BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: stefan333 op 23 August 2009, 14:35:02
-
Hoi,
Misschien heb ik het in mijn enthousiasme gemist maar wanneer gaan de priotrax-ruituigen of de Fyra op het HSL-gedeelte Rotterdam-Antwerpen rijden?
Ik heb tot nu vooral veel gelezen en gevonden over
1) Trax-prio op Amsterdam-Rotterdam vanaf begin september
2) Thalys over de gehele HSL vanaf medio september
3) vanaf vervanging van trax/prio-rijtuigen door Fyra-V250 over ongeveer een jaar.
Alvast bedankt,
Stefan
-
Stefan,
Naar ik heb begrepen:
- 4 stammen prio vanaf 7 september; resterende stammen blijven in de Beneluxdienst. Volgens geruchten gaan er ook NMBS 28'ers rijden in deze dienst. Reeks 11 schijnt uiteindelijk naar goederendienst te gaan.
- Thalys vanaf 13 december 2009.
http://www.nu.nl/economie/2043097/thalys-vanaf-december-over-hsl.html
- Fyra: tja, wanneer Ansaldo een keer klaar is...
CKLX
-
Wel leuk dat een Thalys niet harden als 160km/u mag tussen Schiphol en Rotterdam zolang ICRm er rijd 8) ;D. Ze doen trouwens net of dat ding nu maar 140km/u rijd, deels klopt het wel maar deels rijd die nu ook al 160km/u.
Groetjes Michiel
-
Tja, het is natuurlijk volsterkt zinloos om één keer per uur tussen A'dam en R'dam te gaan rijden. Het is gewoon een kwestie van prestige: laten zien dat de lijn eindelijk gebruikt wordt.
Ze zouden beter de Thalys op volle snelheid kunnen laten rijden.
Laten we hopen dat de echte Benelux dienst niet gaat lijden onder materieelarmoede. Ik zag er trouwens al wat blauw/gele rijtuigen in rijden.
-
Wel leuk dat een Thalys niet harden als 160km/u mag tussen Schiphol en Rotterdam zolang ICRm er rijd 8) ;D. Ze doen trouwens net of dat ding nu maar 140km/u rijd, deels klopt het wel maar deels rijd die nu ook al 160km/u.
Groetjes Michiel
sorry benelux heeft fase 3 dus niet hareder dan 140, de enige die het 160 baken ziet is de thalys.
-
Blijft de "gewone"-benelux dan voorlopig nog gewoon via Schiphol rijden of wordt ie ingekort tot Rotterdam ofzo?
Van de reeks 28 in de beneluxdienst heb ik inderdaad ook het e.e.a. gehoord, net als dat er ook een stam belgische (I-10?) rijtuigen wordt toegevoegd...
Ben benieuwd.
Groet,
Edwin
-
Blijft de "gewone"-benelux dan voorlopig nog gewoon via Schiphol rijden of wordt ie ingekort tot Rotterdam ofzo?
Van de reeks 28 in de beneluxdienst heb ik inderdaad ook het e.e.a. gehoord, net als dat er ook een stam belgische (I-10?) rijtuigen wordt toegevoegd...
Ben benieuwd.
Groet,
Edwin
Ik denk eerder de I11 rijtuigen want de I10 mogen om bepaalde redenen niet op een HSL.
Een van die redenen is dat bij de toiletten van de I10 de uitwerpselen nog op de rails terecht komen.
Als je op een HSL wil rijden moeten de rijtuigen voorzien zijn van een opvangbak onder het toilet.
De Prio-stammen zijn hier op aangepast.
Jos.
-
sorry benelux heeft fase 3 dus niet hareder dan 140, de enige die het 160 baken ziet is de thalys.
Ik had het ook over de Thalys m.b.t. tot 160km/u, de enige reden dat ik ICR noem is dat dat spul niet druk dicht is en dus geen drukgolven van een 300km/u rijdende trein kan hebben in een tunnel en dus mogen die in ieder geval geen 300km/u rijden. Bij welke snelheid van een passerende TGV/ICE enz. een niet drukdichte trein de drukgolven precies wel aan kan weet ik niet.
Groetjes Michiel
-
Ik ben gisteren met een proeftrein meegereden. De stam met ICR rijtuige rijd niet op erg hoge snelheid, tenminste niet de snelheid waar de lijn voor is aangelegd. Je merkt dat in vierkant gelegde bochten waar je dus op je stoel naar binnen schuift in plaats van neutraal te blijven zitten in de bank. Ook viel mij de ongeloofelijke hoeveelheid lawaai IN in de rijtuigen! Ik woon zelf langs de HSL en het geluid van de trein was mij natuurlijk wel opgevallen, maar dat dat ook in de trein zo erg is vind ik opmerkelijk. Ik denk dat door de constructie van het betonnen zettingsvrije spoor een grote klankreflector gebouwd is. Normaal spoor neem geluid op in de slappe nederlandse grond en het ballastbed denk ik. Zou ik extra betalen om eerder in Rotterdam te zijn (inderdaad, Schiphol Rotterdam bij 160km/u in 25 minuten) èn in het lawaai te zitten?
Alexander
-
Ik mag morgen:) met de testtrein!
-
(y) Bofkont !! ;D ;D ;D
-
Vandaag met een testtrein meegereden van Amsterdam naar Rotterdam en weer terug. Vetrek om 09.45. De drie kwartier hebben we niet gehaald. Ongeveer 20 minuten stilgestaan ergens bij Nieuw Vennep. Volgens de treinchef omdat inwoners van Berkel hadden gedreigd om niet nader genoemde rommel op de rails te gooien vanwege het lawaai. Dan weer rijden door de Groene Hart tunnel en weer een tijdje stilgestaan bij Hazerswoude. Uiteindelijk om 11.15 in Rotterdam aangekomen. (wel gratis koffie en thee op het perron).
Om 11.30 weer vertrokken en op snelheid terug naar Amsterdam. Het kan dus wel.
Ik vond het leuk en zelfs met drie kwartier vertraging geen boze medereizigers.
De voormalige Beneluxrijtuigen zijn inderdaad lawaaiig, maar dat waren ze op de oude route ook al. Ben benieuwd naar de nieuwe Fyra van Ansaldo-Breda.
Groeten,
Jos
-
Je merkt dat in vierkant gelegde bochten waar je dus op je stoel naar binnen schuift in plaats van neutraal te blijven zitten in de bank.
Je bedoeld bogen die in verkanting zijn gelegd, bochten hebben we op het spoor niet, en hjelamaal geen viertkante ;)
-
Ik mocht woensdag ook mee met één van de testritten, en dat beviel me goed. Als de schuifdeuren naar de balkons open staan is het inderdaad wat lawaaierig, maar als deze dicht zijn is het wat betreft geluidsniveau oke. Van Amsterdam naar Rotterdam ging alles goed, we vertrokken met +2 uit Amsterdam omdat de trein wat te laat aankwam, maar we waren in Rotterdam zelfs 5 minuten te vroeg. Op de terugweg had de Traxx (186 113) het weer begeven op Rotterdam en vertrokken we dus met 20 minuten vertraging waardoor we in Amsterdam ook te laat aankwamen. Ten opzichte van de vorige keer zijn me nog wel wat verbeteringen opgevallen zoals bij de aansluiting van de HSL op het reguliere spoor bij Hoofddorp niet meer hoeft te worden gewacht en dat er in de buurt van Amsterdam ook niet meer voor ieder sein hoeft te worden gewacht.
Voor de liefhebbers heb ik nog een complete trajectvideo van de HSL (http://www.youtube.com/watch?v=2EA56mT7Gng&feature=PlayList&p=290F1DD800796F60&index=0&playnext=1) heen en terug van Juni 2009 ;)
-
Ter vervanging van (een deel van) de reeks 11 komen er 7 loc's reeks 28 beschikbaar voor de beneluxdienst. De loc's zouden vanaf zo 6/9 of ma 7/9 in dienst moeten komen.
-
Gisteren een ritje van Schiphol naar Rotterdam gemaakt. Leuk en vanwege het kortere traject al een stuk sneller. Of het al zinvol is, is wat anders. Het was rond 17.00 uur, midden in de avondspits, en de bezettingsgraad haalde de 10 procent in de verste verte niet.
-
En dat in de introductieperiode met lagere prijzen. Nu was jouw waarneming natuurlijk een momentopname, maar als dat structureel is moet men nodig het netwerk uitbreiden om meer reizigers te "genereren" dan die pendels zelf kunnen. Of je volgt de Franse methode die eruit bestaat om het reizen per niet-HSL enorm complex of onmogelijk maken door treindiensten te schrappen en te vertragen totdat de reiziger van ellende in de TGV stapt :-X.
-
De prio-trein die ik gisteren om 8:00 op Rotterdam Centraal zag staan zat behoorlijk vol.
Binnenkorrt zelf maar eens een ritje boeken..
-
In de recente dagen enkele malen op CS geweest. Met interesse naar de Fyra gekeken. Vergeleken met de standaard Benelux was ze bijna leeg. Toch wel armoedig zo'n enorme trein met een stuk of 25 (hooguit) passagiers. Daartegen was de normale Benelux vol. Kan het zijn en verbeter mij als ik het fout heb. Dat Fyra alleen tussen Rotterdam en Amsterdam dienst doet 1 maal per uur V.V. Dat is vragen om lege treinen in combinatie met een duurder kaartje is dat niet echt een klanten trekker.
Groetjes Ben.
-
Afgelopen zondag was er kennelijk een stremming bij Hoofddorp waardoor er veel treinen over de lijn Haarlem-Leiden gingen. Ik heb daar een bijzonder bonte verzameling langs zien komen:
- de beneluxtreinen met SNCB serie 11 ervoor, sommige met zelfs 2 locs
- de priostammen met groen-witte TRAXX (zijn die van Angel Trains?)
- stammen met Belgische (!) intercity rijtuigen en serie 11 ervoor
- het nieuwe HSL treinstel van AnsaldoBreda kwam ook een keer langzaam voorbij
- Thalys PBA en PBKA
Kortom: er kwam ongeveer elke 7 minuten een andere leuke samenstelling voorbij.
groet,
Erwin
-
Kan het zijn en verbeter mij als ik het fout heb. Dat Fyra alleen tussen Rotterdam en Amsterdam dienst doet 1 maal per uur V.V. Dat is vragen om lege treinen in combinatie met een duurder kaartje is dat niet echt een klanten trekker.
Groetjes Ben.
Hij pendelt 1 keer per uur op het traject Amsterdam, Schiphol, Rotterdam. Dat wijkt eigenlijk niet eens zoveel af van de Benelux tussen Amsterdam en Rotterdam. Zit alleen Den Haag tussen. Toeslag is maar 1,50 tweede klasse en 3 euro eerste klasse.
Volgens mij kun je er pas wat van zeggen als de Fyra gaat doorcrossen naar Brussel en de oude Benelux wordt opgeheven.
Overigens schijnt de toeslag uiteindelijk vier keer zo hoog te moeten worden (volgens het treinpersoneel) en dat lijkt me aan de ruige kant. Dan gaat het alleen werken als de directe intercityverbindingen tussen Rotterdam en Amsterdam helemaal worden geschrapt, zoals oorspronkelijk ook de de bedoeling schijnt te zijn geweest of misschien nog wel is was NS betreft.
Mijn idee: schrap die hele toeslagenkermis en beschouw het gewoon als een verbetering van de infrastructuur waar mensen tegen normale tarieven over kunnen sporen. Vereist wel een nieuwe overeenkomst met NS-hispeed.
-
Overigens schijnt de toeslag uiteindelijk vier keer zo hoog te moeten worden (volgens het treinpersoneel) en dat lijkt me aan de ruige kant.
Klopt, zie dit document (http://www.nshispeed.nl/images/stories/pdf/tarieven.pdf). Als de introductieperiode op 7 oktober a.s. voorbij is, gaat de toeslag van € 1,50 naar € 6 (Rotterdam - Schiphol) of van € 2 naar € 7,40 (Rotterdam - Amsterdam) per enkele reis in de tweede klasse. Daar staat wel tegenover dat vroegboekers gebruik kunnen maken van de zogenaamde "superdiscount"-tarieven, dat zijn marktprijzen (Duits: Globalpreis, dus vervoer + toeslag + reservering, alles inbegrepen) die een stuk lager liggen, zelfs lager dan de klassieke verbinding. Uiteraard is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, zoals dat gaat met stunttarieven.
-
Ja, dat laatste bedoel ik dus. Voor de Thalys naar Parijs kan ik me enige tariefdifferentiatie voorstellen, hoewel de site van NShispeed dan wel verbetering behoeft. Maar wie zit er nu op dat gezanik te wachten met vroegboektarieven en andere ondoorzichtige constructies voor een ritje tussen Amsterdam en Rotterdam?
-
Ja, niemand, dat ben ik meteen met je eens :). Dat gaat echter niet eens over het feit dat de constructies ondoorzichtig zouden zijn... de gedachtegang "zo doen ze dat overal met hogesnelheidstreinen, dus dat moeten wij ook hebben" zal wel opgeld hebben gedaan bij NS Hispeed, daarbij voorbijgaand aan het feit dat Rotterdam - Amsterdam een heel ander type verbinding is (vanwege de kleine afstand veel forenzenverkeer met name) dan bijvoorbeeld Parijs - Marseille of Milaan - Napels (waar je veel meer zakenmensen - voor het flexibele volle tarief - en toeristen - voor de stuntaanbiedingen - zult vinden). Er zal maar een zeer klein gedeelte van de reizigers zijn dat vier weken van tevoren een dagje Amsterdam plant, zeker niet als de klassieke trein slechts 20 minuten langzamer is. OK, natuurlijk kan het niet heel veel sneller, maar dan moeten we misschien maar gewoon concluderen dat een binnenlandse HSL-reis niet gaat werken met marktprijzen en toeslagen en de HSL meer behandelen zoals de Zwitserse NBS Mattstetten-Rothrist: de alledaagse reiziger heeft noch in treintype, noch in ritprijs enige indicatie dat zijn reis over de NBS voert. Het is gewoon een trein zoals alle andere, toegankelijk met een treinkaartje zoals alle andere treinen.
Dat de Thalys een marktprijzensysteem kent, dat is niet meer dan logisch. Welke van de twee alternatieven je zou moeten volgen voor de dienst naar Antwerpen en Brussel, dat is een wat lastiger vraagstuk. Ik weet niet wat op die verbindingen beter zou werken: dezelfde tarieven als de huidige Beneluxtrein of marktprijzen. Ik ben geneigd te denken dat een tariefsysteem van marktprijzen daar wel zou kunnen werken.
-
Of je volgt de Franse methode die eruit bestaat om het reizen per niet-HSL enorm complex of onmogelijk maken door treindiensten te schrappen en te vertragen totdat de reiziger van ellende in de TGV stapt :-X.
Dat is precies wat NS van plan is. De dienst op de Oude Lijn wordt uitgekleed of door extra overstappen en veel tussenstops zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt.
NS maakt hier duidelijk misbruik van zijn machtspositie als concessiehouder voor beide lijnen. Ben benieuwd wanneer er eindelijk iemand naar de NMa stapt.
Daar komt bij dat HSA met zes treinen per uur bijna alle capaciteit op de westtak in Amsterdam opvreet. Intercity's kunnen dan eigenlijk alleen nog maar via Haarlem.
-
Dat is toch wel een andere orde van grootte... volgens mij blijven de IC's Amsterdam-Vlissingen ook na volledige indienststelling van de HSL Zuid gewoon rijden, zij het tussen Amsterdam en Dordrecht met de stops en route (via Haarlem) van de huidige sneltreinen Amsterdam-Breda. Dat betekent dat je nog altijd in 1:11 uur van Amsterdam naar Rotterdam en omgekeerd kunt. Dat is nog een doenlijk alternatief, ook al is het een 10 minuten langere reistijd dan met de huidige IC's. In Frankrijk kun je simpelweg niet meer van Parijs naar Bordeaux, Lyon, Stratsburg of Rennes zonder gebruik te maken van een TGV (d.w.z. als je hele exotische verbindingen zoals Paris - Limoges - Bordeaux in 6 of 7 uur buiten beschouwing laat). Als er alternatieven bestaan, worden die in de marketing - denk aan de zoekresultaten die de reisplanner uitspuugt bijvoorbeeld - doodgezwegen.
Zo ernstig is het straks met de dienst op de Oude Lijn ook weer niet gesteld.
-
Wat blijft er eigenlijk over de Schiphollijn rijden met de HSL ernaast ? Als alle intercity's via de oude lijn gaan rijden dan overspeelt NS toch zn hand denk ik.
Groeten, Alexander
-
Wel leuk dat een Thalys niet harden als 160km/u mag tussen Schiphol en Rotterdam zolang ICRm er rijd 8)
Groetjes Michiel
En dat is dus niet waar. Thalys mag niet harder dan 160 km'h omdat de beveiliging hier niet in voorziet. Momenteel heeft het noorderlijke deel van de lijn namelijk Level 1. Pas wanneer volgend jaar Juni Level 2 in dienst gesteld wordt mach Thalys 250 km'h tussen Hoofddorp en Rotterdam. Het zuiderlijke deel van het trace heeft wel Level 2, daar mag Thalys dan ook op sommige stukken 300 km'h.
-
Wat blijft er eigenlijk over de Schiphollijn rijden met de HSL ernaast ? Als alle intercity's via de oude lijn gaan rijden dan overspeelt NS toch zn hand denk ik.
Groeten, Alexander
Hee, 't is heel snel 2015, en de NS moet van hele goede huizen komen om aan te tonen dat ze efficienter kunnen werken dan een nieuwe vervoerder. Alleen dan mogen ze namelijk de concessie op het hoofdrailnet houden, anders komt er zo een ander. (Europese regelgeving is dat).
Je hebt dus best kans dat er in 2015 een Stagecoach, First, Arriva of DB in Den-haag aanklopt en doodleuk zecht... Ik kan een trein rijden tussen Zwolle-Amsterdam-Schiphol en Rotterdam tegen betere voorwaarden dan NS. Desnoods via een open acces constructie. Maar NS gaat het dan moeilijk krijgen. Tegen die tijd is het ICL weer in de verkoop en locs kan je leasen.
Zelfde geld voor de Benelux dienst... die zal verdwijnen, maar hooguit vijf jaar later rijden. Alleen is die dan niet van Hispeed, en misschien zal ie ook niet ieder uur rijden.
-
En wat doen we als we gedwongen worden door Europa het Hoofdnet aan te besteden? Dan gebruiken we doodleuk ons VETO recht, net als Frankrijk, Duitsland en soms ook België al jaren doen ;D
-
Thalys mag niet harder dan 160 km'h omdat de beveiliging hier niet in voorziet.
Is toch niet de enige reden? Zolang er ICR rijtuigen rijden, deze zijn niet voorzien van luchtdichte overgangen, mag het toch ook niet, zelfs als er level 2 is?
-
En dat is dus niet waar. Thalys mag niet harder dan 160 km'h omdat de beveiliging hier niet in voorziet.
Het is wel waar. ;) ICR rijdt met een Traxx die niet werkt onder level 2, maar wel onder level 1 waarbij 160 dan weer het maximum is.
-
En wat doen we als we gedwongen worden door Europa het Hoofdnet aan te besteden? Dan gebruiken we doodleuk ons VETO recht, net als Frankrijk, Duitsland en soms ook België al jaren doen ;D
Welk vetorecht? ::)