BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: mDDM op 13 March 2010, 21:31:45
-
Afgelopen donderdag was het dan zo ver: proefbaantje uitgelegd om twee Koplopers (waarvan één Olympische) gekoppeld te laten rijden. Ik heb me hier zeer op verheugd, omdat juist de doorloopkop dit materieeltype (officieel aangeduid als ICM) zo karakteristiek maakt.
Eerst de Vmax van de geel-blauwe 4221 ingesteld op een maximum snelheid van 160 km/h. Met de stopwatch kwam ik uit op een instelling van 88% op het MS. De 4240 Olympia rijdt, zoals al eerder op dit forum is gemeld, een stuk harder. Ik heb de treinstellen achter elkaar laten rijden op het zelfde spoor. Ieder treinstel werd daarbij bediend door een eigen MS. Bij maximum snelheid moest ik de instelling van de 4240 terugbrengen tot 62% om deze ongeveer even hard te laten rijden als de 4221. Ook bij lagere snelheden (evenveel blokjes op snelheidsbalk van beide MS'en) bleken de treinstellen bij deze instelling ongeveer even snel te rijden, ook na omkeren van de rijrichting. Wel was duidelijk dat de 4221 in een boog zichtbaar sterker wordt afgeremd dan de 4240.
Vervolgens een treinstel omgekeerd en beide treinstellen met de bijgeleverde koppelboom verbonden. Deze moet aan de draaistellen geklikt worden, maar helaas blijkt er maar heel weining kracht nodig om ze weer los te trekken. Daarna met beide MS'en langzaam de snelheid verhoogd, daarbij zorgvuldig het aantal blokjes gelijk houdend. Dat ging wonder boven wonder heel goed. Genieten van de voorbijstuivende combinatie. Afremmen ging ook goed. Daarna aantal malen opnieuw versneld. Toen schoot op een gegeven moment de koppelboom los, bleef hangen achter een obstakel langs de baan en raakte beschadigd....
Dit had Märklin toch beter kunnen maken. Ik vrees dat ik het gekoppeld rijden uit mijn hoofd moet zetten. Daarbij gaat dan ook het plan voor de aanschaf van een tweede geel/blauwe (voetbal/schiphol/alexia) om gekoppeld met de 4221 te rijden voorlopig in de ijskast.
Wat zijn jullie ervaringen? Ook last van losschietende koppelboom?
-
wad de afstand tussen de stellen ook niet onnatuurlijk groot ?
GR. Romeo
-
Dat viel reuze mee, zeker met de bijgeleverde (geopende) doorloopkoppen.
-
dus zonder :P
Gr. Romeo
-
Ik heb zelf niet twee koplopers maar twee treinstellen BR 420 van DB.
Art.nrs 37501 en37502.
Deze zijn met een soortgelijke koppelboom verbonden.
Ik had de eerste keer behoorlijk moeite om ze gekoppeld te krijgen, dus deze zitten best strak.
Bij mij rijden ze gekoppeld hun rondjes met tegenbochten en al erin.
Ik herken dit probleem dus niet.
Ik ben wel benieuwd hoe lang dit goed blijft werken want het is maar een klemverbinding.
Ik zal tzt de koppelingen zeker aan moeten passen aangezien ik met een bloksysteen werk (M-Track)
en dus de voorste sleper de rijstroom op moet nemen.
Nu zou het voorste treinstel stoppen terwijl de achterste door blijft duwen.
Moet opghelost worden met stroomdoorvoerende koppelingen.
Maar dat is een ander uitdaging.
John