BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: burtonbouwer op 23 March 2009, 09:33:25
-
Dit is een KSM2 keerlusmodule met twee sensorsporen (dus zonder kortsluiting) waarop de bezetmelding GBM8 komt die weer doorkoppelt aan de terugmeldmodule van Roco 10787 naar Rocomotion.
Beide fabrikanten Mutt en Littfinski geven een ander aansluitschema aan maar beide werken niet. Op z'n best krijg ik een continue bezetmelding van de keerlus terwijl er geen trein op rijdt; hij detecteert dus niet. Het ligt niet aan de GBM8, want die werkt op andere blokken zonder ingebouwde keerlus goed. Heeft iemand hier ook ervaring mee en hoe dit dan wel correct aangesloten kan worden.
-
Hallo Ferry
Zelf heb ik niet de nodige ervaring met deze keerlusmodule maar wil wel een opmerking plaatsen en dat is, heb je de aansluitingen A1 en B1 t.o.v. A2 en B2 verdraaid aangesloten t.o.v. elkaar aan de sensor rails.
Als deze niet verdraaid zitten dan is het mogelijk dat er via het relay (en weerstand) stroom gaat lopen waardoor het wordt gezien dat er stroom gaat lopen en daardoor de bezetmelder wordt geactiveerd.
gr Piet
-
Het belangrijkste verschil tussen beide handleidingen is dat bij de KSM2 de bezetmeldsecties in de binnenboog zitten en bij de GBM8 in de buitenboog. Ik weet niet of dat een wezenlijk verschil uitmaakt, maar één van de twee schema's zal toch moeten werken.
Wat ik verder zie bij de GBM8, die bestaat uit twee groepen van 4 ingangen. Je mag niet bezetmeldsecties binnen de keerlus en bezetmeldsecties buiten de keerlus op dezelfde groep aansluiten. Dan raakt het ding in de war.
-
Hallo klaas,
Wat ik verder zie bij de GBM8, die bestaat uit twee groepen van 4 ingangen. Je mag niet bezetmeldsecties binnen de keerlus en bezetmeldsecties buiten de keerlus op dezelfde groep aansluiten. Dan raakt het ding in de war.
Volgens mij hebben de 2 ingangen een ander doel en wel het volgende,
De GBM-8 heeft 2 maal 4 ingangen. Daarmee is is het mogelijk, 4 baanvakken in twee verschillende boosterstroomkringen te bewaken.
Als je ze gebruikt op 1 boosterstroomkring dan kun je de buitenste (links en rechts) en de op een na buitenste (links en rechts) gewoon met elkaar doorverbinden.
Gr Piet
Dit staat ook zo in de handleiding van de GBN8
Gr Piet
-
Klaas geeft inderdaad het pijnpunt aan: je moet een volledige groep van 4 ingangen toewijzen aan je keerlussectie. Gezien je de niet-gebruikte ingangen van de groep toch zou "verliezen" (want onbruikbaar elders), kan je maar beter je keerlus in 4 secties opdelen, en ze alle vier verbinden met de 4-bezetmelderingangen van de groep. Zoek zelf maar uit wat het voordeel zou kunnen zijn (ik weet het niet).
Als je dit zonde vindt, dan zal je moeten zoeken naar 2-voudig bezet-/terugmelders, en deze voor de keerlus gebruiken, maar of het uiteindelijk kostenplaatje er beter van wordt, dat denk ik eigenlijk niet.
groeten,
Michiel
-
Als je ze gebruikt op 1 boosterstroomkring dan kun je de buitenste (links en rechts) en de op een na buitenste (links en rechts) gewoon met elkaar doorverbinden.
Piet, er is niks verkeerd aan je verhaal, behalve dat het in dit geval feitelijk ook gaat om twee gescheiden kringen. Nl. een kring voor de keerlusmodule, en een kring achter de keerlusmodule. Die mag je niet met elkaar verbinden, aangezien de kring achter de module omgepoold kan worden. En als je een groep voedt met spanning van achter de module, dan mag je op die groep alleen maar secties in de keerlus aansluiten. Andersom, een groep die gevoed wordt van voor de module, daar mag je juist geen secties in de lus op aansluiten.
-
Hallo klaas,
Misschien was ik wat voorbarig met het antwoordt geven, moest vanmiddag nog even richting keulen en had onderweg op de snelweg wel even tijd om jouw verhaal nog eens goed in me op te nemem, je hebt helemaal gelijk met met het verhaal dat je binnen en buiten de keerlus niet op dezelfde sectie mag aansluiten omdat de sectie in de keerlus wordt omgepoold.
Was even op het verkeerde been gezet met de opmerking dat er 2 groepen zijn van 4 melders, beetje gehaast en niet goed gelezen sorry.
Gr Piet
-
Jongens bedankt voor zover; ik ben het nu verder aan het onderzoeken. Wat ik wel weet is dat A1/B1 en A2/B2 goed zitten t.o.v. elkaar, want als ik dat omdraai krijg ik kortsluiting. De keerlusmodule werkt zelf perfect, de bezetmelding niet.
Ik krijg zelf het idee dat de GBM-8 niet in orde is, maar dat ga ik eerst even testen op een blokje zonder keerlusmodule; dat moet sowieso werken en heeft ook gewerkt. Wordt vervolgd!
-
Ik krijg zelf het idee dat de GBM-8 niet in orde is, maar dat ga ik eerst even testen op een blokje zonder keerlusmodule; dat moet sowieso werken en heeft ook gewerkt. Wordt vervolgd!
's-ochtends schrijf je dat de GBM8 goed werkt en nu twijfel je?
Heb je de voeding voor de GBM8 via de KSM2 lopen zoals in het aansluitschema van de GBM8 (page233 bij de aansluitvoorbeelden) en gebruik je die 4 ingangen alleen maar voor de keerlus. Dan zou het gewoon moeten werken.
Ik gebruik zelf de RS-8 van LDT met de LK100 van Lenz en dat moet op dezelfde manier en werkt zonder problemen. Twee draden van de booster naar de ingang van de LK100 en de twee draden van de uitgang naar de RS-8 en vervolgens de (maximaal) 4 draden van de RS-8 naar de spoorsecties.
Heb je wel beide spoorstaven van de keerlus aan beide zijden volledig geisoleerd.
Zou toch nog eens alle bedrading nalopen of er toevallig toch niet ergens iets verkeerd zit aangesloten via een andere stroomkring.
Gr.
Eric
-
Ik zeg het maar voor de zekerheid, maar het lijkt me evident. Alle bezetmeldsecties worden in de aansluiting A'/B' aangebracht. A1/B1 en A2/B2 van de KSM worden niet via de bezetmelders verbonden, maar rechtstreeks aan de rails.
groeten,
Michiel
-
Hallo Klaas, Ferry, Eric, Michiel en andere
Ik heb geprobeerd het even in een tekening te zetten, ben geen electro man maar laat eens weten wat jullie hiervan vinden.
Gebruik zelf geen KSM2 en GBM-8 maar ben wel nieuwschierig hoe het alle maal werkt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/keerlus_KSM2_GBM_8_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/keerlus_KSM2_GBM_8_1.jpg)
Gr Piet
-
Piet, ik zie een foutje in je tekening.
In de handleiding van de KSM2 staat een opmerking dat A' en A1 aan dezelfde zijde van het spoor moeten zitten. Bij jou zitten ze andersom.
Nog even een algemene opmerking over de firma die de KSM levert. Ik had eerst wat moeite om ze te vinden. Tot ik er achter kwam dat die firma niet Mutt heet, maar Muet (of Müt). Het is dus belangrijk om namen correct te schrijven, omdat iemand zich anders een slag in de rondte zoekt.
-
Hallo Klaas
Klopt klaas, heb het plaatje aangepast.
Ik wist ook niet wie de leverancier was/is, heb de handleiding gevonden via google.
Gr Piet
-
Het schema is correct. Als je alles precies hebt aangesloten zoals op het schema, dan zou het moeten werken (dat doet het bij mij toch). Ik zou dan beginnen twijfelen aan de goede werking van je bezet- of terugmeldmodule. Heb je die al eens apart getest?
groeten,
-
Hallo Michiel,
Even afwachten tot Ferry (Burtonbouwer) mogelijk vanavond weer op de site is, Ferry had het probleem en zou er nog op terugkomen.
Ik heb alleen maar het schema proberen te tekenen omdat ik ook nieuwschierig ben of het werkt.
Gr Piet
-
@ Remunj: Ik heb deze bezetmelder en terugmeldmodule de vorige winter gebruikt op het testspoortje. Dat werkte naar grote tevredenheid en heb toen de zaak afgebroken. Ik ben toen deze winter mijn schaduwstation gaan bouwen en ben nu zover om deze bezetmelder en terugmeldmodule weer te gaan gebruiken, zo zit dat. Als eerste wilde ik testen of het op de keerlusmodules werkt; dat blijkt dus van niet.
@ Piet: Dank voor je schema, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Omdat ik twijfels had over de GBM-8 en de 10787 heb ik eerst weer eens een standaard blokje gebouwd met bezetmelding. Het blijkt dat dit dus inderdaad niet goed werkt. Er wordt een gebruiker gedetecteerd, te zien aan een aanschakelend rode LED op de 10787 als een lok het blok inrijdt, echter nadat de gebruiker uit het blok wegrijdt blijft de LED branden #$%$%^!
Grote vraag is nu of dit aan de bezetmelder GBM-8 ligt of aan de terugmeldmodule 10787, ik kan het niet zien. Logisch redenerend: als ik alles lostrek van de GBM-8 (dus beide J's en K's en de verbinding met de geisoleerde spoorstaaf) blijft de LED op de 10787 gewoon branden; dat is vreemd. Je zou dus zeggen dat de GBM-8 van slag is. Ik ga er maar mee terug naar de winkel >:( Ik heb er van beiden nog maar eentje, dus ik kan verder niks uitwisslen en verder testen helaas.
Als het blokje met (eventueel nieuwe) bezetmelding goed werkt zal ik de aansluiting van Piet's schema volgen en jullie berichten hoe en wat.
Tot slot, de website van de beide firma's:
Mütt: http://www.muet-digirail.de/modellbahn/public_html/ (http://www.muet-digirail.de/modellbahn/public_html/)
Littfinski http://www.ldt-infocenter.com/ (http://www.ldt-infocenter.com/)
Ik hoop er tzt uit te komen!
-
Probleem opgelost! Kennelijk toch destijds een bedradingsfoutje. Ik zet de stroomdetectie van de GBM-8 nu gewoon op de A of B ingang van de KSM-2, dus de hoofdstroom toevoer van deze unit die daarmee de gehele keerlus voed. Op de GBM-8 kan verder gewoon de overige 7 detecties gebruikt worden.
Ferry
-
Probleem was dus niet opgelost zoals ik gisteren schreef!! Jeemig. Ik heb dus toch uiteindelijk via het aansluitschema van Piet (dus op A' en B') de stroomdetectie GBM-8 aangesloten en dat werkt. Jammer dat ik nu de overige drie detecties van het groepje van 4 niet kan gebruiken, in mijn baan kan ik die niet in de keerlus kwijt. Per GBM-8 kan ik dus maar twee detecties van een keerlus kwijt, dus zes stroomdetecties blijven ongebruikt, dat is wel heel jammer want zo heb je flink wat meer 10787 en GBM-8's nodig; ik heb 4 keerlussen in de baan vandaar.
Bestaat er niet een GBM-2 met gescheiden detecties??
-
Bestaat er niet een GBM-2 met gescheiden detecties??
Die zou je zelf kunnen maken. Aan de printlayout te zien is de GBM-8 geen vreselijk ingewikkeld ding. Je zou dus zelfs een GBM-1 kunnen maken.
Maar ik denk dat je dan ook nog de uitgang galvanisch moet scheiden voordat je naar de 10787 gaat. Want die is ook verdeeld in 2 groepen van 4, en ik vermoed dat je per groep ook maar 1 voedingsspanning mag binnenbrengen. Maar daarover kun je pas definitief iets zeggen als je het inwendig schema van de 10787 kent.