BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Eelco Storm op 04 October 2009, 11:44:37
-
De bouwsels van heer Dilz gaan hier tzt leiden tot de bouw van een 2C1 sneltreinloc serie 1001-1020 van de staatsspoorwegen in Nederlands Indiƫ. In tegenstelling tot de afgeragde zwarte bakken die Floris produceert, wil ik een fabrieksnieuwe loc. En daarbij is de vraag gerezen: welke kleuren hadden locs in Nederlands Indiƫ?
Ik meen me te herinneren uit een Railhobby van 1992 waar werd geschreven over de opknapbeurt van de Bergkoningin dat deze in het begin een blauwe kleur heeft gehad. Maar verder heb ik er nooit wat over gelezen. Wie heeft enig idee?
Eelco
-
locs waren zwart, met ketelbeplating van "geblauwd staal" (zo staat het in de stoomtractie op java en sumatra, dat boek heb je neem ik aan?)
Hier wat over het blauwen van staal:
http://www.luchtbuks.net/lofiversion/index.php/t16590.html
Letterlijk blauw wordt het dus niet, zoals bij die ZLSM-locs bijvoorbeeld, het is chemisch behandeld ongeschilderd staalplaat.
-
Uiteraard heb ik dat boek... ;) Daar heb ik dan overheen gelezen. IOn het geval van de serie SS1001-1020 (C53) krijgt de ketel dus een grijsblauwe kleur uiteindelijk? De rest (tender, machinstenhuis en rookkast zou dus zwart worden. Interessante combi!
Eelco
-
nee, niet grijsblauw, gewoon zwart, beetje ander tintje zwart dan de rest hoogstens. die ZLSM-locs hebben geschilderde ketelbeplating, dat is dus iets anders. Ze hebben juist geblauwd staal gebruikt om het niet te hoeven schilderen
-
Hij is duidelijk, hartelijk dank!
Eelco