BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Kieft01 op 08 April 2009, 17:51:41
-
Hallo,
Door al het plannen en tekenen ben ik even de inspiratie kwijt ;D
Vandaar hulp gezocht op dit forum.
Ik heb twee baanontwerpen. In deze ontwerpen is de linker donkere vlek een doorgangsstation op niveau 1 en de andere een kopstation op niveau 2. De aansluiting naar het kopstation zit aan de korte kant!!
De losse aansluitingen in het midden zijn bedoelt voor een industriespoortje..
Er moet nog een aansluiting komen voor een schaduwstation op niveau 0.
Welke is denken jullie het beste ontwerp en wat zou er aan moeten veranderen/verbeteren? B.v. minder keerlussen of betere logica.... ;)
En vraag twee: waar zouden de aansluitingen voor het schaduwstation het beste kunnen?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopst_boven_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopst_rechtsboven_1.jpg)
Wens is veel rijplezier. Het kopstation zorgt voor voldoende rangeermogelijkheden, het doorgansstation in iets mindere mate.
-
Persoonlijk vind ik het een van de betere banen die ik hier al zag. Zelf ben ik ook bezig met het bouwen van mijn baanplan ( wat niet goed lukt ), maar dit is een zeer goede inspiratie voor mij.
Ikzelf vind het onderste spoor leuk, daar kan je rechts onder naar een lager verdiep gaan voor een schaduwstation.
Welk programma gebruik je? Kan je daarin ook een 3D weergave maken?
Groetjes,
Stefan
-
Hallo Stefke,
Bedankt vor het compliment.. :)
Deze tekening is gemaakt met anyrailNL. 3D is niet mogelijk, wel hoogtes in te stellen en stijgingspercentages, ook zichtbaar te maken van de baandelen.
De proefversie is gratis te downloaden van de site, http://www.anyrail.com/index_nl.html
Je kunt hier echter maar 50 baanstukken in kwijt. De volledige versie kost dacht ik iets van 39 euro.
Probleem van de 50 stukken is op te lossen door van elk niveau een aparte tekening te maken en veel met flexibele rails te werken. Voor bochten kun je gewoon opgeven wat de straal moet zijn en hoeveel graden de bocht moet worden.
-
Hallo Ben,
mijn voorkeur gaat ook naar het kopstation, maar maak er dan ook een echt boeiend station van, want het zal het centrale thema van de baan worden. Documenteer je, kijk naar voorbeelden en beeld je je eigen exploitatie van het station in. Maar er iets "waaaw" van.
De 2 kleine spoortjes bovenaan zou ik weg nemen, en het kopstation dubbelsporig op de hoofdbaan aansluiten. Je zal dan nog een keerlus op de hoofdbaan moeten plaatsen opdat treinen die van het kopstation op de hoofdbaan komen, ook terug kunnen keren naar het ander baanvak om weer het station in te kunnen induiken. En ik zou die keerlus meteen als schaduwstation uitvoeren een niveautje lager.
Probeer ook om niet teveel parallel met de randen te lopen met je sporen, want dat verveeld ook erg snel.
Je bent goed vertrokken! Ik ben benieuwd naar het vervolg.
Met vriendelijke groeten,
Michiel
-
Hallo Saraan,
bedankt voor de tips. Ik neem aan dat je het hebt over de onderste tekening?
Met de kleine spoortjes bedoel je daarmee de "driehoek". Dat ik die verander in een dubbele bocht naar rechts zodat deze aansluit op de hoofdbaan?
In het schaduwstation komt inderdaad een keerlus. Alleen de aansluitplaats ben ik nog niet uit. Wat levert de meeste mogelijkheden op, ervan uit gaande dat van het ene spoor vertrokken wordt en op het andere spoor teruggekomen? Wie heeft tips?
Het parallel lopen is helaas een compromis om ruimte te winnen. Nu is het wel zo dat je de bovenzijde en de rechterkant niet zult zien. Blijft dan vooral het stuk vanaf het doorgangsstation tot de rechteronderhoek over.
Zou ook even niet weten wat hieraan te veranderen is zonder het ontwerp te ruïneren. Want zigzaggen lijkt me ook niet alles. ;D Misschien een s-bocht?
-
Heb baan een beetje bijgewerkt...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopst_rechtsboven_2.jpg)
Zo beter??
-
Hier is een voorstel van aanpassingen aan je baanplan. Een schaduwstation (blauw) achteraan met een opstelspoor of 6. Een kopstation (groen) met een dubbele dubbelsporige aansluiting op de hoofdbaan. Je mag kiezen met fly-overs of gewone kruising. Met dit plan heb je geen keerlus nodig. De plaats van overtunneling moet je maar eens herbekijken, en een extra industriespoortje of zo kan je nog steeds ergens bijvoegen. 't Is maar een voorstel. Jij beslist, het is jouw baan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Doorkop1.jpg)
groeten,
Michiel
-
Michiel,
de driehoek onderin is toch ook een keerlus? ???
Het kopstation komt zo over het doorgangsstation. Dat is lijkt me niet zo goed netjes te krijgen. ;)
Het schaduwstation is inderdaad een goede plaats, moet wel een v erdieping lager anders kom ik niet uit met de lengtes. De achterkant van het kopstation is een leuk idee. Ga ik eens mee verder denken. :)
We gaan weer verder....
-
die driehoek is geen keerlus als je ze op de verschillende sporen aansluit ;)
-
Ben, die driehoek is elektrische inderdaad een "keerlus", en je zal dus 2 keerlusmodules (indien digitaal) moeten gebruiken. Maar op het vlak van sporenplan en exploitatie moet je geen keerlus meer bouwen om de treinen terug het kopstation in te kunnen rijden. De dubbelsporige driehoek neemt die functie over.
En, als je zoals Lennert suggereert, het kopstation twee maal enkelsporig aansluit op het respectievelijk tegenspoor, kan je niet meer keren, en moet je de echte keerlus-optie weer bovenhalen.
groetjes,
Michiel
-
Overlord: dit was dus het draadje. Ga eens zoeken of ik een up date heb....
Wordt vervolgt.
Dat is snel....daar zijn de tekeningen al.... ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_bgg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_bgg.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_schad.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_schad.jpg)
Het derde deel heb ik even weg gelaten maar dat in puur aan de linkerkant op de begande grond (nivo 1) een rondlopend station.
Vanaf de begane grond zie je twee lijnen vanuit het niets (station) lopen naar linksonder. Daar gaan ze verder naar rechts en één takt af naar het schaduwstation en naar de sporen die achterin liggen. Het ontwerp is zo dat er veel mogelijkheden om te rijden zijn. Twee sporen zie je rechtsboven stoppen. Om deze twee gaat het. Deze gaan naar nivo twee
In het midden zie je twee sporen van boven naar beneden lopen en over de twee lijnen lopen die ik in het begin noemde. Deze twee zijn de terug kerende sporen van nivo 2.
Mijn vraag is nu: ik wilde een doorgangstation maken op nivo twee maar kom niet echt lekker uit met de lengte van de perrons (minimaal 1,20) ook aan een kopstation zitten denken maar dat geeft weer problemen met het rangeren digitaal. Tevens heb ik nog het idee om ergens iets met containers te doen.
Als het nuttig is zal ik de twee stationd die ik ontworpen heb voor nivo twee erbij zetten.
gr,
Ben
-
Ah gevonden en door er nu in te reageren blijf ik hem volgen (y)
-
laat ik dat dan ook maar meteen doen! (y)
gr,
mathyn
-
Ik kan me voorstellen dat het wat overweldigend overkomt als die sporen maar de lijn is dat er zoveel mogenlijk van en naar schaduw station gereden moet kunnen worden om de flexibiliteit te behouden.
Nu gaat het dus puur om het linker gedeelte.
Maten van de baan: 244 * 244 breedte 90 cm
Spoor N.
Hierbij de proefstations:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_nivo2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_nivo2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_nivo2_kop.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_nivo2_kop.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_nivo2_simpel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_nivo2_simpel.jpg)
Nu moet ik naar huis dus vanavond of morgen reageer ik weer verder,
gr,
Ben
-
haha, mooi dat je het blijkbaar op je werk kan doen :) Nog een vraagje over je schaduwstation: vinden je treinen het niet vervelend als ze niet op een recht spoor stil staan? Misschien maakt het niet uit, maar je ziet het niet vaak. Daarom vroeg ik het me af.
Verder ben ik erg benieuwd naar wat dit gaat worden.
-
Ha Feiko,
Het was net na werktijd, kon nog net voor ik naar huis ging. Wel makkelijk als je een laptop hebt. ;)
Bedoel je met niet recht dat ze in een boog staan? (dacht eerst dat je bedoelde niet recht in de zin van een helling)
Dit is puur gedaan om ruimtewinst te creeëren. Als je een gebogen lijn neemt is hij langer dan een rechte lijn op hetzelfde stuk.
Het scheelt bij het opstelspoor zeker 10-20 cm extra lengte en dat had ik ook wel n odig wil ik niet met te krappe bogen komen te zitten.
Extra voordeel: de machinist kan zijn einde zien ;D
-
feiko...
wat bedoel je precies??
dat ze op een helling staan of idd wat wat ben zegt in een bocht.
in een bocht zou ik zeker doen zolang hij niet te scherp is. daar win je veel ruimte voor.
een te scherpe bocht lijkt me niet zo goed voor de veren in de koppeling als ze een lange tijd blijven staan.
gr,
mathyn
-
kun je in je plan aangeven waar de deur(en) ramen zitten in deze ruimte?
-
Ik bedoelde inderdaad in een bocht en niet op een helling. Maar als het zo'n stompe bocht is is het blijkbaar geen enkel probleem en dat was wat ik vroeg :)
(Zal proberen zo duidelijk mogelijk te zijn)
-
Hallo Han,
Er zitten geen deuren of ramen in de weg. De baan is gesitueerd op een zoderkamer.
Het gedeelte waar het over gaat staat onder het schuine dak. Tegen de wand ongeveer 10 cm over in de hoogte en aan de andere zijde (90 cm verder) ongeveer 60 cm.
Dak loopt dus schuin van de zijkant links naar rechts.
Ik hem de totale baan al een stukje moeten verlagen omdat ik anders geen tweede nivo daar kan maken.
Verder: in de kamer staat nog een bed op de grond. Deze staat tegen de derde muur. Ook van links naar rechts. Als je bed en baan totaal neemt heb je dus een U.
Het bed is zonder poten en het gedeelte van de baan wat er boven zit is afneembaar. Hierdoor heb ik wat extra lengte kunnen creeëren om de hellingen wat minder stijl te alten worden.
Ik heb de tekening wat versimpelt en de maten erbij gezet plus het bed.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_bgg_mod_net.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doorgang_bgg_mod_net.jpg)
Mocht je iets verder willen weten dan hoor ik het wel.
gr,
Ben
-
Jammer dat je niet een van de workshops gevolgd hebt, want dat zou je gegarandeerd aan het denken hebben gezet.
Overigens jouw baan, jij beslist.
Het groote gevaar van je ontwerp is dat je de baan altijd vanuit de zelfde positie gaat bekijken. Dat betekent dat je zodra je de trap opkomt naar zolder al weet hoe de zaak er bij ligt.
Verder mis ik de " achtergrond" van je baan. Als je uitgaat van een bepaald thema ( reizen, rangeren, landschap, productiebedrijf, wordt je gedachtegang heel anders dan tot nu toe. Wel veel rijlengte maar niet al te veel variatie.
Let op je reikwijdte van je arm. 70 cm is al behoorlijk ver 90 is dus bijna onbereikbaar laat staan de verste hoek van de plaat. Wagonnetjes hebben een ziel en vallen altijd daar waar jij niet bij kan.
Denk ook es aan vloeiende begrenzing van je baan. Je lijnen zijn dat al goed , je onderbouw kan die lijn heel mooi volgen: betekent meer ruimte, meer variatie en een fraaier gezicht.
Heb je al een landen en tijdperk keuze gemaakt?
Kan belangrijk zijn voor je ontwerp.
bv NL is veel dubbelspoor, Zwitserland veel enkelspoor.
-
Han,
Dank voor je reactie.
Helaas was er zaterdag geen tijd meer om langs te komen. Er was teveel te zien en te doen..... :)
De achtergrond van mijn baan: de bedoeling was een baan met twee stations ten behoeven van de bewegingen en veel rijlengte met variatie. Dat is tot nu toe gelukt omdat er veel aansluitingen zijn naar en van het schaduwstation waardoor variatie mogenlijk is met wat er rijd en waarheen het rijd. Dit gesitueerd in een heuvelachtig landschap met veel groen en één (misschien twee) dorpjes.
Het station in de bocht is vrij simpel kwa rangeermogenlijkheden en daarom was het idee om het station op nivo twee wat meer mogenlijkheden te geven. evt. incl industrie.
Mijn armlengte is inderdaad geen 90 cm ;D, maar gelukkig kan ik de baan verrijden en kan ik ook aan de achterkanten komen.
De begrenzing van mijn baan is recht (ten minste als je voor, achter en zijkanten bedoelt. Wel hoogtevariatie in de zijkanten) Alleen aan de voorkant loopt de rails min of meer evenwijdig aan de bak.
Kan eens kijken of hier nog iets te varieren is. Op zich wat lastig want ik werk met vier modules en met verplaatsen is het wel handig dat ik de zijkanten kan afschotten voor de extra stevigheid.
Tijdperk: III en IV, landen: Duitsland/Zwitserland
Zwitserland heeft veel enkelspoor zeg je: dat is een interessant gegeven om mee verder te gaan. Zou op de één of andere manier de twee sporen vanuit het station hun eigen weg kunnen laten gaan en ook naar nivo twee zou er met één spoor misschien meer mogenlijkheden zijn.. :P
Heb je enige suggesties hoe mijn wensen te realiseren met name wat betreft nivo twee?
gr,
Ben
-
Door Han op nieuwe ideeën gebracht.
Resultaat is een simpel station op nivo2 en een rangeerstuk erbij. Daar was bij de eerste ontwerpen geen mogenlijkheid voor.
Ook kwa hellingen komt het nu beter uit. Misschien dat sommige opgaande/afgaande stukken twee richtingsverkeer gaan worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Prob_bgg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Prob_bgg.jpg)
Begane grond. Binnenlus onderin gaat naar het nivo 2 (vergeten in de tekening te zetten). De vrij wissel is de andere kant van nivo 2.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Prob_nivo2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Prob_nivo2.jpg)
Zoals gezegd kwa hellingen en hoogtes zou het geen probleem moeten zijn.
Het idee is om links van het station het stationsgebouw te plaatsen en dan achter opvullen met industrie en stad doorlopend op de achtergrond zodat de indruk gewekt wordt dat het een behoorlijke stad is.
Op het rangeergedeelte wordt wsch. een containeroverlag gepland.
Ben benieuwt wat jullie reacties zijn op dit plan.