BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: RJ op 01 November 2006, 22:39:43
-
Hoi,
Lenz decoders hebben de mogelijkheid om een trein te laten stoppen door middel van een aantal diodes. Nu schijnt het ook mogelijk te zijn om een asymmetrisch signaal te creëeren waardoor de trein langzaam gaat rijden (zie handleiding BM2 (http://www.digital-plus.de/pdf/b_22610_e.pdf)). Wie weet hoe dit signaal eruit ziet en of het ook zelf te maken is, zodat ik het in mijn eigen bloksysteem kan toepassen?
Groetjes,
Robert-Jan
-
Die diodes creëren dat asymetrisch signaal, dus kun je dat zelf ook met een paar diodes.
Deze zorgen ervoor dat de positieve en negatieve blok ongelijk zijn (asymetrisch). Ik weet helaas niet hoeveel diodes en ook niet of ze in de J of K leiding moeten en de doorlaat richting. Dit is natuuelijk op te zoeken.
Succes,
Groeten Gerrit
-
Ik snap hoe de diodes en alles werken, maar ik vraag me af wat het verschil is tussen het assymetrische remsignaal en langzaamrijdensignaal...
-
De nieuwe decoders van Lenz herkennen dit asymetrische signaal en reageren daarop. Dit is dus niet een commondosturing vanuit de centrale.
Het werkt dus niet met de oude typen.
Groet Gerrit
-
Dat weet ik ook. ;D
Het remmen met diodes ken ik helemaal.
Het langzaam rijden alleen... hoe dat gedaan wordt vraag ik me af.
-
Gerrit, ter verduidelijking: RJ vraagt naar het onderscheid tussen afremmen tot een lagere snelheid en afremmen tot stilstand.
Ik weet ook niet hoe je dat onderscheid kunt maken, maar ik heb er wel eens iets over gelezen op de site van lenz.com
-
Helaas heb ik dat ook nooit verder bekeken omdat het voor mij niet actueel is. Hopelijk kan iemand anders daar verder verduidelijking in geven.
Groet Gerrit
-
Heb nog even bij Lenz gekeken en gezien dat je voor dat langzaamrijden een BM2 module nodig hebt.
Je werkt dan met 2 secties voor het sein, eerst de "langzaamrijden-sectie" daarna de "stop-sectie". Daar staat nog bij vermeld dat de langzaamrijden-sectie minstens de lengte van je langste trein moet hebben. Tevens moet bij een treinstel beide kopeinden een stroomverbruiker hebben. Het lijkt er dus op dat er een bezetmelder in zit die de trein detecteerd en dan een snelheids commando stuurt. Devolgende sectie is dan de remsectie waarin de trein met vaste remweg tot stilstand wordt gebracht d.m.v. het asymetrische signaal in die stopsectie.
Dit is alles wat ik even heb kunnen bekijken.
Groet Gerrit
-
In een van de modelspoorbladen staat de lenz (rem) decoder (een kwestie van een paar diodes. Ik zal het schema er morgen wel opzetten.
Joren
-
Joren, dat schema staat op de Lenz Site, en is inmiddels bekend, voor de duidelijkheid, het gaat niet om of over dit schema.
Mvg
Wim.
-
Wat denk je wat er gebeurt als je in een bepaalde frequentie de diodes hun werk laat doen?
Dus de diodeschakeling gaat aan/uit/aan/uit etc.
Met een gemeten terugkoppeling gaat de trein langzamer rijden, maar stopt niet. Stoppen doet hij pas als de diodeschakeling permanent ingeschakeld staat.
Dat het rembaanvak minimaal een treinlengte moet zijn heeft te maken met het doorgeven van het volle signaal door wagens met verlichting en door het iedere keer contact maken door de wielen van het rijbaanvak en het rembaanvak, waardoor de remwerking tegengegaan wordt. Immers, behalve het remsignaal ontvangt de lok iedere keer het "vol gas"signaal.
Wat verder de sluitingen tussen de baanvakstukken voor invloed hebben weet ik niet, het effect moge duidelijk zijn.
Zelf wat uitproberen lijkt mij een aardige optie.
Maarten.
-
Niet de remsectie, maar de langzaamrijdensectie moet minimaal de lengte van de langste trein hebben. De remsectie moet aangepast zijn aan de lengte van de ingestelde remweg. Zo staat het bij Lenz op de site en die zullen hetwel weten, ga ik tenminste van uit.
Groeten Gerrit
-
Niet de remsectie, maar de langzaamrijdensectie ......
Ik weet niet of het ook zo op de Lenz site staat, maar ik vind dit verwarrend taalgebruik. In een langzaamrijdensectie wordt ook geremd. Dus ik zou i.p.v. remsectie liever het woord stopsectie gebruiken, dat is een sectie waarin geremd wordt tot stilstand.
-
Op de Lenz site staat het volgende:
Für den anspruchsvollen Modellbahner ist das Modul BM2 erhältlich. Es gestattet nicht nur, den Zug vor dem Signal anzuhalten, sondern bietet alternativ die Installation eines Langsamfahrabschnittes: die Strecke vor dem Signal wird in einen Fahr- und einen Bremsabschnitt eingeteilt. Die Länge des Fahrabschnittes muss so bemessen sein, dass der längste dort verkehrende Zug komplett hineinpasst. Die Länge des Bremsabschnittes richtet sich (wie beim BM1) nach der eingestellten Bremsverzögerung bzw. des eingestellten Bremsweges.
Fahr- und Bremsabschnitt werden durch die entsprechenden Ausgänge des BM2 versorgt. Damit auch geschobene Züge mit dem BM2 beeinflusst werden können, muss der führende Wagen des geschobenen Zuges mit einem Stromverbraucher versehen werden (Beleuchtung des Wagens oder Einbau eines Funktionsdecoders LF100XF). So erhält der Steuerwagen mit der Fahrtrichtung wechselnde Spitzen- und Schlusslichter. Auch mit dem BM2 wird gewährleistet, dass beim Befahren des Abschnittes in Gegenrichtung kein Bremsvorgang ausgelöst wird.
Ik denk dat deze benaming gebruikt wordt om het verschil in aansturing aan te geven in de betreffende secties. Je zou dus ook afrem- en stopsectie kunnen zeggen (is wat meer nederlands).
Groet Gerrit
P.S. Het lijkt me best een aardig systeem om zonder PC de baan te beveiligen.
-
Gerrit,
Dat is het ook, daarom wil ook met diodes gaan remmen enzo. Echt handig en goedkoop. Nu nog langzaam rijden.
Ik kan natuurlijk een BM2 kopen, en die permanent op langzaam rijden signaal zetten en dan met een relais zo schakelen dat die stroom op de rails van het blok waar langzaam gereden moet worden komt. Alleen is de vraag hoeveel ampere dat ding aan kan. Ook is (zoals Maarten zei) het interessant om eens te testen wat er gebeurt als je steeds om de beurt het rijd en stop signaal geeft.
-
Ik heb even de handleidingen gedownload van BM1, BM2 en BM3, dat is voor jouw ook wel handig om te doen.
De BM2 kan continu 3A aan.
Hoe ze de trein langzaam laten rijden wordt niet verteld, zou best eens kunnen zijn dat ze de decoder omschakelen op de rangeerstand.
Wat betreft het idee van Maarten, ik ben bang dat je dan het DCC signaal vernaggeld en de boel in de war stuurt.
Lenz stelt namelijk herhaaldelijk dat gedurende het actief worden van deze unts de volledige DCC sturing actief blijft dus dit signaal moet zuiver blijven.
Groet Gerrit
-
Iets dergelijks zou natuurlijk ook kunnen en is waarschijnlijker dan mijn optie.
Alleen: ook bij het geregeld aan of afschakelen van een diodebrug blijft het DCC signaal behouden.
Dus wat er nu precies gebeurt weet ik niet. En omdat er bij Zimo alleen sprake is van het asymmetrische signaal zonder verdere aanduiding voor remmen (daar heeft Zimo zijn eigen systeem voor) wordt ik daar ook niet wijzer.
Maarten
-
@ Maarten,
Ik ben met dat schakelen bang dat er allerlei schakelpieken en vreemde vlanken in het bloksignaal ontstaan.
Het zou leuk zijn om te proberen, maar ja dan moet je er wel één hebben om te expirimenteren.
Groet Gerrit
-
@ Maarten,
Ik ben met dat schakelen bang dat er allerlei schakelpieken en vreemde vlanken in het bloksignaal ontstaan.
Het zou leuk zijn om te proberen, maar ja dan moet je er wel één hebben om te expirimenteren.
Groet Gerrit
Ik denk niet dat het signaal echt vernaggeld en onbruikbaar wordt. Bij het inrijden van zo'n asymetrische sectie worden de diodes ook telkens even overbrugd (door de wielen) en blijft alles toch goed werken.
De fabrikant zal hier denk ik geen tot weinig info over geven. Ik vermoed dat het betrekkelijk eenvoudig is en mogelijk zo gaat als Maarten schetst.
-
Kun je in een schetje ook duidelijk maken hoe de wielen die dioden overbruggen?
Groet Gerrit
-
Op de overgangen tussen de "normale baan" en de sectie met het asymetrische signaal kunnen wielen deze twee delen met elkaar doorverbinden wat er op neer komt dat de diodes voor een korte tijd overbrugd zijn en er dan eventjes het symetrische signaal in de stopsectie aanwezig is. Vooral als het wagons met draaistellen en verlichting zijn zal dit verschijnsel zich voor doen.
-
Dat is wat anders als het overbruggen van de dioden, wat jij beschrijft is hetzelfde wat optreedt tussen diverse bezetmeldsecties en of andere railscheidingen. Inderdaad zal er dan even een volledig signaal op die sectie staan, maar dat loopt volledig synchroon met het blokgolfsignaal van de DCC-sturing en veroorzaakt daardoor geen extra stoorsignalen.
De overbrugging van de dioden wordt wel gebruikt maar wordt dan geschakelt door een schalcontact van de gebruikte seininrichting.
Als het sein op veilig staat moet dit contact gesloten zijn om de dioden te overbruggen, er treedt dan geen remming op. Geeft het sein een stopsignaal dan moet het contact open zijn zodat er een asymetrischsignaal ontstaat en de trein gestopt wordt.
Ik heb nogmaals wat in het manual zitten lezen en heb daarbij de indruk gekregen dat als het remcommando eenmaal gegeven is de remming volledig uitgevoerd wordt. Als dit zo is werkt het idee dus helemaal niet.
Groet Gerrit
PS. Het blijft gissen
-
En als je die overbrugging nu gepulseerd doet dan staat er afwisselend het asymetrische (stop)signaal en het symetrische signaal. De decoder gaat dan afwisselend remmen en rijden wat resulteert in langzaamrijden. De snelheid kun je dan regelen met de tijdsverhouding tussen de twee signalen.
-
Maar dat gaat (in tegenstelling met dat wieltje) dan niet synchroon met de blokgolf etc. etc.
En als het zo is, zoals ik in m'n vorig bericht schreef dat na een remmcommando de volledige remming wordt uitgevoerd, gaat dit verhaal zowie zo niet op.
Aangezien we het gewoon niet zeker weten en het ook niet kunnen proberen lijkt me het niet zinvol om door te gaan met gissen.
Het heeft me wel nieuwsgierig gemaakt, maar niet zo sterk dat ik er een Lenz moduul voor zou aanschaffen. Ik heb zo wie zo nog geen Lenz-decodrs die dit ondersteunen.
Groet Gerrit
-
Ik zie niet in hoe het wieltje wel synchroon zou lopen met het signaal.
Dat is ook helemaal niet nodig. De signaalvorm wordt enkel in amplitude veranderd en niet in pulsduur. Het gaat dus om hetzelfde signaal waarbij enkel de ampitude van het positieve of het negative deel wordt veranderd.
Proberen is wel mogelijk als je een Lenz decoder hebt. Om te proberen kun nje dan een relais waarmee de diodes worden overbrugd laten klapperen. Het zou ook nog kunnen met een schakelaar die je snel kan bedienen. De schakelfrequentie hoeft niet hoog te zijn en voor een eenvoudige test moet dit te doen zijn.
Het heeft niets te maken met gissen maar is eerder een hypthese.
-
Er nog eens over nadenkend ben ik het wel met je eens voor wat de synchroniteit betreft.
Ik heb ook de juiste decoders niet (zal in de toekomst wel veranderen).
Ben op het moment de bezetmelders voor m'n baan aan het bouwen (91 stuks) die dan nog aangebracht moeten worden. Als die klus klaar is staat ook het verder ombouwen van rijdendmaterieel op de planning en zal dan weer decoders aan moeten schaffen, dat worden dan vanzelf de nieuwe Lenz zilver- of gouddecoders en dan ga ik er beslist wat proefjes mee doen.
Groet Gerrit