BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Frederikus op 16 June 2006, 10:38:51
-
Medespoorders,
Is het mogelijk de stroomvoorziening van de Hippel op een eenvoudige manier te verbeteren, het komt nog weleens voor dat de loc op een wissel (F* profirail)
blijft stilstaan.
Ik heb in het verleden op Beneluxrail weleens een draadje gezien wat over dit onderwerp ging.
-
Mijn oplossing lag niet bij de stroomvoorziening van de hippel maar ik heb het probleem opgelost door de puntstukken van de wissels ook van stroom te voorzien.
-
Ok, gaat ie weer: Bij de hippels is de stroomafname op de voorste 2 assen altijd het probleem. Die is niet handig ontworpen, waardoor er snel vuil tussen komt, maar er is vrij eenvoudig wat aan te doen: haal aan de onderkant van de loc de remblokken eraf, schroef het onderplaatje eraf, haal de assen eruit en je ziet dat boven de voorste 2 assen een in een langgerekte U-vorm gebogen koperdraadje zit, waarschijnlijk met stofklonten erop. Wurm dit draadje eruit met een tangetje, knip het horizontale deel ervan weg en stop de kleine verticale stukjes terug in de gaatjes waar ze uit kwamen en zet de loc weer in elkaar. Houd de loc daarbij steeds goed ondersteboven totdat de wielen er weer in zitten, want anders vallen de stroomafnemertjes er meteen weer uit en terugvinden is nog wel eens een probleem...
Bij mij werkte deze methode prima, omdat de stroomafnemertjes nu dus recht op de wielband staan in plaats van dat ze er horizontaal langs wrijven, waarbij zich makkelijk tof en vuil ophoopt tussen stroomafnemer en wielband.
Veel succes!
grtz
Floris
-
Ja, dat ziet eruit als een heel bekend antwoord ;D
Maar ik had het probleem ook bij een oude sik vandaar mijn oplossing, dit werkt voor beide loks. Maar er is wel een ander probleem opgetreden, de oude lima's maken nu kortsluiting op het puntstuk, die flenzen zijn net iets te breed, 1 loc heb ik al aangepast door de flenzen wat af te ronden en dat werkt.
-
Floris,
Ik ga dit zeker uitproberen !
Geoffrey,
Ik hou jou antwoord in beraad,nadat ik de oplossing van Floris uitgetest heb en
ik nog onvoldoende tevreden ben over het resultaat zal ik het mogelijk gaan proberen, het is alleen wel zo dat ik mogelijk het zelfde probleem als jij (kortsluiting bv. Lima) zal gaan ondervinden.
Ik dank jullie hartelijk voor deze snelle beantwoording.
-
Floris,
Krijg je door jouw oplossing niet het probleem dat de afgeknipte stroomafnemers vrolijk in de wielbanden krassen, waardoor de wielen beschadigen en vuil gaan verzamelen i.p.v. de stroomafnemers?
Groeten,
Maarten
-
niet dat ik er last van heb in elk geval... ik geloof namelijk dat de stroomafnemers van zachter materiaal zijn dan de wielbanden. Bovendien is de druk van de veertjes op de stroomafnemers ook niet echt groot.
-
Als je bang bent dat ze in de wielbanden krassen kun je de eindjes recht vijlen en glad maken op een stukje polijstpapier.
In mijn Hippel heb ik de Floris-kniptruc overigens niet toegepast. Zo af en toe de assen er uit halen en de pluizen er tussenuit peuteren werkt ook.
-
Dat probleem heb ik destijd goed onder de loep genomen, en ben er achter wat het daatwerkelijke probleem is van het slechte contact.
De voorste twee assen nemen stroom via een messing staafje dat op de wielen drukt en dan wel het loopvlak. Wat is hiervan het nadeel dat deze erg snel het vuil oppakken en daarbij is messing ook nog eens snel vuil.
Het achterste wiel die onder de cabine neemst contact op via een plaatje dat op de vlens drukt.
Dit systeem heb ik ook toegepast op de twee voorste wielen.
Daarbij heb ik de middelste as verend gemaakt en voorsien van nieuwe aandrijfstangen die uit twee delen bestaat.
Nu rijd mijn Hippel echt vantastisch vergeleken met die van een vrien van mij die precies de zelfde heeft.
-
Wat ook super werkt en nog wat eenvoudiger is, is het verwijderen van dat messingstaafje en er dan een ^ vormig stukje fosforbrons in te solderen wat op de eerste 2 assen drukt. Op deze manier heb ik mn hippel in een uurtje verbeterd. Fosforbronsstrips zijn te koop bij o.a. GM&S en HenH (en vast nog wel ergens anders).
Sander
-
Ik heb het iets ander gedaan: i.p.v. de staafjes (bij mij trouwens van koper i.p.v. messing ???) heb ik ^ stripjes van messing gemaakt die op de flenzen drukken.
Je moet trouwens wel oppassen dat de stroomafnemers (aan een kant)het frame niet raken. Dit heb ik opgelost door aan een kant, tape te plakken op het frame ter voorkoming van kortsluiting. Mijn 508 (een overgespoten 523) rijdt nu prima.
Groeten,
Maarten
-
Inmiddels heb ik de eerste Hippel van 2mm breede en 0,08 mm dikke messing stripjes voorzien, die ik aan de lipjes waar voorheen het omgekeerde krammetje/nietje tegenaan veerde heb gesoldeerd.
Mijn conclusie is dat de Hippel nu ook over de wissels heel mooi en heel langzaam "kruipt", dus niet meer blijft staan !!
-
Ik heb de wielen eens goed schoon gemaakt en gepolijst met zo'n Fleischman blokje en tevens de u-vormige beugel netjes vlak geschuurd. Daarna reed mijn loc nog niet perfect, maar wel een stuk beter. Het werken met rechte stangetjes heeft bij mij veroorzaakt dat een van de wielen blokkeerde waarna de drijfstang afbrak. Zijn hier messing exmplaren van de krijgen? Dat plastic vind ik maar niks.
Groeten
Hans
-
Hallo Hans,
Zijn hier messing exmplaren van de krijgen? Dat plastic vind ik maar niks.
Waarschijnlijk bedoel je de plastic 'krukken' waar de drijfstang aan vastzit?
Misschien dat de stoomlocbouwers onder ons een alternatief weten? (ik heb maar 2 loc's met drijstangen, en dat zijn 2 Hippels. :D
Groeten,
Maarten
-
Ja, ik bedoel inderdaad de krukken. :-[
Groeten Hans
-
je kunt zelf messing krukken maken... is niet echt moeilijk. Ik weet alleen niet zo uit m'n hoofd of de assen ver genoeg uitsteken om er krukken op te zetten. Je moet ze dan wel kwarteren (en dat is wel moeilijk)
Ofwel... Gewoon voorzichtig mee zijn. Bij mijn hippel zijn ooit aan 1 kant alle krukken gesneuveld omdat de andere bil van 't kontje van de zalm m liet vallen van een meter hoogte, toen heb ik in Houten voor een tientje een nogal gare sloophippel gekocht en een koppelstang met krukken overgezet. Dat was er wel een van het oude model met dikke krukken, dus als je de hippel heel goed van voor of achter bekijkt zie je dat ie aan 1 kant dikke en aan de andere kant dunne krukken heeft.
grtz
Floris
-
Eh, wat is kwarteren ??? Ik heb er inderdaad over gedacht er zelf een paar te maken, maar inmiddels heb ik ook gewoon een nieuwe plastic set besteld. Voor het zelf maken dacht ik eraan om een dun messing buisje als uitgangspunt te nemen en er twee vlakke ovale plaatjes op te solderen. Inderdaad niet zo moeilijk, maar vermoedelijk toch wel weer een paar avondjes vijlen ;D
-
Kwarteren is ervoor zorgen dat alle krukken aan de ene kant van de loc precies 90 graden verder of terug staan gedraaid, zodat het conform de werkelijkheid is en de boel soepel loopt. Dat is nogal een precies werkje. Maar met de kunstof krukken zul je dat ook moeten doen.
Sander
-
ja, alleen klik je die zo van de wielen af en de wielen bepalen de stand van de krukken, bekijk de constructie maar eens goed. De makkelijkste manier om krukken te maken is trouwens gewoon 2 stukjes pijp langs elkaar solderen en de deuk tussen de pijpjes zoveel mogelijk opvullen met soldeer, later zaag je daar dan plakjes van. werkt prima.