BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Besselspoor op 06 July 2009, 23:15:44
-
Ik had onbedoeld een restje Marklin Z spoor op de kop getikt. Leek me wel leuk daar toch eens een (klein) baantje mee te maken voor ik besluit wat ik er verder mee ga doen. Vandaag even in Paintshop een Hollands huisje geknip-en-plakt en uitgeprint, om eens te kijken of dat lukt: Ik vind het best aardig worden.
Eens zien of ik zo stations en andere gebouwtjes kan maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/huisje_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/huisje_2.jpg)
Tips zijn natuurlijk welkom ;)
Bessel
-
Hoi Bessel,
Leuk gedaan! Hoe heb je de tekeningen gemaakt? Zelf wat patroontjes gezocht of foto's van zijaanzicht verwerkt (kan natuurlijk ook)? Voor Z inderdaad een slimme oplossing.
Groeten, Geoffrey
-
De huisjes zijn door mij zelf ontworpen. Ik ben nu een station aan het bedenken. Voor baksteenpatronen heb ik wel gebruik gemaakt van de site cgtextures.com (een tip uit een eerder draadje) waar je veel afbeeldingen van bakstenen muurtjes, deuren, ramen etc. tegenkomt. Maar ook elders op internet is veel te vinden.
Bessel
-
Ziet er goed uit! Ik ben een redelijke digibeet, maar is paintshop hetzelfde als paint, wat ik in bureau-accessoires vind?
Groeten,
Gerard
-
In paint kan ook heel goed. Eerst een passende lijntekening maken van de bouwplaat die je bedenkt, dan 'inkleuren' met gedownloade muur-, deur- en raamplaatjes (wel zelf knippen/plakken en/of verkleinen tot de juiste verhoudingen) en dan krijg je zoiets.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/huis_voorbeeld.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/huis_voorbeeld.jpg)
En door er meer op 1 pagina te printen kun je ze klein genoeg maken voor Z spoor. Maar groter kan ook heel goed.
-
Ha Bessel,
ziet er strak uit en lijkt me een erg werkbare manier.
Maar als je dan toch digitaal bezig bent, waarom maak je de steentjes niet gewoon correct nog kleiner. Nu is je deur maar 16 bakstenen hoog en ruim twee bakstenen breed. Ik zou zeggen, als je dan toch digitaal aan het plakken en knippen bent, zorg er dan gelijk voor dat het echt op schaal is, of iets wat dichter in de buurt komt van wat je in het echt ziet.
groeten
Maarten
-
Dat is in HO wel te doen, N gaat nog als je een hele goede printer hebt, maar in Z zijn de steentjes dan niet meer met het blote oog te zien en moet je de waarheid toch wat meer geweld aan doen.
Ik ben overigens een station aan knippen ende plakken met een ander type steentjes, misschien kunnen die wat meer op schaal.
Dan is de volgende uitdaging om met meerdere lagen over elkaar reliëf aan te brengen in de gevelpatronen en raampjes uit te snijden voor licht in de pandjes.
Wordt vervolgd...
-
Leuk initiatief! Maar waarom zou je de steentjes willen kunnen tellen, Bessel? Als je in werkelijkheid een gebouw van een beetje afstand bekijkt ervaar je eerder een gemetseld vlak (qua kleur, structuur enz), dan dat je de steentjes nog kunt tellen. Bij nomale baksteen gaan er 16 lagen in een meter en is een strek + voeg zo'n 22 cm.
Overigens; als je een Nederlands pand wilt; zoek eens een mooie (vrijstaande) uit, fotografeer het van alle kanten zomogelijk haaks op de gevel en voeg de (rechtgetrokken) gevels in Paint samen tot een bouwplaat. Hoef je je zelfs over de schaal van de planten in de vensterbank geen zorgen te maken.
-
Gert, je hebt gelijk! Ik vind bijvoorbeeld station Zetten-Andelst erg sfeervol en heb originele fotodetails gemonteerd op een baksteen achtergrond: dit bouwplaatje is het eindresultaat. Je kunt geen stenen meer tellen maar de ingemetselde patronen komen wel goed uit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/zetten.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/zetten.jpg)
Ik wil overigens de originele bitmap best beschikbaar stellen voor andere Z of N liefhebbers.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/zetten_plaatje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/zetten_plaatje.jpg)
De oorspronkelijke links aangebouwde loods ben ik ook aan het uittekenen in een 2e versie, dan probeer ik ook de diverse details van vroeger (oude plaatsborden, andere deuren) aan te brengen.
Bessel
-
Ziet er erg mooi uit Bessel.
Als inwoner van Zetten houd ik me hiervoor aanbevolen. Lijkt me erg leuk om dit station op m'n baan te verwezelijken.
Rijd spoor N
Mocht je nog foto's van de huidige situatie willen dan kan ik daar wel voor zorgen...
-
Hoi Ben,
Tilly models (http://www.tillymodels.nl) verkoopt voor rond de 30 euro gewoon een schaal N bouwpakket van station Zetten-Andelst in schaal N.
(http://www.tillymodels.nl/winkel/catalog/images/cat/p71)
Groet,
Jeroen
-
Erg leuk gedaan Bessel! Waar een beetje handigheid al niet goed voor is ;D
Gr. Remco.
-
Ik dacht dat die kit in HO was... hij is wel mooi maar klopt niet helemaal. Volgens mij horen er geen 2 deuren naast elkaar in het hoofdgebouw, of was dat heel vroeger wel zo? Dan zou, qua tijdperk, in de linkervleugel geen deur moeten zitten aan de perronzijde, maar een kiosk of restauratie met uitbouw. En de aanbouw moet dan veel langer zijn, nu lijkt het meer op Obdam.
Is trouwens wel een fraaie basis voor varianten op het thema, het is een sfeervol stationnetje.
-
Klopt, deze versie heb ik al eerder aangegeven strookt niet geheel met de werkelijkheid. Ook kwa kleuren niet conform. Vandaar dat ik hem ook niet gekocht heb.
-
Ben, klopt die überhaupt niet of klopt-ie niet met de huidige werkelijkheid?
Zoals met veel stationsgebouwen is ook deze aan vrijwel constante verbouwing onderhevig. Als ik op Stationsweb kijk zie ik sowieso al een stuk of 4 verschillende fases op de foto vastgelegd. Ik denk dat Tilly uitgegaan is van de oorspronkelijke situatie ( deze dus (http://www.stationsweb.nl/afbeelding.asp?dir=zettenandelst&num=8), bron Stationsweb) anno 1900. Dat betekent dat er nog geen lange goederenschuur anno 1950, geen aquarium anno 1930 en geen nieuwe pui anno 1970 inzat (om maar een paar wijzigingen te noemen). Als je die dingen wel wilt zul je zelf aan de slag moeten. Mar ja, dat is de lol van de hobby nietwaar?
-
Ik heb inmiddels info over Obdam ontvangen, waar het Tilly model op gebaseerd lijkt te zijn qua indeling. Daar waren tot in de jaren'80 wel degelijk 2 deuren naast elkaar in het hoofdgebouw: we mogen dus aannemen dat dat ook in Zetten het geval was. Er zijn echter geen foto's te vinden die dat duidelijk laten zien, en in de jaren '70 was de gevelindeling in Zetten al zoals nu. Alleen de aanbouw en restauratie op de perronzijde waren daar toen nog aanwezig.
Op oude foto's van Obdam zijn ook de lichte patronen in de gevel nog te zien, waar ze nu totaal ontbreken op de horizontale lijnen na. In Zetten zijn die bij restauratie wel heel nadrukkelijk weer zichtbaar gemaakt.
Ik vermoed dan ook dat de stations vlak na de bouw veel meer overeenkwamen als nu, dus het Tilly model komt met de vroegere indeling van het hoofdgebouw wel overeen. Alleen de vleugels kloppen dan niet, ook omdat de perronzijde anders moet zijn dan de straatzijde.
-
Hallo
Leuk dat je laat zien wat je bouwd.
Ik zelf was ook al bezig met het zelf maken van huisjes die je printen kan.
Ben benieuwd naar je volgende creaties. Misschien wil je ook wat close ups maken van je gebouwen.
Groeten,
Olaf