BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: B.Doorduin op 06 October 2009, 00:04:32
-
Beste experts (want dat ben ik niet)
Na enige jaren van afwezigheid ben ik weer actief op deze site. Ik ben intussen redelijk gevorderd met de bouw van mijn baan. Ik heb een probleempje rondom de bediening van een electrische overweg. Deze wordt aangestuurd door de aankomende loc via een reedcontact. En dus ook na de overweg. Het gevolg is dan dat bij langere treincombinaties, de spoorbomen al omhoog gaan als de trein nog niet voorbij is en bij enkele locs blijven de spoorbomen onnodig lang naar beneden. Ik heb een zelfbouw FCSbaan liggen en deze wagens wil ik niet onnodig lang voor de spoorovergang laten staan... is niet zo realistisch.
Waar wil ik naar toe:
Als de laatste wagon voorbij de overweg is wil ik deze een lichtsluis laten activeren waardoor er spanning komt op een reedcontact(deze bedient het relais) een eindje verder zodat de spoorbomen omhoog gaan. Het relais wordt op een gegeven ogenblik geschakeld via het reedcontact, pas als er weer licht valt op de lichtsluis dient er weer een stroompje lopen via het relais naar de motor van de overgang met als gevolg dat de spoorbomen omhoog gaan.
Dus de lichtsluis moet de stroomkring onderbreken als de loc incl wagons er overheen rijden. Pas nadat de laatste wagon er overheen is moet de stroomkring hersteld worden.
Snap je het nog? ??? ??? Praat ik nu onzin en is er een vele eenvoudigere oplossing..... of zit ik op de goede weg?
Als mijn verhaal zou werken, welke lichtsluis (te bestellen bij Conrad)is dan geschikt voor deze toepassing? Art.no?
Alvast hartelijk dank voor jullie reacties (y)
Gr. Bas
-
Misschien het magneetje onder laatste wagon monteren. Is dat geen betere oplossing?
Mvg
Wim.
-
Bas,
vertel eens wat meer over de situatie. Wat voor systeem gebruik je? 2-rail, 3-rail, analoog, digitaal? Wellicht is er wat met stroomdetectie te doen.
Gaat het om enkelspoor of dubbelspoor? Vaste rijrichting, of kan het spoor in beide richtingen worden bereden?
-
Beste Wim en Klaas,
Ik realiseer me dat jullie wat meer info dienen te hebben om mij goed te kunnen informeren... sorry!
Een oude foto met de situatieschets:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TREIN9.jpg)[/url
Ik rij digitaal (TC) 2 rails systeem. Het baanvak wordt van beide kanten bereden, het is een enkelspoor (de 2 andere sporen zijn doodlopende industriespoortjes.
Een magneet onder de laatste wagon is een optie waar ik ook aan gedacht heb maar als de treincombinatie wisselt dan heb ik dat probleempje nog steeds niet opgelost..... het is idd een mogelijkheid!! Ik heb er dus voor gekozen om alle locs te voorzien van magneetjes. En omdat ik meer reedcontacten op de baan heb die via de magneetjes geactiveerd moeten worden, heb ik de magneetjes ook rijrichtingafhankelijk gemaakt. Dwz de magneetjes zijn linksonder de locs gemonteerd. De reedcontacten liggen zo dat ze alleen van 1 rijrichting geactiveerd kunnen worden.
Per rijrichting heb ik dus 1 reedcontact voor de overgang en 1 erna.
Ik hoop dat jullie nu meer info hebben om mij te helpen en dat het te begrijpen is zoals ik het uitgelegd heb.
Gr.
Bas
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TREIN9.jpg)
-
Ik heb wel een idee om dit probleem te lijf te gaan. Maar ook dat vereist een ingreep aan het materieel. Je moet dan nl. zorgen dat de laatste wagen in de trein stroom afneemt.
In de sectie vanaf het reedcontact tot aan het midden van de overweg pas je dan stroomdetectie toe. Het reedcontact activeert de overweg. Als de laatste wagen de overweg verlaat zorgt het afvallen van de stroomdetector er voor dat de overweg weer wordt vrijgegeven.
Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Zo heb je per rijrichting een bistabiel relais nodig dat de situatie vasthoudt. Dus het relais wordt door de magneet geset, en door het vrijkomen van de stroomdetectie weer gereset.
Er is nog een ding wat ik me afvraag. Als je de magneten richtinggevoelig hebt gemonteerd, hoe doe je dat dan als de loc achterstevoren voor de trein staat?
-
Klaas
Ok , ik ga jouw voorstel uitproberen. Vwb de loc achterstevoren: dit is idd een weloverwogen nadeel waar ik mee kan leven. Niet overal op de baan is dit een nadeel, er zijn maar enkele lokaties waar dit een probleem kan opleveren. Bij overweg heb ik ook een handmatige bediening gebouwd zodat ik tenalletijde de slagbomen en de bijbehorende stopmageten van de FCS kan bedienen.
Het oorspronkelijke idee wat ik had met een lichtsluis zal niet werken?
THX
Bas
-
Bas,
met een lichtsluis gaat het ook werken. Maar ik heb hoegenaamd geen ervaring met lichtsluizen, dus daar ga ik even mijn vingers niet aan branden.
-
Je zou dan de lichtsluis schuin over de overweg moeten plaatsen of een kleine vertragiing, zo dat de ruimtes tussen loc's en wagens/rijtuigen niet voor verstoring zorgt.
Er zijn ir-ontvangers die zelf de bij behorende lichtdiode aansturen, zodat externe lichtbronnen de werking niet verstoren. Weet zo even geen type nummers. Zal dat nog even nakijken.
Erik
[Edit]
Type nummers
IR ontvanger IS 471 F-SH Conradnr: 185094-89
IR zender SFH 409 Conradnr: 154070-89
[/Edit]
-
Toevallig net de ontvangsbevestigigng van Conrad binnen voor een eigen projectje :).
Gemoduleerde IR emitter 154070 icm IR detector 185094 zoals Erik bedoelt.
Wellicht ook te gebruiken voor deze toepassing. Suc6!
Greetz, Paul
-
Heren,
Bedankt voor de input, ik ga aan de slag en hoop nu dit probleempje op te kunnen lossen.
Gr.
Bas
-
Paul, Erik en anderen
Ik heb nog een aanvullende vraag mbt het soort lichtsluis. Ik had al eens eerder gekeken voor een lichtsluis ed. Ik vond zojuist de aantekeningen. Toen kwam ik uit op een fotoweerstand zie conrad art,no 145483, 145475 of 183563. Zou ik deze ook kunnen gebruiken?
Gr.
Bas
-
Het setje wat we vermeld hebben past bij elkaar en maakt gebruik van infrarood, je ziet er dus niets van. Die fotoweerstand werkt mogelijk met zichtbaar licht. Tevens is de ir-set ongevoelig voor externe lichtbron, vanwege de modulatie die wordt toegepast. Hij regaeert dus alleen op de frequentie die hij zelf toepast.
Groet,
Erik
-
Met dat setje wat Erik en Paul noemen hebben we bij ons op de club geëxperimenteerd. Eigenlijk met hetzelfde doel, nl. vaststellen wanneer een trein helemaal voorbij is. (Strikt genomen was het Marijn die er mee bezig was, ik stond erbij, keek ernaar en maakte eigenwijze opmerkingen).
We werkten op basis van reflectie. Transmitter en detector lagen allebei midden in het spoor naar boven te kijken, en als er een trein bovenop stond reflecteerde die het licht van de transmitter naar de detector. Dat werkte goed, zelfs op de koppelingen, zodat we een onderbrekingsloze treindetectie hadden.
Toch hebben we uiteindelijk gekozen voor stroomdetectie omdat dat in ons geval makkelijker te realiseren was.
Zal vanavond Marijn op dit draadje attent maken. Wellicht heeft hij nog goede adviezen.
-
Beste allemaal,
Nav wat tips van mn "Paul VT" heb ik een schakeling gemaakt met een lichtsluis. Maar zoals ik al eerder meldde: ik ben geen echte electrotechneut!
Aan jullie de vraag of deze schakeling werkt in de situatie zoals ik al eerder aangaf. Even voor de duidelijkheid: deze schakeling is alleen gericht op het inrijden van dit baanvak in één richting. In werkelijkheid zal dit traject in beide richtingen bereden worden. Ook staat niet vermeld in de tekening dat ik een knipperlichtinstallatie monteer incl stopplaatsen voor Faller Car System. Eerst ben ik benieuwd of de lichtsluis een relais kan aansturen zoals ik dit getekend heb.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dia1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dia2.jpg)
Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties en vooral tips.
Gr.
Bas
-
Misschien heb je wat aan dezeklik (http://www.modelspoor-elektronica.nl/index.html)
Mvg Rieks
-
Bedankt Rieks,
Ik hou je tip in mijn achterhoofd. Ik heb dus op papier een schakeling in elkaar geflanst zoals je kunt zien. Ik wil binnenkort de diverse modules aan gaan schaffen maar ik ben toch niet zo zeker van mijn zaak vwb de werking.
Daarom nogmaals de vraag aan jullie, zou deze schakeling werken?
Een 2e vraag: is de minitimer pulsevertrager een juiste oplossing?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbeelding_Minitimer.jpg)
Mnitimer/ pulsevertrager (conrad artno 218689-89)
Wat ik eigenlijk wil met deze module is dat een constant stroompje, dat ontstaat via de lichtsluis (zie schakelingoverzicht), deze module een pulse geeft zodat deze pulse weer een tijdrelais schakelt. De constante stroom moet ongestraft op minitimer kunnen blijven staan. Zodra het stroompje onderbroken wordt (lichtsluis inactief) wil ik geen pulse vanuit de minitimer krijgen naar het tijdrelais.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dia1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dia1_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dia2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dia2_1.jpg)
De minitimer stuurt een pulse vertraagd weg,.... dit is voor mij niet persé nodig. Ik heb geen beter alternatief kunnen vinden, iemand suggesties?
Gr.
Bas
-
Bas, als je nu eens begint met te proberen of deze (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22682.msg340595.html#msg340595) lichtsluis in staat is
om het relais aan te sturen,dan kun je van daaruit toch verder experimenteren?
(Zoals activering FCS, knipperlichtinstallatie etc via hetzelfde relais)
De lichtsluis werkt wel, dat zal het probleem niet zijn.(€ werk aan componenten)
Greetz, Paul