BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Barend op 12 July 2009, 13:51:17
-
Ik heb al veel gelezen over problemen met de Lenz Gold en Zilver decoders. Ook ik heb hiermee enkele keren een probleem gehad.
Nu heb ik een bijzondere observatie. Op een deel van de baan komt het probleem telkens voor op de rest nooit. Zodra de loc in dit deel komt raakt hij onbestuurbaar. De ingestelde waarde blijft staan met alle gevolgen. Na noodstop of uitschakelen staat de loc stil en is niet meer te benaderen. Andere decoders en ook de functie decoder van Lenz blijven het daar normaal doen. Haal ik de loc weg en zet hem elders neer dan rijdt hij normaal. Ik rij met Intellibox en LDT- DB2- boosters 2-rail.
De betreffende booster doet een groot deel van de baan waar nooit veel treinen gelijktijdig rijden. Als ik enkele stroomdetectie units loshaal is het probleem weg! Weer aansluiten en het probleem is er weer. Het maakt niet uit welke units ik loshaal.
Ik heb nu twee boosters omgewisseld en nu is het probleem ook weg (ook niet op het deel waar de booster nu zit)
Ik heb de indruk dat het DCC signaal wellicht door een combinatie van een specifieke booster en de wat uitgebreidere bedrading van het digitaal signaal voor de Lenz decoders net te zwak is terwijl andere decoders (Viessmann, Uhlenbrock Esu en Tran) er geen last van hebben.
Dit zou ook de verschillende reacties over deze Lenz decoders verklaren. Sommigen hebben er nooit problemen mee en bij anderen is het telkens raak.
Ik ben benieuwd naar ervaring van anderen hiermee.
Met vriendelijke treingroet
B. Verbiest
-
Ik heb de indruk dat het DCC signaal wellicht door een combinatie van een specifieke booster en de wat uitgebreidere bedrading van het digitaal signaal voor de Lenz decoders net te zwak is
Dat kan eigenlijk niet, want het DCC signaal beslaat de volle voedingsspanning. Dus meet eens de spanning die op de betreffende plek op de rails staat. De methode daarvoor vind je hier (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/digispan.html#meet) op mijn website
-
Ik gebruik in mijn meeste loks Lenz decoders, zowel gold als Silver, Daarnaast nu 1 lok met de "normale" versie.
Heb nooit dit probleem gehad.
Wel in het verleden eens problemen gehad dat de lok er heel hard vandoor ging. Dit heb ik opgelost door in te stellen dat ze alleen digitaal mogen rijden ( dus analoog uit schakelen in CV29 ) Had dit ook niet alleen bij mijn lenz decoders, maar ook bij de enkele andere decoders die ik heb. Na deze instelling reageert alles prima. En aangezien ik toch alleen maar digitaal rij is deze instelling geenn probleem.
-
Klaas
Ik heb de metingen gedaan en kan tussen de twee boosters niet meer dan 0,5V verschil meten als ik ze achtereenvolgens op het betreffende stuk van de baan aansluit. Ook direct aan de booster is er een verschil van niet meer dan 0,3V.
Het probleem komt echter direct terug met de "boosdoener" booster en verdwijnt bij omwisselen. Ook het baandeel waar de "boosdoener" heen gaat functioneert normaal. Nogmaals het betreft alleen Lenz Gold (en Zilver) decoders waar zich dit bij voor doet. Alle andere decoders tonen normaal gedrag.
rjr
Ik heb bij al mijn decoders analoog uitgeschakeld staan, dus daar kan het niet aan liggen.
Met vriendelijke treingroet
Barend
-
Mijn eerste ingeving is dat op het betreffende gedeelte van de baan er nog ergens een kleine capaciteit zit die de vorm van de pulsen iets veranderd en dat de Lenz decoder daardoor het signaal niet goed meer herkent of mogelijk zelfs als asymmetrisch ziet.
[edit] je verhaal met het verwisselen van de booster doet mij vermoeden dat de vorm van de pulsen in de booster al iets veranderd [/edit]
-
Ik ken het probleem. Wij rijden hier ook met de IB en daarnaast boosters van Fremo. Nu is het zo dat de Boosters van de Framo wat gedateerd zijn en de decoders van Lenz wat erg modern. Dit geeft bepaalde storingen.
Een lok met een Lenz zilver kan hier al helemaal niet rijden. Gold rijd daar in tegen wel.
Heb in het verleden ook problemen gehad met Lenz gold/zilver op de lokmaus 2 van roco.
Ik rij nu vooral met ESU en Uhlenbrock decoders. Heb er nog weinig problemen mee.
Manuel
-
Renez
Het zou natuurlijk kunnen door kleine verschillen in de toleranties, maar alle boosters zijn het zelfde type van LDT.
Wel is de digitale bedrading voor dit gedeelte vanaf de booster gesplitst naar twee richtingen.
Het maakte voor het probleem echter niet uit of ik de ene of de andere tak afsloot. In beide gevallen verdween het probleem, zoals het ook verdween na verwisselen van twee boosters. En nogmaals: andere decoders en ook de Lenz functiedecoder hebben er geen last van.
Met vriendelijke treingroet
Barend
-
Barend,
Kun je met behulp van een eenvoudig schema aangeven hoe je het hebt aangesloten en wat je precies verwisseld met welke gevolgen. Zoals je het nu beschrijft kan ik het niet voor 100% volgen. Begrijp ik het ook goed dat je de baan via twee kanten voedt of zijn de twee gedeelten m.u.v. de aansluitdraden volledig galvanisch van elkaar gescheiden?
-
Renez
Ik heb de baan opgedeeld in 5 elektrisch volledig gescheiden delen, welke elk door een eigen booster worden gevoed. Doordat de baan verschillende niveaus heeft en ik de delen toch enigszins bijeen wilde houden zijn er soms T-splisingen gemaakt vanaf de booster naar de verschillende stroomdetectie/bezetmeld units. Er is geen sprake van een ringleiding, maar wel van een centrale voedingsleiding per booster naar de diverse bezetmelders. Zoals gezegd wordt deze soms als een T-splitsing vanaf de booster aangelegd als gevolg van de vorm van de baan.
Als booster gebruik ik de LDT-DB2. Ik heb booster 5 verwisseld van plaats met booster 4 (dus alleen de booster is veranderd, de bedrading is gelijk gebleven!) Eerst had ik al één van de T-takken los gemaakt en was het probleem verdwenen. Daarna de andere T-tak los en de eerste weer aangesloten en toen was het probleem ook weg. Na omwisselen van booster 4 en 5 kon ik wel beide T-takken aansluiten zonder dat het probleem optrad.
Voor de zekerheid nog eens terug gewisseld en ook de spanning gemeten (zie boven) waarna het probleem er weer was.
Er is dus een relatie met één van de LDT exemplaren in combinatie met de er aan hangende digitaal leiding doch alleen voor Lenz decoders en niet voor alle andere decoders!
Met vriendelijke treingroet
Barend
-
Als de zaak zo ligt dan lijkt het me duidelijk dat die ene booster niet fris is.
Maar wat er aan de hand is, dat is van afstand moeilijk te zien. Je zou er eens een scoop aan moeten hangen.
-
Barend, is het systeem aangesloten als zijnde een common-ground systeem. Ergens schrijf je dat de kringen volledig van elkaar geisoleerd zijn. Minimaal moeten de trafo's enkelzijdig verbonden zijn via de draad die naar de bruine aansluiting gaat van de boosters.
Mvg
Wim.
-
Zoals je het nu omschrijft is een van de verwisselde boosters het probleem. Waarschijnlijk geen groot probleem aangezien de andere decoders er geen last van hebben maar ik vermoed toch dat het signaal dat eruit komt niet helemaal fris is. Dat zou je zoals Klaas ook al zegt mogelijk met een scoop zichtbaar kunnen maken.
Je zou het nog verder uit kunnen zoeken door de loc met de Lenzdecoder apart stuk spoor te zetten dat je achtereenvolgens op de verschillende boosters aansluit. Doet het probleem zich dan nog voor dan kun je met zekerheid de booster aanwijzen die het veroorzaakt. Doet het probleem zich dan niet voor dan is er iets anders dat er voor zorgt dat een bepaalde booster voor een brak signaal zorgt.
-
Wim
De trafo's die de boosters voeden met wisselspanning zijn voorzien van common ground aansluiting. Aan de uitgaande kant van de boosters is geen verbinding met de andere boosters.
Renez
De voorgestelde proef met apart stuk spoor zal niets opleveren. Ten eerste werkt de booster goed als ik er enkele stroomdetectie units afhaal en ten tweede werkt de booster goed met de Lenz decoders op de nieuwe plaats, waar hij minimaal 4 treinen kan laten rijden inclusief verlichting. Of het aantal bezetmeld units nog van invloed is weet ik niet zeker. Het probleem circuit heeft 5 bezetmelders, de overige maximaal 3.
Blijft het vreemde gegeven dat het alleen de genoemde lenzen zijn die een probleem geven.
De start van dit draadje was vooral bedoeld om te zien of dit een verklaring zou kunnen zijn voor de negatieve verhalen over de Lenz decoders terwijl andere gebruikers er geen problemen mee hebben.
-
Blijkbaar is er een verschil in signaalacceptatie tussen de verschillende decoders. Op zich is dat niet vreemd al zou het wel binnen bepaalde grenzen moeten blijven.
Daarnaast zie je verschil tussen de gebruikte decoders maar dan alleen in combinatie met de bezetmelders.
Als je bezetmelders gebruikt die werken volgens het principe van stroomdetectie dan wordt door de diodes in het detectiecircuit het signaal iets veranderd. Dat moet allemaal binnen de acceptabele grenzen liggen.
Mogelijk is het de combinatie booster-detectie die ervoor zorgt dat het signaal door bepaalde types of bepaalde exemplaren van bepaalde types niet (goed) meer herkent wordt.
-
Barend, als je er enkele stroomdetectie units afhaald werkt het wel goed. Nu dan zou ik het in de units gaan zoeken. Misschien is daar wel een diode in overleden.
Mvg
Wim.
-
Wim
Het gekke is dat na omwisselen van booster 4 en 5 het probleem ook is verholpen, zonder uitschakelen van een bezetmelder unit. Bovendien maakte het niet uit welke tak met bezetmelders (T-splitsing van de digitaal signaal draad) ik losmaakte, wat een probleem in een bezetmelder onaannemelijk maakt.
Ook in het deel waar de betreffende booster nu zit werkt het goed. Daarnaast is het alleen bij de Lenz decoders een probleem en bij de rest niet.
Daarom denk ik dat het een probleem is tussen de verschillende toleranties, waar de Lenz decoders blijkbaar gevoeliger voor zijn dan de rest.
Met vriendelijke treingroet
Barend