BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: henk op 04 February 2010, 20:26:36
-
De Roco set met twee keer hbis in tijdperk drie zag er op de aankondiging zo uit.
(http://www.roco.co.at/typo3temp/pics/8cc3c1ce1b.jpg)
Maar ziet er in de winkel zo uit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hbis_3.jpg)
Geeft mij niet echt het tijdperk 3 gevoel.
Zit me af te vragen of ik nou ga poetsen of dat ze terug gaan. :(
-
Tjonge jonge jonge.....wat DOEN ze daar in Oostenrijk ?
Slapen ???
Na ja, kan ik em wel nemen, da's weer een voordeel. ;D
-
Ik weet het ook eigenlijk wel, terug.
Wat moet ik trouwens van dat donkergrijze dak en dat zwarte onderstel denken, behalve dat ik het lelijk vind?
-
Niet de eerste keer dat Roco iets niet uitbrengt zoals het in de folder staat. :(
Ze dekken zich in door te vermelden dat de getoonde modellen in de catalogus handmonsters zijn. En dat de uiteindelijke uitvoering dus kan afwijken van de getoonde afbeelding.
Geen poot om op te staan, dus soms eerst zien en dan pas kopen.
-
Zit me af te vragen of ik nou ga poetsen of dat ze terug gaan. :(
Kijk jij nooit in de winkel voordat je het meeneemt?
-
Nee, vaak niet eens. Gaat ook geen problemen opleveren hoor.
-
Behalve dan dat je thuis bedrogen uit komt...
Het is me wel weer een stunt van Roco...
-
terug, en dan wachten op de uitverkoop, en dan poetsen...
-
Bizar dit.....
-
Als je de hoofdprijs ervoor neerlegt, dan zou de kwaliteit ook kloopen, voor minder geld kan je zelf aan beginnen...
-
Ja, ik doel niet op jou, maar op de zoveelste blunder van Roco
-
Ok. Ik ben verbaast hoeveel deze werkwijze van roco toch bespaart, productie in oost Europa is toch zo goedkoop....
-
Het lijkt me dat Oost-Europa nog wel is te managen. Dat blijven Europeanen :P maar die Chinezen :-\
-
Die blauwe stickers zijn toch tijdperk IV? Als deze wagens zonder vishaak waren uitgeleverd, zouden ze dan dus ook niet kloppen?
Dat zwarte onderstel is sowieso opvallend te noemen.
-
Zijn we de Bensdorp, d'Oranjeboom en KNSM wagens vergeten? Die zien
er niet anders uit, ook UIC code met zwart onderstel en grijs dak.
Waarom zijn die blauwe vlakken TP 4 gebonden ? Het is de handleiding
van de ver/ontgrendeling van de deuren.
Het zijn gewoon wagens in de "overgang", van periode 3 naar 4 welteverstaan.
Groet,
Marco
-
Zucht, we warmen de scanner maar weer op; 't wordt nu toch maar tijd om een plaatje te tonen van een Hbis-w in die overgang.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_13_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_13_2.jpg)
We zien er hier eentje in november 1967, al met computernummers (op kopwand en 3e deur zichtbaar) en donker onderstel.
Het NS-vignet ontbreekt nog, de computernummers werden al vanaf 1965 op het NS-goederenmaterieel aangebracht, de logo's vanaf 1968.
Op de hoeken nog remtekens en aan de positie van de deur met de nummers (3e vlak i.p.v. eerste vlak) zie je waarom later de blauwe stickers met deurvergrendelings-instructie werden aangebracht, echt in tijdperk 4. De deuren werden namelijk niet altijd in de juiste positie geschoven en gesloten. Daarom kregen de latere Talbot-Hbis-t'en (jawel, daar komt Hobbytrade weer om de hoek ;D ) die oplopende stippellijn op de deuren om de juiste plaats van de deuren aan te geven.
Maar goed we dwalen af. Hierbij dus een overgangsplaatje van een Werkspoor Hbis, overigens ook de modernste en langste tweeassers die op het lijntje naar Bolsward waren toegestaan, maar ja dat was 1967 toen wagens ook nog rijkelijk werden beplakt met plakbriefjes...
edit: ineens allemaal PM om nummer van de Sik :o . Wel het is de lmt 359, destijds te Sneek gestationeerd. Rechts staat rangeerder Albertsma, links is voor de gelegenheid stationschef Velds van Sneek meegereden. Plaats delict: achter NTM-tramstation Bolsward op 9 nov 1967. Vraag me nou niet om de wagennummers, want die heb ik niet ;D
grtz,
Wim
-
Het zijn gewoon wagens in de "overgang", van periode 3 naar 4 welteverstaan.
Groet,
Marco
Dat er een overgang tussen tijdperk 3 en tijdperk 4 bestaat snap ik wel, maar deze zijn helemaal tijdperk 4, niks geen overgang.
Los daarvan is bij mij persoonlijk het tijdperk 3 gevoel echt helemaal weg met die vishaken.
-
Ja dat snap ik wel en ben ik ook helemaal met je eens. Ik ben
eigenlijk wel benieuwd naar de revisiedatum op die wagens en
natuurlijk het andere UIC nr ;)
Ik had ook liever 'echte' TP3's gehad ....
Groeten,
Marco
-
Jammer, te laat, ze zijn al terug. ;D
-
Ja euh, zo komt nsinmodel nooit af natuurlijk :'(
-
Maar goed we dwalen af. Hierbij dus een overgangsplaatje van een Werkspoor Hbis, overigens ook de modernste en langste tweeassers die op het lijntje naar Bolsward waren toegestaan, maar ja dat was 1967 toen wagens ook nog rijkelijk werden beplakt met plakbriefjes...
Hallo Wim,
ik wil nog wel even verder afdwalen. Hoe zat dat precies met die beperkingen voor het toelaten van goederenwagens? De Hbis-w was 14,2 meter lang. Waarom was langer niet toegestaan en wat hadden de plakbriefjes ermee te maken?
Ik vraag dat met een oog op "mijn" lijntje, (Enschede -) Glanerbrug - Losser. Bij gebrek aan meer beeldmateriaal peins ik wel eens over de wagens, die mogelijkerwijs op die lijn hebben gereden.
Met groet,
Han
-
Ik denk dat dat te maken heeft met de status van de lijn (tramlijn). Ik denk dat de lijn via Losser een lokaalspoorlijn is geweest, dus zou die minder beperkingen moeten hebben gehad. Maar dat is dus ene gok...
-
Hallo Wim,
ik wil nog wel even verder afdwalen. Hoe zat dat precies met die beperkingen voor het toelaten van goederenwagens? De Hbis-w was 14,2 meter lang. Waarom was langer niet toegestaan en wat hadden de plakbriefjes ermee te maken?
Met groet,
Han
Op de tramlijn Sneek-Bolsward kwamen een aantal zeer krappe bogen voor. Een 'gewone tweeasser' kwam daar zonder kleerscheuren doorheen, een Hbis met een langere lengte en radstand kon nog net zonder overbufferen. Wel moesten deze wagens dan niet te strak gekoppeld worden.
groet,
Wim
-
Was fleischmann maar roco wagons gaan produceren in plaats van andersom.
De fleischmann wagons waren altijd top.
Je betaalde er dan wel wat meer voor maar over de kwaliteit niets te klagen.
Bij roco heb ik zelf ook al wagons gehad waar geen onderdelen zakjes bij zaten.
groeten, wesley
-
De wagens in deze set komen niet overeen met de geleverde specificaties. De zijwanden horen helemaal, tot onderaan, bruin te zijn. Dat heeft men gemist en da's verrekte jammer, zeker omdat dit niet de eerste keer is dat er zaken fout gaan in het Salzburgerland.
De ophef zit hem ten dele ook in het feit dat de aangekondigde set niet overeenkomt met deze set. Dat is natuurlijk jammer voor de mensen die zich daar op hadden verheugd, maar de wagens in deze set horen thuis in, zoals al eerder opgemerkt door Sneek, in de overgangsperiode tijdperk 3/4. Revisiedata op de stelbalk zijn van juni en oktober 1967.
-
Hier nog een pure tijdperk 3 Hbis (maar al wel met computernummer!) rond 1967 achter een rangeerdeel te Leeuwarden, raccordement Ver. Stofzuiger Fabrieken.
Loc is overigens de 2459, die vandaag de dag museaal verder leeft bij de VSM.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lw_2459_met_wgs_raccorderment_VSF.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lw_2459_met_wgs_raccorderment_VSF.jpg)
Zo had het aangekondigde model dus moeten zijn beste Roco ;)
grtz,
Wim
-
Revisiedata op de stelbalk zijn van juni en oktober 1967.
Hm, revisiedata van 1967 en toch vissehaken erop? Ik ben bij vissehaken op goederenwagens in 1968 al skeptisch, maar dit wordt te gortig!
Han
-
Hoezo? Een wagen krijgt echt niet ieder jaar een revisie... Als die wagen een 7.5-jaars cyclus heeft kan hij tot 1974 worden ingezet.
-
Ik bedoel: de vissehaak kan bij de revisie in 1967 nog niet zijn aangebracht. Toch prijkt hij al op het Roco-model. Voor het aanbrengen van de vissehaak moeten we de volgende revisietermijn afwachten. Waneer die viel, na 4, 6 of 7 1/2 jaar, weet ik niet.
Groeten,
Han
-
Nee, het logo werd vanaf 1968 op grote schaal aangebracht, daarvoor werd niet op een revisie gewacht.
-
Weer wat geleerd! Tot nu toe ben ik nog geen foto tegengekomen van een goederenwagen met vissehaken vóór 1970, maar dat ligt helemaal aan mij, zo begrijp ik nu.
Groeten,
Han
-
De Werkspoor-schuifwandwagens in de uitvoering van Roco hebben echt zo gereden. De NS-emblemen kwamen vanaf 1968, en werden bij elke werkplaatsbinnenkomst aangebracht. Elke wagen kwam (gemiddeld) één keer per jaar voor een herstelling naar Amersfoort. De wagens uit de Roco-set hebben met die revisiedata gereden tot 1971 (4 jaar later). De bedoelde periode is dus rond 1970. Er zijn trouwens ook foto’s uit 1969 in deze outfit.
Waar ik nog niemand over heb gehoord, zijn de opstapbeugels bij de wagens. Daarvan waren in de loop van de bouw meerdere uitvoeringen. Die van Roco is van de eerste wagens. Dat waren allemaal wagens met tussenwand (later Hbis-w). Toch is de ene wagen een “gewone” Hbis, met een hoog nummer. Dat is namelijk één van de twee wagens van die oude serie die na een incident hun tussenwand zijn kwijtgeraakt. Er waren dus maar twee Hbis’n met deze opstelling van opstapbeugels, alle andere waren Hbis-w’s. Zo ver gaat de nauwkeurigheid van de Roco-wagens dus!
De opmerking over de blauwe bedieningsopschriften in een vorige posting van Sneek in niet juist. Deze waren al bij de bouw aangebracht. En dat heeft niets met de volgorde van de deuren te maken. Bij de Werkspoorwagens waren de deuren universeel, dus sloten ze goed op alle vier de posities. Dat was een gevolg van de aanwezigheid van 4 deuren met elk hun eigen “sponning”. Niet netjes misschien, maar ook niet schadelijk. Dat was bij de volgende wagens anders. Daarbij waren geen deursponningen meer aanwezig (dus zonder deuren was de hele zijwand open). Hier waren de deuren aangepast aan de deur ernaast of – bij de buitenste deuren - aan de kopwanden. Als de deuren nu niet in de juiste volgorde stonden begon de zaak te lekken. Daarom kregen die wagens die streep, de laatste in plaats daarvan een groot NS-embleem.
Het bovenstaande namens mijn "goederenmat.bron"
-
De opmerking over de blauwe bedieningsopschriften in een vorige posting van Sneek in niet juist. Deze waren al bij de bouw aangebracht.
Zijn de Hbis-en uit de Red-Roco-Actie dan foutief? Deze hebben namelijk geen blauwe stickers, enkel zwarte stickers.
-
Doe ff een fotootje als je wilt. Kijkt wat makkelijker...
-
Bij dezen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/45959A.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/45959A.jpg)
-
Op de tramlijn Sneek-Bolsward kwamen een aantal zeer krappe bogen voor. Een 'gewone tweeasser' kwam daar zonder kleerscheuren doorheen, een Hbis met een langere lengte en radstand kon nog net zonder overbufferen. Wel moesten deze wagens dan niet te strak gekoppeld worden.
In dat geval past de Hbis-w ook op Glanerbrug-Losser. De langste mij bekende tweeasser die daar heeft gereden is de LWRW, lob 15,22 m, radstand 9 m.
Bedankt,
Han
-
@NS1100:
Kom net uit de treinenkamer om het model wat jij hebt ook even te bewonderen (ja, die set heb ik dus ook staan) en naar mijn idee is dat zwarte vlak bedoeld voor krijtopschriften OF als imitatie voor het plakbrief gedeelte. De 2 jaar geleden uitgebrachte variant van PTT Post heeft een zelfde soort vlak.
Op het oude forum hebben we tijdens de RedRoco-actie een discussie gevoerd over welk model en welke uitvoering. Jij en ik hebben daar toen een bijdrage aan geleverd, al kan ik me niet helemaal herinneren hoe het destijds met de blauwe vlakken is gegaan. Ik heb het toen aangekaart, maar het waarom niet weet ik even niet meer. Volgens mij zijn er zat wagens geweest die deze opschriften niet hadden en zijn te later aangebracht, maar echt zeker weet ik het niet. Als ik blader in de speciale ROCO-folder ter ere van NS150 uit 1989 zie ik wel dat de standaarduitvoering (46337) geen blauwe vlakken heeft en de toenmalige 46338 Post-uitvoering dan weer wel, maar zonder de witte letters.
-
De Hbis 38014 gefotografeerd in maart 1964 te Vaassen.
(http://www.abload.de/img/2499001drvp4xbk.jpg)
De blauwe platen op de deuren zijn duidelijk zichtbaar. Minder goed te zien is de kleurstelling bruin/zwart. Zeker is dat de bufferbalken zwart waren, of de stelbalk waarop o.a. de revisie/afleveringsdatum en ook het wagenparknummer staat, bruin dan wel zwart was, wordt ook op dit plaatje niet geheel duidelijk. Het dak was overigens grijs.
Mvg,
Max
-
Even een oud draadje afstoffen.
Heeft Roco ooit weleens een hbis uitgebracht zonder NS logo`s?
Zelf wil ik heel graag 1 of 2 wagens hebben uit de begintijd.
Heb ik het mis of is Roco set 66059 ideaal als basis?
Logo`s eraf en revisiedata aan passen en klaar.... toch?
Hartelijke groet Naos.
-
Is het dan toch gelukt?
(http://mchminiatuurnieuws.punt.nl/_contentimages/2013-11-01-17-24-08.Roco%2067324.JPG)
Eeeeh, klopt dat het beetje, dat zilverkleurige dak? Voor ik weer in galop naar de winkel ren?
-
het zilverkleurige dak bij aflevering schijnt te kloppen als je er een foto uit het NS-archief bijhaalt. In de praktijk zal het dak nooit zo lang die kleur hebben behouden ;)
Storender bij dit model zijn de onjuiste kleuren van veerophangingen en veerpaketten; alles onder de gordel hoorde zwart te zijn...
Overigens kregen de meeste Hbis al vanaf 1965 computernummers en vanaf 1968 het witte NS-embleem op de linker deur opgeplakt.
grtz,
Wim
-
Okay, bedankt Wim, dan klopt het wat mij betreft goed voor een hbis kort na indienststelling. Dat die veerpakketten donker moeten zijn is tot daaraan toe en juist bij dit model al heel gemakkelijk aan te passen als ik dat van belang zou vinden.
Ga ik voor het eerst sinds lange tijd maar weer eens de hoofdprijs betalen voor een Roco wagentje. :)