BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: EdTheModeltrain op 11 March 2009, 17:22:56
-
Hallo allemaal,
IK heb het volgende probleem:
(http://i198.photobucket.com/albums/aa32/SoeperEd/Probleem.jpg) (http://i198.photobucket.com/albums/aa32/SoeperEd/Probleem.jpg)
De rode pijl geeft aan waar de trein heen gaan/ vandaan komen.
Het met rood aangegeven stuk spoor is alleen nu stroomloos.
Mijn vraag is hoe kan dit en hoe ik dit op te lossen.
Mijn materiaal is overigens Fleischmann H0 Profigleis
Edwin
-
Hallo Edwin,
Is de wissel niet denkend?
In de wissel zitten draadbruggetjes als deze eruit zijn is de wissel denkend. Dit houdt in dat de stroom de weg volgd zoals de wissel staat.
b.v. Wissel naar links stroom naar links. Het gedeelte van rechtdoor is dan stroomloos en andersom.
Dion
-
Alleen krijg je daarmee toch dat het rode deel stroomloos is, door de manier waarop het Engelse wissel van Fleischmann werkt. Dat wissel heeft een rijrichting, en als je dan op beide aankomende sporen de voeding aansluit, schakelt dit wissel zelf de vervolgsporen.
Hoe het precies zit weet ik zo niet meer (kan ik vanavond wel even opzoeken), maar ik weet nog dat ik met de N-spoor versie van dit Engelse wissel ooit flink heb zitten prutsen om dezelfde reden. Toen opgelost met een aantal isolaties, stroomaansluitingen aan de rails en een schakelaartje. Ik kan nu helaas niet meer nakijken hoe dit zat, want die modelspoorbaan is al lang niet meer.
-
Hallo,
Als ik het goed zie, dan voedt jij de baan alleen op de plaats van de rode pijl.
Door de denkende wissel zal er nooit spanning komen op dat korte spoortje, omdat er rechts geen voedingspanning staat. De E. wissel zal weliswaar de rechtse spoortjes verbinden met het korte spoortje, maar op de rechtse spootjes staat geen spanning, anders gezegd, dus ook niet op het korte spoortje.
Remedie: Het korte spoortje met een aparte scakelaar aansluiten op je rijtrafo.
Suses, Peter
-
Ik begrijp het probleem wel maar ik zie ook dat je digitaal rijdt?
Dus dan hoeft dat spoorgedeelte toch niet stroomloos te wezen?
-
Edwin schrijft dat nergens dacht ik, maar -als- hij digitaal zou rijden, dan hoeft hij dat schakelaartje van mij niet erin te zetten, maar wel moet hij ook rechts de sporen gaan voeden.
De denkende wissels heeft hij niet meer nodig..
Peter
-
Edwin,
Op onderstaande foto zie je een Engels wissel. In de rode ovaaltjes moeten veerklemmetjes zitten die zorgen voor een permanente stroomdoorvoer. Je voorkomt daarmee dat de stroomdoorvoer afhankelijk is van de stand van het wissel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/FL9187.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/FL9187.jpg)
Groetjes,
Jos
-
Bij digitaal is dat inderdaad de oplossing!
-
Oke, het is me al een stuk duidelijker.
Maaaaaar:
Ik rij inderdaad digitaal en de bruggetjes zijn aanwezig:
(http://i198.photobucket.com/albums/aa32/SoeperEd/DSC00681.jpg) (http://i198.photobucket.com/albums/aa32/SoeperEd/DSC00681.jpg)
(http://i198.photobucket.com/albums/aa32/SoeperEd/DSC00682.jpg) (http://i198.photobucket.com/albums/aa32/SoeperEd/DSC00682.jpg)
(Helaas snel genomen met mobielcamera)
Dus nu vraag ik me af wat is er fout??
Edwin
-
Het kan zijn dat de veertjes slecht contact maken, even loshalen en weer opnieuw plaatsen kan het probleem mogelijk oplossen.
Anders even met een los draadje de spoorstaven doorverbinden met een goed werkend deel, dan weet je in welke spoorstaaf het zit en kan je gericht zoeken.
Kan niet moeilijk zijn om het probleem te vinden als je logisch te werk gaat.
m.v.g.
Gerrit
-
Afgezien van die bruggetjes kan het geen kwaad om elk spoor een eigen voedingsaansluiting te geven. Dat verhoogt de bedrijfszekerheid.
-
Hallo allemaal,
Op de één of andere manier werken de veertjes niet, maar door middel van draadjes staat het gedeelte nu ook onder stroom.
Bedankt voor de hulp, kan ik verder rangeren.
Edwin