BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Wim Romijn op 22 April 2009, 11:36:26
-
Regelmatig lees ik opmerkingen over software pakket A of B etc.
Waar ik echter het meest in ben geinteresseerd is niet wat zit er in de software, ook daar zijn diverse draadjes over maar hoe gaat de software met, vooral de standaard zaken om die wij moeten aanleggen.
De keuze voor de software zou ik namelijk zo lang mogelijk willen uitstellen of als de software niet bevalt, of de leverancier omvalt hoe gemakkelijk is het om naar een ander pakket om te schakelen.
Het belangrijkste vindt ik hoeveel bezetmelders zijn er per blok nodig.
Ik kan namelijk wel kiezen voor een pakket wat 1 bezetmelder ondersteund maar wat gebeurt er als ik noodgedwongen moet overstappen, als dat het enige pakket is dan heb je een probleem.
Ik zou dan ook zeer geinteresseerd zijn in een overzicht waarin staat hoeveel bezetmelders per blok.
Zo zouden er misschien nog wel meer zaken zijn die van belang kunnen zijn, zaken die door de centrale afgewikkeld worden zijn niet van belang, bijvoorbeeld stroomdetectie of reedcontact.
100% software zaken wil ik hier buiten laten, zaken die eventueel wel mee kunnen spelen zoals dynamische blokken ( 2 treinen per schaduwblok) kan nog omdat ook daarvoor in de rails melders aangebracht moet worden.
Wim Romijn.
-
Wim Romijn,
Al de software door mij bekeken en getest, doe ik op één en dezelfde baan. Waarbij ik gewoon een terugmelder kies die ik tot mijn beschikking heb. En of dat er nu 1 2 of 3 of meer zijn maakt niet zoveel uit.
Overstappen en tussendoor switchen van besturingsprogramma is geen enkel probleem.
Mvg
Wim.
-
Hallo Wim,
Buiten het feit dat je je natuurlijk wel moet verdiepen in de voor jouw belangrijke functies en keuzes, hier een overzicht van WDP, Railware and Train Controller (onder Modelbahnsteuring).
http://www.hjb-electronics.de/ (http://www.hjb-electronics.de/)
Koploper is hier niet in opgenomen maar wordt door velen gebruikt omdat het gratis is en prima software. Zelf gebruikte ik eerst Koploper zelf ook, maar heb gekozen voor Train Controller omdat de ondersteuning voor Koploper een aantal keren werd stopgezet. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar continuiteit was voor mij de belangrijkste factor.
Rene
-
De vraag is niet of ik mij wil verdiepen in de mogelijkheden van de software maar de vraag is ik heb mij verdiept in de software, van mij part Train Control (Rail Road & Co) en ga voor deze software.
Ik doe voor het gemak 1 bezetmelder per blok en ga alles instellen etc.
Kom tot de conclusie het bevalt niet of erger de leverancier gaat ter ziele, natuurlijk kan ik dan nog wel met de software werken, echter wil ik dat.
Nu wil ik dan naar andere software gaan en ik kan zoeken wat ik wil maar wie levert software die maar 1 melder per blok aan kan?
Simpeler kan ik de vraag niet maken.
Volgens mij is het antwoord niemand je zal naar iets uit moeten wijken met 2 of 3 melders per blok.
Dat zelfde is van toepassing als ik nu kies voor bv. Koploper, ik heb 2 melder per blok nodig. Ik wil/moet over naar andere software, reden maakt niet uit, nu moet ik kiezen tussen software van 1 of 2 melders per blok.
Is dat er niet dan moet ik mijn baan gaan aanpassen.
Ik wil dan ook een simpel iets waarin ik kan zien hoeveel melders heeft welke software nodig per blok.
@Wim blijkbaar heb jij 3 melders per blok, dan kan je alle software aan tot 3 melders per blok, komt er ooit iets met 4 melder per blok dan ben jij ook de sigaar. Of we 4 melders per blok willen is niet de vraag.
@Rene Dit kende ik al en is meerdere malen al aangehaald in andere draadjes.
Er staat echter niet in het overzicht hoeveel melders per blok en daar gaat het nu juist om.
-
Om het nog wat lastiger te maken : Op dit moment zijn er ontwikkelingen met treinherkenning. Zodra dit wat meer betaalbaar wordt en treinbesturings software hiermee kan werken, heb je 0 bezetmelders nodig. Je gaat dan herkenningsontvangers inbouwen.
In feite zoek je een allesomvattende indeling van bezetmelders, om in de toekomst ieder willekeurig programma te kunnen gebruiken. Maar de variabele factor blijft alles wat tussen nu en de toekomst alsnog wordt uitgevonden.
Sander
-
Die bestaan al van Littfinski.
De col 10, interface etc is direct leverbaar.
Transpondertje in trein of wagon. Een aantal strategisch geplaatste antennes op de baan en doorkoppeleun via een HSI naar je pc met bv traincontroller.
-
Sander,
Toekomst is altijd onzeker.
Overigens zie ik het verschil niet tussen een bezetmelder en treinherkenning.
Dit is iets technisch die de centrale moet ondersteunen en ook dan komt direct de vraag hoeveel van de herkenningen per blok ondersteund welke software.
Het probleem van bezetmelders, herkenning oid is niet meer aan de orde als er iets komt waardoor variabele blokken, of hoe je ze wil noemen aan de orde is.
(Plak voor mijn part 5 gpssatelieten aan je plafond en rust elke lok/trein met een ontvanger uit, dan ben je van alle gezaag etc. in je baan af.)
Wie wil dit echter, de Betuwe route nabouwen is ook geen lol aan, je hebt geen seinen meer nodig en dat is bij variabele blokken ook niet nodig en trein stopt ergens omdat hij ziet dat er een ander voor hem staat, wissel verkeerd etc.
Overigens is alles altijd een moment opname, er komen altijd nieuwe versies, updates, nieuwe centrales.
-
Hoi allemaal
Ik ben zeer blij dat er software bestaat, vooral voor mensen met een handicap. kijk ik ben iemand die niet de Locmaus kan gebruiken maar wel de muis kan handteren met me rolstoel. Koploper is een mooi bedacht programma je kan de treinen bedienen met de muis (y).
Jullie hadden het niet over software?, maar bezetmelders.
Dit wou ik even kwijt ;D
gr erwinv
-
Wim, er is een essentieel verschil tussen een bezetmelder en treinherkenning.
- Bij een bezetmelder neem je een geisoleerd baanvak en meet een massacontact of stroomverbruik. Via een bezetmelder geef je dan door dat er "iets" in dat baanvak staat.
- Bij treinherkenning zendt iedere trein een bericht uit met z'n eigen "kenteken". Ontvangers langs de baan vangen dit signaal op en geven aan de software dat op dat punt trein ABC passeert. Je sluit dus helemaal niets meer aan op de rails.
De eerste systemen voor treinherkenning bestaan al, er is nog niet veel software die iets kan doen met deze informatie. Maar dat zal zeker vrij snel gaan komen.
Sander
-
Sander,
Maar ik mag toch aannemen dat er dan toch zoiets als een blok blijft bestaan, ivm plaats van seinen, en dat er dan een aantal van die ontvangers staan en dan is de vraag hoeveel van die ontvangers per blok.
Als ik dan weer uitga van een software pakket dat met 1 ontvanger per blok kan werken maar ik schakel weer over naar een ander pakket dan heb ik toch weeer het probleem dat ik iets moet zoeken dat weer met 1 herkenning per blok kan werken anders moet ik bij omschakeling weer technisch gaan aanpassen, uitbreiden van het aantal herkenningen per blok.
-
Wim, blokken bestaan alleen op het nivo van begripsvorming en werking van de software. Zowel bezetmelders als treinherkeningontvagens hebben geen benul wat een blok is. Ze geven alleen maar door wat er recht voor hun neus aan de hand is.
Bezetmeldingen en herkenningsberichten worden doorgegeven aan software. Ieder softwareontwikkelaar heeft zo z'n eigen visie. De ene heeft 3 melders nodig, Paul Haagsma bedacht ooit dat het ook met 2 melders kan, weer een ander heeft aan 1 melder voldoende.
Jij wilt heel graag uitzoeken hoeveel melders je nodig hebt om ALLE software ontwikkelaars aan te kunnen. Ik denk niet dat je daar uit zult komen. Naast het aantal melders speelt ook de plaats van de melders een rol. Als je nou de combinatie maakt van het grootste aantal melders op alle denkbare plaatsen, heb je pas aan de voorwaarden van ieder willekeurig pakket voldaan. Dan kom op iets idioots uit als 'iedere 5 centimeter 1 melder' en vervolgens kies je per pakket welke melders je echt gebruikt en welke melders je los laat hangen.
Voor mijn gevoel streef je iets na, wat niet echt tot een zinvol resultaat zal komen.
Sander
-
Sander,
Als ik het bericht van Wim lees dan kan hij met 3 melders alle software aan.
Wat ik echter zou willen is een minimum aantal.
Rail Road & co: .... melders
Koploper: .... melders
Softlok: ..... melders
WinDigipet: .... melders
RailEasy: .... melders
Railware: .... melders
Rocrail: .... melders
Trainbrain: .... melders
etc.
Wie ben ik vergeten?
Zelf ben ik ca. 10 jaar geleden overgestapt van Trainbrain en/of Softlok naar andere software en had geen problemen met de plaats en het aantal melders, binnen 8 uur een baan met ca. 160 melders compleet werkend.
Ik zie de beren dan ook niet die ik tot nu toe gelezen heb.
-
Wim Romijn, er zijn ook geen beren. De enigste beren die je kunt tegenkomen zijn de kwaliteit/betrouwbaarheid van de software. Soms erg teleurstellend.
Mvg
Wim.
-
wim
er is ook nog DKE das kleine eisenbahn
groetjes
Daan
-
Beste Wim,
De meeste software zal denk ik met twee melders werken, ik zie bij jou nog het oude Trainbrain, was 2 melders.
Raptor is ook twee melders, stop en remmelders.
Groet, Anne W
-
Wim Romijn,
voor je lijstje hierboven: Traincontroller 1 bezet/terugmelder per blok is het minimum. Wil je alleen met bezetmelding werken dan is het antwoord 0. Je kunt dan in plaats daarvan 2 moment contacten gebruiken(1 voor remmen en 1 voor stoppen).
hoop dat dit helpt.
Hans
-
Hans, leg het verschil eens uit?? Snap je antwoord niet.
Mvg
Wim.
-
Waarom ben ik geinteresseerd in het aantal bezetmelders per blok.
Ik rij al enige jaren met hetzelfde software pakket wat tot op heden voldoet, er zijn echter wensen die niet of moeilijk te realiseren zijn.
Dan wil ik wel eens kijken kan andere software dit wel aan en waar loop ik tegen aan.
Nu is het niet zo moeilijk op de knip te trekken het nodige geld over te maken, de nodige tijd hier aan spenderen etc.
Zo zie ik bijvoorbeeld ook een nieuw komer iTrain http://berros.nl/itrain/ (http://berros.nl/itrain/), er staat nergens een beschrijving, zal wel bij de download zitten.
Heb je eindelijk alles draaiend, kan je de handleiding lezen en je mag alles gelijk weer verwijderen want men heeft een indeling van bezetmelders die niet overeenkomt met wat ik heb.
Ik wil niet meer zagen en solderen want het moet werken met wat ik heb.
Een Raptor is dan ook niet in beeld want ik wil eerst een testversie en als die werkt ga ik pas betalen. Er is teveel software die niet werkt of naar mijn zin werkt.
Ben ik zo uniek wat ik wil?
-
Heb je eindelijk alles draaiend, kan je de handleiding lezen en je mag alles gelijk weer verwijderen want men heeft een indeling van bezetmelders die niet overeenkomt met wat ik heb.
Ik wil niet meer zagen en solderen want het moet werken met wat ik heb.
Kun je eens uitleggen wat je dan hebt?, misschien helpt dat de discussie een beetje richting te geven.
Rene
-
Rene,
Ik ben een Koploper gebruiker, maar dat is eigenlijk niet waar het om gaat.
Maar een idee, zou ik over kunnen naar WinDigipet.
Nu ben ik de handleiding van versie 9 aan het doorspitten, staat er natuurlijk nooit makkelijk is.
hier onder een citaat, na het nodige zoeken, in een PDF bestand gaat dat vrij gemakkelijk alleen zijn benamingen niet gelijk, de een heeft het over terugmeldingen en zij hebben het over contacten, voor je daar achter ben kan je met pensioen ;D
Een blok zou uit tenminste drie contacttrajecten moeten bestaan:
Startcontact (C1)
Remcontact (C5)
Doelcontact (C6).
Maar voor een optimale besturing van de modelspoorbaan worden meerdere
baanvakcontacten aanbevolen
Dit is wel versie 9.
De simpele conclusie van mij is nu gooi maar van de PC want ik heb er niets aan, dit betekend niet dat het programma niet zal werken, maar niet bij mij want ik voldoe technisch niet aan hun eisen.
Zo zal iemand die begonnen is met Rail Road &co (Traincontroller) en zijn baan heeft uitgerust met 1 bezetmelder per blok, volgens mij naar geen andere software kunnen overstappen zonder technische voorzieningen te moeten maken in zijn baan, tenzij er nog een leverancier is die 1 melder per blok heeft.
De tijd die ik gebruikt heb om de handleiding van WinDigipet te bestuderen had ik al beter kunnen gebruiken want ik heb er niets aan, versie 9 zal bij mij nooit kunnen werken.
-
Zo zie ik bijvoorbeeld ook een nieuw komer iTrain http://berros.nl/itrain/ (http://berros.nl/itrain/), er staat nergens een beschrijving, zal wel bij de download zitten.
Yep, daar net even naar gekeken, maar de kinderschoentjes zijn nog erg klein. Voor wat ik er nu van gezien heb is het een monnikenwerk om alles te tekenen en te benoemen.
Krijg b.t.w. geen verbinding met mijn IB. Ik denk dat het met 1 melder zal moeten gaan werken.
Mvg
Wim.
-
Ik ben een Koploper gebruiker, maar dat is eigenlijk niet waar het om gaat.
Je zal toch iets specifieker moeten zijn.
Als het over het aantal melders gaat, hoeveel heb je er dan nu?. Dit is voor mij niet duidelijk.
2?
Als je nu eens vanuit je huidige situatie begint, je wilt niet meer solderen gaf je aan, en dan kijkt welke software dat aan kan.
Als je er nu twee melders per blok hebt,..... Train Controller kan met 2 werken, is die vraag in iedergeval beantwoord. Maar ja.. dat wist je natuurlijk al. Voor andere paketten kunnen anderen het beantwoorden.
Rene
-
Rene,
Ik gebruik minimaal 2 melders per blok.
Wat ik wil is dat van elke software bekend wordt hoeveel melders er nodig zijn.
We weten het nu van 3.
Koploper: 2
Traincontrol versie 7: 1
WinDigipet versie 9: 3
Men weet nu als je van Koploper over wil stappen wat er in aanmerking komt. (Traincontrol)
Wil je van Traincontrol overstappen dan weet je dat ook. (niets)
Wil je van WinDigipet overstappen dan kan alles. (Koploper of WinDigipet)
Het schijnt een moeilijke vraag te zijn, of er zijn weinig software gebruikers bij Beneluxspoor.net want er heeft nog niemand gemeld hoeveel voor een bepaald pakket nodig zijn.
-
Wim Romijn, dat is toch gewoon terug te vinden in de specificaties van een software pakket.
En inderdaad, ik denk dat er hier weinig iets anders gebruiken, dan Windigipet, TrainController of Koploper. Er is nog en verdwaalde met Trainbrain of SoftLok, een handjevol met Raptor, en dan stopt het denk ik.
Mvg
Wim.
-
@Wim Romijn, (even om verwarring te voorkomen),
Van mij mag je rustig ander software pakket gaan gebruiken. Ik hou je niet tegen ;)
Echter er zijn volgens mij nog nog meer zaken die je in ogenschouw moet nemen om over te kunnen stappen van software A naar B. Gebruik je specifieke items van een softwarepakket die andere pakketten niet hebben? Je staart je blind op aantal bezetmeldpunten, maar vergeet ook specifieke zaken niet.
Het software pakket "Die kleine Eisenbahn" (zie DKE (http://www.rokon.info/dke.htm)) kan ook met slechts 1 melder uit de voeten. Ik vraag me toch af hoe de pakketten vlekkeloos kunnen werken met slechts 1 melder als er locs rondrijden die GEEN cruisecontrole hebben, maar dat even terzijde.
Mvg.
Paul.
-
Als ik kijk naar TrainController (RailRoad &Co) , dan weet ik hoe dat werkt en hoe dat kan. Het is een kwestie van het instellen van wat parameters, eventueel aangevuld met virtuele contacten.
Zoiets als doorrijden in cm of in seconden.
Mvg
Wim.
-
Wim,
Maar dan nog, als je blok 1.50cm lang is wil je toch niet aan de gang met een onnauwkeurig rijdende loc met 'oude' delta decoder.
Mvg,
Paul.
-
Nee, dat wil je inderdaad niet, maar als de lok een bepaalde snelheid heeft dat rijd hij redelijk constant, dan is het alleen nog een kwestie om hem zo snel als mogelijk en mooi is af te remmen.
Maar je hebt absoluut gelijk je moet dit helemaal niet willen. Daar tegenover staat als je 450,-- euries voor een programma wil en kunt uitgeven, dan kan een decoder met cruise-control van ongeveer 28,-- er ook wel vanaf denk ik.
Mvg
Wim.
-
Paul,
Uiteraard zijn er veel meer zaken maar de bezetmelders grijpen technisch in, het bijplaatsen van bezetmelders in een baan die af is gaat niet of moeizaam.
In denk overigens dat het werken met 1 bezetmelder per blok niet zo ingewikkeld is.
Als een trein van blok 1 naar blok 2 rijdt dan heb je 2 melders, de 1e is de stopmelder van blok 1 en de 2e is de stopmelder van blok 2, Is het zo van belang dat er binnenkomstmelder is? Als je weet dat de trein moet stoppen in blok 2 dan weet je waar je moet gaan remmen (stopmelder vorig blok)
Ligt er een wissel(straat) tussen blok 1 en 2 dan weet je het aantal wissels dus de lengte.
Er zal gerekend moeten worden maar ik denk dat het niet meer is.
De opmerking 'oude' ben ik nooit een voorstander van het houdt namelijk de vernieuwing tegen.
Een leraar wilde mij ooit bij Dos 'Edlin' laten leren terwijl 'Edit' al bestond en de harde schijven al gratis waren bij een pakje boter, ik heb hem alleen gevraagd of hij nog een beitel wilde hebben in plaats van een printer.
Laten we overigens niet vergeten waarom ik dit begonnen ben, niet omdat ik ontevreden ben of over wil stappen, het gaat er mij om dat er mensen een baan aanleggen, gebaseerd op 1, 2 of meerdere bezetmelders per blok, het liefst 1 omdat het ze lekker goedkoop is, vervolgens valt de leverancier om en dan zit je met de gebakken peren, vooral als je nergens meer bij kan.
-
@Wim Romijn (anders geen idee tegen wie ik praat),
Helaas blijken er nog veel 'oude' gebruikers te zijn, maar dan mij lief is. Ik ben van mening dat je deze mensen niet in de kou mag laten staan door ze iets te verplichten (andere decoders) omdat dit vernieuwing tegenhoud.
Wat jij stelt om een punt 2 keer te gebruiken (stopmelder blok 1 en binnenkomst blok 2) gaat in mijn software niet werken (en ik denk eigenlijk in andere software ook niet die verwacht met 2 bezetmelders te werken). Hier gaat het draadje totaal niet over. Prive wil ik hier best over doorbomen maar niet op dit forum.
Mvg,
Paul.
-
Beste Wim,
Even voor de goede orde: als je een echte computerrijder bent, dan is Raptor ook niets voor jou (geen uitgebreide display mogelijkheden), de filosofie achter Raptor is namelijk simpel: een hulpmiddel om het treinverkeer om de modelbaan automatisch en veilig te laten verlopen.
Verder heb ik nog niets van andere systemen gelezen wat met Raptor niet zou kunnen.
Ik proef ook iets over een verschil tussen melders of bezet melders, mijn definitie is dat een bezetmelder het hele blok minus de stopsectie bewaakt en de stopsectie, melders zijn simpele "korte" contacten, zoals bijvoorbeeld reedcontacten.
Bij Raptor kun je met beide soorten werken, het maakt helemaal niets uit.
Groet, Anne W
-
Anne W, welke Wim heeft jouw gebeten? Deze Wim kan jouw reactie eigenlijk niet plaatsen.
Mvg
Wim.
-
Verder heb ik nog niets van andere systemen gelezen wat met Raptor niet zou kunnen.
Ik weet bijna zeker dat ik er wel een kan noemen, maar dat hou ik maar even achter om het zo te laten. ;D
Mvg,
Paul.
-
Anne W, werken met virtuele contacten kan dat met Raptor? Werken met dynamische blokken kan dat met Raptor?
Mvg
Wim.
-
Anne W,
Als ik software zoek voor de (rail)hobby dan kijk ik op Modelspoor.startpagina.nl en zie diverse pakketten staan, die zijn te downloaden, documentatie op te halen etc.
Ik zie nergens een Raptor.
Zoek ik via Google dan is een Raptor een
Lockheed Martin F-22 Raptor is een zeer geavanceerde luchtoverwichtsjager
Nou niet bepaald iets wat ik nodig heb om mijn treinbaan te besturen, overigens ook een oud apparaat de JSF wordt de F35, als ze op nummer werken iets jonger dan de F16.
Als je niet weet wat Raptor is of dat er iets is dan zul je het nooit vinden.
Overigens werkt elke software met reedcontacten, stroomdetectie, lichtsluizen etc. dat heeft niets met de software te maken maar wordt ondersteund door een S88 module, Loconet module, LR101 module van Lenz, etc. de software weet helemaal niet en wil het ook niet weten wat er aan de S88 etc. zit.
Tevens is het voordeel van software ten opzicht van een apart aan te schaffen kassie ik kan het bekijken zonder iets te moeten kopen en als ik een kassie moet kopen dan kan ik het van te voren niet bekijken.
Nu zal het wel in Houten oid te zien zijn maar daar heb ik niets te zoeken en is altijd op dagen dat ik niet kan.
-
Nee, niet jij Wim Ros.
Verder ga ik niet discussiëren met mensen die op dit gebied veel deskundiger zijn dan ik.
Wim Romijn, inderdaad Google is dynamisch, een week of wat geleden waren de eerste 4 meldingen de Raptor van het modelspoor, verder zie www.raptor-digital. eu
Groet, Anne W
-
Wim,
Raptor is ook geen software maar een op zichzelf staand kastje (niet te gebruiken i.c.m. een PC).
Voor vergelijk van software lijkt me deze dan ook een beetje overbodig, het is namelijk geen software.
Groetjes,
Dave
-
Als het kastje nou net zo goed is als de link ??? ??? ??? ??? ??? ???
-
Ik ben mijn baan opgezet voor gebruik met RR&Co Traincontroller maar gebruik niet één bezetmelder voor een compleet blok maar 'gewoon' contacten aan het begin en einde van het blok (en in sommige gevallen ook 'tussendoor', op andere plekken in het blok, bijv. als punt voor het activeren van het afremmen).
Nu ben ik onlangs ook met koploper gaan spelen. Ik verwachtte dat mijn opzet prima geschikt zou zijn voor koploper. Een ding gaat echter niet goed: in Traincontroller stoppen de treinen na netjes afremmen precies op het railstuk dat als 'stopcontact' fungeert. In Koploper rijden de treinen net wat verder door, tenminste als ik voor dat blok instel dat de treinen er moeten leren om netjes te remmen. Om die optie te gebruiken zou ik voor koploper dus al mijn contacten moeten verplaatsen ....
Traincontroller is een fijn programma maar helaas niet optimaal te gebruiken als je niet één bezetmelder voor het hele blok hebt.
Groet, René
-
@rene
ik heb ook train controller, voor een beginner is hij lastig.
ik heb veel geprobeert om routes maken pfffff >:(.
Koploper ben ik 2 weken mee bezig, en heb het onder de knie.
het is nederlands, pet je af voor Pahasoft (y)
gr erwinv
-
Raptor (http://www.raptor-digital.eu/rh-nl.html) ;)
Gerrit F
-
Sorry, typefoutje wat je krijgt als je gewend bent om na een leesteken een spatie te typen, dank je wel Gerrit.
Groet, Anne W
-
@ Anne
Als ik het goed lees ongeschikt voor mij.
Ik gebruik van Uhlenbrock de loconet terugmelders, en volgens mij ondersteund Raptor die niet.
@Rene
Wat versta jij onder contacten. Als ik het heb over bezetmelders is dat in de ruimste zin, het kan stroomdetectie, reedcontact etc. zijn.
Bij mij stopt met Koploper alles op de juiste plaats, zelfs bij het kopspoor van het station staat elke trein ca. 1 cm. van het stoorblok af.
Voor de goede orde iedereen die denkt dat ik Koploper wil vervangen door iets anders of denkt dat ik ontevreden ben over Koploper heeft de vraag nog niet goed begrepen. Ik heb op mijn baan enkele plaatsen waar ik niet of met moeite bij kan ik vindt het dan handig als ik door omstandigheden ooit over moet naar iets anders dat ik dan al de voorzieningen heb en niet door die omstandigheden mijn baan moet afbreken.
Ik meende dan ook een simpele vraag te stellen maar blijkbaar zit het iets anders in elkaar.
-
Voor de goede orde iedereen die denkt dat ik Koploper wil vervangen door iets anders of denkt dat ik ontevreden ben over Koploper heeft de vraag nog niet goed begrepen. Ik heb op mijn baan enkele plaatsen waar ik niet of met moeite bij kan ik vindt het dan handig als ik door omstandigheden ooit over moet naar iets anders dat ik dan al de voorzieningen heb en niet door die omstandigheden mijn baan moet afbreken.
Ik kan me geen omstandigheid bedenken "waardoor je ooit over moet". Wat zijn dan "die omstandigheden" en "wanneer gaan die zich voordoen". Dat is een vrije keus die je zelf kunt maken. ::)
Zelfs als Paul Haagsma morgen zou stoppen met Koploper of de ondersteuning daarop rijden je treinen toch gewoon door? ;)
Vraag me af waar je nu eigenlijk naar op zoek bent. :-\
Gr, Ben.
-
Ben,
Ik wil gewoon weten welke software gebruikt hoeveel bezetmelders, of als die benaming niet goed is, hoeveel technische contacten per blok.
Als ik naar alle antwoorden kijk dan is het gewoon zo dat niemand een antwoord geeft alleen waarom??????
Moet alles een waarom hebben???????????? blijkbaar wel tegenwoordig, ik ben blij dat ik van een generatie ben die niet in het waarom geinteresseerd is maar het alleen wil weten.
Het lijkt mij dat we dit draadje wel kunnen sluiten wat het is zinloos.
-
Nee, niet jij Wim Ros.
Verder ga ik niet discussiëren met mensen die op dit gebied veel deskundiger zijn dan ik.
Wim Romijn, inderdaad Google is dynamisch, een week of wat geleden waren de eerste 4 meldingen de Raptor van het modelspoor, verder zie www.raptor-digital.eu
Groet, Anne W
Heel link, die link. Ik heb em in de quote even aangepast en nou linkt ie wel... (y)
Er stond een spatie in de link, waardoor er een gat ontstond en de website niet gezien werd. snappie.... ;D
Groet, Ruurd
-
@Rene
Wat versta jij onder contacten. Als ik het heb over bezetmelders is dat in de ruimste zin, het kan stroomdetectie, reedcontact etc. zijn.
Bij mij stopt met Koploper alles op de juiste plaats, zelfs bij het kopspoor van het station staat elke trein ca. 1 cm. van het stoorblok af.
Ik bedoelde 'momentcontacten', of in ieder geval een specifiek stukje rails dat een signaal geeft, niet het hele blok.
Remmen werkt bij Koploper anders dan bij TC maar ondertussen snap ik beter hoe dat zit. Koploper probeert een loc met de ingestelde minimale snelheid op de 'stop'-melder te krijgen en gaat dan nog eens (als je dat niet uitgezet hebt) netjes verder remmen. In TC kwamen treinen bij mij met lagere snelheid naar het 'stop'-punt rijden om dat ook echt niet verder te gaan. Dit gedrag kan ik Koploper ook verkregen worden door de minimale snelheid van een loc net als in TC in te stellen op de snelheid dat 'ie nog net rijdt én (maar dat is misschien niet eens meer nodig) in Koploper het netjes remmen uit te zetten (want dat is zoals gezegd netjes remmen vanaf de 'stop'-melder.
Groet, René
-
Oef.... ja ik snappem.... ;D
Groet, Ruurd
-
Nee, dat wil je inderdaad niet, maar als de lok een bepaalde snelheid heeft dat rijd hij redelijk constant, dan is het alleen nog een kwestie om hem zo snel als mogelijk en mooi is af te remmen.
In denk overigens dat het werken met 1 bezetmelder per blok niet zo ingewikkeld is.
Als een trein van blok 1 naar blok 2 rijdt dan heb je 2 melders, de 1e is de stopmelder van blok 1 en de 2e is de stopmelder van blok 2, Is het zo van belang dat er binnenkomstmelder is? Als je weet dat de trein moet stoppen in blok 2 dan weet je waar je moet gaan remmen (stopmelder vorig blok)
Hoi,
Even voor de goede orde, het werken met 1 bezetmelder in TC7.0 werkt niet op deze manier.
1 blok, in dat blok 1 bezetmelder met digitaal adres. Op dit blok geef je een rempunt en een stoppunt aan. Dit doe je met afstanden. bv. rempunt 50cm vanaf begin blok, lengte 100meter, stoppunt 150cm. eerste 50cm van het blok rijdt de trein dus gewoon door, remsectie is 1 meter lang, en hierna moet hij stoppen.
Grote voordeel(ja er zijn ook nadelen), is dat je verschillende treinen op verschillende plekken kunt laten stoppen in het blok.
bv mijn TEE RAM stopt met de neus van de trein 10cm voor het einde van het perron. rijtuigen getrokken door een stoomlocomotief, hier stopt de locomotief 5 cm voor het sein.
Nadeel, zoals eerder genoemd in dit forum. Iedere locomotief moet een perfect snelheids/stappen profiel hebben. Dit wordt of ingesteld in de decoder of TC7.0 doet het voor je. Dit laatste is een lang process met automatisch heen en weer rijden om de stappen te bepalen. Maar eenmaal gedaan werkt het perfect.
Hans
-
Beste Wim (Romijn),
Ik weet zeker dat R* je bedankt voor de tip, de Modelspoor Startpagina is aangevuld, en nee Raptor werkt met de "gewone" S88 melders, zoals al eerder gemeld, bij mij 96 punten en zonder storingen.
Beste Hans en anderen,
Is de éne melder die je hierboven beschrijft nu een zogenaamde "virtuele" melder?
Groet, Anne W
-
Anne,
nee, het is een 'echte' melder. TC maakt een verschil tussen contact melders en virtuele melders'
contact melders zijn daadwerkelijk aanwezig op je baan, oftewel terug/bezetmelders, reed contacten etc..
virtuele melders bestaan niet op de baan, maar wel in de software.
De virtuele melders worden aangegeven met een afstand tot een werkelijke contact melder.
bijvoorbeeld, je wilt een aantal melders aanmaken om je overweg te bedienen. Dit kun je perfect doen met een virtuele melder, zonder dat je melders/contact punten in de baan moet inbouwen. Er vanuitgaande dat je baan is opgedeeld in blokken met contact melders, kun je dan aangeven op welke afstand van een van die melders, je virtuele contact getriggered moet worden, en wat de actie moet zijn. Door gebruik te maken van de condities die je kunt instellen kun je dan heel makkelijk dit ook doen voor een 2-spoor overgang(overweg is al dicht, er komt nog een trein aan etc..).
in het 1ste plaatje hieronder zie je een overzicht van een blok in TC met een terug/bezetmelder(roze gedeelte). Hier aangekoppeld een rem en stop punt. Het driehoekje naar beneden wijzend is een virtueel contact punt. In plaatje 2 zie je hoe je de locatie van dit punt kunt instellen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tc1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tc1_1.jpg)
plaatje 1 - contact punten op een blok in TC Gold 7.0
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tc2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tc2.jpg)
plaatje 2 - 1ste instellingen van een virtueel contact punt gebaseerd op afstand tot een echt contact punt
Hoop dat dit helpt,
Hans
-
Om de (on)duidelijkheid nog even te vergroten:
waarom hoor ik hier niks over Zimo en eventueel bijbehorende software?
Kent dus niemand ?
Geachte iedereen, beste Wim Romijn
Zimo heeft helemaal geen contactmelders of wat dan ook, nergens voor nodig. Maar misschien met wel als nadeel, dat elk blok in 2 secties verdeeld moet zijn (eenzijdige isolatie). Dan ontstaat er een rijstuk en een stopstuk.De rest doet de MX9 en zonodig een softwarepakket, zoals STP of, jawel, RR&C Traincontroller.
Nog een nadeel (hep sijn voordeel): Zimo is Zimo, en niks anders. Past ook niks anders op/aan. Dus als Zimo stopt, dan stopt ook Zimo bij jou.(zoals ook 99 % van alle andere software/hardware als de persoon/ontwikkelaar/firma stopt).
Veel plezier met het uitwerken van de vraag.
Maarten.
-
Om de (on)duidelijkheid nog even te vergroten:
waarom hoor ik hier niks over Zimo en eventueel bijbehorende software?
Kent dus niemand ?
Tja, waarom zou dat nu zijn, ik denk dat ik wel ongeveer weet waarom.
MX9B Gleisabschnitts-Modul, 32 Gleisabschnitte, nur Besetztmeldungen 360,00
MX9V Gleisabschnitts-Modul, Vollversion (auch HLU) 420,00
Mvg
Wim.
-
Maarten,
Dat komt bij meerdere fabrikanten voor:
LR100 of LR101 van Lenz past ook nergens anders op.
Viessmann ondersteund maar 10 s88 modules en een nieuw type terugmelder, deze past ook niet bij een andere fabrikant.
Maar voor de software heeft Zimo wel 2 contacten nodig per blok zoals je zelf schrijft.
Bij het aanschaffen van een centrale wil ik dan ook altijd dat ze decoders etc. ondersteunen die iedereen gebruikt.
Vroeger video 2000 gehad dan weet je wat er mis kan gaan, het beste product is niet altijd de beste keus.
-
Beste Hans,
Nu snap ik het, ik vind het een beetje een "dure" naam voor iets wat eigenlijk een uitgestelde actie is vanuit een werkelijke terugmelder.
Bij mij kan ik alle schakelende functies een tijdvertraging geven, indien de trein later moet stoppen als de echte melder, kan ik ook een vertraging zetten in de verwerking van de melding.
Mijn dubbelsporige overweg is wordt dus door "virtuele melders" bediend.
Ik ga er van uit dat dit features zijn van meer computerprogramma's.
Groet, Anne W