BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Sander op 06 November 2006, 17:19:27
-
Ik kom de laatste tijd geregeld speciaal transporten tegen op de A1 nabij Oldenzaal - Hengelo.
De trams staan op aardig lange vrachtwagens.
Iemand enig idee waar de trans vandaan komen en waar ze naartoe gaan??
Hier in het oosten hebben we niet van dat spul...
mvg,
Sander
-
Misschien Randstadrail spul. Ik ben een paar maanden terug bij Duiven op de snelweg ook een Amsterdamse combino tegen gekomen.
Succes
-
Het kan inderdaad RandstadRail of Combino voor A'dam zijn.
Een andere mogelijkheid is ook trams voor Antwerpen / Gent.
Van RandstadRail en een Belgische tram (De Lijn, Gent) zie bijgaande foto
(http://www.haagstramnieuws.org/rr/rr10.jpg)
-
De foto laat RandstadRail - trams/treinen zien.
-
De foto laat RandstadRail - trams/treinen zien.
Als je goed kijkt zie je ook een tram van "De Lijn"
-
Die Randstadrail tram zie ik al genoeg als ik naar school ga ;D. Mijn school staat naast Remise Zichtenburg waar die trams gestald worden.
Heb ik ook al vaak genoeg gezien op vrachtwagens ;D
mvg,
Matthijs
-
Sommigen hebben ook altijd mazzel!!!
-
De voorste (dichtste bij de camera) is inderdaad een Randstadrailtram, officieel RegioCitadis. De achterste een lagevloertram (bijnaam Hermelijn) uit Antwerpen of Gent.
De RegioCitadis wordt gebouwd door Alstom LHB in Salzgitter, de Hermlijn door Siemens/DWA in Bautzen.
Overigens rijden in Antwerpen éénrichtings hermelijnen, in Gent twéérichting. Verder loopt er voor deze trams nop een terugroep actie (het lijken wel Combino's ;D) zodat het ook nog een "oude" tram kan zijn.
-
Achter de Regio Citadis 4002 is Hermelijn 6311 (Gent) te zien.
gr.
Rene
-
volgesn mij vinden er ook nog tranporten van oude trams uit Rotterdam richting Roemenië plaats, maar ik meen begrepen te hebben dat dit in eerste instantie via de trein ging gebeuren.
-
Klopt, deze worden bij de werkplaats van de RET aan de Kleiweg op platte wagens geladen en vertrekken dan per spoor van Rotterdam via Kijfhoek, Venlo naar Romenië.
-
De RegioCitadis wordt gebouwd door Alstom LHB in Salzgitter, de Hermlijn door Siemens/DWA in Bautzen.
Achter de Regio Citadis 4002 is Hermelijn 6311 (Gent) te zien. De 6311 is niet afkomstig uit de Alstom fabriek te Salzgitter maar volgens mij van de Siemens fabriek te Bautzen (Duitsland). De Hermelijn is sowieso geen Alstom product.
Hmmm ::)... ;D
-
Het oorspronkelijke bericht luidde iets anders, vandaar mijn reactie.
gr.
Rene
-
Klopt René! Was wel snel van je; bericht heeft er maar 6 minuten gestaan ;D. Toen het er stond begon ik er zelf al aan te twijffelen, ff nagezocht maar....
-
Klopt, deze worden bij de werkplaats van de RET aan de Kleiweg op platte wagens geladen en vertrekken dan per spoor van Rotterdam via Kijfhoek, Venlo naar Romenië.
Ik neem aan dat de reden, dat ze niet gewoon op de rails vervoerd worden, is dat de trams daar niet zo goed tegen kunnen?
- Peter
-
denk dat de flenzen dusdanig afwijken dat het niet verantwoord is om ze over spoorrails te vervoeren, da's ook de reden dat de regiocitadisen van randstadrail niet op het traject mogen komen van de hofplein lijn, buiten het samenloopdeel dan.
Trams zijn ook niet gebouwd op de hogere snelheden die de door de spoorwegen gereden worden. Al zal een goederentrein geen supersnelheden halen, maar als snel sneller als een tram ;)
Remco
-
Klopt inderdaad. De combinatie tramflenzen en wisselpuntstukken levert problemen op.
Verder zijn er misschien nog wat praktische problemen; hoe plaats je een tram zonder stoot- en trekwerk in een goederentrein, en wat doe je met de beremming. In hoeverre eisen worden gesteld aan de krachten, tijdens rijden en rangeren, die een tram moet kunnen verdragen is mij niets bekend.
Rotterdamse metro's en sneltrams worden overigens wél regelmatig over het spoor vervoerd. Vanaf de Waalhaven naar de hoofdwerkplaats van de RET aan de Kleiweg.
-
Materieel moet aan nogal wat eisen voldoen wil het uberhaupt op het spoorwegnet worden toegelaten.
Dolf.