BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Railhopper op 10 July 2009, 05:35:04
-
SL vanaf 7 september in gebruik
UTRECHT - Het is definitief, vanaf maandag 7 september gaan er treinen rijden over de hogesnelheidslijn. Dat maakte NS Hispeed donderdag bekend.
Alle betrokkenen, NS Hispeed, spoorbeheerder ProRail en het ministerie van Verkeer hebben het groene licht gegeven.
De treinen gaan rijden tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam met een snelheid van 160 kilometer per uur. Dat is 30 kilometer per uur sneller dan de intercitytreinen op het conventionele spoor halen. De reistijd wordt daardoor 21 minuten korter tussen Amsterdam en Rotterdam, de reis zal nu 43 minuten duren.
In de oorspronkelijke plannen zouden vanaf april 2007 hogesnelheidstreinen gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel. Maar door problemen met de levering van de treinen, problemen met het spoor en het beveiligingssysteem liepen die plannen flinke vertraging op.
NS Hispeed zet nu vervangende treinen in. Als het goed is gaan de echte snelle treinen, van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda, in de tweede helft van 2010 rijden. Dan kan de snelheid worden opgevoerd naar 250 kilometer per uur. De Thalys rijdt vanaf eind dit jaar al wel 300 kilometer per uur op het hogesnelheidsspoor.
Bron Telegraaf.nl
-
Mooi zo!
Dit bericht kan toch ook gewoon in bestaande draadjes geplaatst worden ::)
-
Dit bericht kan toch ook gewoon in bestaande draadjes geplaatst worden ::)
Nee, daar stond het al, dus da's dan niet spannend ;D ;D ;D.
-
Waarom Fyra maar slechts 250 km/uur en Thalys 300 km/uur; iemand een idee?
-
het heeft niet zoveel zin om 50km/h harder te gaan op die relatief kleine stukjes. De tijdwinst is minimaal.
-
Met 250km/u leg je ruim 4km per minuut af, met 300km/u leg je 5km per minuut af. De normale remweg is bij 300km/u een 2 a 2,5km langer als bij 250km/u, bij het optrekken zal het ook ongeveer zoiets schelen.
Verder is het verhaal heel leuk maar het verschil met het huidige spul is a maar 20km/u en b stelt 160km/u niks voor, dat is bij de oosterburen de standaard snelheid voor vele RegionalExpress treinen 8), maarja das niks nieuws.
Groetjes Michiel
-
De tijdwinst vanaf 7 september zit 'm dan ook niet zo zeer in de maximumsnelheid als wel in de kortere afstand t.o.v. de Oude Lijn en het wegvallen van twee stops (Den Haag HS en Leiden). En ja, 160 km/h vindt men in Nederland heel snel en men vraagt zich af of de koeien geen zure melk zullen gaan geven, maar die snelheid wordt in Frankrijk al zo'n 55 jaar op grote schaal gebruikt en in Duitsland toch ook al een paar decennia... maar daar gaat het niet om. In mijn ogen zijn de Amsterdam-Rotterdampendels toch vooral publicitair van belang: dan rijdt er "iets" op de HSL en dat "iets" is dan een kwartier sneller, al komt dat dan stricto sensu niet door de Hoge Snelheid op die Lijn.
-
Wesley, helemaal mee eens; ergo: hoe maskeer ik de blunders! Overigens, heeft het feit dat er in NL slechts 130 gereden wordt als standaard en niet 160 km/uur te maken met de sterk afwijkende baanspanning en het seinsysteem?
-
Is dat ding er eindelijk, halen we er nog weinig winst uit... Naja, het spoor ligt er in ieder geval niet langer voor niets :)
-
Overigens, heeft het feit dat er in NL slechts 130 gereden wordt als standaard en niet 160 km/uur te maken met de sterk afwijkende baanspanning en het seinsysteem?
Het belangrijkste probleem voor een hogere snelheid zit in het beveiligingssysteem. ATB-EG heeft een maximale "code" van 140 km/u. Hogere snelheden zijn daardoor niet mogelijk. Andere "problemen" zijn het horizontaal allignement (ligging van het spoor) en de overwegen. De meeste bogen zijn niet berekend op een baanvaksnelheid van 160. Het aanpassen van het spoor betekend een verruiming van de straal of een kleine verkanting van het spoor. Beide oplossingen zijn vrij ingrijpend en duur. Het probleem met de overwegen is dat een hogere snelheid betekend dat de overwegen langer gesloten blijven. Al worden er steeds meer overwegen opgeheven, er liggen er nog steeds honderden, al niet enkele duizenden in NL.
groeten,
Martijn
-
en vergeet in ons kleine land de vele overwegen niet die gepasseerd worden.
Daar is op de HSL is geen sprake meer van.
Bovendien de bespaarde energiekosten bij 250 km/h t.o.v. 300 km/h zijn op jaarbasis ook prettig meegenomen.
Erich
-
Maar de hoofdoorzaak van de lage snelheid is onze bodemstruktuur. Bij hogere snelheden als 140 kmh kan de trein in zijn eigen frequentie komen en daadoor uit de rails vliegen. Alle andere zaken zijn veel simpeler op te lossen als de spoorbaan die geheid moet worden.
Rob
-
Overigens, heeft het feit dat er in NL slechts 130 gereden wordt als standaard en niet 160 km/uur te maken met de sterk afwijkende baanspanning en het seinsysteem?
Met de spanning op de bovenleiding in ieder geval niet. Al sinds eind jaren zestig wordt onder dezelfde jus (1500 V gelijkstroom) in Midden-Frankrijk 200 km/h gereden, door TGV's op bepaalde trajecten 220 en - maar dat is een uitzondering en maar een klein stukje - op de ringlijn van Tours zelfs 270 km/h.
@Deetrein: in de meeste landen wordt de combinatie "overweg en 160 km/h" gewoon toegepast. Meestal worden pas bij hogere snelheden de overwegen opgeheven en vervangen door bruggen en tunnels. Overigens lijkt me niet dat de overwegen langer gesloten blijven bij 160 dan bij 130 of 140 per uur... wel moet de detector die de overweg in werking stelt wat verder weg liggen, maar omdat de trein sneller rijdt zal dat in seconden gemeten tegen elkaar opwegen.
-
Maar niet alle treinen rijden dan ook 160, dus in sommige gevallen is de overweg dan ook langer dicht dan eerst. ;)
-
Euh ja, dat is waar, daar heb je een punt ;).
-
Ik las dit net op http://www.prorail.nl/storingenenwerkzaamheden/Pages/storingenenwerkzaamheden.aspx
"Technisch onderzoek op de HSL Amsterdam - Rotterdam
Tussen Amsterdam en Rotterdam Centraal moeten reizigers rekening houden met een vertraging van 15 tot 30 minuten.
Door technisch onderzoek op het HSL trace rijden er tussen Amsterdam en Rotterdam Centraal geen treinen.
*Reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam Centraal kunnen omreizen via Den Haag HS.
Prognose:
*Dit kan enkele dagen duren."
Dus de zaak ligt plat, en dat zelfs voor dagen? ???
-
Op NU.nl (http://www.nu.nl/algemeen/2093009/hogesnelheidstrein-stilgelegd.html) is er nog achtergrond info te vinden.
Reizigers mogen gebruik maken van die hele langzame omrijdende reguliere treinen :-X
Krijgen ze nu hun toeslag terug ?
Denk het niet, ik ben ooit met een ICE vervangende plan V naar Arnhem gebracht waarbij een groot aantal reizigers moest staan >:(.
Geen cent terug gekregen.
Had je de mensen op tussen liggende stoptreinstation moeten zien kijken, een propvolle plan V die met volle snelheid doorrijd ;D
-
*Reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam Centraal kunnen omreizen via Den Haag HS.
Prognose:
*Dit kan enkele dagen duren."
Enkele dagen??!! Ik wist niet dat de route via de Oude Lijn zo veel langer is!! :D :D
-
''We hebben meldingen in het systeem binnengekregen die kunnen wijzen op storingen'', aldus een Prorail woordvoerder.
Hoe vaag kun je zijn?
-
Uit De Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/4981524/__Ook_maandag_geen_hsl_tussen_Amsterdam_en_Rotterdam__.html)
vr 02 okt 2009, 19:33
Ook maandag geen hsl tussen Amsterdam en Rotterdam
UTRECHT - Treinreizigers tussen Amsterdam en Rotterdam kunnen ook maandag geen gebruik maken van de hogesnelheidslijn. Dat heeft spoorbeheerder ProRail vrijdag bekendgemaakt.
Het treinverkeer op deze lijn ligt sinds woensdagavond stil, nadat ProRail had ontdekt dat het gebruik van het hsl-spoor de wissels en seinen op het daarnaast gelegen gewone spoor elektromagnetisch kan beïnvloeden.
ProRail heeft inmiddels na twee dagen onderzoek een oplossing gevonden en dat wordt de komende dagen aangelegd en getest. Als dat allemaal goed verloopt, besluiten ProRail en NS Hispeed wanneer de hogesnelheidstrein Fyra weer gaat rijden. Dat zal maandag nog niet mogelijk zijn.
-
Goh, daar hadden ze in Spanje ook last van toen ze de Ave aanlegden naast de normale spoorbaan...
Staat me vaag iets van bij dat dat ergens in de jaren 90 was.
-
Kan kloppen, de LAV Madrid-Sevilla is natuurlijk gebouwd met het oog op Expo 92 in Sevilla...
-
En het probleem trad ook op bij de Betuweroute.
-
En zo zie je maar weer : "Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst"
Sander
-
En het probleem trad ook op bij de Betuweroute.
En toch ook al bij de Moerdijkbrug, tijdens de testen?
-
Tja, al die techniek.
De trekschuit had er geen last van.
Dingdong. Hier volgt een mededeling voor de reizigers, die met de hsl willen reizen. Wegens werkzaamheden aan het spoor rijden er geen treinen. Reizigers, die naar Brussel of Parijs moeten, kunnen achter het station met de trekschuit mee.
Houdt U rekening met een reistijd van enkele weken.
Groetjes
Wil