BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: maartens op 16 March 2010, 10:28:54
-
Beste mensen,
Eindelijk heb ik de tijd gevonden om mijn zolder te verbouwen en een emplacement te ontwerpen. Eindelijk na 25 jaar weer een trein. Geen N spoor maar HO (gelijkstroom) deze keer.
Tot mijn beschikking staat een zolder van 9 x 5 ;D
ok, ik geef toe. Ik mag dat van mijn vrouw niet helemaal volbouwen, maar ik krijg lekker de vrije hand.
'Bescheiden' als ik ben, en ook na afgelozen Rail 2010 bezocht te hebben, heb ik besloten over de hele lengte van 9 meter een baan te bouwen van ongeveer 70-80 cm breed, met aan de kopeinden een lus ('hondenbotmodel').
In het midden komt een emplacement. Zie
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/emplacement2.jpg)
Je moet je voorstellen dat aan de uiteinden de lussen ziiten.
Wellicht wilen jullie daar eens naar kijken. Er zitten nl. 2 keerlussen in.
Tussen de rode streepjes liggen de 'keerlussen' die aangestuurd moeten gaan worden door een electronische module. De groene streepjes zijn de baanvakken met de stopsecties.
De normale wissels (geen engelse) moeten geisoleerd worden anders maken ze kortsluiting.
Vraag is krijg ik de keerlussen gecombineerd met de bezetmelders? Of wordt dit een electronische puinhoop?
Tweede vraag betreft de baanvakken. Misschien een domme vraag (maar ik ben ook nog een beginner). Ik weet dat in de stopsecties van de baanvakken de treinen uiteindelijk stoppen. Maar hoe werkt dat met geduwde treinen en treinstellen? De lok c.q. het deel dat stroom opneemt bij een treinstel rijdt nog op het middel (rem) deel van het baanvak als de voorste wagons al over het stopgedeelten rijden. Naar mijn idee duwt een geduwde trein dus de voorste wagon het bezette baanvak op en komt uiteindelijk te laat te stilstand.
Als jullie tijd en zin hebben hoor ik jullie opmerkingen wel.
Maarten
-
Goedemorgen Maarten,
Het keerlus probleem kan je ook oplossen in de "lussen" van de hondebot. Dat hoef je niet te doen bij de wissels. Dat is wat makkelijker. In de andere posts heb je een digitaal-set met Multimaus van Roco gekocht. Voor digitaal heb je dus even een aparte print nodig om het keerlus probleem op te lossen zie even hier voor meer info:
http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.09_-_Keerlus
De schakelingen zijn ook standaard kant en klaar te koop. Ook bij leden van dit forum.
Over blokken en stopsectie's.... die heb je in principe alleen nodig als je de baan met een computer wil gaan besturen. Tot die tijd heb je in principe geen blokken en stopsectie's nodig (tenzij je met het ABC-systeem van Lenz aan de gang gaat)
http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.03_-_Handmatig_digitaal_rijden
Maar normaal gesproken moet het eerste rijtuig ook stroom afnemen (door een weerstandje, verlichting, enz) en dan wordt de trein "gedetecteerd" waardoor de computer de opdracht geeft om te stoppen. Als de eerste wagon geen stroom afneemt dan komt de opdracht pas als de lok in het remblok staat en dan is het te laat... :)
Over het baanplan: Ik zou aan de rechterkant ook nog een engelse wissel plaatsen. Dan kan je ook nog naar de andere sporen toe. Wil je echt alleen rondrijden of ook nog wat rangeren bij het station? Dan zou ik een klein fabrieksaansluiting opnemen met wat extra opstelsporen.
succes!
Groeten Ronald K.
-
Dank voor je reactie,
Deze sectie is een deel van de baan. Ik wil mezelf niet 'overbelasten' door in een keer een kant en klare baan te maken. Er komen vanzelf meer sporen en uitbreidingen bij.
Ik wil inderdaad de zaak 'computeriseren'. Even uitdaging genoeg ......
Ik ben inderdaad op de hoogte van de schakelingen, diodes etc die ik erbij moet kopen om de Multimaus te koppelen aan de PC. Ook de terugmelders heb ik via dit forum gevonden (nee, ik ga niet zelf solderen!). Ik ga deze binnenkort dan ook bestellen bij Rosoft!
De wissels laat ik aansturen door een Rocointerface. Dat alles hang ik aan mijn laptop.... Ik zit te denken aan Itrain als programma. En dan maar hopen dat ik er iets van kan maken.
Is het een idee om de rails te laggen en dan met een dremel de spoorstaven door te zagen om de baanvakken te maken of raad je aan om dit netjes met geisoleerde railschoentjes te doen?
Overigens is mijn Rocoset behoorlijk uitgebreid.....
Inmiddels zijn er al 5 loks bij en twee treinstellen zijn besteld. Ook wagons en goederenwagens liggen al in de kast. Alles wordt voorzien van Loksound (wat een gepruts in die stoomloks...)
Hoewel ik een NS 1100 startset heb gekocht switch ik toch naar mijn oude liefde: Duits en Zwitsers Materieel uit de jaren 30, zowel stoom als electrisch (als het maar drijfstrangen heeft, of Buchli, of Federtopf ....
-
Hallo Maarten,
Het doorzagen van de rails kan je inderdaad doen met de dremel... (zie ook mijn draadje, klik op het wereldbolletje onder mijn naam) maar daar was ik niet tevreden over... Ik heb een Roco-zaagje gekocht... werkt voor mij mooier en makkelijker.
Groeten Ronald K.