BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: manuelspot op 19 April 2009, 13:56:46
-
Ja de blokkendoos is binnen. Wel weer een fraai model. Kan weinig klagen.
Mooi strak in de kleuren. Alleen even die verschrikkelijke lelijke rooie isolatoren op het dak even bijkleuren naar bruin met wit en klaar is kees. Een heel mooi ding voor weinig geld.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5658.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5658.jpg)
Manuel
-
Wow, ziet er goed uit, en inderdaad, die rode isolatoren mogen wel
even iets bijgewerkt worden met een likje verf.
Kan niet wachten tot ik die van mij in huis heb.
-
Die zijn wel erg signaal rood!!
Verder wel mooi!!
greetz:Menno
-
Dat is een schakelaar. Op de eerdere modellen was die helemaal bruin en dat klopt goed. Bij de Blokkendoos van het spoorwegmuseum zijn ook de isolatoren van die schakelaar bruin. Alleen de achterkant van de drie schakelcontacten is rood aangetipt.
-
kan iemand een foto van de onderkant van het motor rijtuig maken en plaatsen?
Ik wil hem vergelijken met het vorige model....want als deze geljk zijn dan is hij makkelijker naar 3 rail om te bouwen.
Groet,
Arkadas
-
hoi,
ik ga hem binnenkort zelf ophalen hoop ik maar ik wil alvast wat foto's zien van het model.
ook zou ik wat willen weten over het innerlijk van het model en het soort koppeling.
MvG
Johan
-
Wat is het verschil met de vorige serie blokkendozen, zijn deze uit een ander tijdperk of iets of zijn het gewoon nummer varianten?
-
De Roco Blokkendoos rijtuigen hebben koppelingschachten volgens NEM 362. Bij elk rijtuig worden twee sets koppelingen geleverd, de ene set is de universele koppelnig van Roco, die met de open beugel, de andere set is de Roco kortkoppeling. Dus je kunt kiezen, en je kunt er ook een ander type koppeling naar wens in steken.
Wat voor foto's zoek je? Ik heb er wel een aantal, maar die zijn van een ombouwverhaal en tonen de Blokkendozen dus niet in de originele uitvoering.
-
De nieuwe Blokkendoosset hoort thuis in het begin van de jaren 50 en bestaat uit de mCD 9103, de Bec 8535, de (nieuwe!!!) Cec 8126 (9-ramer) en de mCd 9411. De uitbreidingsset zal bestaan uit de Cec 8145 en de mC 9460. T.z.t. (!!) zal ook nog een set met twee Cec-rijtuigen verschijnen.
-
De 2 Cec's ook in het blauw?
-
nou, omdat ik de nieuwe besteld heb en er verschillende uitvoeringen zijn, wil ik wel is de verschillen zien.
is dat mogelijk?
Johan
-
Eerlijk gezegd, geloof ik niet, dat er veel verschillen zullen zijn tussen de nieuwe uitgave en de vorige. Veel meer dan andere rijtuignummers zul je waarschijnlijk niet kunnen vinden.
Als je op google "blokkendoos Roco" intypt en naar plaatjes zoekt, kom je al een heel eind.
Voorbeeldje? klik (http://images.google.nl/images?hl=nl&q=blokkendoos+roco&btnG=Afbeeldingen+zoeken&gbv=2&aq=f&oq=).
Dan kom je bijvoorbeeld hier: klik (http://fotos.marktplaats.com/kopen/6/10/yXuFMlzJi/kOtEIMsKMnGA==.jpg).
Of hier: klik (http://nsinmodel.com/roco/43744.jpg).
Een retourtje winkel is ook een mogelijkheid. De winkelier laat je graag zien, wat hij of zij wil verkopen.
Groet,
Basilicum
-
Op termijn (!!) ligt dat wel in de lijn der verwachting.
-
Ik heb op zaterdagochtend de nieuwe blokkendoos opgehaald. Uiterlijk hetzelfde als de hiervoor uitgebrachtte versie, alleen kan ik dat niet met 100% zekerheid garanderen, daar dit mijn eerste blokkendoos set is. De vorige keer heb ik 'm voorbij laten gaan, maar dat ging me deze keer niet gebeuren. Ik zal morgen eens wat plaatjes maken, al is er denk ik niet veel nieuws onder de zon voor wie 'm rond het jaar 2000 heeft aangeschaft. Nog steeds geen sluitverlichting, wat ik erg jammer vind, maar een zeer, zeer mooi model! En dat voor 299 euro, da's echt waar voor je geld.
-
Nog steeds geen sluitverlichting, ......
Daar kun je zelf wat aan doen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoossluitlicht.jpg)
https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoossluitlicht.jpg (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoossluitlicht.jpg)
-
Daar kun je zelf wat aan doen:
Uiteraard, maar je kunt ook lekker met de boor uitschieten... Liever niet dus met m'n splinternieuwe blokkendoos.
Hierbij de plaatjes. Volgens de verkoper is het rode stukje op het dak nieuw. Ik ken de vorige versie niet, maar qua detail en afwerking lijkt het exact hetzelfde. De Lokpilot decoder kan ik ook lekker op het dak kwijt, weet niet of daar nu meer ruimte voor is gemaakt, in vergelijking met het vorige model. Heb er daarom maar een foto van bijgesloten ter vergelijking. Bijzonder vind ik de manier hoe je het motorrijtuig openmaakt: vier schroefjes een kwart slag draaien en je tilt zonder wrikken de kap eraf. En om 'm terug erop te zetten hoef je niet eens de schroefjes terug te draaien. Heel netjes!
De blokkendoos is supergedetailleerd, werkelijk een bijzonder mooi model. Het stuurstandmodel is ook klaar voor digitaal gebruik, met een tuimelschakelaar. Het licht gaat aan als de stuurstand het voorste rijtuig wordt, doordat de tuimelschakelaar in de juiste richting wordt geschakeld door de wielen. De motor is nauwelijks zichtbaar, alleen een vliegwiel is half zichtbaar. Hij draait soepel zijn rondjes, maar dat zijn we gewend van Roco.
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2896.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2896.jpg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2897.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2897.jpg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2898.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2898.jpg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2900.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2900.jpg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2901.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/blok/IMG_2901.jpg)
-
Hierbij de plaatjes. Volgens de verkoper is het rode stukje op het dak nieuw. Ik ken de vorige versie niet, maar qua detail en afwerking lijkt het exact hetzelfde.
Hij is zo te zien ook identiek. Ook wat betreft de imitatiedakschakelaar kletst die verkoper onzin. Bij het vorige model was hij alleen bruin in plaats van rood.
Functioneert dat schakelaartje op de as in het stuurstandrijtuig nu naar behoren? Dat werkte tot nu toe voor geen meter. Onbetrouwbaar schakelend en aan één kant slechts stroomafname via één wiel.
-
En de nummers van de rijtuigen zijn die verschillend van het vorige stel?
Er was toch een nieuwrijtuig voor deze set ontwikkeld?
-
Er was toch een nieuwrijtuig voor deze set ontwikkeld?
Ja, zie ook https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,16293.msg289189.html#msg289189
De Cec is geheel nieuw (op een na achterste rijtuig op de foto), een negenramer met wc (en dus geen stuurstand [met drie deuren]).
Peter
-
Vreemd dat die bvl-schakelaar in rood is gemaakt. In het echt waren maar een paar stukjes rood, de rest bruin.
Maarten
-
Ja, zie ook https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,16293.msg289189.html#msg289189
De Cec is geheel nieuw (op een na achterste rijtuig op de foto), een negenramer met wc (en dus geen stuurstand [met drie deuren]).
Peter
Voor het gemak het berichtje maar even gekopieerd...:
"De nieuwe Blokkendoosset hoort thuis in het begin van de jaren 50 en bestaat uit de mCD 9103, de Bec 8535, de (nieuwe!!!) Cec 8126 (9-ramer) en de mCd 9411. De uitbreidingsset zal bestaan uit de Cec 8145 en de mC 9460. T.z.t. (!!) zal ook nog een set met twee Cec-rijtuigen verschijnen."
Grn, WT
-
T.z.t. (!!) zal ook nog een set met twee Cec-rijtuigen verschijnen."
Grn, WT
Dank je, gaan wij leuk hier even op wachten, de rest heb ik al ;)
-
Het motorrijtuig (CD 9103) en stuurstandrijtuig (C 9411) hebben als revisiedatum(? Is zo klein, dat ik er vanuit ga dat dit de revisiedatum is) 1954, de middenrijtuigen B 8535 en C 8126 hebben 1952 genoteerd staan.
-
Hebben alle vier bakken binnenverlichting?
Freek.
-
Uiteraard, maar je kunt ook lekker met de boor uitschieten... Liever niet dus met m'n splinternieuwe blokkendoos.
valt mee. Je moet er niet met zo'n razende dremel op gaan raggen, maar rustig met de hand boren of als je t aandurft om het electrisch te doen met n accuboor ofzo die mooi langzaam draait. En nee, een regelbare dremel op zn laagste toerental draait absoluut NIET langzaam.
-
Hebben alle vier bakken binnenverlichting?
Freek.
Op de foto te zien heeft de motorbak geen binnenverlichting laat staan de rest. Dat is dan wel een verschil.
@Sven, is dat verlichtingsschakelaartje op de as van het dummy motorrijtuig nog steeds zo'n friemelig dingetje?
-
Gewoon een vorkje van fosforbrons om de as heen . Werkt nu goed (door middel van frictie) , maar zo gauw er een druppel olie in de buurt komt is het volgens mij over .
-
Dat is dan ook nog precies hetzelfde en werkt voor geen meter. De stroomafname voor de verlichting verloopt dan ook alleen over dat ene asje waarop het schakelaartje zit. Nou ja, een functiedecoder inbouwen is niet erg ingewikkeld bij deze bak.
-
dat klopt niet Henk, tis niet die ene as, de andere as van het draaistel geeft via de aslagers ook zn stroom door aan die ene as. Nog steeds niet briljant, maar fleischmann-waarvan je weet dat het goed is, pleegt voor interieurverlichting ook nogal eens 2 wielen per kant te nemen als stroomafname bij een vierassige bak.
-
Dat zou mooi zijn, maar dan moet het model wel metalen aslagers hebben. Dat zal wel, maar was bij de vorige productie niet bij alle rijtuigen het geval.
Die tekst komt uit een reclamefilmpje van 35 jaar geleden. In de tijd dat modelspoorfabrikanten het zich nog konden veroorloven reclamezendtijd op tv te kopen.
-
oh, alle nieuwere blokkendozen die k hier heb (niet die nieuwste serie maar de vorige zeg maar) hebben metalen lagers hoor.
-
Het zal ook wel, maar ik weet ook zeker dat ik een jaar of wat geleden wat draaistellen heb zitten wisselen om al mijn Blokkendoos rijtuigen van metalen lagers te voorzien. Volgens mij hadden de rijtuigen die toen niet standaard met binnenverlichting werden geleverd, ook geen metalen lagers. En omdat deze nieuwe versie kennelijk ook geen binnenverlichting heeft (het motorrijtuig in ieder geval niet) vraag ik me dus af ...
-
hm, de blauwe hadden geen binnenverlichting?
-
Dat denk ik niet. Een deel van de gewone groene rijtuigen in ieder geval niet. De C8190 en B8533 bijvoorbeeld.
Maar goed, je mag verwachten dat de assen van het draaistel voor de stroomafname van de frontverlichting wel in metaal zijn gelagerd. Maakt ook weinig uit. Het blijft een waardeloos omschakelsysteem. Wel jammer, want bij het TEE-stel heeft Roco wel een betrouwbaar functionerend omschakelcontact gemonteerd.
-
In de railhobby van november 2006 staat een uitgebreide beschijving van een 4-delige stam en hoe deze is om te bouwen met binnenverlichting, stroomvoerende koppelingen, sluitlichten op de motorwagen en stuurstand en doorlussen van de stroomafname. Dit voor zowel 2 als 3-rail versie. Naar ik begrijp is de huidige uitgave van de blokkendoos technisch gelijk aan de voorlaatste en is deze ombouw dus toe te passen.
Gr, Ben.
-
Er zit inderdaad geen verlichting in. Stroomafname geschiedt door een metalen contactstrip in de aspotten, waar de wielen in geklemd zitten. Niet anders dan ik gewend ben. Ik voorzie geen problemen met deze trein, het ziet er allemaal goed doordacht uit.
-
moet er een functiedecoder in als je digitaal rijd??
ik wil namelijk ggeen x-tra geld uitgeven
-
Nee, want in het dummy motorrijtuig zit dus een schakelaartje op een as gemonteerd dat de frontverlichting naar gelang de rijrichting schakelt. Pas als je vindt dat het schakelaartje niet goed genoeg functioneert, is het tijd een functiedeocder in te bouwen.
-
In de railhobby van november 2006 staat [...] hoe deze is om te bouwen met binnenverlichting, stroomvoerende koppelingen [...]
Die stroomvoerende koppelingen zijn m.i. geen overbodige luxe. Bij de blokkendozen kan de binnenverlichting behoorlijk knipperen. Zegt het artikel iets over het type (merk) koppeling dat het best gebruikt kan worden?
-
In het artikel worden 4-p koppelingen van Roco toegepast. Zelf heb ik die van Heljan gebruikt.
Gr, Ben.
-
Ik heb gister alle bakken (6) onderling door 2 polige viessmann koppelingen
doorverbonden en tevens onder beide Cec en de enkele Bec stroomafnemers
gezet.
Is er ook iemand die het is opgevallen dat bij de stuurstandwagens de flenzen
tegen de onderzijde van de bak aanlopen? voornamelijk bij wissels en
bij glooiende stukken spoor.
-
Is er ook iemand die het is opgevallen dat bij de stuurstandwagens de flenzen
tegen de onderzijde van de bak aanlopen? voornamelijk bij wissels en
bij glooiende stukken spoor.
Het was mij nog nooit opgevallen. Heb er net even naar gekeken, er is niet veel ruimte tussen de flenzen en de bakbodem, maar volgens mij wel genoeg.
Mijn blokkendoos rijdt normaal door boogstralen van minstens 70 cm en nooit op hellingen. Waarschijnlijk komt het daardoor dat ik er nog geen last van heb gehad.
-
Dat kan.
M'n ouwe 4 blauwe hebben het ook.
Gewoon een stukje van de onderkant met een tolletje weggehaald.
-
oh, ik had daar ook last van en heb wat styreentjes op de draaistelkolom geplakt. beetje suf.
-
Staat ie lekker hoog ;D.
-
half millimetertje... zie je niet echt.
-
Vraagje aan de bezitters van de nieuwe blokkendoos: ik zoek de exploded view tekening op de Roco site. Onder artikelnummer 63140 en 63141 staat (nog) niets. Is er een alternatief nummer? Kan iemand even op zijn tekeningen kijken?
Gr, Ben.
-
Ben,
Als je het "Ersatzteilblatt" bedoelt, kan je zoeken op het nummer van de vorige versie. Voor de motorwagen is dat 43744; voor de andere rijtuigen zijn er volgens mij geen bladen.
Je kan ook gewoon op deze link (http://www.roco.cc/fileadmin/downloads/Ersatzteilblaetter/43744.pdf) klikken.
Ton
-
Ton,
Bedankt voor het meedenken. De oude set heb ik in m'n bezit maar niet alle onderdelen zijn nog leverbaar. Zag graag de explo's van de nieuwe set. Wellicht staan hier andere artikelnummers op.
Iemand anders die m'n vraag wil beantwoorden?
Gr, Ben.
-
Ben,
Op de nieuwe tekening staat geen alternatief nummer.
Veel onderdeelnummers zijn hetzelfde als bij de vorige versie, maar er zijn ook een paar veranderingen.
Als je laat weten welke onderdelen je zoekt, kan ik wel even voor je kijken op de nieuwe tekening.
Grtz,
Ton
-
Ik heb de aanvullingsset gekocht, dit keer zitten er geen losse extra onderdelen bij zoals ingetrokken balgen, is dat bij jullie ook het geval ?
-
Ik denk dat dat ook logisch is, gezien het feit dat de set aan AANVULLING op de set 62140 bedoeld is en niet zelfstandig wordt ingezet. Overigens zit er in de set 62140 (de basisset van vier-) nog een extra zakje met een uitgetrokken en een ingetrokken balg. Die zou je, in een voorkomend geval van het bijvoorbeeld wegzetten van je twee versterkingsrijtuigen (set 62141), kunnen gebruiken. De mCv heeft standaard al een ingetrokken balg gemonteerd gekregen. Eigenlijk dus niets aan de hand, toch?
-
Als je laat weten welke onderdelen je zoekt, kan ik wel even voor je kijken op de nieuwe tekening.
Bedankt, je hebt een PB.
Gr, Ben.
-
Bij vorige oplages zaten ook ingetrokken balgen bij losse rijtuigen.
Ik heb deze set gekocht als aanvulling van een set uit de vorige oplage.
Maar mijn vraag is meer, hoort er onderdelen setje bij deze set of niet (nooit eerder gezien dat er niets bij zat )
De kleur van de balgen is trouwens donkerder geworden.
-
hoi,
ik heb vandaag de mijne op gehaald. ik ben tevreden over de afwerking, dik tevreden zelfs. ook het openen van de kappen is geen probleem. er zijn 2 minpunten aan het stel, en ze zijn eerder genoemd: de felrode isolatoren op het dak, en dat er geen sluitverlichting is. een twijfelgevalletje vind ik het flippertje op de as waarmee de frontverlichting in de stuurstand geregeld word. als ik met de stuurstand voorop kom aanrijden en ik keer om, heeft hij heel even aan beide kanten frontseinen aan. op zich wel grappig.
groet,
johan
ps: klaas, heb jij een bouwbeschrijving van die sluitseinen? of iemand anders?
-
@Johan,
Ik kreeg vanmiddag de Rail Magazine van deze maand binnen. Daar staat een uitgebreid artikel van Klaas in over de wisselende front- en sluitverlichting.
Grtz,
Ton
-
Hoi allemaal,
Ik heb sinds vandaag ook mijn 4-delige Roco Blokkendoos rijden en ik moet helaas betreuren dat in de bochten alle rijtuigen uit de rails lopen wanneer ik geduwd rij. :'(
En dan heb ik over gewone Fleischmann Profi buitenbochten.
Hebben meer mensen daar last van?
Verder doet de verlichting van de motorwagen het ook niet, maar misschien dat dat ook aan mijn decoder kan liggen? Klopt het dat het oranje draadje van een ZIMO MX63R aan één kant los zit? :-\
Bart
-
Als de oranje draad los zit rijdt je stel niet, is een motoraansluiting:
(http://i39.tinypic.com/9id9y0.jpg)
Ander kleurtje los misschien?
Uit de rail lopen zou niet mogen. Nergens een koppeling die ergens onder kan haken of niet vrij kan bewegen?
Gr, Ben.
-
Kleurtje is bruin, die zit niet aan de stekker vast.
Het uit de rail lopen lijkt door de vouwbalgen te komen die elkaar geen ruimte gunnen om terug te kunnen komen. :-\
Ik zal het morgen eens met andere koppelingen proberen.
-
ik heb er geen problemen mee op R2 van piko A rails
-
Bij zo'n Roco set is het gebruikelijk dat er twee soorten koppelingen bij zitten, gewone beugelkoppelingen en kortkoppelingen.
Je kunt het beste de kortkoppelingen gebruiken.
-
Er is mij wat bizars opgevallen, maar wellicht hoort het zo: de deurgrepen op de motorstellen zijn zilver, die op de twee rijtuigen goud. Het zal wel kloppen, maar ik vind het wel vreemd.
-
hoi,
ik heb vandaag de mijne op gehaald. ik ben tevreden over de afwerking, dik tevreden zelfs. ook het openen van de kappen is geen probleem. er zijn 2 minpunten aan het stel, en ze zijn eerder genoemd: de felrode isolatoren op het dak, en dat er geen sluitverlichting is. een twijfelgevalletje vind ik het flippertje op de as waarmee de frontverlichting in de stuurstand geregeld word. als ik met de stuurstand voorop kom aanrijden en ik keer om, heeft hij heel even aan beide kanten frontseinen aan. op zich wel grappig.
groet,
johan
ps: klaas, heb jij een bouwbeschrijving van die sluitseinen? of iemand anders?
In Railhobby 11 van 2006 (blz. 40 e.v.) staat een uitgebreid artikel van Huib Maaskant over het digitaliseren van de Blokkendoos en het elektromechanisch koppelen mbv devierpolige Roco-koppelingen (in plaats daarvan kun je natuurlijk ook de Heljan exemplaren gebruiken.)
-
Vraagje:
Is de mC in de uitbreidingsset een echte mC of een mCd? Het laatste lijkt me logischer, omdat dat een complete blokkendoos oplevert.
Ik ben vooral geinteresseerd in de Cec, omdat dat de enige echte nieuwe is en ik deze nodig heb voor een project om een oorspronkelijke Blokkendoos stam te maken uit 1925:
mBD, Aec, Bec, Cec en mC. Het eerste, middelste en laatste rijtuig heb ik al en ik heb nog een Aec kap van Kleinspoor. De Cec ontbreekt dus. Maar daar komt misschien een set van 2 van, dus misschien moet ik daar op wachten.
De mCd zou ook nog een interessante uitbreiding zijn, want daar heb ik er maar één van ;)
mvg,
Ivo
-
Ivo,
Het is een echte mC.
Grtz,
Ton
-
ps: klaas, heb jij een bouwbeschrijving van die sluitseinen? of iemand anders?
Zie de nieuwste RailMagazine (264)
-
Ton,
Bedankt, dan wacht ik op de set met 2 Cec's. Op de Roco site zag ik deze net onder nummer 64008. Ik zal ze wel ergens bestellen.
mvg,
Ivo
-
Ik heb nog een oude blokkendoos, artikelnummer 04190 en een 4219.
De 04190 is een mB4D +Ces, de andere is een Ces.
Helaas hebben de Ces-en hetzelfde nummer :(
Is het mogelijk om deze blokkendoos te digitaliseren en het rijtuig om te nummeren?
En zouden de nieuwe blokkendoos rijtuigen te combineren zijn met de oude?
Harm
-
Harm,
Je zult zien dat de oude Blokkendozen die jij hebt en de huidige behoorlijk van elkaar verschillen. Sowieso technisch, maar ook optisch (detaillering en kleur). De oude zijn van 1979, de nieuwe van 1996/97. Natuurlijk is de oude te digitaliseren, maar dat vereist wel wat kennis en uitzoekwerk, omdat de print van de oude geen interface aansluiting heeft. Je moet dus alle aansluitingen opnieuw gaan verbinden naar je decoder. De oude Ces heeft ook geen puntlagers maar een soort rollagers, waardoor ie minder soepel loopt. Uiteraard is een en ander wel koppelbaar vanwege de kortkoppelboom. Qua kleur verschillen ze ook best wel. Zet ze eens naast elkaar, vergelijk ze, kijk in je portemonnee en beslis dan...
Grn, WT
-
Zie de nieuwste RailMagazine (264)
Klaas,
Leuk artikel, nuttig en leerzaam. De truc voor het boren van de sluitseinen is heel erg logisch, maar ik kende deze nog niet ;) Bedankt voor de tip.
Overigens ook een buitengewoon zinvol en goed artikel van Otto Dijkstra over de kolenbakken.
mvg,
Ivo
-
Digitaliseren van de oude Roco Blokkendoos is relatief eenvoudig voor een model zonder stekker.
Het verschil in detaillering is echter groot. Zo groot dat ze in mijn beleving niet goed zijn te combineren. Floris heeft de oude Blokkendoos wel eens overtuigend gepimpt (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=3795.msg53381#msg53381).
-
Henk
Floris noemt het een eenvoudige verbouwing, maar ikzelf durf dat niet aan.
Mischien is het een idee om mijn stel maar weg te doen en een nieuwe aan te schaffen, ook omdat ik niet zomaar met het digitaliseren begin zonder duidelijke foto's en beschrijvingen hoe ik dat moet doen.
En ik zou nog een rijtuig moeten omnummeren.
Ik denk dat het dan beter is om dit stel te vervangen door een nieuwe.
Harm
-
Hallo,
Ik ben bezig een oude Blokkendoos te digitaliseren.Het valt tegen om de decoderprint ergens te plaatsen in dit schijnbaar ruime rijtuig.Voordat ik ga zagen zou ik graag willen weten hoe anderen dit gedaan hebben, voordat ik zelf ga expirementeren .
Op dit forum heb ik een foto gezien van een nieuwe Bl doos.
Daar zie je het stekertje voor de decoder bovenop de printplaat zitten.
Maar waar zit de decoder nu? Tussen printplaat en onderkant dak is te weing ruimte, staat het printje soms rechtop in het gangpad tussen de stoelen?
Vr Gr Peter
-
:)
Wat dacht je van onder het geitijzeren deel?
Als je een stukje weg freest past ie precies in de bak eronder bij het oude model.
Piece of cake ;D
Hans (die er 2 heeft gemaakt)
-
Hallo Hans,
Helemaal niet aan gedacht, onderop moet wel kunnen.
Bedankt,
groeten Peter ,die er ook 2 tegelijk aan 't digitaliseren is. ;D
-
In welk verpakking wordt de Blokkendoos eigenlijk geleverd?
Zo'n mooie doos als de TEE DE4?
groetjes Chris
-
Jep in zo'n doos met zwart schuim.
Manuel
-
Zwart schuim in een erg gammele doos.
-
Inderdaad zo'n gammele doos, en let op met uit-en inpakken van het model
de stuurstanden en motorwagen hebben voor op de kop een fragiele leiding
zitten die best wel eens zou willen afbreken als je het model even verkeerd
in of uit de verpakking haald.
Verder ben ik wel te spreken over deze verpakking het is wel een goede bescherming
van de modellen.
-
hoi,
hoe komen blokkendozen aan hun type. ik snap dat de m voor motor is en de hoofdletter A,B of C voor de klasse. maar hoe komt de ec achter de C van Cec?
en welke rijtuigen zijn nu uitgebracht door roco?
MvG
Johan
-
e is voor electrische dienst en c is voor closet ofwel plee.
-
en waar komt de d vandaan in de mCd??
-
dan maar meteen alles:
A = 1eklasse
B = 2eklasse
C = 3eklasse
D = bagageafdeling
e = geschikt voor electrische dienst (alle blokkendozen dus)
c = closet
m = motorwagen
v = vouwbalg (voor mCv, die aan beide kanten vouwbalgen had, als onderscheid met de mC, die aan 1 kant een dichte cabine had)
en dan nog de getallen die zijn voor t aantal coupés. Nou had een blokkendoos niet echt coupés, maar t gaat dan gewoon om de 4 banken achter elk raam.
-
... en welke rijtuigen zijn nu uitgebracht door roco?
MvG
Johan
Johan,
Zo even uit mijn blote hoofd:
- in 1979 bracht Roco een mB4D (met een niet kloppende deur in de bagagafdeling) en een Ces (3e klasse rijtuig met stuurstand). Rij-eigenschappen en detaillering (volgens de huidige standaarden): matig). Was een initiatief van de toenmalige importeur Noveki uit Harderwijk.
- in 1996 bracht REZ een mB5D, een Ces (nieuw), een mCv/d en een mC. Daarna kwam nog een Bec tussenrijtuig.
- Recent zijn door Roco de sets 63140 (met daarin een mCD, een Bec, een Cec en een mCd/v) en 63141 (met een Cec en een mC) uitgebracht. Het Cec rijtuig is helemaaal nieuw en wordt over een tijdje ook nog in een set van twee uitgebracht onder nummer 64008.
@ Floris Dilz:
nog een kleine aaanvuling bij je opsomming:
s = stuurstand (de Ces was een rijtuig 3e klasse met stuurstand voor de dienst in vnl. Noordholland, samen met een mABD). In 1935 zijn ook nog drie Cec rijtuigen verbouwd tot Cesc en kregen dus een stuurstand.
d = doorgang (werd ook gedurende een aantal jaren gebruikt in de benaming van de mCd / mCv)
-
Zo even uit mijn blote hoofd:
- in 1979 bracht Roco een mB4D (met een niet kloppende deur in de bagagafdeling) en een Ces (3e klasse rijtuig met stuurstand). Rij-eigenschappen en detaillering (volgens de huidige standaarden): matig). Was een initiatief van de toenmalige importeur Noveki uit Harderwijk.
- in 1996 bracht REZ een mB5D, een Ces (nieuw), een mCv/d en een mC. Daarna kwam nog een Bec tussenrijtuig.
- Recent zijn door Roco de sets 63140 (met daarin een mCD, een Bec, een Cec en een mCd/v) en 63141 (met een Cec en een mC) uitgebracht. Het Cec rijtuig is helemaaal nieuw en wordt over een tijdje ook nog in een set van twee uitgebracht onder nummer 64008.
Om helemaal compleet te zijn:
Na 1996 kwamen ook als nummervarianten de mC5D (gedeklasseerde mB5D) en een aantal Ce8c (gedeklasseerde Bec) uit.
En blauwe varianten van de Ces en de Bec.
Ton
-
Hallo,
Is het " realistisch" om set 63140 (mCD 9103, mCv 9411, Bec 8535, Cec 8126), set 64008 (Cec 8137, Cec 8145) en set 63141 (Cec 8145, mC9460) te combineren tot 1 trein? Of is het aantal Cec's dan wat overdreven veel? Er zitten dan zowiezo 2 Cec's met hetzelfde nummer tussen, maar dat negeer ik dan maar even...
Etienne (die, nu de aanvulsets in prijs zijn gedaald, de neiging krijgt om ze beiden aan te schaffen)
-
Je moet er in principe van uit gaan dat je voor ieder 'gewoon' rijtuig een motorwagen (met pantografen) nodig hebt. (Je kunt wel en beetje smokkelen natuurlijk.... Het is per slot van rekening JOUW werkelijkheid).
Je kunt voor samenstellingen kijken op de site van Gerard van der Weerd: http://www.seinarm.nl/Mat24.aspx (http://www.seinarm.nl/Mat24.aspx) .
Het is alleen jammer (en dat wordt door velen met mij gedeeld) dat Roco (nog steeds) geen ABec of Aec heeft. Ook Kleinspoor heeft het oude model wat ie ooit in z'n programma had nog steeds niet ge-update en is dus nog steeds niet leverbaar. Je zult het dus moeten doen met hetgeen er leverbaar is of geen snijden en plakken.
-
Je moet er in principe van uit gaan dat je voor ieder 'gewoon' rijtuig een motorwagen (met pantografen) nodig hebt.
Dat is iets te veel van het goede. Als je de gangbare samenstellingen bekijkt zie je dat ze 1 op 1,5 reden. Dus 1 motorwagen kon anderhalf rijtuig meenemen.
-
Dank voor het antwoorden. Op de site van gerard van der Weerd had ik al gekeken, maar daar kwam deze samenstelling niet voor. Dat gaf al te denken natuurlijk.....
Maar gezien het feit dat de folders en winkels een beetje doen voorkomen dat het wel bij elkaar in 1 trein past, zorgt dan toch weer voor wat verwarring. Vandaar mijn vraag.
Etienne
-
Het feit dat een samenstelling op de site van Gerard niet voorkomt zegt niet alles. Daar staan alleen de gangbare samenstellingen. De naam Blokkendoos hadden die treinen onder andere vanwege het feit dat je ze in allerlei combinatie kon samenstellen.
Als er bijvoorbeeld een drukke stranddag was werd in Amsterdam van alles aan elkaar geregen om zoveel mogelijk mensen naar Zandvoort te brengen. Wel met inchtneming van voldoende tractievoertuigen uiteraard.
-
Dat is iets te veel van het goede. Als je de gangbare samenstellingen bekijkt zie je dat ze 1 op 1,5 reden. Dus 1 motorwagen kon anderhalf rijtuig meenemen.
Ik ben dat niet met je eens Klaas. Afgaande op hetgeen door Van Wijk Jurriaanse is geschreven in zijn boek "Van Stoom tot Stroom" en op een heleboel foto's, werd vooral vanaf eind jaren '40 gebruik gemaakt van standaard stammen. Die bestonden per stam uit een mBD/mCD, Cec, Bec en een mCv/mC. Die stammen konden worden aangevuld met standaard versterkingscombinaties, die elk bestonden uit een Cec en een mCv/mC. De norm voor het na-oorlogse materieel - waarvan de Roco modellen zijn nagebootst - was dus wel degelijk 1 motorwagen op 1 motorloos rijtuig. Dat laat natuurlijk onverlet dat er uitzonderingen waren, maar 1 op 1 is voor Tp III eerder de gangbare verhouding dan te veel van het goede.
Grtz,
Ton
-
Op de site van Gerard van de Weerd kom ik toch ook combinaties tegen waar het aantal motorloze rijtuigen groter is dan het aantal motorwagens.
Zelfs combinaties 2 op 1.
-
Klaas,
In de eerste plaats beperk ik mij in mijn reactie tot de samenstellingen uit het tijdperk van de Roco blokkendozen: TpIII. Als je op de site van Gerard kijkt dan zie je dat daar voornamelijk (vanaf 1950: uitsluitend) de samenstellingen voorkomen zoals ik die beschrijf. Andere samenstellingen zijn 2:3 (voor dat tijdperk) maar niet meer dan dat.
In de tweede plaats geef ik ook aan dat er best wel andere samenstellingen zijn geweest. Ik bestrijd alleen jouw stelling dat 1:1 "iets te veel van het goede" is en geef aan dat 1:1 juist voor het door Roco weergegeven tijdperk eerder de norm is.
Grtz,
Ton
-
Even een oude draadje omdat niets met de groen/witte Blokkendoos te maken heeft:
De eerste generatie Blokkendozen hadden een ander motorrijtuig dan de nieuwe generatie (viel me opeens op).
Heeft Roco de eerste generatie motorrijtuigen ooit in de verbeterde uitvoering op de markt gebracht?
-
De oude Blokkendoos was een mB4D (met vier ramen in de tweede klasse afdeling). de nieuwe (groene en creme/groene) is een mBD (met vijf ramen in de twee klasse afdeling, ook wel een mB5D genoemd). De oude versie is qua detaillering grover. Bovendien zit daar een fout in: de bagage afdeling had één grote brede schuifdeur.
Motorisch zijn ze niet te vergelijken...
Peter
-
Peter,
Het antwoord op Bob zijn vraag is dus nee ;)
Het Blokkendoos motorrijtuig dat Roco als eerste op de markt heeft gebracht (rond 1980) is daarna nooit meer in de vernieuwde serie blokkendozen uitgebracht.
Er zijn nog wel meer Blokkendozen die Roco nog eens mag uitbrengen ............
Ik had liever een Aec gezien dan een groen creme variant, maar ja een Aec is een ander model en vereist een nieuwe mal, net als die mooie van jou voor de lijn naar IJmuiden en de mB4D.
mvg,
Ivo
-
Peter,
Het antwoord op Bob zijn vraag is dus nee ;)
....eeeeeh... Ja :) Je hebt gelijk, het antwoord is dus Nee...
Groet
Peter
-
O.k. bedankt voor de duidelijkheid.
Ik denk dat door de verbeterde techniek er minder gesmokkeld hoeft te worden om de motor niet zichtbaar te maken.
De oude blokkendozen zijn inderdaad een stuk grover, vooral op het dak.
-
Het is een oud draadje, maar...:
Heeft er iemand een fatsoenlijk verhaal over het pimpen van de oude mb4d?
Ik zou hem wel willen 2.0'en maar vooral het dak is met niet helemaal duidelijk. Ik weet dat Floris er ooit een heel verhaal van heeft gemaakt, maar al die foto's missen. Ook Sobat heeft eens foto's online gezet, maar ook die missen... 😡.
Ik heb Elektrische Treinen deel 1 voor me liggen, maar daar staan van de mb4d net geen duidelijke dak foto's...
Groet,
Richard