BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: nachbar op 11 December 2009, 10:31:01
-
Een aantal weken geleden kwamen de dozen met modeltreinspullen na bijna 30 jaar weer boven drijven. Direct werd ons hele gezin geinfecteerd met het modeltreinvisus. De plannen en ambities werden steeds groter en groter. Uiteindelijk hebben we besloten om ons voormalig kantoor om te bouwen tot spoorkamer. De ruimte is ca 4,80 bij 3,00 meter.
De setting is een (fictief) dorp in een vallei in zuid Duitsland met een regionaal doorgangsstation waar ook de "grote" lijnen langskomen. het tijdperk is IV-V niet helemaal getrouw maar we vinden de ICE ook mooi dus die moet ook gaan rijden (en zelfs komt de Thalys in zuid Duitsland :D).
De achterkant van het lange deel bestaat uit een berg waartegen halverwege het hoofdspoor rijdt en onderlangs de "regio" baan en bovenop de bergbaan. In onderstaand plaatje staat ons eerste ontwerp. We gaan de baan digitaal uitrusten met de Intellibox samen met het programma Koploper. Vooralsnog is de er een rijrichting. Op de hoofdbaan wordt rechts gereden (kan ook links).
B: hierkomt het spoor boven vanaf het 6-sporig schaduwstation in "hondenbot" vorm
A: hier is het 2e "hondenbot" lus
C en D: inrijspooren naar station en rangeer terrein
E: regiolijn (deels onder de bergen.
Graag hoor ik jullie opmerkingen bij dit ontwerp.
Groet,
Jeroen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M.jpg)
-
Hoi Jeroen ( en gezin (y) ) ,
Eigenlijk een standaard opmerking:
Het station is te 'steriel'. Zeker voor zuidduitse begrippen.
In een flauwe boog, iets diagonaal, of beide, of , of...
Als er maar iets 'spannends' aan komt.
Ik laat het even aan jullie fantasie over, ook omdat ik zie dat jullie al met flexrails overweg kunnen ;)
Grtzz en ik volg het hier,
Karst
-
Karst,
Bedankt voor de tip. Gister dat ik naar andere baanplannen keek had ik deze opmerking ook al gelezen. Ik heb nu een en ander gewijzigd.
We zijn ook nog het ontwerp nog op een hele andere manier aan het insteken, maar dat volgt nog.
Waar ik nog mee zit bij dit ontwerp zijn de volgende zaken:
Bereikbaarheid achterste delen (de diepte is 1,30) ik zit te denken aan verwijderbare scenery elementen.
Ik ben nog niet echt tevreden over het rangeerterrein, suggesties zijn welkom.
Als laatste weet ik niet of we de "digitale" mogelijkheden nu optimaal benutten (dit ontwerp was oorspronkelijk bedoeld als analoge baan)
Graag krijg ik hierover nog advies (ook andere opmerkingen zijn natuurlijk welkom).
Nu, na een uurtje fröbelen is dit het resultaat: Het stationnetje van de tandradbaan verplaatst naar het dorp, het station buigt af richting het dorp. Het spoor om weer op het hoofdspoor te komen ("D") loopt nu "onder" het dorp door.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_1A.jpg)
Groet,
Jeroen
-
Hoi Jeroen,
130 cm is wel erg veel, zelf heb ik op mijn test plaat een diepte van 120 cm maar dat is eigenlijk al niet te doen, na een aantal minuten gebogen te staan om de achterste delen te bereiken is een moeie rug onvermijdbaar, en ik heb bijna geen scenery zodat ik met mijn handen kan steunen hier en daar.
Ook je rechter bovenhoek lijkt zelfs nog een grotere diagonalen afstand dan 130 cm.
Mede om deze reden ga ik mijn defenitieve baan met een diepte van max 70cm maken.
Is een U vorm geen optie voor jullie zodat je de dieptes wat kleiner kan houden?
-
Kijk ook nog eens kritisch naar de invulling van het landschap. Het station ligt nu behoorlijk ingesloten door sporen en bergen en is dus slecht bereikbaar over de weg voor de aanvoer van passagiers en goederen. In het echt zou het station dan ergens anders zijn gebouwd.
Volgens mij is het nu alles een beetje, zonder duidelijke keuze's te maken. Je kunt dan beter wat dingen weglaten (1 fabriek in plaats van 3) en die mooi uitwerken. Maar.... uiteindelijk blijft het jouw baan, ben je er tevreden mee dan is het een goed plan.
-
Waarom deze vorm? Kun je aan de onderkant van de kamer (het blauwe vlak) niet bouwen, dan hoef je niet alles te 'proppen' in het bovenste deel van de kamer. Dan heb je ook niet de problemen dat de baan te diep wordt. Bovendien win je veel rijlengte.
-
Deze vorm hebben we gekozen omdat er rechtsonder een deur zit en we willen de werktafel en kast ook nog kwijt in deze kamer. We willen inderdaad veel merk ik en dan mot je weer wat schipperen met het schaal aspect :D. Ik heb het rangeerterrein weggehaald. Dit wordt nu vervangen door alleen een houtzagerij met een houthandel o.i.d. en dit dan veel meer uitwerken. Hiermee schep je weer wat ruimte voor een weg. Dit deel van de scenery kan je dan weghalen zodat je goed bij de achterkant en zijkant kan.
Ik ben nu bezig e.e.a. om te gooien maar dat lukt nog niet helemaal.
Het ziet er nu zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_1B.jpg)
-
Goed bezig! (y) Dit ziet er al een stuk rustiger en beter uit.
Beriekbaarheid van de sporen en scenery blijft wel een aandachtspunt.
-
Leuk plan. Als je de achtergrond wat afrond in de hoeken kun je vooral in de rechter bovenhoek een "sta gat" maken waardoor je er wel in geval van nood overal bij kan komen. En een gebogen achtergrond staat nog een stuk beter dan een scherpe 90 graden hoek.
succes Ferry
-
Goed bezig! (y) Dit ziet er al een stuk rustiger en beter uit.
Beriekbaarheid van de sporen en scenery blijft wel een aandachtspunt.
Dank!!
Vanavond ook weer een 2e plan gemaakt met een station en het Bietschental viaduct (past ook in een zuid Duits Alpen landschap.
Bij A komt het dubbele zichtbare spoor uit het schaduwstation (ook weer hondenbot) op niveau -1. Bij B een spiraal omhoog zodat de lijn bij C over het Bietschental viaduct loopt op niveau +1. Na de tunnel zakt het spoor dan langzaam naar stationsniveau. De keerlus is middels een hondenbot onder de berg rechtsboven. Ook het tandradbaantje heeft hier weer een plaatsje en ook de houtzagerij. De stoomclub moet het met een spoor minder doen. De regiobaan is komen te vervallen. Al met al toch nog zo'n 75-80m spoor (moet de spiraal nog uitwerken). Bij dit ontwerp komt de nadruk meer te liggen volgens mij op een mooie treinenloop en dienstregeling.
Goed daar komt ie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_1C.jpg)
Groet,
Jeroen
-
een kleine verduidelijking met de berg ingetekend.
Het schaduwstation (A) komt dan op 70cm, de Bietschtal brucke (C) komt dan op 1,05 m en het tandradspoor (geel) komt op ca 1,25m hoog. Het station komt dan op 90cm hoog.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_1D.jpg)
Volgens ons gaat dit een interessant treinbeeld geven, maar is dit ook zo volgens jullie meer ervaren blik??
Nutten we nu de mogelijkheden van een digitale baan uit?
Groet,
Jeroen
-
Hoi Jeroen,
Ik zie dat je niet stil zit met ontwerpen! Goed bezig lijkt me.
Vind persoonlijk het eerdere (uitgeklede) ontwerp beter dan je huidige. Ik mis nu het paradespoor voor het station dat juist zo mooi is om treinen goed van dichtbij in het landschap te kunnen zien en diepte geeft voor het achterliggende station. Daarnaast komen de sporen die in en uit de bergen duiken in het nieuwe plan mij een beetje te gekunsteld over.
Maar ga vooral door met het ontwerpen, uiteindelijk ontstaat er iets waar je helemaal achter staat!
Michel
-
goed, het ontwerpen gaat weer verder. Toch inderdaad een gemis dat er geen parade strecke in plan 2 zat. Nu na enig denkwerk een combi gemaakt tussen plan 1 en 2. De wijzigingen:
De lange rechte wand breder gemaakt. Berijkbaarheid wordt opgelost met wegneembare scenery.
Het station diagonaal geplaatst en voorzien van een passeerspoor voor bv de goederentreinen.
Vanuit het schaduwstation maar 1 spoor zichtbaar onder de bietschtal brucke daardoor worden de opstelsporen van het schaduwstation wat langer (nu ca 2m)
zowel van links als van rechts kan het station aangereden worden, beide over 1 spoor (geen ruimte voor dubbelspoor. Volgens mij gaat koploper hier wel uitkomen.
verder wat scenery aangebracht.
Er zit nu een keerlus in. Ik moet nog uitvinden wat een handige plek is om de keerlus module te plaatsen.
Zo ziet het er nu uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_4A.jpg)
Graag ook weer op of aanmerkingen.
Groet,
Jeroen
-
en daar is de volgende versie, je blijft bezig hè :D
Ik wil eigenlijk een mooi stoomloc depot een plek op de baan geven en daarnaast wilde ik een 3e station. Dit is nu het "museum station" geworden. In het Buurdal is namelijk een zeer aktieve stoomclub die zowel de het stoomdepot als de bergbaan beheren en exploiteren.
De keerlusmodules (2x) worden geplaatst na het station (vel rose) en een in het schaduwstation. Dit betekent dat de verdere banen gelijk gepolariseerd zijn.
De scenery delen van de camping/dorp en boerderij worden uitneembaar, ik probeer daar middels een scharnier en een gasveer constructie deze delen te kunnen openen.
Zo ziet het plan er nu uit.:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_4B.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_4B.jpg)
Graag wederom op of aanmerkingen
Groet,
Jeroen
-
Hallo Jeroen,
Jouw baanplan groeit in de breedte met iedere nieuwe versie. Ik ben bang dat je een probleem gaat krijgen.
Vooral bij de laatste versie zal je arm te kort zijn om een storing op te lossen op het achterste baandeel.
Het ontwerp biedt echter ook geen ruimte om een aantal mansgaten in te plannen.
grzz,
Hans
-
hoi Hans,
De baan groeit idd flink in de breedte, maar ja als je bezig bent bedenk je steeds er weer een stukje bij ;D. De bereikbaarheid is idd een uitdaging. Ik heb nog wat aanpassingen gedaan. Perron 4 van het hoofdstation is gesneuveld. Met het museum station is perron 4 niet meer nodig. Daarmee komt er meer ruimte voor mangaten. In het midden kan nu een mangat van ca 90x50cm. Links (bij camping) en rechts (bij boerderij) een mangat van ca 60x50cm. Nu kan ik bijna overal bij met een reikwijdte van max 80cm.
Nog een vraagje over het aantal treinen wat op de baan kan. In het huidige plan heb ik een schaduwstation van 7 sporen. Nu denk ik dat er max zo'n 15 treinen gelijktijdig op de baan kunnen al dan niet rijdend. 6 op schaduwstation (telkens 1 spoor over), 3 op de baan, 2 op het hoofdstation, 2 op het museumstation en 1 bij de houtzagerij. Hierbij komt dan nog 1 tandradtrein. Klopt dit rekensommetje?
En qua voeding dan 1 x 70VA 16V en 1 x 50VA 16V, een via de intellibox en 1 via een booster. De tandrad wordt analoog met aparte voeding. De analoge pendelmodule hebben we al liggen vandaar ;). Volgens mij gaat dit wel uitkomen. Voor de wissels en lichtjes e.d. komt hiernaast nog een voeding. Moet eerst nog eens berekenen hoe zwaar die voeding moet zijn.
groet,
Jeroen
-
Nog een vraag over de klimspiraal. Rechtsonder zit een spiraal die in totaal ca 35 cm hoogteverschil gaat overbruggen. Nu gebruik ik daarvoor de Piko A bocht R3 en R4 (484 en 586). Het stijgspoor heeft dan een stijgings% van 2,9%. Het daalspoor komt dan op 3,2% bij stijging van 10cm per 360 graden. Totaal wordt de klimspiraal dan 3,5 x 360gr.
Een alternatief is dat ik per 360 gr 2x een rechte toevoeg waardoor het stijg% op 2,6% en het daal% op 2,8%.
Aangezien dit dicht tegen de max stijgings% aanzit vraag ik me af of dit gaat lukken. Ik ga met treinen van max ca 1,9m rondrijden, langer zijn de perronsporen niet.
Groet,
Jeroen
-
Na nog weer wat denkwerk hebben we het plan iets omgegooid. De kast stond eigenlijk in de weg en daar hebben we nu ruimte voor gevonden elders dus meer ruimte voor de baan. De baan krijgt nu een middenruimte waardoor alle baandelen goed tot redelijk bereikbaar zijn. Alleen de klimspiraal (rechtsonder) is nog punt van aandacht voor wat betreft de bereikbaarheid.
Wat zijn de wijzigingen:
De Bietschtalbrücke is gesneuveld in het plan. Deze kreeg ik niet goed ingepast.
Station en 2e station omgekeerd qua ligging.
De klimspriraal is nu maar 1,5 cirkel. Het hoofdstation komt iets hoger te liggen
Links op de baan komt een locdepot met kolen, water en wellicht nog een fabriekje of iets dergelijks. Het 2e station is een soort (museum)station waar ook de regiotrein stopt verder heeft de stoomtreinclub daar een aardige verzameling stoomlocs (wel want to have op dit moment ;)) en met die stoomlocs rijden ze regelmatig de dienstregeling van de regiolijn. Rechtsachter bij het bos komt de houtzagerij want het dorp staat bekend om zijn goede hout. De houttreinen (per rit 3 a 4 wagens, tja hout is schaars hè) worden via het kleine station klaargezet voor transport. Ook hier helpt de stoomclub graag bij. Gezien het bergachtige terrein worden de houttreinen getrokken door een “Krokodil” (ook Want to have) van de ÖBB
Het hoofdstation lijkt qua sporenplan een beetje op het station van Seefeld in Tirol en daar stoppen regiotreinen, ICE’s, sneltreinen en zo nu en dan passeert er een goederentrein.
De berg is bereikbaar middels een tandradbaan en is vooral geliefd bij bergbeklimmers en paragliders en zo. De precieze invulling weten we nog niet. Dit kan een dorpje worden maar ook bv een hotel met een boerderij met camping o.i.d.
Graag weer suggesties.
Goed het plan ziet er nu zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overzicht10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overzicht10.jpg)
-
goed, het was een tijdje stil, maar we hebben niet stil gezeten. Na vele plannen maken en weer aan de kant leggen hebben we een plan wat ons erg aanspreekt. Het basis sporenplan is niet helemaal origineel, want we waren erg gecharmeerd van het plan van Huib Maaskant en dan zijn waldberg project. We hebben wel ons eigen tintje er aan gegeven en qua scenery wordt het uiteraard heel anders. Ook de tandradbaan houden we in ere, maar de grote Bietschtalbrucke die doet niet meer mee, wel enkele kleinere bruggen.
We hebben besloten om in periode V te gaan rijden. Modern materiaal dus maar ook een stoomclub en enkele klassiekers zoals de Rheingold.
Zo ziet het er nu uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_5A.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_5A.jpg)
We zijn inmidels een week of 2 bezig met de proefbaan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3125.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3125.jpg)
Koploper geinstalleerd alles aangesloten en zowaar het werkte, ook het eerste baanontwerp in koploper. Inmiddels al flink geoefend met koploper. We maken gebruik van de Intellibox Basic, Uhlenbrock schakelmodule's en de bezetmelders van Huib Maaskant (BMD16N-SD) en deze zijn aangesloten op de IB met Loconet adapter van Wim Ros (S88LN). De eerste bezetmelder hebben we kant en klaar aangeschaft en de 2e heb ik van de week zelf gemaakt en dat is zowaar gelukt. Tevens hebben we de multimaus van Roco die we in een later stadium ook op de IB gaan aansluiten.
O ja, het spoor wordt Piko A-gleis en een deel wordt gelegd met Fleischmann model rails, hier hebben we nog een berg van liggen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3124.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF3124.jpg)
Vanavond het eerste deel van het frame in elkaar gezet, dit betreft het linker deel. Morgen avond de proefbaan opruimen en dan hoop ik van het weekend het frame van de lange muur te maken.
Kortom we zijn gestart :D!!
Zoals zo velen, willen we u op de hoogte houden van onze vorderingen.
Verzoek aan de moderator om dit topic te verplaatsen naar "wat zijn we aan het bouwen" alvast dank hiervoor.
Groet,
Jeroen
-
Altijd handig zo'n proefbaan! Succes met de bouw van de baan (y)
Je kan ook zelf een nieuwe draad openen in "wat zijn wij aan het bouwen" met jouw eerste stappen en de laatste versie van de baanplan.
Groet
Bernd
-
Ik ga deze ook zeer zeker volgen. Het baanplan en je aanpak belooft veel goeds (y)
Gr Bob
-
Leuk baanplan!
2 opmerkingen:
- Ik zou het paradebaanvak een wat vloeiender verloop geven (flexrails). Het toont nu een beetje star met scherpe bochten.
- Kijk nog eens kritisch naar de wisselstraat rechts voor het station. Vanuit het depot is maar één statiionsspoor te bereiken.
Marc.
-
Leuk baanplan!
2 opmerkingen:
- Ik zou het paradebaanvak een wat vloeiender verloop geven (flexrails). Het toont nu een beetje star met scherpe bochten.
- Kijk nog eens kritisch naar de wisselstraat rechts voor het station. Vanuit het depot is maar één statiionsspoor te bereiken.
Marc.
Het is idd de bedoeling om het parade baanvak met flexrails te gaan leggen om zo een wat vloeiender geheel te krijgen.
Voor wat je 2e punt betreft, dit klopt, ik heb een versie hiervoor een wisselstraat gemaakt waardoor vanuit het locdepot alle stationssporen bereikt konden worden, maar dat gaf een heel onrustig beeld (het wordt aardig proppen dan in die hoek :)) en daarom heb ik die er weer uit gehaald. Ik ben er nog niet helemaal uit.
-
Hallo Nacbar,
Wat Marc-Tramt al aan haalde wat betreft de bereikbaarheid uit het depot moet ik hem gelijk geven en ook
de vloeiende sporen met flexrails van de paradebaan, hij was me even voor.
Ik heb geprobeerd een beetje het idee te tekenen van marc-tramt en van mij.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Buurdal_HO_480_300M_5b.jpg)
edit[ Nachbar hier is misschien de oplossing voor jou.
grt, marc.
-
die wissel rechtsboven gaat er mss toch komen, zo had ik hem gistermiddag ook ingetekend, maar toch weer uit gehaald. Nu ik het zo zie ga ik hem denk ik toch weer terug plaatsen.
Zoiets aan flex had ik ook in gedachte, maar wel iets minder naar "binnen" komend omdat daar onze "stad/dorp" gepland staat.
Dank voor de suggestie (y)
-
;D word echt mooi vooral die brug
en het landschap (y)
mvg,kevin
-
we gaan hier: https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,25120.0.html (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,25120.0.html) verder.
groet,
Jeroen
-
Hoi Jeroen,
Ik denk al je de baan breder maakt dan 1,20 kan je niet overal meer bij, bij het ontwerpen van mijn baan Mass am See heb ik mij zelf voor genomen overal bij te kunnen komen, heb mijn baan nu 1,08 M en ik kan er net bij en heb best lengte, je moet niet vergeten als je kleiner bent dan BV1,75 dan zijn je armen meestal ook korter,plus dat je ook nog wat op de baan staan hebt waar je overheen moet hangen, ook wat hoogte aangaat heb ik voor tafelhoogte gekozen.zodat je makkelijk onder de tafel kan kruipen, dat scheelt voor later als je op leeftijd bent ;D dan gaat het kruipen niet meer zo makkelijk.
succes met het bouwen van je baan. en vgr Evert Masselink
-
Evert,
De baan aan de lange kant wordt 90-95cm diep. De bubbel aan de linkerkant wordt 120cm diep, met in het midden een sta gat van 60x60 waar uitneembare scenery komt. In de hoeken rechtsboven en onder is ruimte waar ik kan staan aan de achterkant van de baan. Alleen het deel waar de klimspiraal komt met daar boven het lokdepot wordt wat lastiger bereikbaar, maar dat wordt wss een geheel afneembare plaat waarop het lokdepot met een deel van het station wordt gebouwd. Via de binnenkant van de spiraal kan je dan overal bij.
De hoogte van het schaduwstation is nu 70cm. Gezien mijn leeftijd gaat dat nog zeker een jaar of 20 lukken, uiteraard bij leven en welzijn :D
Volgens mij gaan we niet in de zelfde Epoche rijden maar wellicht dat er het komende jaar toch een trein naar "Mass am See" gaat rijden (y)
Groet,
Jeroen