BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: haes op 01 February 2010, 17:54:37
-
Ik heb net weer een paar kolenbakken aangeschaft waarvan een met remmershuis
Mijn vraag is: een wagon met een remmershuis moet die altijd als laatste in nde trein geplaatst worden?
Wat was de standaard praktijk in Nederland tot zeg maar eind jaren 60?
groet,
Hans
-
In de tijd dat de remmers in de huisjes zaten, was iedere 3e wagon een wagon met remmer.
Na de introductie van de Westinghouse luchtdruk rem, zijn de huisjes op de wagons gebleven. Deze huisjes hadden geen enkele functie meer. Daarom reden deze wagons in een volslagen willekeurige volgorde in de trein.
Statistisch gezien mogen er niet te veel wagons met remmershuisjes in een trein geplaatst worden. Laten we zeggen dat de helft van de wagons uit de tijd stamt dat de huisjes waren afgeschaft. Dan heeft pakweg één op de zes wagons nog zo een huisje.
-
Even een snel antwoord uit mijn hoofd, meen het ooit ergens te hebben gelezen, werd er om de 5 a 6 wagens een wagon met remmershuis geplaatst. Dit met name toen nog niet alle wagens beremd waren. Ik weet niet vanaf wanneer de wagens met rem en/ of doorgaande treinleiding (= luchtleiding vanaf de loc naar de trein tot aan einde van de trein) zijn gebouwd, stond me iets van bij dat dat vooral in de periode 1900-1950 werd ingevoerd. Na 1950 verdwenen de remmershuisjes ( en het personeel om deze te bedienen!) erg snel. Dus, tot aan ca. 1950 zit je altijd goed met remmershuisjes!
Groeten, Gert
-
Hallo Gert,
Dat geldt alleen voor buitenlandse (vnl. Duitse) wagens. In Nederland werd in 1934 al de doorgaande rem voor goederentreinen ingevoerd, waardoor remhuisjes op Nederlandse wagens al gauw zeldzaam werden, zeker na/tijdens de oorlog met zijn materiaalschaarste. Zie ook dit draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22099.0.html
grt. Carlo
-
Allen, bedankt voor de info.
Dat de goederentreinen bij de ns al een doorgaande rem hadden voor ww II wist ik, maar het verwijderen van de remmershuisjes heeft dus gheel lang geduurd.
Was het gebruik van de doorgaande rem ook zo vroeg ingevoerd op de lijnen van bijvoorbeeld de GOLS?
Alvast bedankt
Hans
-
Hoi Hans,
Op de GOLS- en andere lokaallijnen reden dezelfde goederenwagens als op het hoofdnet. Naar mijn weten had de GOLS geen eigen materieel (afgezien van de curieuze foto van een SS-loc die ooit met een nummerplaat GOLS 1 is gefotografeerd). De HSM deed de exploitatie en deze voerde dus met haar locs de wagens over het GOLS-net (dat ze overigens in 1920 ook in eigendom overnam). Aangezien het vanaf 1934 een wettelijke verplichting was dat ook goederentreinen een doorgaande rem moesten hebben, ligt het dus voor de hand dat de wagens die vanaf de hoofdlijnen op het voormalige GOLS-net kwamen, ook uitgerust waren met een doorgaande rem. Overigens zal het daarbij, gezien de lage snelheid die toegestaan was op lokaallijnen, best wel eens voorgekomen zijn dat korte treintjes toch onberemd werden vervoerd....
groet, Carlo
-
De kosten was het beremmen van de wagons. De installatie op de loc was relatief goedkoop omdat er slechts één loc is tegen 20 of meer goederenwagons. Omdat bijna al het goederenmaterieel zowel op de hoofd- als nevenlijnen reed, had het materieel op de nevenlijnen toch een reminstallatie nodig. Kortom, de treinrem op de nevenlijnen volgde snel na de hoofdlijnen. Bovendien kon bij korte treinen en lage snelheden worden volstaan met de rem van de loc. Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord van remmers op nevenlijnen. Misschien weet iemand anders hierover meer.
Wel was er in de begintijd verschil tussen
- wagons met westinghouse rem en doorgaande remleiding
- wagons met alleen een remleiding naar geen rem
- wagons zonder remleiding
Dit was te zien aan de witte merktekens op de hoeken van de wagons.
In goederentreinen reden de wagons van de eerste twee typen door elkaar waarbij er een goede verdeling was tussen beremde en onberemde wagons. Wagons zonder remleiding liepen natuurlijk altijd achterop.
-
Wat was een voorwaarde voor een nevenlijn? Juist. Goedkope exploitatie. Dan moet je niet remmers als mee-eters hebben... ;D
-
Ik wil even een aanverwante vraag stellen over dit soort wagens. Reden deze met het huisje naar de
lok toe, of juist omgekeerd?
Vlgs mij zat er geen raampje naar die kant die over het wagendak uitkeek, maar dat kan ik mis hebben.
Heeft iemand hierover info?
M vr gr,
Wim
-
Net hoe de wagen stond, voor het remmen maakt het niks uit. Daarnaast; aangezien op basis van fluitsignalen al of niet geremd moest worden, werd er meer op de oren dan op de ogen van de remmers vertrouwd. De wagens moesten wel een beetje evenredig over de trein verspreid wezen.
-
Ik had altijd het idee dat de remmer naar aanleiding van een bepaalde stand van een sein moest
remmen; dus dat de ogen het werk moesten doen.
Duidelijk Gert. Bedankt.
Wim
-
Dpc Fo en Moddemeijer, bedankt voor jullie antwoorden! Had inderdaad ooit zoiets gelezen. Even mijn kennis weer wat bijgeschaafd.
Groetjes, Gert (Boerpost dus...)
-
Als je de oudere kolenwagens van Fleischmann neemt, dan zie je dat de wagens met remmershuisje (GTM) remschoenen hebben. En de wagens zonder (GTMK) geen remschoenen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_44.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_44.jpg)
Terwijl de Piko en Roco op de GTMK's gewoon remschoenen hebben en Roco ook op de GTM's
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_45.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_45.jpg)
Steef
-
Afhankelijk van de revisiedatum moet dat geen probleem zijn.
-
Volgens mij staat de K voor Knor/Hunze (of zo iets) - rem, dus overal waar dat op staat en er geen remschoenen op zitten klopt dan niet.
Stephan.
-
je bedoelt Knorr/Kunze, denk ik ;)
Correctie op mezelf: Kunze Knorr Bremse is de officiële term. Zie ook deze link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kunze-Knorr_brake
grt, Carlo