BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Peter Spruit op 04 April 2009, 00:20:52
-
Ben bezig met de aanpassing van mijn schaduwstation. Concreet 4 sporen in iedere rijrichting.
Bedoeling is om dit tzt via koploper te gaan aansturen zodat steeds het vrije spoor wisselt en er dus een afwisselend treinenverloop ontstaat
Wie kan me op weg helpen waar en hoe ik scheidingen en terugmelders moet aanbrengen in dit schaduwstation zodat ik dit over pakweg een 1/2 kan integreren in de rest van de baan. Ben een leek op dit vlak.....dus graag uitleg op Dummy niveau ;-))
Greetz
Peter
-
Hallo Peter,
Misschien hoort deze vraag meer thuis op het Koploperforum (http://www.koploperforum.nl/). Gebruik je Koploper al? Echt een aanrader! (y) (y)
Maar zaken over bezet- en terugmelding komen hier ook aan de orde. 't Is misschien een beetje een grensgeval. :-\
Kijk voor bezet- en terugmelding eens op de site van Huib Maaskant (http://www.floodland.nl/aim/info_terugmelding_1.htm). (y)
Surf ook nog even door naar deze pagina (http://www.floodland.nl/aim/info_terugmelding_1.htm) en scroll dan door naar onderen. Daar staat het behoorlijk duidelijk beschreven.
Het maakt ook verschil of je 2-rail of 3-rail rijdt. Bij 2-rail werk je het best met stroomdetectie, bij 3-rail niet.
Voor de plaatsing van je bezetmelders helpt het als je ff het baanplan van je schaduwstation uploadt. Dan kunnen we je beter helpen. Het principe is: 1 gemeenschapelijke binnenkomstmelder vóór de wissels en per schaduwstationspoor een stopmelder. Dat staat trouwens ook in de handleiding van Koploper.
Mvg,
Henk
-
Niet lachen maar eengetekend baanplan heb ik nog niet. Koploper moet ik nog installeren zodra ik hiertoe eens een paar dagen de tijd heb.
Eenvoudig getekend is het sporenplan als volgt :
_________________________
__/_________________________\__
_/_______________________________\__
___/____________________________________\___________
Rijrichting van links naar rechts - 2 rail gelijkstroom - 4 wissels aan iedere zijde
omdat ik de bedradring en stopsecties, terugmelders gelijk op de juiste plaatst wil voorbereiden graag jullie advies / input
Hopelijk helpt jullie iets verder om mij verder te helpen ;-))
Tx
Peter
-
Peter, het is verstandig eerst wat meer over Koploper te gaan lezen. Een schaduwstation, zoals je hier schetst, kun je op meerdere manieren automatiseren. En iedere manier heeft z'n eigen voor- en nadelen.
- Je kunt ieder spoor een inrijsectie en een stopsectie geven. Voor dit baanplan heb je dan 8 bezetmelders nodig.
- Koploper kan ook werken met 1 gemeenschappelijke inrijmelder en afzonderlijke stopsectie's. Dan heb je 5 bezetmelders nodig.
- Speciaal in Koploper is het werken met dynamische blokken. In het kort gezegd schijnt een lichtstraal langs de wisselstraten en je gaat werken met twee optische bezetmelders. Je detecteerd hoe achtereenvolgens de eerste lichtstraal wordt onderbroken (=binnenkomst) en vervolgens de tweede (=einde opstelspoor). Koploper laat daarna de trein een klein stukje terugrijden tot de eindmelder weer vrij is gekomen.
Dit is maar een korte schets van mogelijkheden. Maar je ziet, dat jouw initiele vraag dus niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Er komt wat meer bij kijken.
Sander
-
tx Sander
Morgen de handleiding dan maar eens uitprinten en beginnen doorspitten..... ;D
Verdere vragen volgen dan wel zeker
Peter
-
Peter, de handleiding printen en lezen is prima. Maar dan ben je er niet. Zoals al vaker is aangegeven, is het aan te raden zelf een testbaan aan te leggen. 'n Klein ovaal met enkele wissels. Je zult ontdekken dat er veel varianten zijn en ervaring opdoen is beslist verstandig. En je zult ontdekken, dat er nog al wat verschillen voor de bedrading gaan ontstaan.
Per PB werd ik er op gewezen dat mijn vorige uitleg niet geheel duidelijk was. Het is jammer dat de schrijver van die PB zelf geen antwoorden op BNLS wil geven.
Sander
-
Rijrichting van links naar rechts - 2 rail gelijkstroom - 4 wissels aan iedere zijde
Gelijkstroom? Je rijdt toch digitaal? ;D
Ik zie 4 sporen, daarvoor heb je per kant maar 3 wissels nodig.
-
@ klaas : yes je hebt natuurlijk gelijk. Moesten 4 wissels en 5 sporen getekend staan ;) en inderdaad digitaal is eigenlijk geen gelijkstroom........ had dus 2-rail moeten zijn. 8)
nu weet je ook waarom ik uitleg op dummy niveau vroeg. ;-) Gelukkig heb ik thuis automatische zekeringen ;D
@Sander....... voor mij was de uitleg al toch een stap in de goede richting. Test baantje komt er zeker....Maar eerst moet dat schaduwstation erin omdat het nadien voledig overdekt wordt met de rest van de ruwbouw. ( lag er eigenlijk zelfs al maar voldeed nog niet aan mijn eisen en was ook nog niet bedraadt of van secties voorzien )
Peter
-
Peter,
als je nu eens voor elke wissel een stukje (opstel)spoor neemt van 25-30 centimeter, en dat aan 1 kant (bijvoorbeeld de rechter spoorstaaf) isoleert, en daar een draadje aan soldeert, en ook het tussenliggende spoor van een draadje voorziet, dan kun je daar later alles mee doen wat nodig is om een werkend schaduwstation te maken.
Jouw terugmelders hoef je namelijk niet naast de sporen te leggen. Dus nu kun je door met bouwen..
Succes, Bert
-
Zo dus
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezet12.jpg)
Ik weet niet hoelang je sporen zijn van je schaduwstation, ik heb mijn langste nog een keer door de midden gedeeld ,zodat ik meer treinen in het schaduwstation kwijt kan.
Ik weet niet hoe je 1 spoorstaaf wilt isoleren, maar ik heb ze met een dremel met een daarin een dun slijpschijfje doorgeslepen, dit daarna weer opgevuld met een 2 componentenlijm
-
Hallo Naamgenoot, ;)
Ik ben zelf met een 2e baan bezig met Koploper en heb al wat ervaring.
Toch heb ik nu nog maar een klein stukje van mijn plan gebouwd. Dat gebruik ik eerst als teststationnetje/ baantje.
Ik zou je aanraden, om dat schaduwstation eerst als test station /baan te gaan uitproberen, desnoods met een paar sporen ervoor en erna, heen en weer rijden gaat net zo goed, dat doe ik hier nu ook. Later kan je die dan weer weghalen als je definitief gaat aanleggen.
Je zal eens zien ,wat je nog ontdekt bij het proefrijden. En dat is maar goed ook, want als jouw schaduwstation straks ingebouwd en slecht bereikbaar is geworden , dan kan je niet meer goed alles aanpassen als dat nodig zou zijn.
Sukses ermee, Peter