BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: PeterC op 16 November 2009, 21:56:16
-
Geachte medespoorders,
Ik heb een al behoorlijk oudere sprinter, (meer dan 20 jaar denk ik). Het probleem wat ik met deze trein heb is dat deze een bepaalde helling moeilijk opkomt. Hij blijft dan halverwege staan en de wielen hoor je dan slippen over de rails. Als je er even met b.v. de vinger wat meer gewicht geeft, dan rijdt hij weer verder. Dit doet hij alleen als de motorwagen voorop rijdt, met de motorloze bak voorop rijdt hij hier normaal door. Ik heb hier pas nieuwe anti slipbanden op gezet met de hoop dat het dan beter zou gaan maar helaas. Deze helling heeft een percentage van ongeveer 3% en ik moer erbij vermelden dat alle overige treinen waaronder een Thalys van Mehano deze helling probleemloos oprijden. Weet iemand wat hiervan de oorzaak is en hoe het eventueel te verhelpen is. De helling veranderen is echt de laatste optie, dan moet ik de baan gedeeltelijk wijzigen, dus ik hoop dat er andere mogelijkheden zijn. Een andere optie is om de trein niet te laten keren maar ook dat zou ik er graag in willen houden.
PeterC
-
extra lood in de buurt van het motordraaistel frommelen... maar eigenlijk is het toch beter om de helling zelf aan te pakken, volgend jaar koop je weer een andere trein erbij en dan blijkt die er niet op te willen, zo blijf je bezig.
-
Zitten de anti slip bandjes wel strak genoeg om het wiel ?
Als er slip optreedt is dat dan tussen bandje en rail of tussen wiel en bandje ?
Mogelijke oplossingen (buiten die van Floris om) alles goed ontvetten en/of andere bandjes.
Hierbij ga ik er wel van uit dat het motortje inderdaad nog sterk genoeg is om slip op te roepen.
-
De motortjes van de Fleischmann sprinter weten inderdaad wat.
Heeft het motortje misschien tijd nodig om op gang te komen Peter? Dus dat de maximum snelheid eerst wat laag is en hoger wordt als het motortje opwarmt?
-
Hallo
De Sprinter kan wel met de motorwagen achter tegen de helling op. Dus er is kracht genoeg.
Ik heb mijn even oude Sprinter bekeken en je ziet dat er a.s.b. zitten om de wielen die zich aan de kant van de cabine
bevinden.
Het draaistel kan om een horizontale as draaien zodat de wielen altijd goed kontakt met de rails maken.
Naar mijn mening ontstaat er nu, als het stel tegen een helling oprijdt, een natuurkundig effect dat wanneer de trein met de motorwagen achter loopt er voor zorgt dat het wielstel met a.s.b. meer tegen de rails gedrukt wordt.
Met de motorwagen voor, er vanaf zodat er dus slip ontstaat.
Om dit te voorkomen zou er inderdaad gewicht aan de kant van het motordraaistel moeten worden toegevoegd. 17-11 veranderd met een extra bericht toegevoegd
. Jay Jay
-
Heren,
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb zelf het idee dat het gewicht eigenlijk genoeg zou moeten zijn maar ik kan proberen hier nog wat aan toe te voegen. V.w.b. de opmerking van Henk, ik zal er eens op letten, maar wat wil je hier eigenlijk mee zeggen?
Omdat ik het toch wel typisch vind dat hij in de ene stand het wel goed doet en andersom niet. Ik zal eens kijken of het idee van Casey uitvoerbaar is en of dat wel zal helpen.
PeterC
-
Heren,
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb zelf het idee dat het gewicht eigenlijk genoeg zou moeten zijn maar ik kan proberen hier nog wat aan toe te voegen. V.w.b. de opmerking van Henk, ik zal er eens op letten, maar wat wil je hier eigenlijk mee zeggen?
Omdat ik het toch wel typisch vind dat hij in de ene stand het wel goed doet en andersom niet. Ik zal eens kijken of het idee van Casey uitvoerbaar is en of dat wel zal helpen.
PeterC
Peter ik bedoel ermee dat de motortjes van de Sprinter op den duur eigenaardig slijtagegedrag kunnen vertonen. Ik noem het altijd een luie motor. Kenmerkend is dat het motortje een minuut of wat nodig heeft om goed op gang te komen. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat de aandrijving aan trekkracht heeft ingeboet. Geen idee wat de oorzaak precies is. In ieder geval helpt alleen vervanging. Volgens mij moet het model normaal in staat zijn om zonder verdere aanpassingen in beide richtingen een helling van van 3 procent te nemen. We praten niet echt over een loodzware trein.
Extra gewicht is altijd te proberen. Het omdraaien van de motor lukt volgens mij niet. In ieder geval kun je de draaistelbekleding niet zomaar omdraaien. Die is niet symetrisch en kan zelf niet zomaar omgekeerd op het motordraaistel worden bevestigd.
-
Ik had precies hetzelfde.
De wielen kan je van de assen afhalen en dan kan je de wielen met de antislipbanden aan de binnenzijde plaatsen. Vervolgens heb ik een zegelloodje aan de achterkant van de motor geplakt. Voor deze operatie kwam hij als twee wagenstel niet tegen mijn helling op ook +/- 3%.
Na de verandering rijdt hetzelfde stel als sprinter drietje ( met een tussenwagon van Spoorcuriosa) probleemloos tegen dezelfde helling op.
Groetjes
Wil
-
Hallo
Een mogelijkheid is om van het buitenste wielstel het tanwielloze wiel met a.s.b. over te zetten naar het binnenste. Daardoor is er voor beide richtingen dezelfde grip op de rails.
Mocht dit niet genoeg zijn wil ik je wel een gebruikt sprinter motordraaistel zonder de plastic zijkanten tegen portokosten opsturen. Zodat je vier a.s.b. op het mototdraaistel kunt maken.
Helaas is er aan gefreesd zodat je het niet als tweede motor in het motorloze rijtuig kunt plaatsen. Maar de wielen zijn nog goed. Ik hoor het wel.
Jay Jay
-
Heren,
bedankt voor de reacties, ik zal de motor eens goed gaan reinigen en dan eens kijken of ik iets met de asb kan doen. Dit op alle 4 de wielen is geen goed idee omdat dan de trein niet goed reageert op stroomdetectie en daardoor te laat gezien wordt in het blok met alle gevolgen van dien. Vraagje aan Wil, hoe zwaar was dat zegelloodje degene die ik ken zijn niet erg veel van gewicht vandaar mijn vraag.
PeterC
-
Ik denk dat de montage van een stel nieuwe asb wonderen zal doen.
Mvg
Wim.
-
Ik heb hier pas nieuwe anti slipbanden op gezet met de hoop dat het dan beter zou gaan maar helaas.
Wim,
Dit stond in mijn eerste bericht.
PeterC