BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Jeroen Smits op 01 May 2009, 13:53:02
-
Hallo,
Al engine tijd ben ik in het bezit van een Roco BR141 015-8 loc. Dit is al een oud beestje. De loc is van metaal wat het geluid ten goede komt;). Nu heb ik verder meerdere nieuwe locs die veel betere rijeigenschappen hebben. Hierdoor is er ook een groot snelheidverschil bij gelijke stroom instellingen (ik rijd analoog). Ik wil een automatisch schaduwstation aanleggen zodat treinen elkaar afwisselen op de baan. Hiervoor moeten de snelheden van de treinen min of meer gelijk zijn (zelfde orde grote). Dit wordt een probleem voor de BR141 daar deze veel meer spanning nodig heeft.
Nu vroeg ik mij af of ik de motor kan vervangen door eentje met betere rijeigenschappen en waar deze motoren te bestellen zijn?
Of zijn er mensen met ervaringen op het gebied van (grote) snelheidsverschillen tussen rollend materieel? Ik heb er ook aan zitten denken om m.b.v. dioden de snelheden van de 'goede' locs omlaag te brengen. Maar eigenlijk heb ik geen zin om alle andere locs van dioden te voorzien.
Met vriendelijke groet
Jeroen
-
Meeste oude Roco loks hadden een grote gesloten electromotor. Ik *GOK* dat je het zo door een Mashima 18*33 kunt vervangen,maar als je even een foto post van het binnenwerk is dat zo met meer zekerheid te zeggen.
Zie hier voor hoe ik eea bij een Roco 2200 heb gedaan, zelfde recept : https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,14913.0.html
-
Hierbij een foto van de binnenkant van de BR141 loc van Roco. Deze motor zou ik dus willen vervangen. Er viel mij verder nog iets op. Er zit 1 koolborstel in, in de andere zit een opgerold stukje gaas (heel fijn). Ik neem aan dat dit niet origineel is? Loc is tweedehands gekocht bij een modelspoorzaak in Duitsland. Zou dan natuurlijk ook kunnen dat dit voor een extra verlies in de motor zorgt zodat de snelheid zoveel verschilt met de rest van de locs.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT0004_4.jpg)
-
Sorry, maar volgens mij heb je een verkeerd merk in gedachten; als ik de koppelingen, het relais (oid) in het midden van de bak zie en de motor constructie denk ik eerder dat dit een Marklin lok is dan dat het een Roco is...
Maar het type motor is een klassieke rondmotor, ik vermoed dat je een heel eind komt met uit elkaar halen, alles GOED schoonmaken, opnieuw olieen van de tandwielen en vervangen van de koolborstels. De meeste goed gesorteerde modelbouwzaken hebben zulke parts op voorraad. Mocht het niet werken, kun je nog eens kijken naar een nieuw motor anker. Maar ik vermoed dat andere koolborstels en schoonmaken/olieen al voldoende zal zijn.
-
JAB, dit ziet er inderdaad echt uit als een Marklin of Trix, a la 1100 ,
die ziet er ook zo uit met de messing lip naar de bovenleiding.
idd denk ik geen Roco. Hans
-
Inderdaad na grondige inspectie van de onderkant de naam Marklin gevonden. Beginnersfoutje zullen we maar zeggen;).
Morgen nieuwe borstels halen en het zaakje eens goed schoonmaken. Eens kijken of dat helpt. Ik laat nog weten of het werkt.
Groeten Jeroen
-
Ja dat lijkt op een goeie ouwe 3034 van marklin. Is mijn eerste lok geweest in 1976!
Dit is echter de Hamo versie (zie hamo magneet/afwezige electromagneet). Een oplossing is alles goed schoon maken en er een 'basic' decoder in te stoppen voor de rijeigenschappen. Dan ben je niet te veel euros kwijt en kun je alles redelijk regellen. De drie pool motor zal wel nog steeds dorstig zijn, dus als je dat kwijt wil zul je dus ook de motor verder moeten ombouwen (losse motor onderdelen uit 60903 set). Dan komt t verbruik gemiddeld tussen een derde en de helft te liggen.
Vriendelijke groeten,
Jan-Peter
PS Set nr 60903 onder voorbehoud. Deze zal t meest logisch zijn.
-
hallo,
Het heeft even geduurd maar nu is ie dan eindelijk schoon! Inderdaad zijn de rijeigenschappen verbeterd, maar dorstig is ie nog altijd. Eens kijken of er een andere motor voor te vinden is.
@ Jan-Peter. 1976!! Had al een vermoeden dat het niet meer de jongste was, maar zo oud! Even gekeken en inderdaad een 3034.
Thanks voor de reacties.
Groeten Jeroen