BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Gert1 op 12 October 2009, 10:45:10
-
Gisteren besloten we, nadat we Euromodelbouw in Genk hadden bezocht, om binnendoor terug te rijden naar Nederland.
Zo kwamen we in het plaatsje Zolder terecht. En we hadden geluk, want juist toen we de overweg bij de stopplaats Zolder naderden, ging de overweg dicht.
We werden getracteerd op modern Diesel-materiaal van de NMBS (treinstel 4172), maar wat ons zeer verbaasde was dat het treinstel niet volledig langs het perron paste. Het achterste deel van de trein bleef net op de overweg staan. En de overweg bleef gedurende het oponthoud op het station dan ook gesloten.
Pas na het vertrek van de trein ging de overweg weer open en mocht het autoverkeer zijn weg weer vervolgen.
Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien en komt bij mijn weten in NL niet voor. Is de situatie in Zolder uitzonderlijk, of wordt dit in België vaker zo 'opgelost'?
Om jullie een indruk te geven, hierbij twee foto's:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC06489.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC06490.jpg)
mvg,
Gert
-
raar volk, die belgen.. 8)
eric
-
Het kan altijd erger :(
Station Assen, trein uit Groningen komt op het perron aan en is waarschijnlijk zo lang dat de spoorbomen bij het arriveren al naar beneden gaan.
Resultaat, niks te zien,.
Trein staat zeker 250 meter van de overgang en je moet net zo lang wachten tot hij weer richting het westen vertrekt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station_Assen.jpg)Groter (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station_Assen.jpg)
Witte lijntje is volgens Google-Earth 280 meter lang!
Gerrit F ( die daar regelmatig staat te balen :( )
-
In België zie je heel veel stationnetjes waarvan het perron direct op de weg uitkomt. Dus de situatie als zodanig is niet vreemd. Maar zo'n stop met de kont nog op de overweg heb ik nog niet gezien.
Blijkbaar wist de machinist niet hoe lang zijn trein was. Als hij een paar meter was doorgereden was de overweg vrijgekomen.
-
Het kan altijd erger :(
Station Assen, trein uit Groningen komt op het perron aan en is waarschijnlijk zo lang dat de spoorbomen bij het arriveren al naar beneden gaan.
Resultaat, niks te zien,.
Trein staat zeker 250 meter van de overgang en je moet net zo lang wachten tot hij weer richting het westen vertrekt.
Dat heeft niks met de lengte van de trein te maken, dat heeft te maken me de in Nederland veel gebruikte stop-door schakeling van de seinen. Als een trein dichter bij een overweg moet stoppen als het punt waar normaal de overweg geactiveerd word staat er meestal voor de overweg een sein. Bij stoppende treinen staat dat sein op rood en word het contact waarmee normaal bij door rijdende treinen de overweg bedient word niet geactiveerd. Een trein stopt dan aan het perron( meestal staat het sein aan het einde van het perron) en direct als de trein stil staat word de overweg geactiveerd( hoe dit precies werkt weet ik niet). Dan gaat de overweg dicht en als die gesloten is komt het sein uit de stand stop en kan de trein vertrekken als iedereen is in en uitgestapt en de deuren weer gesloten zijn. Zo'n schakeling kan/werd door het rijdend personeel in sommige gevallen met een sleutel contact op het perron bedient maar ik ken geen stations waar dat nog gebruikt word. Op veel plekken gaat dat automatisch tegenwoordig.
Deze manier van seinen en overwegen bedienen zijn gunstig voor het treinverkeer omdat een trein snel weer verder kan. Het overige verkeer moet soms iets langer wachten dan bij een passerende trein maar veel korter als wanneer de stoppende trein de overweg op z'n normale punt zou activeren.
Groetjes Michiel
-
Ja, het zou natuurlijk kunnen dat dit helemaal niet gebruikelijk is in Vlaanderen en we toevallig getuige waren van een onhandige actie van de machinist.
Gelukkig hadden we de camera snel paraat.
Overigens was ik nog nooit in het Noordelijke deel van Belgisch Limburg geweest en vond ik het verbazingwekkend dat je zelfs aan het landschap kon zien waar Vlaanderen eindigde en Nederland begon. In Vlaanderen is het een rommeltje, met slecht onderhouden wegen en in Nederland valt onmiddellijk op dat alles veel meer geordend is.
Sorry beste Vlamingen, ik kan er niks aan doen...
mvg,
Gert
-
Sorry beste Vlamingen, ik kan er niks aan doen...
Wie zegt dat 'the dutch way' beter is ::) ;D
Gr Joost
-
Gert, wij begrijpen elkaar! (y)
-
Wie zegt dat 'the dutch way' beter is ::)
Ik.
mvg,
Gert
-
......en vond ik het verbazingwekkend dat je zelfs aan het landschap kon zien waar Vlaanderen eindigde en Nederland begon.
Dat verschijnsel ken ik al jaren. Zelfs op een fietspad midden in een bos kun je aan de afwerking van de wegkant zien waar de grens ligt.
Tussen België en Frankrijk is dat verschil veel minder duidelijk. Daar ben ik zelfs eens teruggfietst, omdat ik de grens had gemist.
-
Ik woon hier toch liever dan in nederland :P
dave
-
Gelukkig maar, anders wordt het hier zo vol. :P en ;)
mvg,
Gert
-
Een trein stopt dan aan het perron( meestal staat het sein aan het einde van het perron) en direct als de trein stil staat word de overweg geactiveerd( hoe dit precies werkt weet ik niet). Dan gaat de overweg dicht en als die gesloten is komt het sein uit de stand stop en kan de trein vertrekken als iedereen is in en uitgestapt en de deuren weer gesloten zijn. Zo'n schakeling kan/werd door het rijdend personeel in sommige gevallen met een sleutel contact op het perron bedient maar ik ken geen stations waar dat nog gebruikt word. Op veel plekken gaat dat automatisch tegenwoordig.
Hier op Purmerend Overwhere wordt nog steeds gesleuteld hoor ;)
In de VS hebben ze in mijn ogen zo mogelijk nog iets vreemders: ze hebben daar helemaal niet van de stop-door schakeling gehoord: menig trein dat aankomt op een station dat aan een overweg grenst activeert de overweg gewoon, die dichtgaat, en na 15 seconden dichtgelegen te hebben weer opent zonder dat er ook maar 1 trein gepasseerd is: vertrekt de trein echt, dan gaat de overgang weer dicht...
-
Overigens was ik nog nooit in het Noordelijke deel van Belgisch Limburg geweest en vond ik het verbazingwekkend dat je zelfs aan het landschap kon zien waar Vlaanderen eindigde en Nederland begon. In Vlaanderen is het een rommeltje, met slecht onderhouden wegen en in Nederland valt onmiddellijk op dat alles veel meer geordend is.
Sorry beste Vlamingen, ik kan er niks aan doen...
mvg,
Gert
Nou ben ik vorige week op dezelfde weg geweest in het kader van mijn zoektocht naar K1 rijtuigen en mij viel toch ook wat anders op. In Nederland moesten we ons over een tweebaansweg wringen en we waren België nog niet in of we konden met gezwinde spoed verder over vier banen. De weg naar Olaerts is helemaal heerlijk. Dat is zo'n typisch Belgische vierbaansweg met lintbebouwing. Kun je lekker doorrijden en gewoon voor de deur van Olaerts modelspoorsupermarkt parkeren. Mooi is het niet en veilig ook niet erg, maar wel erg praktisch en ontspannen. Ordening is meer dan dat het er aangeharkt uitziet.
-
Dat kan zijn Henk, maar zou jij dochterlief op straat laten spelen in zo'n dorp waar ze met 70 km/uur doorheen jakkeren?
Ordening is ook zorgen voor veiligheid en op dat gebied laat België heel veel steken vallen. Ik geloof dat het na Portugal de meeste verkeersdoden van West-Europa kent.
mvg,
Gert
-
Ik heb dit in Nederland 1 keer gezien, bij station Zevenbergen.
De machinist had zijn trein te vroeg tot stilstand gebracht, waardoor de locomotief (ik meen een 1700, het was namelijk een DDAR) op de overweg tot stilstand kwam.
Overigens is dit alleen een overgang voor voetgangers.
Roland
-
Zelfs in België is het niet verplicht aan zo'n weg te wonen Gert. De meeste Belgen wonen in woonwijken die niet erg afwijken van Nederlandse woonwijken behalve dat het misschien minder aangeharkt oogt.
Mij viel trouwens ook nog op dat er in die buurt tegenwoordig werkelijk bij ieder stoplicht een flitspaal staat.
-
zien waar Vlaanderen eindigde en Nederland begon. In Vlaanderen is het een rommeltje, met slecht onderhouden wegen en in Nederland valt onmiddellijk op dat alles veel meer geordend is.
Sorry beste Vlamingen, ik kan er niks aan doen...
In walonië is dat veel erger.
Ga maar eens in Eijsden de grens over en dan kun je meteen na Visé de rommel al zien liggen.
Zoals de verlaten metaalindustrie.
Als je uit Luik komt en je gaat richting het vlaamse leuven, dan merk je al gelijk waar de taalgrens ligt.
En dan zie je dat Vlaanderen er toch een stuk beter uitziet.
Jos.
-
Uhm rij eens door het Ruhrgebiet ::).
Alleen in NL zijn alle paden aangeharkt al het gras gemaaid enz.
En wij NL'ers maar klagen :-X
Gr Joost
-
Dat is nu precies wat ik aan Duitsland en ook wel België( al trekt me dat iets minder) zo mooi vind, de sfeer die alles uitstraalt bevalt me meer als wat je gemiddeld in Nederland ziet.
In vind je trouwens ook plekken waar de trein( of tram net hoe je het noemen wil) niet geheel aan het perron past. Ergens op één van de S-bahnlijnen van Karlsruhe komen alleen de 2 voorste deuren aan het perron, dit was gedaan om kosten te besparen.
Groetjes Michiel
-
Yep Michiel, op enkele haltes aan de Enztalbahn..
In Schiedam Nieuwland is ook nog een leuke overwegsituatie te vinden; De AHOB staat er nog, maar het overpad is al jaren verdwenen.
-
Een trein stopt dan aan het perron( meestal staat het sein aan het einde van het perron) en direct als de trein stil staat word de overweg geactiveerd( hoe dit precies werkt weet ik niet).
Zodra de spoorsectie langs het perron door de trein wordt bezet gaat er een tijdrelais lopen. Afhankelijk van de ingestelde tijd (wordt per situatie bepaald) zal na het verlopen van de tijd de overweg worden geactiveerd.
Andre
-
Ach ja België geweldig mooi land. Lekker rommelig en onduidelijke verkeers situaties zoals boorden na de afslag wel grappig als je het boord ziet dat je de afslag ervoor had moeten hebben. Maar ach de Belgen maken een hoop goed toch. En hier in Nederland is het ook niet hemels...... ;)
Groetjes Ben.
-
Lekker rommelig en onduidelijke verkeers situaties zoals boorden na de afslag wel grappig als je het boord ziet dat je de afslag ervoor had moeten hebben.
Je spreekt nu waarschijnlijk als automobilist. Als fietser in België kan ik zeggen dat de Nederlandse wegwijzerplanters nog wat van hun Belgische collega's kunnen leren. De borden staan wel eens op voor ons onlogische plaatsen, maar ze staan er toch maar.
-
Je spreekt nu waarschijnlijk als automobilist. Als fietser in België kan ik zeggen dat de Nederlandse wegwijzerplanters nog wat van hun Belgische collega's kunnen leren. De borden staan wel eens op voor ons onlogische plaatsen, maar ze staan er toch maar.
Er is alleen 1 nadeel; de wegwijzer die je nodig hebt staat alleen op de oneven kruisingen. Mijn ervaring als fietser en automobilist is dat het er met bewegwijzering een janboel is. De prijzen van een treinkaartje zijn wel weer een stuk beter dan hier.
-
>:( Volgens mij gaat dit de verkeerde kant op met deze discussie.
Een slotje lijkt me geen overbodige luxe.
Er kijken ook Belgen mee op dit forum, een beetje respect kan geen kwaad.
Het zou hier over treintjes moeten gaan en niet over geharkte parken.
Groet, Albert. :-\
-
Een slotje lijkt me geen overbodige luxe.
Waarom denk je dat er moderators zijn op dit forum? ::)
-
België, het land met een bos, zeg maar oerwoud van verkeersborden en machinisten die net niet vergenoeg rijden om de slagbomen te doen openen.
Hier in Kalmthout is het ook al meermaals voorgekomen dat er nog een volledig stel op de overweg stond.
De machinist had een stelletje meer bij en had er geen erg in.
Dus dit draadje niet op slot doen a.u.b.
Het is gewoon plezant om dit te volgen.
Gewoonweg (y) ;D ;)
-
Zo is dat, en wij kennen in Nederland vast ook wel van dergelijke situaties. (y)
-
Je kunt veel zeggen over België, maar ze hebben iig hele goeie friet!! (y)
-
>:( Volgens mij gaat dit de verkeerde kant op met deze discussie.
Een slotje lijkt me geen overbodige luxe.
Er kijken ook Belgen mee op dit forum, een beetje respect kan geen kwaad.
Het zou hier over treintjes moeten gaan en niet over geharkte parken.
Groet, Albert. :-\
Oh kom op De Belgen kunnen er ook wat van richting Den ollanders. Het is toch de charme van de band tussen onze landen. We kunnen niet met en we kunnen niet zonder elkaar.
Groetjes Ben.
-
Hey,
Op de maaslijn tussen Roermond en Venlo kwam (of komt) het ook voor.
In het plaatsje Reuver moest een personentrein met een goederentrein kruisen.
Alleen het perron is daar een beetje kort voor.
Heb het meermaals meegemaakt dat de goederentrein 2 spoorweg overgangen dichthield om te wachten op de tegemoetkomende personentrein.
Soms heb ik gewoon 5 minuten klem gestaan tussen het verkeer, kijkend naar een ketelwagen.
Mvg, Marcel
-
In walonië is dat veel erger.
Ga maar eens in Eijsden de grens over en dan kun je meteen na Visé de rommel al zien liggen.
Zoals de verlaten metaalindustrie.
Als je uit Luik komt en je gaat richting het vlaamse leuven, dan merk je al gelijk waar de taalgrens ligt.
En dan zie je dat Vlaanderen er toch een stuk beter uitziet.
Jos.
Altijd al geweten dat van uit Belgie gezien het beloofde land in het Noorden ligt ;D
SK
-
Ben als hollander zaterdag ook naar genk geweest en kan alleen zeggen Belgie (y) (y) (y)
Erik.
-
Grappig, ik heb het zelf wel eens meegemaakt in Nederland.
Was een IC of sneltrein (dacht 12 bakken IRM) van Arnhem naar Utrecht.
Door veel oponthoud onderweg werd het onverwacht ook maar meteen een stoptrein.
Hierdoor stopte we op Driebergen-Zeist en werd er omgeroepen dat de mensen in de achterste bak (waar ik in zat) iets naar voren moesten lopen om uit te stappen.
We hadden zicht op de wachtende auto's (dus we stonden op de overweg)! ;D
-
Zag het gisteravond nog in Middelburg gebeuren. De stoptrein bestond uit 2 keer 4 bakken IRM, maar stopte bij het bordje 6. Er stonden dus 2 bakken buiten het perron.
Eerst stond ik me af te vragen of de reizigers in die achterste bakken niet in de problemen zouden komen.
Pas toen de trein weg was bedacht ik dat het achterste stel waarschijnlijk leeg en afgesloten was. Dat gebeurt wel eens vaker, het achterste stel rijdt dan alleen maar mee om het bestand aan beschikbare stellen in Vlissingen op peil te brengen voor de ochtendspits.
-
Heb het ook meermalen gezien hoor, treinen die te vroeg stoppen. Niet handig, er zijn weleens ongelukken gebeurd waarbij mensen >1 meter naar beneden zijn gelazerd...
Over overwegen bij stations: soms sluiten die vroegtijdig, zodat treinen op groen kunnen binnenkomen in plaats van al 1 blok vóór het station terug naar 40 te moeten. Assen is inderdaad zo'n voorbeeld. Scheelt heel veel tijd.
-
Sinds de invoering van de 41-ers komt het meer voor. Er kan met max.5 stellen (= +/-240 meter ) gekoppeld gereden worden maar niet overal is er een perron voorzien van de nodige lengte. Dus op de lijnen Hasselt-Mol en Neerpelt-Antwerpen een normaalste zaak. Word in de trein omgeroepen enkel in die rijtuigen plaats te nemen voor het station waar je aan het perron kan uitstappen of zelfs uitzonderlijk bij speciale treinen in 2 stoppen om uit te stappen. De andere rijtuigen blijven dan vergrendeld. Het perron 1 in Neerpelt is pas bij de invoering van de 41-ers verhoogd en verlengd tot max 5 stellen.
gr
-
In Duitsland kan je ook rare dingen beleven, getuige mijn zoon. Dacht dat die op het eindstation was in Herford. Buiten donker, trein stopt, zoon staat op en wandelt naar het balkon, waar hij de deur opent en naar buiten stapt. Flikkert hij zo een meter naar beneden in de ballast! O, schrik! Blijkt dat de trein voor een rood sein staat, luttele meters voor het perron. Snel weer een klimpartij voor de laatste honderd meter. Hij heeft zich heilig voorgenomen, het niet nog een keer te laten gebeuren. Gelukkig heeft hij geen verwondingen of rugpijn opgelopen. gr Wim
-
Blijven de deuren dan niet vergrendeld totdat de trein werkelijk is aangekomen bij het station?
mvg,
Gert
-
Nee, niet bij dat oude materiaal, boemeltreintje. Kwam van Hamm, en rijdt (reed) tot Minden.
Zelf denk ik dat die beveiliging niet perfect heeft gewerkt, of heeft de lokfúhrer dat wellicht vergeten........
-
Rijtuigen hebben vaak deurvergrendeling, maar geen centrale deurvergrendeling zoals in treinstellen. Het is wel mogelijk, maar dan moet de conducteur/conductrice de sleutel omgedraaid houden in het sleutelkastje, dan zijn ze vergrendeld. Anders zijn ze alleen vergrendeld als ze roldetectie hebben (vroeger lag de grens op 4km/h geloof ik, tegenwoordig is roldetectie al vergrendeling). Dus dan is het wel mogelijk om bij stilstand deuren open te doen. Ik zag laatst eens bij de Berlijntrein iemand die de deur aan de verkeerde kant open deed, dus niet de perronzijde. Dat is ook mogelijk.
Ernst-Jan
-
Komt bij ons in Noord-Holland ook voor in de 800 en 3000 treinseries.
Hoewel er tussen Alkmaar en Den Helder met maximaal 10-bakken V-IRM mag worden gereden, ivm perronlengtes op een aantal stations.
Komt het wel eens voor dat er 12 bakken V-IRM (2xV-IRM6 of 3xV-IRM4), voorbij Alkmaar wordt ingezet. In die gevallen is het verstandig om als reiziger de laatste 2 bakken te mijden, zeker als je op één van de stations met korte perrons eruit moet.
Groet Peter,
-
Op de kleine lijntjes in Schotland (Kyle-Line en West Highland Line) wordt ook bij het naderen van veel stations omgeroepen om alvast naar het midden van de trein te lopen. Soms is het perron maar net lang genoeg voor 1 bak, zodat je alleen in de gekoppelde eindbalkons (bij dubbeltractie met doorlopkop) kan uitstappen
-
Rijtuigen hebben vaak deurvergrendeling, maar geen centrale deurvergrendeling zoals in treinstellen. Het is wel mogelijk, maar dan moet de conducteur/conductrice de sleutel omgedraaid houden in het sleutelkastje, dan zijn ze vergrendeld. Anders zijn ze alleen vergrendeld als ze roldetectie hebben (vroeger lag de grens op 4km/h geloof ik, tegenwoordig is roldetectie al vergrendeling). Dus dan is het wel mogelijk om bij stilstand deuren open te doen. Ik zag laatst eens bij de Berlijntrein iemand die de deur aan de verkeerde kant open deed, dus niet de perronzijde. Dat is ook mogelijk.
Ernst-Jan
Nadeel van de sleutel erin laten zitten is dat niet al het oudere materieel daar even geod tegenkan en de spoelen die de deuren bedienen niet bedoeld zijn voor permanent gebruik en dus nogweleens willen verbranden...
-
Pas toen de trein weg was bedacht ik dat het achterste stel waarschijnlijk leeg en afgesloten was. Dat gebeurt wel eens vaker, het achterste stel rijdt dan alleen maar mee om het bestand aan beschikbare stellen in Vlissingen op peil te brengen voor de ochtendspits.
Heeft niet direct met de omloop (het in opzending staan) te maken dan wel met personeelsbezetting. 1 HC mag maximaal 7 bakken 'bedienen', bij 2 vieren VIRM heb je dus een bak te veel, en gaat het achterste stel in opzending.
mvg,
Robin
-
Ik snap al niet waarom ze dan net het getal zeven moeten nemen. 8 is net iets ruimer. Straks met de nieuwe *** krijg je dus dat er ook 1 stel moet worden afgesloten, terwijl die net zo lang zijn als 2x ICM III en dat wel zou mogen. De logica zie ik er niet zo van in.
-
Je moet ergens een grens stellen, als je 8 bakken gaat nemen als norm, dan kan 9 tochookwel, da's weer makkelijk met 3 SGMm 3tjes...
Het einde raakt dan zoek natuurlijk.
-
Zeven bakken geldt toch alleen voor ICM, voor de andere treinen is het toch zes bakken per HC (de reden is dat je met ICM snel op zeven bakken kan komen en met de rest niet)?
-
De meeste nieuwe treinen worden denk ik toch 4tjes en 6jes. Kijk naar ***, VIRM en DD-AR/DDM.
tweedelige zullen er bijna niet meer komen. Wil je echt goede controle moet je de regel invoeren: 1 conducteur per stel. Dit is wel erg duur, maar er is wel altijd een conducteur paraat in het geval dat er wat is. Sociale controle om het zo maar te noemen.
-
De reden is echter geen "goeie" controle, maar beheersbare controle...
-
Bakkennorm HC NS........
Aantal rijtuigen per Hoofdconducteur (VEILIGHEIDSNORM/BAKKEN-NORM)
Aantal rijtuigen: norm: maatregelen bij afwijking van de norm:
1 t/m 7 1 als geen hoofdconducteur aanwezig is, mag de machinist de taken
van de chef van de trein overnemen, behalve bij getrokken treinen.
Eventueel kan een vertrekassistent ingezet worden voor het sluiten
van de deuren;
8 t/m 12 2 • als 1 hoofdconducteur aanwezig is, mag de trein vertrekken als
u als chef van de trein de situatie overzichtelijk vindt en de veilig-
heid van de vertrekprocedure kunt garanderen. Eventueel kan
een medewerker mobiele controle of vertrekassistent ingezet
worden als 2e man;
• als geen hoofdconducteur aanwezig is, wordt de trein opgeheven.
13 en meer 3 • als 2 hoofdconducteurs aanwezig zijn,
mag de trein vertrekken als u als chef van de trein de situatie overzichtelijk vindt en de veilig-
heid van de vertrekprocedure kunt garanderen. Eventueel kan een
medewerker mobiele controle of vertrekassistent ingezet worden
als 3e man;
• als 1 hoofdconducteur aanwezig is, mag de trein vertrekken als
u als chef van de trein de situatie overzichtelijk vindt en de veilig-
heid van de vertrekprocedure kunt garanderen.
Bovendien moeten 1 of 2 medewerkers mobiele controle,
treinsurveillanten en/of vertrekassistenten ingezet worden als 2e of 3e man;
• als geen hoofdconducteur aanwezig is, wordt de trein opgeheven.
* materieel dat in opzending meegegeven wordt, telt niet mee voor de veiligheidsnorm
als het materieel:
• afgesloten is; en
• in zijn geheel voor- of achteraan de trein is geplaatst bij stoomlijnmaterieel; of
• in zijn geheel achteraan de trein is geplaatst bij getrokken materieel.
Er kan maximaal 1 treinstel of 1 treinstam van een materieelsoort meegegeven worden.
http://de-proefrit.stavenryder.nl/pdf/handboeken/handboek-hc-2007-05.pdf
-
Kijk naar ***
SLT is gewoon een afkorting hoor. ::)
-
I know. Dit heb ik volgens mij ook niet ingetikt. Wel ***. ;D
Het zal wel zo zijn. In ieder geval bedoelde ik ***.