BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: GW op 13 September 2009, 15:22:25
-
Hallo,
Ik ben bezig met het plannen van mijn treinbaan, en vraag me af of de opzet met een ringleiding met wisselspanning een goed idee is. De bedoeling is dan om deze gelijk te richten op die plekken waar dat eventueel nodig is. Als transformator heb ik deze op het oog (Conrad 216465-89) (http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=216465).
Heeft iemand ervaring met:
- deze manier van werken?
- deze specifieke trafo?
Is het handiger om een gelijkstroom ringleiding aan te leggen?
Wat zijn argumenten voor / tegen?
Meer info: ik werk met H0, digitaal, nu nog met Rocomotion, mijn Ecos2 komt er aan, Switchpilot Servo met ESU servo's om de wissels aan te drijven.
Ik hou me aanbevolen voor ideeën.
Gerard
-
goeie link (http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=216465)
Is gewoon een trafo met een netstekker eraan. Verder zit er een overbelastings beveiliging een kortsluitbeveiliging op welke beiden alleen gereset kunnen worden door de stekker uit de contactdoos te halen. Hoe de secundaire aansluiting is weet ik niet maar ziet er uit als gewone veerklemmen.
mvg,
Lennert
-
Die link is beter, dank je. Gelijk verbeterd!
Heb je ervaring met ringleidingen (gelijk- of wisselstroom)?
Gerard
-
De vraag of een wisselspannings- of een gelijkspanningsringleiding handiger is, is makkelijker te beantwoorden als je er bij vertelt wat je allemaal uit die ringleiding wil voeden.
-
Dat is waar Klaas. Tot nu toe heb ik bedacht dat de servo's in elk geval hun voeding uit deze ring moeten krijgen.
Welke boosters ik voor mijn baan ga bgebruiken weet ik nog niet zeker, maar het lijkt mij voor de hand liggen ook deze elektronica vanuit de ringleiding te voeden.
Verder zullen er ook nog wel elementen van verlichting komen (met LED's natuurlijk) (y)
En wellicht nog wat bewegende zaken in de scenery, zoals landbouw- en graafmachines, etc.
Gerard
-
In de meeste gevallen wordt een schakeling en een wisselaandrijving extern gevoed met een wisselspanning, dus gewoon wisselspanning gebruiken voor deze ringleiding. En met de trafo is niets mis, daarvan zitten er 13 in een dozijn.
Mvg
Wim.
-
Dat dacht ik zelf ook Wim, en de prijs-prestatie verhouding van deze leek me vrij goed.
Bedankt voor de reacties!
Gerard
-
en de prijs-prestatie verhouding van deze leek me vrij goed.
Kan beter.
55,00 euro voor 6,5 Ampere (= 105 VA) met zekeringenblok om verschillende stroomkringen te maken, zodat als er ergens kortsluiting is ontstaan, de andere kringen gewoon door blijven functioneren en de trafo niet afschakelt.
Maarten
-
Welke boosters ik voor mijn baan ga bgebruiken weet ik nog niet zeker, maar het lijkt mij voor de hand liggen ook deze elektronica vanuit de ringleiding te voeden.
Dat ligt nou juist niet zo voor de hand.
Ik zie dat je met de Roco Multimaus werkt. In de catalogus van Roco staat uitdrukkeljik dat elke booster zijn eigen trafo moet hebben. In het geval van een booster is een ringleiding dus nutteloos.
Ook de opmerking over de servo's snap ik niet helemaal. Een servo wordt gevoed uit een decoder. Je bedoelt waarschijnlijk dat je de servodecoder uit de ringleiding wilt voeden.
-
Of je neemt zoiets :http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=514390 (http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=514390)
Heb je de keuze uit verschillende voltages tussen 2 en 24V en kan je dus voor vele zaken gebruiken. Is goedkoper en heeft veel meer vermogen.
Werkt hier al jaren naar tevredenheid en voed o.a. OM32 Serial-seinen, wisseldecoders, verlichting etc mee. tja je moet wel zelf zekeringen en draden solderen aan de in en uitgangen
Grtzz Rob
-
Of je neemt zoiets
Lijkt mij gevaarlijk en ongeschikt om zoiets aan te raden aan iemand die er duidelijk blijk van geeft niet zoveel kijk op de zaken te hebben.
Nooit doen dus.
Maarten.
-
@Maarten,
Waaruit blijkt dat dan?
En wat is er dan zo gevaarlijk aan?
Grtzz Rob
-
Uit zijn vraagstelling.
Hij weet nog niet eens wat hij wil, en hij weet niet waarvoor hij de trafo wil gebruiken, zo ook de ringleiding.
Alleen het begrip ringleiding is ergens opgepikt.
Gevaarlijk is het aanraden/kopen/gebruiken van materialen waar betreffende persoon geen verstand van heeft, in dit geval ook nog eens niet-geïsoleerd. Daar komen ongelukken van. Ervaring of kennis opdoen is weliswaar goed mogelijk door de praktijk, doden hoeft het liever niet te kosten!
Maarten.
-
Mannen,
Bedankt voor jullie goede zorgen! (y)
Wees ervan overtuigd dat er hier geen doden gaan vallen door elektriciteit. Het functionele gebruik in een modelbaan, wat is handig en wat niet, daar ben ik naar op zoek, het besef van elektriciteit en eventuele gevaren daarbij is bij mij zeker aanwezig.
Hoewel ongeveer honderd jaar geleden :P , heb ik telecommunicatie en computertechniek gedaan, met veel practica etc. Zelf wat draden aan een trafo solderen, de boel zekeren enzovoorts zou me dan ook zeker lukken...
@Klaas: Op dit moment is het de Multimaus (voor mijn testbaan), maar later - op de baan die ik nu aan het voorbereiden ben, wordt het de nieuwe Ecos2. De keuze voor boosters ligt dus open. Ik heb al eens naar de LDT boosters gekeken... Wat betreft de servo's heb je gelijk, de servo's worden gevoed vanuit de Switchpilot servo kastjes, die op zich hun voeding weer uit de trafo ontvangen.
@Rob: Mijn keus om van een gesloten oplossing gebruik te maken komt voort uit mijn keuze voor gemak op dat vlak zodat ik lekker met modelspoor bezig kan zijn. Persoonlijke keuze dus.
@Maarten: zie boven, dank voor je zorg. Mijn vraag gaat over het wat, niet over het hoe.
Okay, mijn idee tot nu toe is om mijn baan op te delen in drie of vier segmenten, die alle van een trafo worden voorzien. Deze trafo wil ik dan alles in dat segment laten voeden, decoders, boosters, servo-decoders, verlichting, etc.
Dat betekent dan ook dat:
- elk segment zijn eigen sectie van de ringleiding krijgt
- alle apparaten gevoed moeten kunnen worden door 16V AC of daarop moeten worden voorbereid
- de secties goed moeten worden gekozen i.v.m. de maximaal te leveren stroom
Ik hou gewoon van simpel, modulair denken. En dit lijkt me een simpele oplossing.
Okay, meningen weer?
Gerard
-
@Klaas: Op dit moment is het de Multimaus (voor mijn testbaan), maar later - op de baan die ik nu aan het voorbereiden ben, wordt het de nieuwe Ecos2. De keuze voor boosters ligt dus open.
Dan nog moet elke booster zijn eigen trafo hebben. De beperking zit hem nl. niet in Roco, maar in de uitvoering van de uitgangstrap van de booster.
De Ecos2 heeft (net als de mausversterker) een z.g. H-brug uitgang, en bij zo'n systeem mag je boosters niet samen op 1 trafo zetten.
Bij boosters met een common groud aansluiting kan het wel, maar ook daar is het aan te raden om elke booster zijn eigen trafo te geven. Al was het alleen maar vanwege de vermogensverdeling. Een trafo van 70VA is ruim voldoende voor een centrale of voor één booster, maar te weinig voor twee boosters.
-
Begrepen en gelukkig maar. Had anders kunnen zijn.
Maarten
-
@Klaas: man, wat is het lastig om goed te formuleren heh? Dit is wel precies wat ik bedoelde namelijk, één booster per trafo (plus overigens de rest van de spullen, kan dat wel?'; dus een segment staat gelijk met het bedieningsgebied van één booster...
Gerard
-
Het is niet zo lastig om goed te formuleren. ;)
Gewoon een kwestie van nalezen wat je hebt geschreven, en je dan afvragen of een lezer wel begrijpt wat je daarmee bedoelt.
Maar goed, een booster heeft ongeveer 50VA nodig, dus bij de door jou gekozen trafo heb je nog 20VA over voor allerlei toeters en bellen. Dat kan uiteraard, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de stroomkringen waar die toeters en bellen in zitten verder nergens contact hebben met de railspanning.
Persoonlijk zou ik kiezen voor een andere optie. Gebruik per booster een eigen trafo, die monteer je direct naast de booster en je verbindt ze met twee draadjes.
Voor de toeters en bellen neem je dan een aparte trafo, en de uitgang daarvan verdeel je via de ringleiding over de hele spoorbaan. Zo houd je de instalaltie overzichtelijk.
-
Hmmm, zit wat in, en ook dat is een simpele maar toch eenvoudige oplossing. Aantal trafo's wordt dan: boostersecties + (minstens) 1...
Bedankt Klaas.
-
Ik denk dat het voorstel van Klaas het beste is, maar dan heb je wel weer meer trafo's nodig.
Zelf zou ik gaan voor 1 zware trafo per sectie, met aan de trafo een zekeringenblok om verschillende stroomkringen te maken, bijv 1x 4 A en 2x 1,5 A afzekering.
Dan heb je op een veilige manier voldoende vermogen voor de booster en daarnaast nog voldoende voor andere aansluitingen.
De overzichtelijkheid is dan anders dan bij Klaas, maar minstens even duidelijk. (en met minder trafo's)
Maarten.
-
Huib Maaskant beschijft de bouw van een grote voeding (http://www.floodland.nl/aim/info_grote_voeding_1.htm).
Mits je weet wat je doet en de veiligheidsvoorschriften in acht neemt een prima ding. De Amplimo trafo's kan ik aanbevelen.
Gr, Ben.