BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: edwin1974 op 17 November 2006, 15:33:33
-
hoi allemaal
Ik ben op zoek naar samenstellingen van werkplaats treinen van de NS zo als deze in de jaren 70 en 80 rond reden en welke loc types er voor stonden.
Alle info is zeer welkom b.v tekeningen foto,s, maten
MVG edwin1974
-
Waren dit niet mP's met Hibbs ofzo?
-
jaren '70 en '80... toen zat er nog gewoon post in die mP's hoor!
-
In de jaren '70 werden de werkplaatstreinen met mat 24 gereden. Volgens mij met "Jaap".
-
De loopjongen. Was gewoon een bont zootje wagens, platte wagens met truckstellen of assen, rongenwagens met oude of nieuwe remblokken, schuifwandwagens of gesloten wagens met onderdelen, noem maar op.
Veelal getrokken door een loc 24/2500, maar andere typen locs was evengoed mogelijk.
Dolf.
-
In de jaren '70 werden de werkplaatstreinen met mat 24 gereden. Volgens mij met "Jaap".
Rond 1960 heb ik ze veel gezien, z.g. konvooiwagens of voormalige mat'24 motorposten als trekkracht voor platte wagens met wielstellen en draaistellen. Maar reden ze in de jaren '70 nog steeds? Weet ik eigenlijk niet zeker meer.
-
Ja hoor.
-
Loc's van het type 1100 hebben ook nog werkplaats-treinen gereden.
Meestal met wagens van het type (Werkspoor) Hbis, of Gbs (met stalen wanden).
Grtn Stef
-
Het ZHSM motorrijtuig in het Spoorwegmuseum,was omstreeks 1954-55 ook loopjongen.Als 15 jarige jongeman ging ik bij Noordwijkerhout wel eens kijken naar het voorbij rijden ervan rond 10uur,als hij van Haarlem naar Leidschendam reed.Herkomst en bestemming wist ik pas vele jaren later.
-Peter
-
hoi allemaal
ik ben zeer blij met deze info mede om dat ik zelf in het bezit ben van tekeningen van een aantal speciale wagons voor het vervoer van bepaalde onderdelen van werkplaats naar werkplaats
heeft iemand nog meer info ??? ???
MVG edwin 1974
-
Hoi Edwin,
Niet over de jaren 70/80, wel later. In het begin van de jaren 90 werd, met het vrijkomen van mp's, dit vervoer gedaan met mp's als trekkracht.
Met als centraal punt het postperron op Utrecht G. Was niet erg rendabel en effecient en heeft niet zo lang geduurd.
Eind 1900 begin 2000 kreeg Railion het werkplaatscontract en regelt dit vervoer, soms in combinatie met afvalvervoer, als sternet normaal met de 6400. Met als middelpunt Asd wh.
Sinds die tijd zijn de meest vreemde combinatie's mogelijk, schuifwandwagens, platte wagens, rijtuigen, 1600/1700/1800, afvalwagens enz.
De stroom naar/van Asd is: Maastricht-Eindhoven-Tilburg-A'dam v.v/Onnen-Zwolle-A'dam v.v/Rotterdam-Leidsendam-Haarlem-A'dam v.v.
Op de heenrit worden er alleen wagenslocs/rijtuigen bijgehangen, soms na enig rangeerwerk om de afvalwagens bij binnenkomst te A'dam voorop te hebben.
Het is dus normaal zo zijn dat b.v. een wagen en of loc, van Maastricht bestemd voor Tilburg, pas op de retourrit in Tilburg worden gedropt.
MVG.
Dolf.