BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Observer1961 op 07 November 2009, 18:47:57
-
Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier en in het modelspoor(en) en heb een vraagje.
Ik ben bezig met een N spoorbaan en ga graag voor detail.
Ik heb een digitale set en wil dus de bovenleidingen als details en heb veel van dit spul gezien/gelezen.
Maar kan ik dit zonder problemen gebruiken?? (het wordt niet op spanning gezet)
Dank en groeten,
een newbe treiner,
Kenneth
-
Waarom zou je geen bovenleiding kunnen aanleggen ?
De term 'zonder problemen' zal niet helemaal opgaan. Het is zeker in het begin best wel een beetje priegelen en experimenteren om het allemaal netjes aan te leggen.
Sander
-
Een belangrijke keuze voor spoor N is bij het aanleggen van bovenleiding of je de rijdraden wel of niet gaat nabootsen.
In grotere schalen zoals H0 gaat dat namelijk nog wel een beetje natuurgetrouw maar in N alleen met enorm veel priegelwerk of met een zeer onnatuurlijk resultaat. Reken maar uit; een draadje van 0,5 mm (en dat is heel erg dun en dus kwetsbaar) dat wordt gebruikt als rijdraad zou in werkelijkheid 8 cm dik zijn!
Ale je je rails nog een beetje toegankelijk wilt houden zonder steeds de zaak te beschadigen is het weglaten van de rijdraden een optie, dus alleen het plaatsen van de masten en portalen. Dit is iets wat bij modulen banen in de schalen N en Z veel gebeurt en geeft ook een mooi effect. Heeft als bijkomend effect dat je nog steeds goed bij de rails kunt omze schoon te maken, wat in deze schalen ook erg belangrijk is.
Dus mijn mening:
Bovenleiding in N is heel fraai, maar rijdraden alleen als je uiterste natuurgetrouwheid wenst en bereid bent tot enorm gepriegel en regelmatige reparaties vanwege beschadigingen.
-
Goedenavond.
Je bezwaren vallen echt wel mee Hans. Ik weet niet of jij zelf bovenleiding hebt aangebracht en " gebruikt" op jou banen, maar mijn ervaringen zijn toch iets anders. Natuurlijk, zonder draden is alles makkelijk, maar je advies om dan alleen maar portalen neer te zetten zonder draden is natuurlijk helemaal niets. De vragensteller had het ook nog eens over details op zijn baan.
Mijn ervaringen met bovenleiding met N-spoor kun je zien op vele foto's op mijn site www.Mittelerstadt.nl. Daar zit toch behoorlijk wat " bovenleidingwerk " ;).
(Off topic. De baan wordt momenteel afgebroken en een nieuwe baan wordt weer opgebouwd op mijn nieuwe woonadres. Met.... bovenleiding (y))
-
ja, hoor, je kan het zonder problemen gebruiken en het maakt je baan af. (y)
Het menselijk oog is een raar iets. Uit een mensen menigte zie je degene, die je kent, op grote afstand al haarscherp. De rest van de menigte, ook die van dichtbij, blijft vaag.
Als je de modelrijdraden gaat nameten en omrekent naar het echt zijn ze te dik, maar als je naar de echte bovenleiding kijkt steekt die wel errug af tegen de grijze, grauwe of blauwe lucht oftewel de echte bovenleiding is wel heel duidelijk zichtbaar te zien. Om dat effect in model na te bootsen, moeten de rijdraden wel dikker zijn.
Het grappige is, dat over te dikke model rijdraden wel geklaagd wordt, maar dat de model koeien en figuren in onnatuurlijk meter hoog gras staan, wordt niets geschreven. ??? ;D
Of voegen in muren, waar je in het echt je arm in kan leggen, niks over gelezen nog!
Zelfs voor schaal Z 1/220 zijn bovenleidingmasten en rijdraden te koop of te maken.
Tip: Zet een blokje hout op een platte wagon, zo groot, dat die vrij van de uithouders blijft. meet je smalste pantograaf en zet die maat met twee lijnen met viltstift op het blokje hout aan beide kanten evenver vanaf het midden van je rails. De rijdraden moeten nu binnen die zwarte strepen blijven en je hebt nooit last van pantograven, die naast de rijdraad schieten.
In de bogen komen de masten dichter bij elkaar te staan. Ook niet zoals in het echt, maar tja, als je van het eind van een perron naar de bovenleiding masten en portalen kijkt, staan ze op het eerste gezicht ook dicht op elkaar lijkt het wel, dus weer no problem.
Succes.
Groetjes
Wil
-
Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind geen rijdraad mooier dan een veel te grove of een die er door continue reparataties niet meer uitziet, zoals je op beurzen wel ziet, dat vind ik dan weer 'niets'.
Als het wel lukt om een mooie filigrane bovenleiding in schaal N te bouwen is dat natuurlijk het fraaiste.
-
Allemaal, hartstikke bedankt voor jullie input! (y)
Ik heb alles aandachtig tot me genomen en ga aan de slag!
tot de volgende keer,
greets Kenneth (y)
-
Hallo,
Ik heb ook nog een aantal vragen over bovenleiding (N-Spoor), al dan wel met draad of niet met draad.
Ik wil zeker bovenleidingportalen gaan plaatsen, maar om draad aan de portalen te hangen daar ben ik nog niet uit.
Omdat er toch wel erg veel nadelen aan zitten, om maar te denken om de rails schoon te maken (zoals hier al gezegd is).
Heb er nu al veel last van om niks te raken als ik de rails moet schoon maken ::)
En het lijkt me best wel een erg moeilijk karwei om de draad (die ik dan zelf wil maken) aan de bovenleiding te solderen, vooral boven wissels en kruizingen.
Ik heb al bij veel modelbanen zitten kijken met en zonder draad en zoals bijv de baan van Jos001 (ook N-Spoor) waar ook nog geen draad aan de portalen hangt, en ik moet zeggen ik vind het er helemaal niet verkeerd uit zien zo zonder draad.
Dus ja ik zit toch wel erg te twijfelen om er draad aan te gaan hangen, ook omdat ik nogal veel sporen op mijn baan heb die ik dan van draad moet gaan voorzien.
Zijn er nog meer mensen die er veel ervaring mee hebben vooral met het schoon maken van de rails als er draad aan de portalen hangt?
En het bevestigen van (zelfbouw) rijdraad?
Groet,
Raymond
-
Hi Raymond, een alternatief dat Arnold jaren geleden ook verkocht is een enkele draad van gummi. Ik vind dat vooral voor trambanen die in realiteit ook een enkel draad hebben het meest geschikt, maar misschien is het ook een suggestie voor normale trajecten...
-
Hallo,
Ik kan de bezwaren heel goed begrijpen, omdat ik zelf heel veel ge-experimenteerd heb met model bovenleiding, zowel zelf bouw als fabrieks bovenleiding. (30 jaar modelspoor ervaring!)
Daarom reageer ik en geef ik tips, zodat er niet net als ik ge-experimenteerd hoeft te worden.
De rijdraden soldeer je aan de uitleggers.
Dat is zo stevig, dat een op volle snelheid rijdende locomotief met een pantograaf tegen de draad, die er naast gaat, steigert , maar aan de bovenleiding gaat helemaal niets kapot. (Dat kan ik helaas niet zeggen van de ongelukkige pantograaaf. Daarvoor moest ik weer naar de winkel voor een nieuwe.)
Daarvoor is het hulpmiddel met het blokje op een platte wagon.
Bij het solderen plaats je de wagon onder de uitliggers en eventuele gemorste soldeer klodders blijven op het hout liggen. Ook kan je het blokje tegen de uit houder aanhouden, zodat je een gladde onderkant hebt. De uiteinden van de rijdraden buig ik altijd iets om naar boven toe, zodat er geen scherpe stukjes zijn, waar een pantograaf tegen blijft hangen.
En elk stuk, wat ik net gesoldeerd heb, controleer ik nogmaals met een wagon met pantograaf, die ik langzaam met pantograaf tegen de rijdraad voort duw. En altijd moet ik dan nog wat corrigeren, hoe secuur ik ook werk, maar dan heb jij of ik wel een probleemloze bovenleiding.
De rijdraad is in verticale richting stijf, in de rijrichting stijf, maar horizontaal kan je hem dwars op de rails gewoon opzij duwen. Dus je kan gewoon bij de rails.
Hieronder een foto van een paar zelf gemaakte bovenleiding portalen.
(http://s394.photobucket.com/albums/pp29/WilvdM/Knijperbrug/IMG_3146.jpg)
Een ongeverfde en een paar gevervde met de rijdraden al gemonteerd.
De hangdraden boven op de isolatoren worden op de ongeverfde portaal pas gesoldeerd, als de volgende rijdraad gemonteerd is.
Succes (y),
Groetjes
Wil
-
De rijdraden soldeer je aan de uitleggers.
Dat is zo stevig, dat een op volle snelheid rijdende locomotief met een pantograaf tegen de draad, die er naast gaat, steigert , maar aan de bovenleiding gaat helemaal niets kapot. (Dat kan ik helaas niet zeggen van de ongelukkige pantograaaf. Daarvoor moest ik weer naar de winkel voor een nieuwe.)
Wil,
DAT is nou Modelbouw in Optima Forma (y), zelfs de calamiteiten verlopen conform het grote voorbeeld... ;)
Even serieus: je hebt helemaal gelijk over het solderen van de draad, het is een "leuk" klusje (auw, m'n vingers!) maar geeft wel voldoening.
Mocht het je trouwens te eenvoudig worden, kun je altijd nog over op "berijdbare" trolleybovenleiding. Ik ben hiervoor nog moed aan het verzamelen vanwege de Berlijnse en Hamburgse trams... 8)
Succes,
Frans
-
Ai, da's vervelend:
Ik heb de essentie van de thread verkeerd begrepen. excuses.
Edit: Bijdrage weggehaald
Groet,
Sven
-
Edit: bijdrage weggehaald.
Groet,
Ruud
-
Edit: Bijdrage weggehaald
Groet,
Sven
-
Ik zou het mooi vinden als degenen die reageren er ook even bij zetten of hun ervaring voor H0, N of een andee schaal gelden. Ik ben het met iedereen eens dat bovenleiding op H0 prima te doen is, maar bij N het je te maken met de combinatie van een kwetsbaarder materiaal in combinatie met veel minder ruimte om schoon te maken en tegelijk een grotere noodzaak daartoe omdat het allemaal veel gevoeliger is voor stof enzo...
-
Maar tegen dat stof enzo heb je toch een stofzuigwagon ofzoiets? en een lapje op een blokje aan een verstelbaar steeltje; werkt tenminste bij de RhB-modules onder een royaal spinneweb ook...
Frans
-
@I love trainz ,
Hartelijk dank voor de goede uitleg Wil (y)
Ik ga denk ik toch maar eens een stukje proberen, en dan ook gelijk testen of ik er nog goed bij kan om de rails schoon te maken e.d.
@ alle N-Spoorders ;D
Is er iemand die ook ervaring heeft met het schoon maken van de rails, als er draad boven de rails hangt?
Ik bedoel, is het wel te doen of is het echt een drama of valt dat wel mee?
En als er iemand is met nog meer tips dan zie ik dat graag!!!
Groet,
Raymond
-
Dat valt best mee, Class 66 en een Roco clean gaan er makkelijk onder door. ;D Zelf kan ik er ook nog wel met een poetsblokje redelijk bij als het echt vies is, maar dat hoeft ook niet zo vaak. Met wat beleid en voorzichtigheid kan je best de rails schoonhouden.
Wel vind ik het persoonlijk veel mooier met draad, zonder draad staat zo kaal.
-
@Rick,
Bedankt voor de reactie (y)
Ga het binnenkort dan toch maar proberen, hoop dat het gaat lukken.
Groet,
Raymond
-
Ik ben zelf ook redelijk nieuw op het modelspoorvlak.
Maar ook ik wil bovenleiding boven de doorgaande baan.
Daarbij wil ik ook absoluut rijdraden, Ik vind zonder draden absoluut niet mooi. (of alles of niets)
Na wat speurwerk en zoeken op dit forum kwam ik het merk Hobbex tegen.
Heb gister bij Meijer en Blessing in R-dam een beginsetje gekocht van dit merk.
10 Masten en 5 rijdraden van 220mm en 5 draden van 110mm. kost 20 euro.
De draden zijn messing (zo te zien, en voelen) en de mastjes gewoon grijs kunstof.
Vind het een goed alternatief van de wat duurdere merken. Zeker omdat budget toch wel een rol speelt en ik viessmann en minitrix bovenleiding gewoon te duur vind.
Ga in de komende week eens een proefopstelling maken en kijken hoe dit zeg laat verwerken.
Zal gelijk wat foto's maken om te laten zien hoe ze er uit zien.
-
In de bogen komen de masten dichter bij elkaar te staan. Ook niet zoals in het echt, maar tja, als je van het eind van een perron naar de bovenleiding masten en portalen kijkt, staan ze op het eerste gezicht ook dicht op elkaar lijkt het wel, dus weer no problem.
In het echt staan in de wat krappere bogen de bovenleidingmasten wel degelijk dichter bij elkaar!!
-
Alleen valt het in het echt minder op.
Op rechte trajecten staan de portalen 70 meter van elkaar.
In de beroemde boog van Harderwijk, die bekend staat als de krapste boog in een hoofdlijn, staan ze nog altijd 50 meter uit elkaar.
-
Weet niet precies de boogstraal in Harderwijk, volgens google earth is het iets van 600 meter, dan zou 50 meter tussenafstand veel te veel zijn. Het lijkt dat in de boog de masten iets meer dan de helft van de afstand uit elkaar staan dan op een recht stuk.
Bovendien staan op sommige stukken halverwege de portalen ook enkele masten die de rijdraad naar zich toe trekken, zodat de rijdraad tussen 2 portalen ook niet recht verloopt, maar meer de boog volgt
-
Beetje wiskunde:
Als de straal 600m is en de mastafstand 50m, dan is de 'uitslag' van de draad als volgt volgens mij:
De halve afstand tussen 2 palen is 25m, bij een straal van 600m levert dat een hoek van 2,386 graden (atan van 25 gedeeld door 600).
Dat levert dan een 'uitslag' op van 0,52m (600 minus 600 maal cos 2,386 graden), klopt dit?
Een variatie van de bovenleiding draad van 1/2 meter moet toch haalbaar zijn voor een stroomafnemer?
-
In het grootbedrijf (Nederland) mag de rijdraad maximaal 35 cm uit de hartlijn van het spoor komen. Dus een totaalverschil van 70 cm.
-
Nah, dan zou die 50m dus kunnen kloppen, vooropgesteld dat ze de zaak een beetje netjes afgehangen hebben?
-
Ik heb die rekensom ook even gemaakt, maar dan voor een boogstraal van 500m. Dat is tenminste wat ik meet op google maps. Dan kom ik aan een totale uitwijking van 62 cm, dus nog steeds binnen de regels.
Hier in Middelburg ligt een boog die groter is, bijna een kilometer straal, waar de portalen ook 50 meter uit elkaar staan. Maar daar staan ook nog zijtrekmasten tussen. Daar moet ik nog eens goed naar kijken waarvoor dat nodig is. Maar dan moet het wel eerst stoppen met plenzen.
-
Hallo,
In de beroemde boog van Harderwijk, die bekend staat als de krapste boog in een hoofdlijn, staan ze nog altijd 50 meter uit elkaar.
In de boog van Harderwijk is dan ook een speciale constructie toegepast.
De buiten masten zijn door middel van een stalendraad aan elkaar verbonden, aan deze stalendraad zitten de zijwaardse (zeg maar trekstangen) voor beide sporen.
Aan de masten zelf zitten geen zijwaardse, op deze manier worden de draden binnen de marges boven het spoor gehouden, zonder extra masten. Dus wel extra zijwaardse trekstangen.
Mvg Ab Boezerooij
-
Ab, nu je het zegt, zo iets heb ik al eens eerder gelezen. Maar wist niet meer dat het over de Harderwijkse boog ging. En dat is op google maps ook niet te zien.
Nou vraag ik me wel af waarom ze dat doen, als uit een berekening blijkt dat het eigenlijk niet nodig is.
Op deze pagina van Nico Spilt (http://www.nicospilt.com/Spoorwegen2006_04.htm) is iets van deze constructie te zien. Flink doorscrollen tot voorbij de helft van de pagina.
-
Ab, nu je het zegt, zo iets heb ik al eens eerder gelezen. Maar wist niet meer dat het over de Harderwijkse boog ging. En dat is op google maps ook niet te zien.
Nou vraag ik me wel af waarom ze dat doen, als uit een berekening blijkt dat het eigenlijk niet nodig is.
Waarschijnlijk omdat het een boog is. Je moet er dan rekening mee houden dat een trein in stilstand nog een stuk doorhangt, waardoor je marge kleiner wordt dan 35cm buiten hart spoor. Een trein die met 110km/u door die boog bij Harderwijk rijdt zal daar minder last van hebben. :)