BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Rob Bogers op 24 March 2010, 15:16:38
-
Sinds enige tijd heb ik nu naast mijn Twin-Center een booster aangesloten volgens de common ground methode. Na een paar uurtjes rijden met diverse locomotieven (maar niet tegelijk) geeft het twin-Center "apparaat oververhit". Dit terwijl ik eigenlijk maar met 1 trein tegelijk rijdt. Misschien domme vraag maar hoeveel stroom nemen mijn overige 10 stilstaande treinen op (verlichting staat uit). Eerlijkheidshalve moet ik er even bijvertellen dat de wielen van alle goederenwagens en rijtuigen zonder verlichting behandeld zijn met weerstandslak. Van de wagens met draaistellen steeds het voorste en achterste wielsrtel en van de enkel assers 1 wielstel. Ohmse waarde tussen de 10 en 18 KOhm. Graag hulp.
-
Als je toch maar met één trein tegelijk rijdt, waarom heb je dan een booster?
Het stroomverbruik van een decoder "in ruste" zal een paar mA zijn. En die assen met weerstandslak kan je uitrekenen. Als de weerstand tussen 10 en 18 k is zal een rijtuig met draaistellen gemiddeld 3mA trekken, en een 2-assige wagen 1,5mA. Dan is het verder een kwestie van voertuigen tellen.
-
Normaal rijd ik met meer treinen maar ik was even rijwegen aan het testen. En nu van het ene op het andere moment geeft de booster een ledsignaal 3 x groen en 1 x rood (verkeerde spanning op het spoor), dat snap ik nu even niet, het koellichaam is zeikheet . Er rijdt overigens niets op dit moment. De voedingen komen van 16Volt Piko trafo's 72 VA artikelnummer 55007. situatieschets: 1 deel van de baan gevoedt door de booster en 3 delen van de baan met het Twin. Dan krijg ik na uren rijden deze voorgaande melding. Als ik nu 1 deel van de baan voedt met het center en 3 delen van de baan met de booster is de melding weg. Als ik 2 delen van de baan voedt met de booster en 2 delen voedt met het Center dan is de melding weer terug. Nu heb ik het dus weer teruggezet naar 1 voeding vanaf het Center en 3 vanaf de booster, zodat de melding wegblijft (ledsignaal 3 x groen en 1 x rood). Dit begrijp ik even niet.
-
Rob,
Als ik het me goed herinner, heb je een probleem met de booster als je die via de 5 polige bandkabel aansluit, je hebt ze nu via de CDE aangesloten.
Er is dus iets in jouw installatie wat niet goed is, of niet goed aangesloten is. Want dit zijn geen normale verschijnselen. Wat er niet goed is of wat er kapot is, dat is natuurlijk koffiedik kijken vanaf hier. Maar dat er iets niet helemaal zuiver is, dat is wel duidelijk.
Mvg
Wim.
-
Rob,
"Booster op de Twincenter aangesloten" .........heb je de booster ook op de rails aangesloten en heb je nu 2 van elkaar geisoleerde baangedeelten ?
Henk
-
Jeepney, wel even goed lezen wat er staat. "naast mijn Twin-center een booster aangesloten", dus niet op het Twin-center. Ja uiteraard is de booster op de rails aangesloten volgens de methode die ik in mijn eerste bijdrage beschreef. Een afbeelding daarvan vind je een pagina terug in de topic "Twin-Booster Error". Overigens is het zo dat in de oude situatie zonder booster, dus alleen het twin, er geen problemen waren. Wel toen ik met teveel treinen tegelijk ging rijden, toen raakte het Center oververhit en dat vond ik toen wel logisch.
-
Rob,
Werkt de kortsluit detectie van de TC nog, dus als je een echte kortsluiting maakt gaat hij dan ook echt uit?
Mvg
Wim.
-
Ja, Wim die werkt perfect. Als ik alle (nu op de booster aangesloten kabels) op het Center aansluit kan ik de hele dag rijden, niet met alles maar met een trein of 4 gaat het goed. Ik begrijp er ook helemaal niets van. Ik hoop dat er misschien bij iemand nog een lampje gaat branden. Ik hoop alleen niet dat iemand zal zeggen: "nou, dan sluit je toch alles weer op het Center aan". Dat gaat nu niet meer met de hoeveelheid treinen die ik op de baan heb. Met 4 treintjes rijden is ook niet alles.
-
Rob,
Dan de volgende vraag, waar op je baan zitten de twee overgangen van booster naar TC en van TC naar Booster?
Mvg
Wim.
-
Ik begrijp de vraag niet helemaal maar zie het schema hier onder. Dit schema heb ik al eens eerder laten zien en toen werd gezegd, dat het goed was. Dus de term "overgangen" snap ik even niet. maar misschien ligt het daar wel aan. Ontbreken misschien?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_effe.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_effe.jpg)
-
Rob, de vraag is toch niet zo moeilijk.
Dus nogmaals waar op de baan zijn de scheidingen gemaakt tussen de verschillende kringen.
Aan een algemeen schema heb ik niet zoveel, ik wil de echte situatie van je weten.
Mvg
Wim.
-
De enige scheidingen zijn de onderbrekingen tussen de diverse bezetmelderaansluitingen. Ik begrijp hieruit dat ik de rails waaraan de ringleiding is verbonden ook moet onderbreken (dat wist ik echt niet)maar waar?
Ik doe een poging om tot een oplossing te komen. In mijn spiraal zitten bijvoorbeeld totaal 3 printen met elk 16 bezetmeldaansluitingen. Deze 3 printen zitten bijvoorbeeld nu op het Center. Moet ik dan de ground na de spiraal onderbreken? In het schaduwstation zitten bijvoorbeeld 7 printen en zitten met 1 gezamelijke voeding op de booster, moet ik dan voor en na de printenreeks de ground onderbreken. Ik hoop dat ik het nu bij het juiste eind heb.
-
Rob,
NEEEEE, de Ground moet je niet onderbreken. Het is en het blijft een common-ground systeem weet je nog wel.
Dus eigenlijk weet je niet waar je de scheidingen tussen de twee kringen hebt gemaakt.
Nu is het helaas zo dat als je de twee kringen over een langere periode met elkaar verbind, en dat doe je door een trein of een wagon met verlichting over de blokscheiding heen te zetten, dan raakt de TC daarvan oververhit. In feite doe je dan de Booster uitgang met de uitgang van de Booster van een voedingsspanning voorzien.
Als nu alleen de boosterspanning aangezet wordt zal dit een melding op de TC geven met de mededeling dat er een vreemde spanning is aangesloten.
De scheidingen tussen twee kringen maak je dus op een plaats waar hij zo kort mogelijk met de andere inverbinding staat doormiddel van het overbruggen van een trein. De beste plaats is dus een spoor buiten de opstelsporen en de stations.
Wat er nu dus met een zekerheid van 99,9% aan de hand is dat je de kringen voor een langere periode met elkaar doorverbind.
Mvg
Wim.
-
en heb je nu 2 van elkaar geisoleerde baangedeelten ?
Jeepney, wel even goed lezen wat er staat.
Rob, dan voortaan ook even lezen wat ik allemaal opschrijf ;)..................ik herkende namelijk globaal de symptomen die je beschreef.........bij mij ging dat een hele tijd goed, totdat een loc verkeerd een wissel inreed en kortsluiting maakte..............geeft een leuke rookontwikkeling in de loc binnen no-time
-
Wim en Henk, bedankt voor de hulp. Ik zal eens even op zoek gaan waar dat eventueel het geval zou kunnen zijn.