BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Jaim op 11 November 2009, 16:01:08
-
Na het hele forum (en enkele ander website's) te hebben afgezocht dan maar een nieuw topic starten.
Ik heb van faller een brug gebouwd (120474 en 120475) van ongeveer 3 meter lang. Daarop ligt een fleischmann modelspoor welke ik met dubbelzijdig tape heb vast geplakt en toen met ballast grind aangevuld.
nu is enkel het geval dat na enkele weken mijn spoor omhoog komt zetten omdat de tape niet goed aan het spoor blijft plakken omdat het oppervlakte te klein is. het gevolg is dat ik de brug moet kaal maken en het tape eraf moet halen welke wel aan de brug en het grind vast zit.
nu dus de grote vraag: hoe doen jullie dit of zouden jullie dit doen. gezien ik ongeveer 3 dagen bezig ben geweest om het allemaal weer opnieuw te doen en mijn 3de keer dus echt scheepsrecht mag worden
zat zelf te denken aan hele kleine boutjes en moertjes te gebruiken maar dat is ook niet alles gezien het dan best wel in het zicht komt.
Alvast bedankt
groeten Jaim
-
Ik gebruik hiervoor gewoon houtlijm.
Groet Jaap
-
Staat er zoveel spanning op de rail dat ie omhoog wil? De zwaartekracht zou het gewoon op z'n plaats moeten houden. En ik vraag me ook af: als dubbelzijdige tape niet houdt, zou houtlijm dat dan wel doen? Ik zou eerst de rails zo vormen dat ze uit zichzelf op hun plek blijven liggen. Dan zou tape of wat andere lijm genoeg moeten zijn.
-
het is niet bepaald nieuwe rails is nu zo een 30 jaar oud maar als het vlak op de tafel ligt is het gewoon plat en dit zelfde geld voor de brug heb de rails zelfs plat verwarmd maar resultaat als het er los op ligt blijft het zelfde >:(
groet Jaim
-
Hallo,
Ik gebruik daarvoor een lijmpistool. Even op googlen
Groet, Enrico
-
Kan dit te maken hebben met slechte overgangen van de op- en afritten tot op de brug zelf?
Als die niet goed zijn zou aan het begin en einde van de brug de rails los kunnen laten.
mvg,
Sander
-
Ik lees een lengte van 3 meter :o
Misschien werken de brug en rail onderling zo verschillend dat hier ook (een deel) van het probleem inzit
Voor bevestigen van rail ben ik zelf nogal gecharmeerd van de Piko railschroefjes.
-
@ emanje:
Is eventueel een oplossing maar dan is het ook gelijk echt vast weet niet of het dan weer makkelijk los te maken is zonder al te veel schade??
@ Sander Lageveen:
De brug begint hoog en eindigt hoog en het begin en einde is geloof ik nog het enigste wat vast zit
@ Bart-1967:
De brug is op precies te zijn 2.8 meter en steekt mijn brede kant van mijn tafel over. zal wel eens wat foto's maken en posten.
maar door jou Piko railschroefjes heb ik wel wat ideeën opgedaan. mini boutjes en moertjes en dan de rail en de brug aan elkaar bevestigen.
eerst even op de post wachten op nieuwe onderdelen voor mijn baan en dan maar even naar de ijzerwaren winkel om te kijken hoe mini ze hebben.
bedankt voor de ideeën iedereen en laat wel weten of het werkt.
groet Jaim
-
@Bart 1967
Verschillende materialen werken alleen als er flinke verschillen in temperaturen zijn. Ik lees niks over dat de metalen rail los komt van de bedding (metaal-kunststof) terwijl dat zo te lezen wel gebeurt voor kunststof-kunststof. De uitzettingscoëfficient van verschillende kunststoffen verschilt niet enorm. En dan had er ook nog een groot temperatuursverschil moeten zijn.
Ik denk eerder dat het verschil in stijfheid van rails (vrij stijf) en brugdek (minder stijf) in combinatie met de verschillende belasting (rijdende loc = zich verplaatsende puntlast) geresulteerd heeft in het loskomen.
-
De brug begint hoog en eindigt hoog en het begin en einde is geloof ik nog het enigste wat vast zit
Een overspanning van ruim 3 meter vergt wel wat van je materiaal. Idd wat bovenstaand bedoeld wordt. De brug gaat lichtjes doorhangen op de plaats waar de trein zich op dat moment is. Zeker in het midden. Een foto zal wel een en ander duidelijk maken hoop ik, maar ben bang dat je toch in bruggenbouw zal moeten verdiepen.... Modelbouw en Werkelijkheid intlopen elkaar niet al teveel soms
-
De overspanning is geen 3 meter aan één stuk. De genoemde Faller brugdelen zijn ongeveer 19 cm lang, dus op die 3 meter staan er heel wat pijlers onder.
Het probleem wordt wellicht veroorzaakt doordat de railstukken te stijf tegen elkaar liggen. Laat bij het leggen tussen de raileinden een spleetje van een halve millimeter open, dan hebben de spoorstaven wat uitzetruimte.
-
Ben zelf bouwkundig opgeleid en ben dus ook zeer thuis wat betreft stevigheid en dergelijke (al is het alleen maar woningbouw maar komt ook nog aardig overeen)
Het klopt inderdaad dat er heel wat pijlers onderstaan. ik zal vanavond zodra ik thuis kom gelijk maar even kijken of ze stijf tegen elkaar liggen heb nog de helft liggen dus kan het daar nog bij zien.
hierbij een foto die ik hier op het moment bij me heb. indien deze niet duidelijk is zal ik proberen andere te posten zal dan enkel na het weekend komen want wordt weer veel te druk in schiedam met de intocht van de sint landelijk. maar dat krijg je als je vrijwillig bij de reddingsbrigade gaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/trein_brug_comp.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/trein_brug_comp.jpg)
groet Jaim
-
Hallo Jaim,
Zie op je foto’s dat de brug voor de ramen doorloopt, hetgeen het probleem zou kunnen zijn. Waarom ?
FF eigen ervaring, heb van de zomer mijn rails gelegd (modulebakken) lekker buiten in het zonnetje (y), rails lagen super perfect tegen elkaar aan, nu staan de bakken binnen en heb tot soms wel 1 mm. Opening tussen de rails ( nb. N-spoor code 55 ). :-[
Bij jou zou het precies anders om kunnen zijn, de zon schijnt op de rails en deze zetten uit. Je hebt ze misschien te mooi tegen elkaar gelegd en door de temperatuurverschillen zet de rail uit waardoor er spanningen onstaan en de rail los komt.
Gr. Jos
-
::) iets verkeerd geinterperteerd, dacht dat er idd een overspanning van 3meter bedoelt werd, een houtenplank met daar die brugdelen erop...
-
En wat zit er vaak voor een raam ?.......Precies, een radiator. Lijkt mij ook iets om spanning op te roepen in de materialen.
-
@ Gert
"Ik lees niks over dat de metalen rail los komt van de bedding" Ik ook niet.
"Ik denk eerder dat het verschil in stijfheid van rails (vrij stijf) en brugdek (minder stijf) in combinatie met de verschillende belasting (rijdende loc = zich verplaatsende puntlast) geresulteerd heeft in het loskomen."
Reden temeer om van rail en brug een eenheid te maken.
-
@ Bart-1967
in dit geval zit er onder het raam niks. het is een huis uit begin 1900 en deze kamer is nooit gebruikt geweest en mist daarom nog steeds middelen om het warm te krijgen, het geen dus met een los kacheltje gebeurd.
Dus zodra ik bezig ben wordt het wel iets warmer daar binnen dus waar het nog wel gaat tellen maar ben er van overtuigd uit mijn eigen werk ervaring binnen de bouw sector dat dit niet enorm mag zijn gezien de temperatuur nooit echt boven de 18 komt (geef meer om mijn rekeningen en een trui kost niks :P)
maar ga inderdaad zoals in jou laatste post een eenheid maken van de rail en de brug.
Groet Jaim
-
Hier een update
ik heb inmiddels de brug opnieuw gedaan dit maal heb ik het spoor met een dun boutje en moertje aan de brug vast gemaakt. kopje netjes verzonken(heel voorzichtig anders zit je er door heen.) kopje zwart maken) ik doe dit met een papieren trechtertje precies op het kopje plaatsen en dan met een zwarte spuitbus.
en dan grind er bij en door dat het kopje van het boutje zwart is valt hij niet op. gevolg is dat het spoor vlak op de brug blijft en dus inderdaad als 1 geheel te beschouwen is.
de brug zelf wordt steviger en het spoor stabieler.
iedereen bedankt voor het meedenken tot deze geweldige oplossing (y)
-
Ja, maar nu willen we natuurlijk wel een foto zien van die megabrug!!! (y)
Jeroen