BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Matheus 18 op 25 February 2010, 20:23:04
-
Hallo, volgende maand ga ik van start met een Multimuis, bouster en trafo van Roco.
Nu is mijn vraag?, welke decoders werken hier goed mee samen, heb nog geen loc met decoder, enkel een Piko BR 38 en enkele Roco loc's zijn voorbereid voor decoder, in totaal 18 loc's dienen omgebouwd te worden, dit zal wel enkele maanden in beslag nemen.(Financieel)
Bedoeling is van digitaal te rijden, maar alle schakelingen voorlopig analoog te behouden door middel van reed en magneetje.
Later dan verdere uitbreiding van blok systeem digitaal en als laatste fase het schakelen van de wissels.
Hoe ver kan je met de multimuis komen?
Meestal rijden er maar 3 loc's terzelfder tijd en zijn er in totaal 36 wissels die dienen aangestuurd te worden.
O ja, de seintjes nog vergeten, maar daar kan ik later nog over keuvelen.
Matheus.
-
Aangezien de MultiMaus DCC spreekt is elke decoder die DCC verstaat geschikt.
Welk type decoder je nodig hebt daar zijn al veel draadjes over volgeschreven hier op het forum met voor en tegenstanders van merken.
Veel hangt af van het stroomverbruik, schaal, aantal gewenste functies, inbouwruimte.
Met de MM kan je je treinen besturen en wissels (seinen) schakelen. Daarna houdt het op.
Gr.
Eric
-
Met de multimaus, versterker en trafo dus zonder booster kan je ongeveer 6 loks besturen. Ervan uitgaand dat een lok ongv. 0.5 amp (tussen de 0.3 en de 0.6 amp) trekt en de versterker 3A levert. Dit is wel exclusief de verlichting, evt. (wissel)decoders en andere functies. Wil je meer dan moet je een extra booster/versterker kopen*. (*= ze zijn in feite gelijk, voor meer info zie forum).
Met de multimaus kan je via schakeldecoders met i.c.m. servo-motor vrijwel alles bedienen, bijvoorbeeld een overweg.
gr,
youp.c
-
Matheus,
Als je goed en mooi wil rijden neem dan een Zimo MX 64 of MX 630, Tran DCX 51, Kuehn T125 of T145, LocPilot V3. Bij deze decoders zijn alle relevante CV's die nodig zijn om een trein mooi te laten rijden instelbaar.
Koos Jabaaij.
-
Hallo Matheus,
Je kan zover komen met de multimaus als je zelf wil komen :) Loks handmatig besturen, wissels besturen geen enkel probleem. De trafo's bij de huidige multimaussetje zijn 36 VA en de oude 50VA, daardoor kan je met de nieuwe multimaus-setjes iets minder treinen gelijk laten rijden. Je kan een set makkelijk uitbreiden met een extra trafo in combinatie met een versterker / booster waardoor je meer treinen kan laten rijden. (zie ook mijn draadje)
Zoals Koos Jabaij aangeeft heb je de keuze uit diverse fabrikanten van decoders zolang ze maar DCC spreken. Bij sommige decoders kan je meer instellingen maken dan de andere.
Met de computer besturen kan via een extra print van Karst Drenth / Wim Ros. Daardoor verbind je je computer via de print je multimaus en je modelbaan. En kan je met iedere software die een lenz systeem ondersteund.
Seinen zijn op een digitale baan niet meer dan versieren en het opleuken van de baan. In principe hebben ze geen werkende functie.
Ik zou twee stappen omdraaien: Het digitale bloksysteem en het besturen van de wissels... Voor het digitale bloksysteem moet je overstappen naar rijden met de computer of een centrale kiezen die dat aankan. Het besturen van de wissels kan je gewoon met de multimaus doen.
Groeten Ronald K.
-
Hallo, reeds bedankt voor de ingezonden info.
Heb hier nog een oudere Pc Pentium III staan, kan ik hier dan eventueel koploper op plaatsen of is er nog een ander programa?
Waarschijnlijk zullen er wel topics over te vinden zijn, ga nog eens goed rondneuzen.
Matheus
-
Hallo Matheus,
Een Pentium III is geen enkel probleem... Het mag zelfs nog ouder zijn :) Niet overdrijven maar dat is geen enkel probleem... daar moeten de verschillende programma's goed op draaien.
Groet Ronald K.
-
Hoi matheus,
Heb zelf ook een roco mm. heb nog de oudere types van 50 VA. Op dit moment 26 loks op de baan staan door middel van 2 versterkers. Nog niet alle wagons hebben verlichting, maar een aantal toch al wel.
Heb op dit moment iets van 56 wissels in gebruik. Dit werkt allemaal prima zonder problemen.
De wissel decoders worden wel extern gevoed voor de schakelenergie.
Heb vroeger analoog gereden waarbij ik wissels schakelde via magneetjes een reedcontacten.
Omdat alle loks dus toch al magneetjes hebben werken mijn blokmelders ook via reedcontacten. Die zijn niet zo duur, en je kunt dan met de standaard S88 terugmelders werken en hebt niet de duurdere stroomdetectie nodig.
Veel hier zullen je zeggen dat stroomdetectie beter is, maar mijn ervaringen met reedcontacten zijn ook prima.
Wat lok decoders betreft, werk bijna alleen maar met lenz, en de laatste tijd veel met de standaard of standaard+ alle belangrijke functies zitten er op, vindt de prijs acceptabel( nog geen 20 euro ) en reageren prima. Heeft iets minder functies, maar voor mijn meeste loks is dat geen enkel probleem. heb vooral stoom loks, dan heb ik verlichting voor en achter, en rookgenerator.
Wil je meer, of echt alles zelf kunnen controleren dan zul je op duurdere decoders uit komen.
Maar dat heb je zelf natuurlijk in de hand.
Groet,
Roelco
-
Heb al wat speurwerk verricht, prijs offerte bij Deprest opgevraagd van standard Lenz decoder, kwestie dat het goedkoper (hoop ik) is dit in Belgie te bestellen.
Bij Wim heb ik perrongeluk een overzicht gevonden voor het inbouwen van een decoder in een loc, bij Karst heb ik over de sturing gelezen van servo's, misschien ideaal voor de drie Tillig wissels HO/HOe aan te sturen.
Voor S88 heb ik opgemerkt dat Viessmann hier kan voor dienst doen, of zijn hier ook zelfbouw pakketten voor te bekomen? lijkt me nogal ingewikkeld bij het zien van het schema.
Dit alles lijkt misschien afgezaagd, maar ben van principe goed voorbereid is al een halve weg gebouwd.
Dank voor alle info, wanneer niet storend mag je mij meer info bezorgen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/standard.gif)
Dit zou dan de goede Lenz decoder zijn.
Matheus
-
kijk voor zelfbouw terugmelders b.v. eens op http://www.ldt-infocenter.com/netherland/home_frame_nl.htm
zowel voor stroomdetectie als zonder. Bouwpakket, maar ook compleet te koop. Staan ook altijd in Houten op de beurs.
De meest standaard uitvoering is volgens mij deze:
RM-88-N-B als Bouwpakket: Art.-Nr.: 31 01 11 € 22,00
Wel al de mogelijkheid te verbinden via netwerkkabel, maar verder geen poespas.
Maar zoals je op genoemde site kunt zijn zijn er veel mogelijkheden.
-
Hoi Matheus,
Ik heb zelf geen lenz decoders... Of het goede decoders zijn... daar zijn verschillende meningen over: Zie dit draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,24817.msg379149.html#msg379149
S88-printen: Bij diverse mensen zijn deze printen te krijgen, onder andere Huub Maaskant en Wim Ros. Zowel gebouwd als in bouwpakket. Zelf ben ik van mening dat als je niet zelf een ster in solderen... koop ze kant en klaar, dan weet je zeker dat ze werken. Daarom heb ik ze ook gebouwd gekocht, zelfde geld voor alle belangrijke componenten. Dan maar wat extra kosten.
Groeten Ronald K.
-
Bij Wim heb ik perrongeluk een overzicht gevonden voor het inbouwen van een decoder in een loc, bij Karst heb ik over de sturing gelezen van servo's, misschien ideaal voor de drie Tillig wissels HO/HOe aan te sturen.
Voor S88 heb ik opgemerkt dat Viessmann hier kan voor dienst doen, of zijn hier ook zelfbouw pakketten voor te bekomen? lijkt me nogal ingewikkeld bij het zien van het schema.
En als je dan nog eens bij Wim of Karst kijkt, en eens naar de s88XPressNetLI kijkt zul je zien dat daar een hele mooie s88 met stroomdetectie staat. ;)
Mvg
Wim.
-
Ja Wim, je zal wel gelijk hebben, maar ik tracht al het meeste te leren, ik begrijp al wel het een en ander en zal later nog wel direct contact met u opnemen om u te overzagen (geintje), Jij hebt al jaren ervaring en ik ga nog maar pas aanvangen met digitaal.
Matheus.
-
Matheus,
Als je problemen met je decoders wilt hebben, neem dan gerust Lenz decoders.
Wil je probleemloos aan de gang, vergeet dan de Lenz decoders. Deze decoders zijn nogal berucht van wege het z.g. Alzheimer effect, dit betekend dat de decoders spontaan vergeten dat ze een decoder zijn en een nummer hebben. De ingestelde CV's veranderen spontaan en ook spontaan uitbranden komt voor.
De door mij eerder genoemde decoders zijn dan misschien enkele euro's duurder maar je zal er veel meer plezier aan beleven. Mijn motto is bezuinig niet op de locdecoder want dit weegt niet op tegen het rijplezier.
Ik heb beslist geen aandelen of ander belang in één van de genoemde decoders of fabrikanten, maar probeer alleen een goed advies en ervaringen door te geven. Als je al de draadjes over decoders en problemen van decoders doorleest zal je zien dat het advies, en niet alleen door mij, niet voor niets is.
Koos Jabaaij.
-
Bedankt voor deze inlichting, had ook al bij de zimo decoders gekeken, heb al wel prijs gevraagd van de Lenz decoder,
wil daarom niet zeggen dat ik deze koop, weet ook dat je ergens moet schipperen tussen goedkoop en iets duurder.
Bij Google was ik direct verbonden met producent Zimo, vond geen contact adres of verkoper van dit produkt In Nederland of Belgie. Dus adres is welkom.
Matheus.
Na Ronald zijn draatje gelezen te hebben begrijp ik al wat meer van decoders, heb Mercedes A classe ook gevolgd.
-
Matheus,
Als je problemen met je decoders wilt hebben, neem dan gerust Lenz decoders.
Wil je probleemloos aan de gang, vergeet dan de Lenz decoders. Deze decoders zijn nogal berucht van wege het z.g. Alzheimer effect, dit betekend dat de decoders spontaan vergeten dat ze een decoder zijn en een nummer hebben. De ingestelde CV's veranderen spontaan en ook spontaan uitbranden komt voor.
Koos Jabaaij.
Wat hebben mensen toch tegen lenz? hebben er zo veel echt slechte ervaringen er mee, of is het voor een groot gedeelte gewoon napraten.
Weet zelf bij verschillende mensen van intotaal meer dan 50 loks met lenz decoders dat ze deze problemen niet hebben. Alles werkt prima, loks reageren prima en nooit 1 decoder gehad die doorgebrand is of die CV waarden kwijt zijn geraakt.
Ik denk dat de problemen niet zo zeer veroorzaakt worden door de lenz decoders zelf, maar door andere dingen of gebruik. Misschien hangt het b.v. wel af van welke centrale je gebruikt of je deze problemen wel of niet hebt. Het echter enkel en alleen aan lenz toekennen is volgens mij fout. Zeker ook gezien de ervaringen die zelf heb, en van bekenden heb gehoort.
Heb daartegen wel problemen gehad met Zimo decoders. eentje die echt binnen 4 meter rijden het begeven heeft. En met lokpilot decoders heb ik al helemaal slechte ervaringen gezien rijgedag van de loks.
Laat je dus niet helemaal gek maken. Er zijn er ook die met de lenz decoders geen enkel probleem hebben. En naar aanleiding van mijn ervaring zou ik je zelfs af willen raden om Zimo en Lokpilot te nemen. En dan is de prijs zeker niet mijn hoofdreden om dat te doen.
Groet,
Roelco
-
Matheus,
Zimo is o.a. te koop bij Modeltrein Express in Vlaardingen http://www.modeltreinexpress.nl/www/artikelen.asp?merk=Zimo&groepnaamid=3387 en voor Tran kijk eens bij http://www.rees-cees.nl/blog.htm
Voor België weet ik zo geen directe adressen.
Koos Jabaaij.
-
Wat hebben mensen toch tegen lenz? hebben er zo veel echt slechte ervaringen er mee, of is het voor een groot gedeelte gewoon napraten.
......
Heb daartegen wel problemen gehad met Zimo decoders. eentje die echt binnen 4 meter rijden het begeven heeft. En met lokpilot decoders heb ik al helemaal slechte ervaringen gezien rijgedag van de loks.
Roelco,
Het is ervaring en ervaring en zeer zeker geen napraten en er zijn zeker hier op het forum meerdere die deze ervaringen kunnen delen.
Wat betreft het rijgedrag bij een LocPilot (dit geldt overigens voor alle decoders), je moet vaak wel wat aan diverse CV's instellen om een goed rijgedrag te krijgen. Zo een decoder in de trein en dan rijden gaat niet altijd op. De decoder met CV's instellen op het gedrag van de motor is vaak wel van belang.
Maar als jij gelukkig bent met Lenz decoders en de beperkte instel mogelijkheden van de decoders hou ik je niet tegen om ze te gebruiken.
Koos Jabaaij.
-
Hallo Jabaaij, bedankt voor de info, hier kan ik zeker iets mee doen.
Matheus.