BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Richard van Dijk op 19 April 2009, 12:23:26
-
Beste modelspoorders.
Eindelijk ben ik dan zo ver dat ik mijn baanplan online kan gaan zetten.
Zoals de naam al doet vermoeden is het gebasseerd op het plaatsje Cochem aan de Moezel. Ik rij in N, mijn tijdperk is IV tot heden. Ik heb geprobeerd om het stationsgebeid zoveel mogelijk over te nemen maar zoals vaak in deze hobby moet je toch wat concessies doen. Verder dacht ik dat het me vrij goeg gelukt was. Ik ben er zelf erg tevreden mee.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cochem_zichtbaar.jpg)
Dit is het zichtbare gedeelte. In de rechterhoek (links het station verlaten) daalt het spoor 7 cm om dan via de achterzijde naar de andere kant te gaan om daat de spiraal in te gaan naar het schaduwstation. Al je het station aan de rechtekant verlaat kom je vanzelf in de spiraal terecht. De spiraal zal een hoogte van zo'n 35 tot 40 cm overbruggen om dan in het schaduw station uit te komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/cochem_schaduw.jpg)
Dit is het schaduw station. Ik heb daar zoveel mogelijk sporen neergelegd. De sporen zijn zo lang mogelijk gehouden om met lekker lange treinen te kunnen gaan rijden. De stijging in de spiraal zal voor de kllimmende sporen 2% zijn.
Ik zie jullie reactie tegemoed.
Richard
-
Hoi Richard,
Op zich een heel leuk thema, kan je heel veel verschillend materieel inzetten (ook gezien het schaduwstation).
Wat mij opvalt aan het baanplan zijn de rechte lijnen. Het station ligt evenwijdig aan de randen van de baan/plaat en is verder kaarsrecht. Nu is Cochem ook redelijk recht-toe-recht-aan maar een hoek tov de tafelrand en evt een lichte doorbuiging in de sporen zal het optisch denk ik wel een stuk interessanter maken (Flex-rails dus). Dan kan je de bochten naar het station wat vloeiender laten verlopen het station in.
Natuurlijk is het wel zo dat met het landschap (Moezeloever) een hoop kan worden gecamoufleerd, maar daarvoor moet je misschien iets toelichten over het plan voor het landschap.
Robert
-
Hoi Richard,
Leuk thema, afgelopen najaar ben ik daar een aantal dagen geweest en was ook wel gecharmeerd van de omgeving.
Ik zou inderdaad ook wat meer bochtwerk er in brengen. Kijk maar naar de foto. De sporen naar het opsteltrrein beginnen bijvoorbeeld al in de bocht.
Links van het station mis ik op het plan nog een paar spoortjes naar wat goederenloodsjes die er nu nog staan. Dat zou het wat minder stijf kunnen maken.
Bijgaand een foto vanaf de pinnerbergkreuz, genomen met mijn mobiel
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afb011.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afb011.jpg)
Groeten,
Patrick
-
Hoi Richard,
ziet er goed uit! 8)
Mooie lange sporen, voor lange treinen!! echt gaaf
Ikzelf ben ook een poos bezig met het maken van een sporenplan van Cochem (in H0) maar ik heb er toch best veel moeite mee.
Ruimte is beperkt en de foto's die ik heb zijn niet altijd even duidelijk op de punten die net belangrijk zijn.
In welk programma heb jij zitten tekenen?
Groeten Dennis
-
Hallo.
Bedankt voor julie reaktie tot nu toe.
Dat het nu zo straks (lees recht) gelegd (getekend is) komt omdat ik het erg lastig vind om het in een hoek te tekenen met Anyrail (gelijk een vraag van Dennis beantwoord). Ik zit er wel over te denken om het station in een boog neer te leggen. En dan wel zo dat de wisselstraat aan de linkerkant wat meer naar het einde van de plaat komt te liggen. Ik zit nog te twijfelen of ik die sporen naar de locloodsje ga maken. Denk het wel. Is het nou een goederenloods of toch een locloodsje zoals ik dacht. zijn er mensen die dat weten? Verder heb ik nog niet echt diep nagedacht over het landschap. Wat wel vast staat is dat aan de linkerkant het spoor de Kaiser Kareltunnel in gaat. Aan de rechterkant weet ik het nog niet. Verder moet de moezel er niet perce op komen. Waarschijnlijk krijg je die te zien aan de rechterkant in de bocht.
Verder wil ik achter het spoor in elk geval de parkeerplaats hebben en wat van het gebergte. Tot zover mijn idee over hoe ik het wil hebben.
Ik heb het schaduwstation zo groot mogelijk gemaakt om een zo gevarieerd mogelijke treinenloop tge hebben. Ik hou met kwa materieel redelijk aan wat er langs de moezel rijdt, maar er kan ook materieel komen wat ik erg leuk vind. bijvoorbeeld de ICE 1 en 3 terwijl er alleen de ICE 2 daar langs komt.
Richard
-
Hee, dat ken ik ;D
Ik ben mijn eigen versie van Cochem aan het maken. Lijkt erop qua landschap en station en stationsgebouw maar is aangepast voor kleiner formaat. Het station is bijvoorbeeld in een bocht. Ik wens je veel succes met het bouwen van jouw versie Richard ;)
PS: dat kan natuurlijk niet he, een ICE in tijdperk IV :P
-
Nou een ICE-V (testtreinstel, geproduceerd door MTX) kan in principe wel want die is in 1985 volledig afgeleverd. Maar erg interessant is dat treinstel natuurlijk niet want het is er eentje en die is max. 5-delig.
Qua situatie is de brug bij Bullay natuurlijk ook nog interessant. Ooit in Duitsland (ik dacht Dortmund) een baan gezien naar dat voorbeeld en vooral die gecombineerde weg-spoorbrug op verschillend niveau is leuk. Maar goed dat is de andere zijde van de Kaiser Kareltunnel, weg van de richting Koblenz.
Ik ben benieuwd naar de verdere uitwerking van je plan.
Robert
-
Ik zal binnenkort eens wat foto's neergaan zetten van mijn voortgang. Helaas zal dit niet erg snel gaan omdat de kleine Jasper ( nu 21 weken en een paar dagen) en zijn moeder toch ook nog veel vrije tijd vergen. Maar goed. Zal ook mijn vorderingen hier op de site gaan plaatsen.
@ Tomas 131 Ik weet dat de ICE niet echt in tijdperk IV thuis hoort. Maar als je goed ad gelezen rij ik tijdperk IV tot en met heden. Dus het kan wel.
Groeten Richard
-
Ben zelf een tijd niet meer actief geweest op het forum vanwege drukte, omdat ik laatst de tekening van 1968 van Cochem had gekregen vond ik dit draadje wel intressant. Wat me opviel is het rechte aan het sporenplan: de Mosel doet dat daar dus echt niet :). Om een indruk te geven van het verloop van het horizontale alignement van Cochem de volgende screens (Bron Bahn TV):
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem01.jpg)
Inrijder vanaf Koblenz
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem02.jpg)
Wisseloverloop 1-2
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem03.jpg)
Wisseloverloop 1-2 (wissel 2 is licht meegebogen)
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem04.jpg)
Rechtstand tussen wissel 2 en 3, met rechts kopje 26
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem05.jpg)
Wissel 5 (rechtsonder) en 6 met aansluitend boog naar links
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem06.jpg)
Boog in gehele emplacement
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem07.jpg)
Begin 2e perron en links wissel 41 met kopje 20
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem08.jpg)
Uitrijder van sp 1 met rechts hiervan wissel 57. Geheel rechts is onder het groen kopje 15 te zien
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem09.jpg)
Kopje 40 (rechts) en in de verte sporen 31-34 (lokloods)
(http://www.sporenplan.nl/divers/bnl/cochem10.jpg)
Inrijders vanuit Trier met de Kaiser-Wilhelm Tunnel
Conclusie: een beetje standaard wissel is in een bochtig tracee zoals Cochem niet gebruikelijk.
-
Hallo allemaal. Naar aanleiding van jullie reaktie toch maar weer even gaan zitten tekenen. Wat vinden jullie van het volgende?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/cochem_versie_2.jpg)
@Sven.
Ik hoop dat je wat aan de tekening hebt.
Groeten Richard
-
hoi richard
Dat ziet al een stuk beter uit. (y)
Geeft meteen een andere indruk dat al die lange rechte stukken.
kan je niet eens proberen de foto's/plaatjes wat groter te krijgen.
Is het ook te zien voor mensen met slechtere ogen ;D
-
Hoi Richard,
Mijn eerste reactie is gelijk (y) (y).
Ik weet niet of je je baan wilt beperken tot voornamelijk technisch bedrijf of dat ook de scenery een belangrijke rol gaat spelen. Maar mocht het laatste het geval zijn, dan gaat je nieuwe opzet vast enorm helpen om er iets realistisch en moois van te maken.
Groets, Hans
-
Als het goed is een groter plaatje
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/cochem_versie_2_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/cochem_versie_2_2.jpg)
groeten Richard
-
Hallo richard,
Dit plan ziet er al veel beter uit.
Maar als ik een raad zou magen geven, om het nog mooier (vloeiender) te laten ogen moet je er voor zorgen dat de boogstralen aan de rechterkant van het station zo groot mogelijk maken. Eventueel kun je dit doen om de knik in de perronsporen iets groter te maken waardoor je meer ruimte creeert aan de rechterkant van je station.
mvg, Martijn
-
Hoi,
Het plan is inderdaad een heel stuk verbeterd en de opmerking van Martijn kan ik mij ook wel in vinden. Scherpe bochten komen wel voor maar hoe ruimer hoe beter het oogt. Ik denk dat door het gehele station Cochem vanaf de tunnel tot de laatste wissels (bij wijze van spreken dan, want die ruimte is er domweg niet) in een flauwe boog te leggen dat je een heel mooi spoorverloop kan realiseren.
Hoe zit het eigenlijk met het spiraalspoor aan de onderste poot. Dat ligt nu ver naar achter op de tafel. Is hiervoor een bepaalde (landschappelijke) rede of is dat meer vanwege de spiraal zelf (binnenbogen dalen, buitenbogen stijgen)?
MvG
Robert
-
Mooie foto's Rasta rail ;D Erg handig
@ Richard,
Het banenplan is inderdaad verbeterd maar zoals eerder gezegd is die bocht rechts net wat te scherp. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld de bocht rechtsonder uit spiraal wat meer naar rechts te verplaatsen en iets scherper te maken.
-
Wederom bedankt voor de tips. Deze zal ik gaan verwerken in het plan.
@robert. De reden dat de spiraal in de onderste poot zit is inderdaad om binnenspoor dalend te maken en buitenste stijgend. Verder heb ik in de poot de grootste ruimte om de spiraal zo groot mogelijk te maken, hierdoor het stijgings percentage wat omlaar te brengen. Nu 2%.
-
Hallo allemaal.
Ik heb geprobeerd om het zelf voor elkaar te krijgen. Maar helaas kom ik er niet uit. Bij deze wil ik graag de hulp inroepen van jullie om het station en de rechterkant goed te krijgen. Wie wil me ermee helpen??
Groeten Richard
-
Hoi Richard,
Ik weet niet waar je precies de fout in denkt te gaan, maar volgens mij fixeer je jezelf teveel op de tekening.
Ik zou de tekening als handleiding gebruiken en de baan zo rustig aan gaan leggen. Terwijl je je rails plaatst kom je ook de mooiste oplossing tegen.
In de praktijk kom je nl toch zaken tegen waar je niet aan had gedacht.
Ik was bij mijn baan even vergeten dat bij een kolen overslag ook een kraan staat. Op de tekening leek e.e.a. prima te kunnen maar ja, die kraan kon niet ingetekend worden.
succes
Rob