BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: BAMA op 01 December 2009, 19:52:18
-
Mijn NS 1100 loc van Marklin is een echte hardloper in vergelijking met mijn andere locomotieven. Dit is erg lastig bij stroomloze rail gedeelten bij seinen .Oplossing kan zijn om het stroomlozegedeelte langer te maken, of om de spanning van de trafo te verlagen (Ik rij nog annaloog)
Nadeel van deze oplossingen zijn dat andere locomotieven te vroeg stoppen op het stroomloze gedeelte,waardoor deze treinen minder lang kunnen zijn.
Nu kom ik tot mijn vraag. Is het mogelijk om een electrische vertraging in de loc in te bouwen waardoor hij langzamer gaat rijden
Groet BAMA
-
electrische vertraging? wil je de stroom minder snel laten stromen? ;)
een weerstandje tussen de stroomafname en de motor is een (wat minder fraaie) oplossing
-
Daniel
Bedankt voor je reaktie
Ik vraag me wel af of een lagere spanning door een weerstand niet nadelig is voor het omkeerrelais. Deze heeft 24volt nodig.
Bama
-
Dan zou je weerstanden tussen relais en veldspoelen moeten plaatsen, maar weerstanden hebben wel meer nadelen.
Hoeveel te hard gaat het model? Anders geformuleerd, hoeveel volt moet je denk je wegwerken?
Andere vraag. Hoeveel wil je in de loc veranderen? Uhlenbrock heeft een bouwsteentje, De FRU-M, die de plaats van het rijrichtingrelais kan innemen en waarme je de maximum snelheid kan instellen. Iets dergelijks is te bereiken met een geschikte decoder (functioneren ook prima analoog).
-
Henk
De loc rijd zeker 20 a 25% harder
In volts kan ik het niet aangeven maar ik denk 20 a 25 %
Bama
-
Henk
Dit klinkt interesant.
Ik heb echter een probleem,ik ben een modelspoorliefhebber maar geen techneut.Ik kan wel jouw voorstel bij mijn handelaar W in Apeldoorn neerleggen . Ik ben benieuwd naar zijn antwoord om dat ik mijn vraag al eerder bij hem heb neergelegd met een negatief antwoord.
Groet Bama
-
Hmm, dan moet je al gauw 3 tot 4 volt wegwerken. Dat is een tikkie veel.
Kijk, een gangbare methode om een paar volt weg te werken is met zogenaamde antiparallel geschakelde diodes. Je zet een paar diodes in serie en iedere diode knijpt pakweg 0,6 volt van de spanning af. Omdat er wisselstroom doorheen moet zet je precies zo'n sliert diodes maar dan omgekeerd geschakeld parallel aan de eerste sliert. Om dan 3 volt weg te werken heb je dus twee keer 5 diodes nodig.
Wim Ros toonde hier pas het volgende schema.
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/5234.jpg)
Dat zijn dus twee keer twee diodes, maar het idee zal duidelijk zijn. Die weerstand kun je vergeten.
Als het relais bij 20 volt ook nog werkt, dan kun je de sliert diodes direct op de sleper aansluiten. Werkt het relais dan niet betrouwbaar, dan moeten de diodes tussen relais en veldspoel. Er zijn twee veldspoelen dus dan zou je bij elkaar 20 diodes moeten wegwerken.
Kan wel, maar zo'n bouwsteentje lijkt me handiger en netter. Het gaat om de Uhlenbrock 55700. Ik weet overigens niet of het bouwsteentje genoeg vermogen kan leveren voor zo'n oude motor. Anders werkt een oude Märklin decoder voor veldspoelmotoren ook, een oude C80 bijvoorbeeld. Die worden bij bosjes weer uit locs verwijderd.
-
Henk
Bedankt voor je antwoord en denkwerk
Ik ga er mee naar mijn handelaar en vraag hem e.e.a te realiseren.
We moeten het hierbij maar even laten.
Het resultaat zal ik je laten lezen
Groet Bama (Bart Marklin)
-
Vervolg op mijn antwoord van 1-12-09 -22.30
Ik heb besloten niets aan mijn locotief te laten veranderen.
Het probleem bij de seinen ga ik als volgt oplossen.
Voor het stroomloze gedeelte bij rood sein ga ik 1 a 1½ raillengte (18cm) electrisch scheiden en aansluiten op een aparte trafo met een lagere spanning waardoor alle treinen incl. de hardloper langzamer gaan rijden om vervolgens te stoppen op de ongeveer de zelfde plaats waardoor de treinen even lang kunnen blijven.
Groet
Bama