BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: ZwolsBas op 22 November 2006, 00:46:00
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoptrein
Zo ik goed begrijp wordt het woord stoptrein vervangen door het woord Sprinter wat in de randstad al gebruikt werd sinds de jaren 70...
Heeft dit een reden omdat het oudere materieel 64 straks volledig verwijnt en dan die nieuwe (lelijke) sprinters De haai in dienst komen
of is er een andere reden voor?
-
Sprinter als naam voor SGM materieel moet je niet verwarren met de naam voor de nieuwe treinklasse welke officieel met de nieuwe dienstregeling zijn intrede doet (al is deze al in gebruik in het westen op sommige lijnen). In hoeverre naamsgelijkenis toeval is, is onbekend.
Met de nieuwe dienstregeling gaan we over op een systeem met twee treinsoorten, de intercity en de rest zal sprinter heten, wat volgens mij een aardig idee is want nu snapt de gemiddelde reiziger maar amper wat het verschil is tussen een sneltrein en stoptrein, een verschil wat er soms ook niet is.
Overigens zal een goede indeling van de treinsoorten in twee, drie of weet ik hoevel typen is in ons land vrijwel onmogelijk zijn. De Randstad verschilt zo sterk van minder drukbevolkte delen van het land dat een type in beide gebieden een compleet andere functie vervult.
Sprinter is dus nu de nieuwe marketing naam voor het treinproduct voor de korte afstand, en als de NS consequent is zullen ook de komende nieuwe 2600 en 2800 series, de te reviseren SGM tweetjes en zelfs nog in de verre toekomst gereviseerd DDAR onder deze naam gaan rijden.
-
Deze gedachte is overigens al weer enigszins achterhaald. Ook in de nieuwe dienstregeling rijden naast IC's en sprinters nog steeds stop- en sneltreinen.
Zie o.a. het nieuwe spoorboekje.
Huub
-
Overigens is ook het twee-categorieënsysteem niet altijd even helder. Een goed voorbeeld is de dienst Leiden - Utrecht via Alphen en Woerden: nu stoptrein, straks Intercity. Waarom? Omdat-ie niet meer in Vleuten en Terwijde stopt, maar wel op alle overige tussengelegen stations.
-
Omdat-ie niet meer in Vleuten en Terwijde stopt, maar wel op alle overige tussengelegen stations.
Dit heeft een duidelijke reden. Je moet toch stoppen om te kunnen kruisen. Kan je net zo goed meteen passagiers meenemen. ;)
-
Deze gedachte is overigens al weer enigszins achterhaald. Ook in de nieuwe dienstregeling rijden naast IC's en sprinters nog steeds stop- en sneltreinen.
Zie o.a. het nieuwe spoorboekje.
Huub
De stoptrein blijft nog wel even bestaan als naam, totdat al het huidige stoptreinmaterieel is vervangen door gereviseerd SGM of nieuwe treinstellen. Dan zal de naam 'Sprinter' voor alle stoptreinen gaan gelden. Dat zie je afgelopen jaren met de instroom van gereviseerd SGM: de CTA-bakken melden opeens dat er een Sprinter komt i.p.v. de stoptrein.
Staat de Sneltrein nog in het nieuwe Spoorboekje? Da's vreemd.