetering van de loopeigenschappen.
Wellicht ook iets om te proberen. Verder kan er niets gebeuren want met cv8 kan de decoder altijd weer gereset worden om weer over de vertrouwde loopeigenschappen van je 78er te kunnen beschikken. ;)
Groet van Rob
-
Goedendag allen,
Ik moet zeggen dat ik deze problemen niet zozeer herken.
Wel de geluidsproductie van types verschilt enorm maar heeft mijnz inziens mede te makem met de hoeveelheid tandwielen tussen motortandwiel en aandrijving.
Als ik bv. de BR64 en BR86 naast elkaar zet en de tandwielen trein en materiaal verschillen zie lijkt me dit duidelijk.
Wat ik wel heb:bv, de BR39 dat deze voorruit wat schokkerig reed, onderzoek leerde mij dat dit werdt veroorzaakt door slippende assen van de tender (gemotoriseerde deel0
Alsses geprobeerd maar ondanks dat de rails schoon was bleef het probleem bestaan.
Heb uiteindelijk toch de railgum van ROCO gebruikt om het rail oppevlak op te ruwen wat beter resultaat opleverde.
Het is gewoon heel erg moeilijk de juiste diagnose te stellen.
Wel ben ik het eens dat de Fleischmann tenderloks met rondmotoren niet het eenvoudigst te servicen zijn.
Moet gezegd dat ik nog steeds van mening ben ondanks deze niet al te beste berichten, FLM de kwalitatief betere producten produceert en levert.
Groeten Leen
-
Ik ben een Fleischmannfan, maar ik moet eerlijk toegeven dat veel Roco-machines beter lopen. Wel zijn de nieuwste Fleischmanns, dus zonder rondmotor, een aanzienlijke verbetering. Zo lopen de 18.6 en 54.1 beter en soepeler dan iedere andere loc op mijn baan.
Ik heb twee 78'ers die inderdaad lawaai produceren, de ene meer dan de andere. Over de soeplesse van het rijden ben ik ook niet zo tevreden. Er zitten verschillende decoders in (Lenz Gold in de ene en Uhlenbrock sound in de andere), maar ik krijg ze geen van beide echt helemaal optimaal.
Groet,
Ruud
-
Er is een oplossing voor mijn BR78-probleem.
Ik heb uiteindelijk contact opgenomen met de winkel waar ik de loc heb gekocht, hij neemt de loc terug (y)
Van dit geld heb ik een Roco digitale startset besteld (Roco nr. 51231).
Het probleem is dus opgelost (y)
Henk
-
Óftewel voor jou: eind goed al' goed!
-
Een aanrader voor de 78 is een Zimo-decoder. De verbetering tov een ESU lopi is groot. Dit hoewel ik de 78 nog niet eens met een Zimo-decoder met s/w versie 26.7 heb uitgerust, zie filmpje http://www.youtube.com/watch?v=Sibr7WK7uAE dat ik vd week op internet ontdekte.
Anyhow: 78 van Fleischmann blijft een hele mooie lok. Hopelijk gaan ze deze motorisch ook eens onder handen nemen zodat deze net zo goed als andere (moderne) Fleischmann loks gaat rijden.
R
-
Ik bezit ook een Fleischmann 78er. De twee jaar oude locomotief is voorzien van een Viessmann decoder en ik herken de problemen eigen ook niet. De locomotief rijdt als een zonnetje.
Groet,
Sleffie
-
Ik heb het idee dat er meerdere oplages zijn. Ik heb een DRG uitvoering welke beroerd liep. Deze is al met al 2 of 3 keer terug geweest om gerepareerd te worden. Na een jaar kwam ie eindelijk goedlopend bij mij in de handen.
Ik heb ook een fotoanstich uitvoering, deze liep direct goed, uit de doos pakken en jagen maar.
mvg Harry
-
Snap ik niet, ik heb een DRG (inmiddels 8 jaar oud?) en die is digitaal met Esu Locpilot en rijdt... (y) (y). Het is een van de bestlopende locs die ik heb heb er meer dan 150 van diverse merken).
Die rondmotor is meestal niet het probleem, daar kan ik genoeg onderbouwing voor aanleveren.
Zoals blijkt zitten er in elk merk BAGGER-loc's, en dat zal wel iets met de wegbezuinigde eindcontrole te maken hebben. Met name de nieuwe modellen van F* en R* hebben hier last van.
Allie