BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: eenop87 op 12 December 2009, 13:14:11
-
Tijdens het stofzuigen van mijn baan met de Dapol stofzuiger sloeg plotseling de motor vast.
De wagon van de rails gehaald en de schoep verwijderd. Het bleek dat de motor zelf werd geblokkeerd. Na het verwijderen van de kap bleek dat daar een enorme hoeveelheid stof en ballast in terecht was gekomen en natuurlijk ook in de motor!!
Het binnenwerk en de motor losgenomen en alles schoongemaakt. De reden van die opeenhoping van vuil blijkt een slechte, of eigenlijk helemaal geen, afdichting te zijn tussen stofkamer en motorcompartiment. Ik heb een stukje van 10mm dik schuimrubber op maat gemaakt en tussen binnenkap en buitenkap gezet (zie foto), waardoor het grote gat wordt afgesloten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schuimplasitic.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/schuimplasitic.jpg)
Toen ik de boel uit elkaar had zag ik dat de contactveertjes op de draaistellen in een deplorabele staat waren. Eén veertje maakte helemaal geen contact en twee andere waren helemaal vervormd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/oude_veer.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/oude_veer.jpg)
Eerlijk gezegd een nogal klungelige oplossing van de fabrikant. De reden van de vervorming van de dunne veertjes is één of meer kortsluitingen door ontsporingen. De stroom door de veertjes wordt dan kortstondig zo hoog, dat het materiaal uitgloeit en daardoor zeer zacht wordt. Een verschijnsel dat met name kan optreden bij (krachtige) boosters.
Eerst maar alle veertjes losgesoldeerd (snel werken omdat anders het plastic van het draaistel smelt)
Daarna op de plaats van de veertje een draadje van 0,5mm dik fosforbrons gesoldeerd (ongeveer 35mm lang). Eerst een uiteinde van het draadje vertinnen. Vervolgens het draaistel ondersteboven boven het werkblad vastklemmen met zo’n handig “krokodillenbek-derde-handje”
Het draadje in het gat steken en op het werkblad laten rusten. Op de soldeerplek een druppeltje soldeerverf (van Piet Peetoom GM&S) op de las aangebracht en vervolgens met 188graden soldeer (ook van Piet) de boel vastgesoldeerd. Ik heb deze lage temperatuursoldeer gebruikt om smeltschade aan het plastic tot een minimum te beperken.
Vervolgens heb ik met een fijn platbektangetje de draadjes in de vorm gebogen, zoals op de afbeelding is te zien, en de overtollige lengte afgeknipt
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/contactveer_Dapol_stofzuiger.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/contactveer_Dapol_stofzuiger.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/nieuwe_veer.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/nieuwe_veer.jpg)
Alles weer in elkaar geschroefd en de boel liep weer als een trein.
Tip: Als je parkers in plastic vastschroeft moet je, ter voorkoming van doldraaien, even de schroef tegen de klok in draaien tot je een tikje voelt. Als je vervolgens de schroef vastdraait zit hij weer in de oude groef en voorkom je problemen in de toekomst.
M.v.g.
Gerrit
-
Zeer interresante verbeteringen, die ga ik denk ik ook maar doorvoeren
want mijn Dapol gebruik ik om de 2 week en ik wil liever niet dat deze
defect gaat door het stof wat deze moet tegengaan.
Die stroomafnemers zijn ook niet een heel gek idee, ga ik ook even naar kijken.
Ik heb zelf al gedacht om er draden tussen te solderen voor een permanente
verbinding.
Super (y)
-
Misschien een tip voor beide heren om ook eens even te zoeken op het forum.
Dan vindt je een dozijn andere draadjes met tips om de Dapol te verbeteren ;D
Gr.
Eric
-
Maar wat je uitgehaald heb weet ik niet. Ik heb wel geen Dapol maar een Kato en daar nog nooit geen problemen mee gehad. Hij rijd hier iedere dag zijn rondjes (tezamen met een roco cleaner) tussen het overige treinverkeer door en nada problem.
Iedere dag een paar keer vennetje schoonmaken en 1 keer per dag een druppie olie doet wonderen
Grtzz Rob
-
Ehh, de zogenaamde Dapol stofzuiger is de H0 (eigenlijk 00 dus 1:76) versie van de onder N-spoorder al veel langer bekende Tomix (dus 1:160) stofzuiger.
Het (gepatenteerde?) stofzuigmechanisme aan de onderkant is vergelijkbaar maar voor de rest zijn er wegens de grotere schaal vast verschillen, dus het heeft weinig zin om ze te vergelijken denk ik...
verbeterd: is dus van Tomix en niet van Kato
-
Ahaaa, ik d8 dat er ook een in N spoor was van Dapol, vandaar
Grtzz Rob
-
Ahaaa, ik d8 dat er ook een in N spoor was van Dapol, vandaar
Grtzz Rob
Die bestaat ook... genaamd Tomix 6421
-
Oeps, sorry, de N-spoor variant is dus van Tomix en niet van Kato... Ik haal die 2 altijd door elkaar. ;D