BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Ant Chagoimen op 27 November 2006, 10:38:42
-
Ik heb even een vraagje op elektro gebied. Ik ben nu in modelautootjes voor de spoorbaan ledjes in aan het bouwen. dat gaat redelijk goed. Met weerstandje zijn de leds aangepast voor 16v. Alleen kwam ik erachter dat de transformaters die ik gebruik niet echt geschikt zijn. Het zijn namelijk wisselstroom trafo's, als ik het goed heb moet ik deze met een gelijkrichter in bruguitvoering er achter plaatsen. Het is een 32 va trafo die 16 volt levert(marklin). Klopt het dat dit de goede gelijkrichter is een B40 25A SI. gelijkrichter . Of moet ik een andere gebruiken zo ja welke?
Ik neem aan dat ik ook een elco erbij moet plaatsen, ik dacht zelf aan deze STANDAARD ELKO AXIAAL 85° 1000µ 40V of moet het een andere zijn?
Ik ben nogal een leek op dit gebied dus wie weet het, voor ik iets stoms doe.
Alvast bedankt Ant Wouters
-
Hallo Ant,
Je kan die onderdelen allemaal gebruiken,hou wel de + en - van gelijkrichter en de elko in de gaten,ze zijn op die onderdelen aangegeven.
Je hebt dan ca 24 V gelijkspanning,dus mss moet je de voorschakelweerstand voor de ledjes wat aanpassen.(1500 Ohm voor 15 mA led-stroom).
Je kan ook wel de ledjes zonder gelijkrichting laten branden,maar dan is je schakeling wat anders.
-Peter
-
Hallo peter en de rest :)
Allereerst bedankt voor je snelle antwoord. Kom ik altijd uit op 24 volt gelijkstroom? of kan ik met andere onderdelen uit komen op ongeveer 16 volt gelijkstroom ik heb namelijk al aardig wat modelautootjes klaar met ledjes en ben daarbij uit gegaan van ongeveer 16 volt.
alvast bedankt en mvg Ant Wouters
-
Ant,
Als je de trafo alleen voor verlichting gebruikt,kan je ook de baanaansluiting gebruiken,dan is je gelijkspanning nog regelbaar ook.
Houd er wel rekening mee,dat als je gaat meten/instellen aan de gelijkspanning ,dat je eerst je snelheidsregelaar op 0 Km/h zet,en dan langzaam op draaien.De elko houdt ,(als je schakeling niet is belast en ledjes trekken ook niet zoveel stroom,dat je over belasten kan praten),
de lading een lange tijd vast,als je de regelaar dan terug draait,blijft de elko spanning steeds even hoog . Ontlaad dan de elko even met een weerstand van b.v. 15 Ohm, de waarde is niet kritisch,maar beter dan kortsluiten. 8)
-Peter
-
De exacte spanning na afvlakking wordt 1,42x16=22V. Je kunt onder de baan een extra weerstand per led(groep) plaatsen om het teveel aan spanning weg te werken. Stel je hebt 1000 ohm in het autootje en je hebt 1600 ohm nodig dan moet je in serie dus 600 ohm bijschakelen. Deze bestaat niet maar je moet dan de eerst volgende HOGERE weerstand gebruiken. In dit geval 620 ohm. Je kunt ook de elko weg laten dan ben je van alles af. Het zijn maar lampjes, geen gevoelige electronica. Wil je wel een elco gebruiken is nog een mogelijkheid om het teveel aan spanning weg te werken met een aantal in serie geplaatste diodes, b.v. 1N4007. Je plaatst ze tussen de gelijkrichter en de Elco.Er komt 16V uit de g**r .Je hebt 11 Volt nodig om 16 volt gelijkspanning te krijgen uit de Elco. Er moet dus 5 Volt weg worden gewerkt. Elke diode werkt 0,7 Volt weg, ergo je hebt 5/ 0,7 = 7 diodes in serie nodig Wel allemaal in dezelfde richting met de pluskant naar de Elco plaatsen. Jaap
-
Je kunt na de afvlakking en de gelijkrichting van de 16V wisselspanning, nog een spanningstabilisator plaatsen. Je mag kiezen 7818 = 18 Volt, 7815 = 15Volt, 7812 = 12 volt, 7808 is 8Volt, 7805 is 5Volt.
Je kunt en mag er ook meerdere gebruiken voor verschillende spanningen.
Mvg
Wim.
-
Of zoals hier (http://modeltreinbaan.nl/wp-content/uploads//var-%20voed.jpg) een regelbare gelijkstroomvoeding maken.
Groet Jaap
-
Ant vroeg of je altijd 22 volt krijgt na gelijkrichting en afvlakking.
Is misschien iets buiten de lijn maar dat komt omdat de topwaarde van wisselspanning altijd wortel twee maal zo hoog is als de aangegeven waarde. Dus als je je vinger in het stopkontakt steekt krijg je een schok van 1,42x230=326 volt topwaarde. Dubbelfase gelijkrichten is alleen maar de negatieve waarde positief maken. Verder verandert er niets.
De elco wordt bij gelijkrichting opgeladen naar de topw. van de wisselsp.
Overigens blijft uiteraard de topwaarde bestaan bij gelijkrichting.
Ik heb geadviseerd de elco weg te laten maar dan branden de leds op
22 volt topwaarde maar dat lijkt me geen enkel bezwaar. Ik heb mijn Viessmann seinen nooit horen klagen. Ze worden gevoed door de regelbare uitgang van een Fl** trafo.
Een aardigheid is dat ze dan 50 keer per sec aan en uit gaan maar dat kun je door de traagheid van ons oog niet zien. Tl buizen doen dat ook. Zie jij het? Groet Jaap
-
Een aardigheid is dat ze dan 50 keer per sec aan en uit gaan .....
Mag dat ook 100 keer zijn? 8)
-
Ik ben 40 jaar Video-editor geweest bij de TV. TV is wel 50 Herz. Was ik even mee in de war. Ik wilde het net verbeteren. Je bent me helaas voor. Jaap
-
Interessant om te weten dat spanning na gelijkrichten een hoger voltage heeft. Had altijd gedacht dat deze hetzelfde bleef.
Iets anders. Bij de plaatselijke electronicazaak heb ik een Amroh trafo gekocht met een uitgangsspanning van 24 V. Uiteraard moet hier nog een behuizing omheen. Is het nog nodig dat er iets van een kortsluitingsbeveiliging in de schakeling moet worden opgenomen?
Maarten
-
Hoi Maarten,
Kijk hier eens voor informatie:
http://www.elektor.nl/service/zelfbouw-veiligheid.685243.lynkx
mvg,
Fred.
-
Interessant om te weten dat spanning na gelijkrichten een hoger voltage heeft. Had altijd gedacht dat deze hetzelfde bleef.
Iets anders. Bij de plaatselijke electronicazaak heb ik een Amroh trafo gekocht met een uitgangsspanning van 24 V. Uiteraard moet hier nog een behuizing omheen. Is het nog nodig dat er iets van een kortsluitingsbeveiliging in de schakeling moet worden opgenomen?
Maarten
Liefst wel, tenzij ja graag nieuwe trafo koopt, maar meestal zijn moderne trafo's automatisch uitgerust tegen kortsluiting.
Matheus.
-
Interessant om te weten dat spanning na gelijkrichten een hoger voltage heeft. Had altijd gedacht dat deze hetzelfde bleef.
Niet na gelijkrichten, wel na afvlakken met een elco.
Nou heb ik de vraag nog eens door zitten lezen en Ant wil alleen maar ledjes laten branden. Nou kan ik het mishebben, maar gelijkrichten is dan niet strikt noodzakelijk en als er wel een gelijkrichter wordt gebruikt dan is het in ieder geval niet nodig om die elco te plaatsen.
-
Nou kan ik het mishebben, maar gelijkrichten is dan niet strikt noodzakelijk .....
Je hebt het gedeeltelijk mis. Je kan een led wel op wisselspanning zetten (met een weerstand er voor uiteraard). Dan doet hij het ook, gedurende de helft van de tijd als de spanning de goede kant op staat. Maar gedurende de andere helft van de tijd staat de spanning verkeerdom,en moet de led die pakweg 16V sperren. Een led is daar niet op gebouwd, in het algemeen kunnen ze in sperrichting maximaal 5V verdragen.
In de praktijk blijkt het mee te vallen, ik heb eens een led zo dagen achter elkaar aangesloten, en hij was toen nog steeds heel. Maar met hetzelfde gemak tref je er één die snel het loodje legt.
-
Er stond me bij dat er iets mee was, maar helemaal begrijpen doe ik het niet Klaas. Leds worden ook wel antiparallel geschakeld en dan bediend door ompolen. In nogal wat locs is dat bijvoorbeeld zo geschakeld. Hoe kan dat dan? Dan staan de leds vaak lange tijd te sperren.
Hoe dan ook, afvlakken is niet noodzakelijk. Het hele probleem van een hoger dan verwachte spanning waar het hier voortdurend over gaat, hoeft niet aan de orde te zijn.
-
Dat wou ik ook net melden, dat een Led op wisselspanning een kortere levensduur heeft dan op gelijkstroom.
De meeste print ontwerpen werken dan ook met gelijkstroom, dit wil zeggen, wisselstroom word direct omgezet naar gelijkstroom door blokgelijkrichter.
In de analooge versie werd al eens gebruik gemaakt van de helft van de blokgelijk richter voor het sturen ven rangeerloc's op rangeer tereinen.
Matheus.
-
Matheus,
Volgens mij niet hoor, mits de wisselspanning maar onder de door Klaas genoemde sperspanning ligt. Volgens mij verdubbelt de levensduur zelfs...
Maar waarschijnlijk kan een expert dit bevestigen/ontkennen.
Gr, Bert
-
Leds worden ook wel antiparallel geschakeld en dan bediend door ompolen. In nogal wat locs is dat bijvoorbeeld zo geschakeld. Hoe kan dat dan? Dan staan de leds vaak lange tijd te sperren.
Hoe dan ook, afvlakken is niet noodzakelijk. Het hele probleem van een hoger dan verwachte spanning waar het hier voortdurend over gaat, hoeft niet aan de orde te zijn.
Hoi Henk,
Nou ben ik helemaal geen expert, maar volgens mij zit het zo:
Bij antiparallel geschakelde Led's dient de éne Led als beveiliging voor de andere. Wanneer de één in geleiding is, staat er bijv. 3,2 V. over die Led. Maar die spanning staat in sperrichting over de andere Led. Daardoor kan de spanning over de andere Led niet te hoog worden.
En dat werkt vice-versa.
mvg,
Fred.
Reden aanpassing: Shift-toets gemist.
-
Bij bovenvermelde anti-parallelschakeling klopt dat.
Want er loopt een stroom en het spanningsverschil over beide leds blijft dan de genoemde 3,2 volt.
Bij het aansluiten van een led (met weerstand) op wisselstroom gebeurt het volgende:
in de ene fase brandt de led, er loopt een stroom en de spanning over de led is, laten we het maar hetzelfde houden, 3,2 volt. De rest van het voltage staat over de weerstand.
Bij de andere fase loopt er geen stroom, want de led spert. Bij geen stroom staat er dus de volle spanning over de combinatie van weerstand en led. Aangezien er geen stroom loopt is de spanning aan de ene kant van de weerstand net zo hoog als aan de andere kant. DUS staat de volle spanning over de led. Dus wanneer deze spanning hoger is dan de sperspanning, wordt de levensduur drastisch ingeperkt. Hoe drastisch hangt van de kwaliteit van de led en van de toegelaten sperspanning af, en uiteraard van de aanwezige spanning.
In de professionele elektronika wordt dit nooit toegepast. Het is een doodzonde en getuigt van weinig inzicht in het verschil tussen stroom en spanning. En druist dus in tegen de elementaire kennis van elektronika.
Dat het in de modelbouw wel wordt toegepast is een kwestie van gemakzucht.
Maarten
-
Hoi Maarten,
"in de ene fase brandt de led, er loopt een stroom en de spanning over de led is, laten we het maar hetzelfde houden, 3,2 volt. De rest van het voltage staat over de weerstand.
Bij de andere fase loopt er geen stroom, want de led spert. Bij geen stroom staat er dus de volle spanning over de combinatie van weerstand en led. Aangezien er geen stroom loopt is de spanning aan de ene kant van de weerstand net zo hoog als aan de andere kant. DUS staat de volle spanning over de led. Dus wanneer deze spanning hoger is dan de sperspanning, wordt de levensduur drastisch ingeperkt. Hoe drastisch hangt van de kwaliteit van de led en van de toegelaten sperspanning af, en uiteraard van de aanwezige spanning."
En dat is dus de reden dat ik nooit Ledjes rechtstreeks aan AC hang. Daar doe ik altijd een brugje tussen met daarover een Elco van 4,7 uF (plus de vereiste voorschakelweerstand).
mvg,
Fred.
-
Hallo
Zuiver theoretisch.
Als de volgorde bij wisselspanning is: Weerstand-LED-echte diode (in dezelfde "richting")?
Beveiligt de diode dan de LED in de sperrichting?
Jay Jay
-
Ja. Stroom die niet door een LED kan lopen, kan ook niet door een gewone diode, met als enige verschil dat een gewone diode veel hogere sperspanningen aankan.
-
Zuiver theoretisch.
Als de volgorde bij wisselspanning is: Weerstand-LED-echte diode (in dezelfde "richting")?
Beveiligt de diode dan de LED in de sperrichting?
Niet alleen theoretisch maar ook praktisch: ja.
Jouw vraag komt eigenlijk hier op neer: maakt de volgorde van de componenten iets uit?
Het antwoord op die vraag is nee. Bij een zuivere serieschakeling, dat betekent dat er onderweg geen aftakkingen zijn, maakt het helemaal niks uit in welke volgorde de componenten staan.