BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Catweazle op 29 March 2010, 17:33:07
-
Hallo goeroe's.. ;D
(http://home.quicknet.nl/qn/prive/e.baart/trein/treintrack.jpg) (http://home.quicknet.nl/qn/prive/e.baart/trein/treintrack.jpg)
[klik voor groter]
Drie jaar geleden ben ik met dit simpele baanontwerp gestart ( zie draadje HIER (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,7489.msg398049.html#msg398049) )
Ik heb toen bewust concessies gedaan op de rijrichting en besloten om mijn treinen allemaal één kant op te laten rijden.
Ik gebruik 6 wissels ( 1 tot en met 6). De niet genummerde wissels zijn tot nu toe voor de sier en hebben een isolatie om kortsluiten (mijn baan is een wat opgevouwen hondenbot ) te voorkomen. Het automatisch rijden in Koploper werkt prima. De huidige rijrichting is met pijlen aangegeven.
Inmiddels mis ik toch wel wat dynamiek op mijn baan en mis de afwisseling in rijrichting van mijn treinen.
Ik wil graag twee richtingsverkeer waarbij in in de rechthoek het mogelijk moet zijn om treinen van spoor c naar b of a te laten rijden in beide richtingen en vice versa.
In mijn onderzoek naar een oplossing zie ik automatische keerlus oplossingen maar de plaatjes die ik zie beperken zich tot het laatste deel van de lus en gericht op één trein. Ik wil dus (delen) van mijn station kunnen ompolen daar waar nodig.
Voorbeeld: Een personentrein1 komt van rechts naar links het station in rijden naar spoor A en stopt en personentrein2 komt van links naar rechts vanaf spoor C gaat naar B daar stopt ook. In de tussentijd raast een goederentrein over spoor C van links naar rechts als die voorbij is vertrekt bijvoorbeeld personentrein2 eerst en dan personentrein1.
Kan ik bovenstaande uitvoeren?
Hoe deel ik mijn rails in?
Welke technische hulpmiddelen heb ik nodig?
Indien er beperkingen zijn wat zijn die dan en wat kan er eventueel wel.
gr. Edwin
-
Edwin,
Het makkelijkst is het om de beide lussen te bombarderen tot keerlussen.
Maak achter of voor de "schaduwstations" een dubbelgeïsoleerd stuk spoor met de lengte van ten minste je langste trein en sluit hierop twee keerlusmodules aan.
Let er op; in dit geval moeten eventuele bezetmelders en of andere contacten in het station spoor C aan de andere rail worden bevestigd. Denk ook aan de isolaties, die moeten in dit spoor ook aan de andere rail.
Dan moet het "gewoon" ;D werken.
Succes,
Allie
-
Deze oplossing heb ik inderdaad al gezien maar ik kan nog niet goed overzien wat de gevolgen hiervan zijn. Ik heb steeds het idee dat er dan maar één trein tegelijkertijd het station in of uit kan........
In mijn voorbeeld per aktie benoemd:
1. Personentrein1 kom van rechts vanuit de lus van niveau +1, de keerlusschakeling heeft het stationsdeel op groen gezet. Trein rijdt binnen van B naar A en wacht.
2. Vlak daarna komt personentrein2 uit lus niveau -1, keerlusmodule schakelt spoor C en B goed, trein rijdt naar B en wacht bij het perron.
3. Goederentrein komt uit schaduwstation van niveau -1 en rijdt op spoor C. Keerlus stond al goed door aktie 2.....BOEM?
...........en dan ben ik het kwijt............. :(
- Goederentrein kan niet verder want de lus van niveau +1 staat nog niet goed, dat komt door aktie 1.
- Personentrein1 kan niet weg want lus van niveau -1 staat niet goed.
Het lijkt op logisch denken met de juiste electronica. Ik ben niet vies van experimenteren want de rest met mrdirect en eigengemaakt s88 modules en bezetmelders lukt ook. ;D
gr. Edwin
I
-
Twee ultieme keerlus schakelingen. Beperkingen geen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Catwaezle.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Catwaezle.jpg)
Mvg
Wim.
-
Hetgeen dan wel betekent dat je op een deel van de baan de bedrading aan het spoor moet omwisselen.
Momenteel is in het station spoor C andersom gepoold dan A en B. Dat moet je gelijk trekken om probleemloos over de overloopwissels tussen B en C te kunnen rijden.