BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Rob Bogers op 19 October 2009, 11:49:21

Titel: Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Rob Bogers op 19 October 2009, 11:49:21
Helaas kon ik in de zoekfunctie geen duidelijk antwoord vinden over een onderhoudsinterval bij locomotieven. In mijn treinbesturingsprogramma kan ik dit in minuten aangeven, zodat wanneer een loc aan onderhoud toe is er een signaal optisch en geluid wordt afgegeven om mij op het onderhoud van betreffende loc te wijzen. Nu begrijp ik ook dat het slijtagebeeld van koolborstels bij iedere loc anders kan zijn maar de smering van lagers en dergelijke is naar mijn mening overal gelijk. Er wordt aangegeven dat 25 uur een goed uitgangspunt is maar zijn er misschien ergens gegevens te vinden over het onderhoud van locomotieven?
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: henk op 19 October 2009, 11:52:59
Naar mijn mening is het alleen bij de oudere draaistelaandrijvingen van Fleischmann en Märklin verstandig om bijvoorbeeld iedere 25 uur te reinigen en koolborstels te vervangen. Bij een goede cardanaandrijving is dat niet noodzakelijk. Daar pleeg ik alleen onderhoud als ik iets geks merk aan de loc (stroomafname of zo) en dat kan in de meeste gevallen erg lang duren. Ik heb locs die al 30 jaar rijden met niet meer onderhoud dan een enkele keer de wieltjes reinigen.
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Dion op 19 October 2009, 13:04:10
Bij Roco staat in het bijgeleverde boekje hoe en wanneer een loc te onderhouden.

Dit ben ik helaas niet bij elk merk tegen gekomen dus ik hou vaak het aangegeven van Roco aan. Of als de loc rare dingen gaat doen die op kunnen treden bij vervuiling b.v.
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Ronald Halma op 19 October 2009, 13:13:21
Citaat
Daar pleeg ik alleen onderhoud als ik iets geks merk aan de loc (stroomafname of zo) en dat kan in de meeste gevallen erg lang duren. Ik heb locs die al 30 jaar rijden met niet meer onderhoud dan een enkele keer de wieltjes reinigen.

Ik denk dat dat een prima advies is.

Citaat
Bij Roco staat in het bijgeleverde boekje hoe en wanneer een loc te onderhouden.

Maar als er niets te onderhouden is? Aan veel motoren kun je niets doen. Smeren moet mondjesmaat, en veel tandwielen zijn van Delrin dat zelfsmerend werkt. Wielen zullen dan het grootste probleem zijn. Als die periodiek gereinigd worden zal het meeste onderhoud wel gedaan zijn :).

Heb zelf de gelijke filosofie als Henk; alleen bij problemen of vreemde geluidjes kijk ik wat er aan de hand is. Daarbij de opmerking dat eigenlijk al mijn US materieel op gelijke wijze opgebouwd is met robuuste onderhoudsvrije motoren en aandrijvingen. De enigste "zorgenkindjes" die er tussen zitten zijn de 4-assige LifeLike locomotieven die destijds in de blauwe verpakking geleverd werden. Deze hebben tandwielen op de assen zitten die vrij eenvoudig doormidden breken door een materiaalfout.

Smering wordt vaak overdreven. Hier geldt echt; minder is meer..... ;)
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Rob Bogers op 19 October 2009, 13:45:09
Ik dank iedereen voor hun bijdrage, dit kan ik wel gebruiken. Ik heb zowel Roco als Fleischmann locs, dus even kijken hoe ik dat inpas in het programma. Nogmaals bedankt.
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 19 October 2009, 14:07:42
Rob, onderhoud is alleen nodig als je lok om olie krijst, en dat is letterlijk. Voor de rest als er problemen optreden met de stroomafname deze nakijken stof en vetvrij maken. Iets wat werkt daar moet je vanaf blijven.
Olie en smeermiddelen minimaal aanbrengen, je verzuipt hem eerder dan dat hij droog komt te staan.

Mvg
Wim.
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Rob Bogers op 19 October 2009, 14:14:08
Dank je Wim, erg duidelijk.
Titel: Re:Onderhoudsinterval van locomotieven
Bericht door: Alex Langenkamp op 19 October 2009, 18:14:29
Ik ben eens een modelspoorder tegen gekomen die een groot aantal locs had. Hij had een onderhouds-cyclus opgezet, waarbij iedere maand een aantal locs werden nagekeken en gesmeerd. Zodra hij alle locs had gehad, kreeg de eerste weer een smeerbeurt. Dit ging zo door. Het enige was dat de locs bijna nooit reden. De locs dropen dus in de olie. Het gevolg was dat de betreffende modelspoorder een lok in gebruik wilde stellen, de lok zeer slecht liep en begon te stinken en te roken.

Alex