BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: conradm op 21 December 2006, 12:37:59
-
Wie beweert dat je een trein niet kan sturen is gek ;-)
kijk maar eens hier:
http://www.google.com/patents?vid=USPAT999999&id=DutOAAAAEBAJ&pg=PP1&dq=999999#PPP1,M1
-
Is dit ooit in praktijk gebracht of getest?
Een groot nadeel van deze patent beschrijving is dat de onderhouds kosten gigantisch zal zijn. De slijtage van de 3 tuimelaars en de lagers hieran zal behoorlijk zijn. Zeker als, zoals in de beschrijving gemeld, ook snel rijdende treinen het systeem kunnen gebruiken.
Daarnaast luistered de afstelling zo nauw van het wagen gedeelte. Nu wordt het set-wiel van links naar rechts of vv geschoven. Een machinist die twijfed of haast heeft en het wiel niet volledig heeft omgezet zal het systeem kapot rijden.
Een ander probleem zou kunnen zijn dat de wissel net niet kompleet is gezet (te weinig druk), met als resultaat een onspoorde trein. :(
mmm
Bij modelbouw zou ik het echter wel een idee vinden. Met de decoder set ik een wielletje in de ene stand of andere en de loc stuurt zijn eigen wissels!
Tot de komst van een praktisch twee richting communicatie tussen loks en centrales, niet alleen "ik sta op de baan", zou dit een praktisch grapje kunnen zijn.
-
off topic
Tot de komst van een praktisch twee richting communicatie tussen loks en centrales, niet alleen "ik sta op de baan", zou dit een praktisch grapje kunnen zijn.
Positiebepaling, lijkt me een grote uitdaging voor de ontwikkelaars, een lok die kan terugmelden "ik sta daar en daar op de baan"
on topic
Ook leuk voor wisselstraten, zo'n systeem. ;D
En of de ontwikkelaars van de beveiliging er blij mee zijn? Zeg maar dag tegen rijweginstelling. Als elke trein uit eigen beweging zijn route kan kiezen moet je erg veel vrije baanvakken reserveren bij in- en uitrijden van grote stations voordat je een groen signaal kunt krijgen. Anders, staat de rijweg vast en mag het wissel niet meer om moet je erg snel kunnen remmen. Maar leuk bedacht voor daar waar je op zicht kunt rijden.
Albert
-
toch leuk om te zien hoe mensen altijd weer een eigen wending aan het verhaal geven !!
-
Dat het een patent uit 1911 is zegt eigenlijk al genoeg. :)
-
Automatische wissels zijn bij tramwegen heel gebruikelijk. Voor de invoering van een moderner systeem had de tram in Amsterdam ook automatische wissels die werkten op de bovenleiding. Ik weet niet precies hoe het systeem werkte, maar er was een bovenleiding contact. Verder moest de tram langzaam over het bovenleidingcontact rijden om het wissel om te leggen.
-
Die bovenleidingcontacten had je in Den Haag ook. De laatste hebben volgens mij in de Grote Marktstraat gehangen, tot vlak voordat ze daar de tramtunnel begonnen te graven. De stroomafnemer drukte het contact omhoog en verbond het door met de bovenleidingdraad. Of het wissel dan werd omgelegd, hing er van af of de motoren van de tram wel of niet waren ingeschakeld op het moment van passeren.
Staat me bij dat Amsterdamse trams aparte knoppen hadden voor 'wissel linksom' of 'wissel rechtsom', dat zal dus wel iets anders hebben gewerkt.
Arjen.
-
Er zijn ook paardetramwegen geweest met mechanisch bediende wissels. Tussen het spoor lagen twee platen die een stukje naar beneden zakten als er een paard op ging staan. Werd het paard over de linker plaat gestuurd, dan ging het wissel linksaf, liep het paard over de rechter plaat, dan ging het wissel rechtsaf.
Het idee was dus hetzelfde als van dit patent.