BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Bert van Gelder op 12 August 2009, 16:51:17
-
Hallo allen,
Ik zou graag willen weten wat voor soort lantaarns op de NS Sikken werden gebruikt, want.. het is me gelukt in de Roco lantaarns een SMD-LED'je te plaatsen. Nu ik 'm heb getest vind ik het licht vrij wit, en ik denk dat de echte 1:1 lantaarns een soort gaslantaarns waren, met een meer gele verlichting.
Weet iemand hierop een antwoord?
Groet, Bert
-
Bert,
Er zijn misschien wel meerdere antwoorden mogelijk. De eerste Sikken zijn geleverd met olielantaarns, te herkennen aan de relatief grote diameter daarvan. Maar gedurende de levensduur van de Sikken zijn die allemaal vervangen door elektrische lantaarns. Nu heeft Roco in eerste instantie geen en in later instantie volgens mij alleen elektrische lantaarns bijgeleverd. Het kan zijn dat er toch ook de grotere olielantaarns wel eens zijn meegeleverd, want het model is gefabriceerd tussen midden jaren '70 en ergens begin deze eeuw.
Dus plaats eens een foto, dan kunnen we allemaal zien om welke het gaat. Op dit forum lopen de meningen trouwens ook nog wel uiteen over de juiste kleur van het licht, van wit licht, via warm wit naar geel. Dus enige discussie zou ik wel verwachten. Ik zou voor een Sik met elektrische lantaarn warm wit kiezen.
mvg,
Ivo
-
Hallo Ivo,
Bedankt voor je antwoord!
Het gaat om deze lampen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sik_lampen.jpg)
Dus ik denk dat het niet de olielantaarns zijn. Ik heb namelijk (volgens mij van Floris D) eens een ombouw van een Sikje gezien die veel grotere lantaarns heeft.
Wat de electrische lantaarns betreft, weet jij of deze op batterijen werkten of op 'boordspanning'?
Ik heb ook gelijk het fotootje geplaatst met de werkende lamp. Naar aanleiding van jouw antwoord lijkt mij het licht te wit, en zou het wat warmer mogen zijn. Een SMD-Led'je past dus in het buisje met een diameter van 3,2mm (binnendiameter 2,3mm). Voor de liefhebbers zal ik later de bouwbeschrijving sturen van de gepimpte Sik met decoder, zwaailicht en werkende lantaarns. Moeilijk is het niet, wel een gepriegel aangezien de Led's maar 0,5mm dik zijn. Je moet niet verkouden zijn als je ze inbouwt.. :)
Alvast dank weer, groeten,
Bert
-
Dit zijn inderdaad de eerste electrische lantaarns van de sik en bij mijn weten zat daar gewoon een heldere gloeilamp in, dus dat zou wit licht moeten opleveren. Maar ik ben het met de vorige spreker eens dat in model warm wit mooier zou zijn dan koud wit. Misschien dat een heel, heel klein drupje gele glasverf de tint wat verandert. Voor een olielamp zou ik wat gelers dan gewoon wit nemen, maar dat is mijn smaak.
Overigens heb ik overdag nooit een sik gezien met brandende lampen, uitgezonderd de buurtgoederentrein naar Mijdrecht, dus wie het bij een drupje zilververf laat zit ook niet ver van de waarheid.
-
Misschien dat je wat op de site van Oege Kleijne
(http://www.railromantiek.nl/p-colofon.htm) kunt vinden.
Daar vind je onder andere deze afbeelding. (http://www.railromantiek.nl/GLANE-1-int-grt.jpg) van een sik met brandende verlichting.
Gerrit F
-
De electrische lamtaarns van de sikken, maar ook hippels zijn 45 volt lampen, met een stekker. Dezelfde spanning als de interieurverlichting.
Ook werden de olielampen (uit de stoomloktijd) gebruikt. Alles werd opgebruikt tot het versleten was. De grotere olielampen werden door elkaar gebruikt, samen met de electrische. Alles kan dus. Ook zit er bij de lampen (olie en ook electrische) een rood glas/plastic, wat voor de lamp geschoven kon worden, om een rode (sluit) lantaarn ervan te maken.
Om het makkelijk te maken dus....
Verder brand het allemaal met een redelijk wit licht. Maar geel licht wordt in model vaak (persoonlijk??) mooier gevonden.
Succes
Edwin
-
Bedankt voor jullie antwoorden!
Toch maar eens kijken of ik een warm-witte variant van dit LED'je kan vinden, lijkt me iets mooier. Of toch maar een druppie geel op het lensje. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat het geen gaslantaarns zijn geweest.
Edwin, weet jij waar de 'stopcontacten' zaten? Dat zou dan misschien een goede plek zijn om de stroomvoerende draden door de huif te laten gaan.
[edit aan] En Edwin, zijn de Hippel lantaarns hetzelfde als die van de Sikken? [edit uit]
Mocht iemand een foto hebben van zo'n lantaarn, of weten waar die te vinden is, ik hoor het graag.
Alvast bedankt weer, groeten,
Bert
-
Eén opmerking nog: het bovenste frontsein kan geen (brandende) elektrische lantaarn zijn, aangezien daar geen stopcontact aanwezig is. Daar dient dus een olielamp geplaatst te worden. Later zijn overigens extra stopcontacten geplaatst zodat het toplicht wel elektrisch kon zijn, maar dat was volgens mij in de tijd van de kleinere elektrische lampjes.
De stopcontacten bevinden zich onder de voetplaat in de hoeken, dus zeg maar onder het overlappende gedeelte. De draad met stekker kon door een gat gestoken worden dat ik de voetplaat zit. Eventueel is een foto wel mogelijk, die kan ik zaterdag maken.
-
Steef,
Dat is overigens in 1:87 echt een uitdaging. Dat lampje is nog vele malen kleiner..
:)
Bert
PS: En graag, als je een foto kunt maken waar het stopcontact zit, graag!! En misschien ook een foto van de lantaarn zelf?
Staat die Sik in het Spoorwegmuseum?
-
Bij de SGB in Goes, we hebben een aantal lantaarns met gloeilampen van het juiste type én ook nog een sik, dus ik zal even kijken wat ik voor je kan doen.
Knappe prestatie trouwens, dat ledje in dat plastic lantaarntje. Ben benieuwd naar het resultaat op het model.
-
Leuk, ik wacht af.
Foto van de 1:87 variant komt daarna, als ik weet waar ik de draadjes moet verstoppen.. :) Sikje zelf is al digitaal met zwaailicht, dus die lampen zijn het toetje..
Dank, gr,
Bert
-
De electrische lamtaarns van de sikken, maar ook hippels zijn 45 volt lampen, met een stekker. Dezelfde spanning als de interieurverlichting.
Hoe wil je dat doen bij een sik met een batterijspanning van 24 volt.. ?
-
ook de olielampen (model van Philotrain, welke opengeboord moet worden) zijn heel goed van SMD-LED's te voorzien: http://picasaweb.google.nl/wimhoekema/SIkZagHetLicht#
Met wat 'digitale schakelerij' zijn ook nog rangeersein te tonen en kan het zwaailampje knipperen.
En dit alles met een maximale voedingsspanning van slechts 16V ;D ;)
grtz,
Wim
-
Hoe wil je dat doen bij een sik met een batterijspanning van 24 volt.. ?
Het is de (max) spanning van de lampen, neem ik aan, niet de geleverde spanning. Je kan natuurlijk ook het gebruikte ledje minder vel laten branden, dan heb je volgens mij het zelfde effect als in het echt.
mvg,
Robin
-
24 volt op een 45 volts lampje, dan komt er volgens mij echt niet veel licht meer uit...?
-
wordt je tenminste niet blind als je er in kijkt :-)
En ik moet ook toegeven dat ze meestal ook niet vel branden.
mvg,
Robin
-
Goed, voor dat de 'spanning' te veel oploopt... :D
Ik ben er wel uit. Om samen te vatten: grote olielantaarns, later vervangen door kleinere electrische lantaarns, vermoedelijk werkend op een boordspanning van 24 of 48 volt.
Thom, ik begrijp dat een Sikje een 24 volts accu heeft, en waarschijnlijk ook een 28 volts dynamo. Echter dat heb je niet bevestigd, alleen heb je aangegeven dat de Sik een 24V accu heeft. Of zijn er soms 2 accu's in serie geschakeld?
En dan de volgende vraag: (1) welke kleur hadden de lantaarns, en (2) werden dezelfde ook toegepast op een Hippel?
Op de foto van Wim (Sneek) zie ik een paar leuke verlichte lampen. Zover ben ik ook, maar dan met de kleinere electrische variant (zie eerdere foto). Wat het bovenste lantaarntje betreft, persoonlijk vind ik die wat minder geslaagd, omdat je daar het LED'je zie zitten. En die zie je niet in de olielantaarns (of mijn electrische..).
Groet,
Bert
-
Als een sik 24V heeft, zal mijn lamp wel van een hippel afkomen, dat weet ik niet. Hier zit in ieder geval een originele 48 (kan ook 45) volt lamp in. Maar dan moet een hippel wel 45-48 volt hebben. Of zoals ook al vermeld misschien 2 accus in serie, of wat ook nog kan, een transformator/omvormer.
Maar ook op de hippel zaten de electrische lampen, zeg maar dat vanaf 1960-70 de olielampen steeds minder voorkwamen, voor die tijd, 1935-1960 kunnen er altijd olielampen bijgestaan hebben. Elke lok moest 3 lampen bij zich hebben, hoe dat later (sik en hippel) geweest is, weet ik niet, kan mij zo voorstellen dat er meer (4) op de lok gestaan hebben, waarschijnlijk dan 3 electrische en 1 olie.
De lampen waren allemaal zwart, met de rand gepoetst koper. Maar hoe later in de tijd (vanaf 1950), hoe minder er gepoetst werd, en dus alles zwart was.
(http://farm4.static.flickr.com/3435/3818326736_56674bb309.jpg)
Edwin
-
Goed, voor dat de 'spanning' te veel oploopt... :D
Ik ben er wel uit. Om samen te vatten: grote olielantaarns, later vervangen door kleinere electrische lantaarns, vermoedelijk werkend op een boordspanning van 24 of 48 volt.
Thom, ik begrijp dat een Sikje een 24 volts accu heeft, en waarschijnlijk ook een 28 volts dynamo. Echter dat heb je niet bevestigd, alleen heb je aangegeven dat de Sik een 24V accu heeft. Of zijn er soms 2 accu's in serie geschakeld?
Vaak staan er tegenwoordig twee vrachtwagen accu´s in serie in, 2x 12 volt dus.
Spanning word inderdaad bijgeladen door 1 hulpgenerator, en die zal inderdaad iets van 28 volt leveren dus.
Een bakkie heeft een stuk meer van dezelfde accu´s, ik geloof een stuk of 8
waardoor deze een batterijspanning heeft van 96 volt.
-
Twee vrachtwagen accu's in serie, das dan 48V.......
-
Twee vrachtwagen accu's in serie, das dan 48V.......
Nee, want die accu´s zijn gewoon 12 volt per stuk, vrachtwagens zijn ook maar 24 volt... ;)
-
Ok, even een inforondje gedaan bij een leverancier..
Er van uit gaande dat het een lood-accu is, bestaat deze uit losse cellen die in een bak zijn geplaatst. De meest gebruikte variant is dan 6 cellen (voor een 12 Volts accu), of 12 cellen (voor een 24 volts accu).
Serieschakeling van 2x een 12 volts accu komt ook voor, zij het dat dan beter een 24 volts accu gebruikt kan worden omdat serieschakeling eisen stelt aan de gebruikte accu's.
Ben benieuwd wat er in een Sik zit.
Groeten,
Bert
-
Een Sik heeft heden ten dage twee accu's van 12 volt, samen dus 24. Vroeger zal er ongetwijfeld iets veel groters in gezeten hebben, gezien het formaat van de accubak en de stand der techniek in 1934. Ze worden gevoed uit de accu's, die bij werkende dieselmotor worden bijgeladen.
Inderdaad, de 201-212 zijn afgeleverd met alleen olielampen, daarna (meteen?) ook met electrische verlichting. Tot in de jaren '60 werden ook olielantaarns gebruikt. De mini-pitjes kwamen pas in de jaren '80 geloof ik.
Tot slot, de bakkies. DER 600 hebben een boordspanning van 72 volt (6x 12 volt). Hoe je dus aan die 45-48 volt komt is me nog een beetje een raadsel, al ken ik de locs niet tot in detail, dan zou ik de schema's erbij moeten pakken.
-
Heb zelf 2 1,8 mm LED's gebruikt voor m'n Sik. Ik kon nog net 2 elco's kwijt om te voorkomen dat de verlichting zou knipperen>
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/Sikd-1.jpg)
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/Sikd.jpg)
Maarten
-
24 <-> 48 volt. Dit is een truc die vaker werd toegepast. Volgens mij werd bij seinverlichting de zelfde truc toegepast. Een 48 volt lamp die je op 24 volt laat brand geeft wel minder licht (maar daar kan je rekening mee houden en een goede reflector vermag ook veel), het belangrijkste is echter dat een 48 volt lamp op 24 volt ongeveer het eeuwige leven heeft.
-
Even een paar feitjes
Sikken zijn afgeleverd met nikkel ijzer batterijen en dat neemt ongeveer twee keer zoveel ruimte in beslag als de nu gebruikte loodaccus (vrachtwagen accus) dus vandaar de grotere accu kast
Een 500/600 heeft een accu startset van 72 volt nikkel ijzer, samengesteld uit losse cellen van 1,2 volt. Om de verlichting spanning te krijgen takt men simpelweg met een losse draad op het set de hoeveelheid benodigde spanning af. Dus 1 draad bij de accuscheider, en 1 draad zo ongeveer bij cel nummer 20.
Voor een verlichting spanning van 48 volt is het simpelweg de aftak draad verplaatsten.
-
Goedemorgen,
Ik warm even een draadje uit 2009 op. Ik ben op zoek naar een maatschets of tekening van de oude 45 volt elektrische lantaarns zoals die vroeger op de Sik en de 500/600 zijn gebruikt. of, voor mijn part een benadering van de lengte en de hoogte. Dan reken ik de rest wel uit met behulp van foto's. Iemand met een goed archief in de zaal? :)
mvg, Paul
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/siklantaarn.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/siklantaarn.jpg)
kan hem thuis opmeten, als je deze bedoeld??
-
Hoi Edwin,
Volgens mij is dat hem helemaal! Top wanneer je hem wilt opmeten. Ik post het tekeningetje dan wel weer, dan hebben we er allemaal wat aan.
Hartelijke groet, Paul
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image3_2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image3_2_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image1_19.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image1_19.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image2_16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image2_16.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image3_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Image3_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3018.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3018.jpg)
Alleen de stalen voet, de staander zeg maar, die heb ik er niet bij.
Maar philotrain heeft de sik lantaarns ook (gehad), de olie loklampen hebben ze nog wel
Is toch veel mooier, zo'n olielamp....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/loklamp.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/loklamp.jpg)
-
En nog even voor de duidelijkheid, het zijn 24 volts lampen, geen 45. Mogelijk had de Blokkendoos wel 45 volt of zoiets, dat waren dezelfde lampen (maar dan zonder voet).
Ik heb ze zondag weer in handen, als ik er aan denk kan ik ook de hoogte met voet wel even meten.
-
Is toch veel mooier, zo'n olielamp....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/loklamp.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/loklamp.jpg)
Moet je wel nog even poetsen, wordt ie nog mooier van (y)
Eelco
-
Mijn dank is zeer groot! De maten van de stalen voet kan ik van foto's wel herleiden. Ik maak een groene sik in omstreeks 1970. Dat is net te laat voor de olielampen vermoed ik.
Hartelijke groet,
Paul
-
zo beter.....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/loklamp1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/loklamp1.jpg)
overigens is de siklamp volgens het nummer wat erin staat, van de 508, een hippel, daar zit toch echt een 45/48 volt lamp in..
-
Da's geinig, die lok staat zojuist opgeknapt in het NSM :)
Zoals al eerder geschreven, een bakkie is 72 volt en heeft voor de verlichting een aftakking van 24 volt voor de verlichting dus dat 45 volt lampje is wel wat gek.
Ik zal morgen thuis eens kijken op een tekening of die spanning ooit veranderd is maar ik ga er niet van uit.
Overigens als iemand de maten van de voet wil weten kan ik morgen thuis ook even meten :)
-
het hoeft natuurlijk geen originele lamp te zijn, kan best een samengeraapt spul zijn, om het compleet te maken.
De lamp komt van de wp Tilburg, of is daar gemaakt...