BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Jeroen Smits op 08 March 2009, 13:27:04

Titel: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Jeroen Smits op 08 March 2009, 13:27:04
Hallo,

Heb een tijdje het forum af lopen struinen,maar niks kunnen vinden over het verschil in rijsnelheden tussen locomotieven. Voordat ik zelf aan de slag ga, zou ik wat tips kunnen gebruiken.

Ik rijd analoog, DC (Fleischmann, Roco) en heb materieel zowel nieuw als oud (+/- 25 jaar). De baan is voorzien van PWM. Bij gelijkblijvende instellingen van de PWM schakeling, kan de rijsnelheid tussen materieel flink verschillen. Graag wil ik dit enigsinds gelijk krijgen.

Zelf zat ik te denken om een weerstand in een te snel rijdende loc te solderen om de voedingspanning wat omlaag te krijgen. Hierbij de normale spanning op de rails zo groot maken dat de langzaamst rijdende loc nog vooruit komt.

- Is dit de manier om gelijke rijsnelheden te krijgen?
- Tip voor weerstanden die nodig zijn (type)?

Alvast bedankt
Groeten Jeroen
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: tinus op 08 March 2009, 13:47:35
Jeroen,

Het beste is om de spanning omlaag te brengen dmv diodes.
Dit doe je door 2 diodes parrallel aan elkaar te solderen met
de sperrichting tegen elkaar in.
Hierdoor krijg je een spanningsval van ongeveer 0,7volt.
Mocht het nodig zijn kun je een aantal van deze schakelingen
achter elkaar plaatsen.
Weerstanden kunnen namelijk zeer warm worden met gevaar voor
het smelten van de lok-kap.

Tinus.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim55 op 08 March 2009, 16:05:16
Hallo Jeroen,
je kan een weerstand van 16 ohm 2 Watt proberen
in serie met de motor
dat halveert zo ongeveer de snelheid

groetjes
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 08 March 2009, 17:44:20
Hallo Jeroen,
je kan een weerstand van 16 ohm 2 Watt proberen
in serie met de motor
dat halveert zo ongeveer de snelheid

groetjes


GEEN weerstand gebruiken!!!!!
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Aspelix op 09 March 2009, 17:50:50
Jeroen,

Eerst een vraag: hoeveel regelaars gebruik je?
En is dat een fabrieksmatige of zelfbouw regelaar.

Ik heb in het verleden zelf een regelaar gebouwd.
In principe kun je in serie met de rijregelaar een instelpotmeter plaatsen, die de electrische instelbaarheid van de regelaar beperkt.

Neem je hiervoor meerdere naast elkaar, die met een schakelaar bedient, dan kun je per loc een eigen instelling uitkienen. Door hiervoor druktoetsen toe te passen, kun je met één regelaar meerdere locs laten rijden, die dan toch overeenkomen in maximale snelheid.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Jeroen Smits op 09 March 2009, 18:40:31
Hallo,

Thanks voor de tips. Inderdaad door de warmte productie door weerstanden, zal ik voor dioden kiezen.

Naar aanleiding van de reactie van Ruurd een situatieschets om te kijken of ik de goede weg bewandel voor een realistisch treinenspel.

Ik gebruik een PWM regelaar die op de site van klaas te vinden was:
 
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/regelaar.html

Dit in combinatie met optrek / afrem regelaars van de conrad (199354 - 89). Omdat ik in de opstart fase zit een enkel rondje met een aantal uitwijk vakken (voorzien van afrem / optrek regelaar). Dit ging na testen niet helemaal goed.

Door de verschillende leeftijden van locs, was de snelheid aanzienlijk verschillend. Daarom wilde ik van de nieuwere locs de snelheid omlaag brengen met (na advies) dioden. Nu ontstond het volgende probleem.

Bij lage rijsnelheden op de hoofdbaan (= lage voedingsspanning <4 V), gaat bij een rood sein de loc die daar staat kruipen. Er staat lage spanning op de rails bij het uitwijkvak. Bij verhogen van de baanspanning stopt het kruipen (V > 7.5 V). Het lijkt alsof de afrem / optrek regelaar bij een te lage spanning niet goed meer werkt. Mijn oplossing: Voedingsspanning hoog houden (> 8V) En met dioden de spanning omlaag brengen net voor de connectie met de rails. Hierdoor levert de PWM hoge spanningen, de afrem / optrek krijgt deze ook (zodat ie niet kruipt) en toch een lage rijsnelheid.

Na een wat test rondjes met de verschillende locs lijkt dit te werken. Nu staan er alleen bij iedere aansluiting op de baan 4 dioden in serie (1 rijrichting anders komen er daar nog 4 bij). Iets zegt mij dat dit handiger  eenvoudiger / met minder componenten kan.

Kan iemand bevestigen of dit de goede manier is of ruikt dit meer naar een elektrisch probleem?
Iemand verder nog tips voor een mooi vloeiend rijgedrag van de locs?

Groeten Jeroen


Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Peter Kleton op 09 March 2009, 18:41:56
 Hallo,
 Helaas kan niet alleen de maximum snelheid te hoog zijn, het komt ook voor dat de aanloop spanning te laag is.
  Een motor van het ijzerloze anker (Type Faulhaber ) loopt al heel gauw aan bij een paar Volt, een ouder  wisselstroom motortje van een bekend merk heeft veel meer spanning nodig en zijn lok rijdt veel te snel met de regelaar geheel revhsom.
 In plaats van een enkele keuzeschakelaar moet je daarom een dubbele keuzeschakelaar nemen.
 Met twee instelpotmeters kan je dan het regelbereik zou gunstig mogelijk maken.
 Probeer eerst een lijst te maken van je loks  met daarop de aanloop spanning en de spanning voor een niet te hoge maximum snelheid.
 Het is een hele klus, maar wel leuk om te doen.
 Houd er ook nog rekening mee, dat de gemeten waarden verschillen, als de lok met of zonder een trein rijdt . 8) Bij een treinstel maakt het niet uit. ;D
Sukses, Peter
 
 
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 09 March 2009, 18:57:49
Jeroen, de allerbeste en de gemakkelijkste oplossing voor dit probleem is een decoder in de lok plaatsen en een digital systeem aansluiten voor de rijspanning. Iedere lok kun je dan zijn eigen snelheid geven, dus ook gelijk aan elkaar afstellen. Oftewel allemaal 80 km/u.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Aspelix op 09 March 2009, 19:40:29
Ja hoor, daar gaan we weer.... digitaal...
Niet nodig Wim....

Jeroen, ik ken Klaas wel, maar zijn regeling nog niet.
Ik zal daar in de komende (spaarzame) tijd eens naar kijken en bestuderen of en zo, ja? hoe? dit kan worden aangepast.

Groet, Ruurd
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 March 2009, 19:47:57
Inderdaad door de warmte productie door weerstanden, zal ik voor dioden kiezen.
De keuze voor weerstanden of dioden heeft niks met de warmteontwikkeling te maken. Bij hetzelfde eindresultaat wordt in dioden net zo veel warmte ontwikkeld als in weerstanden.
Maar het advies om niet met serieweerstanden te werken heeft een andere achtergrond. Met een weerstand regel je nl. niet de spanning, maar de stroom. En je moet de spanning regelen, omdat die direct gerelateerd is aan de snelheid.

Als je al met PWM werkt, dan is de aangewezen methode om per loc het regelbereik zodanig te begrenzen dat je het gewenste eindresultaat bereikt. Al dat gedoe met diodes in de loc is dan niet nodig. Want hoewel diodes beter werken dan weerstanden, het blijft een paardenmiddel.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 09 March 2009, 19:55:07
Ruud, het probleem is met elke regelaar die de baanspanning regelt is dat ze voor alle loks gelijk zijn. M.a.w. als er 12V op de baan staat zal trein A met 100 km/uur rijden op die spanning en trein B 75 km/u. Dat is de kern van het probleem, en Jeroen vraagt of hij dit kan oplossen met een weerstand, het antwoord daarop is nee.

Ook met diodes gaat het niet, alleen wel iets beter. Het probleem daarbij is dat je zowel aan de ondergrens en aan de bovengrens iets afneemt.

0,7V per diode ongeveer. Dus bij 3 diodes is dat 2,1V. Die spanning moet minimaal op de baan staan wil de trein wegrijden, en van de top gaat ook die 2,1V af.
Dus als dat 12V blijft daar 9,9V van over.

De spanning die dan beschikbaar is voor de lok ligt dan tussen de 2,1V en de 9,9V bij een trafo/railspanning van 12V.

Het grote voordeel van digital is nu juist dat je iedere lok helemaal zelfstandig kunt afstellen, qua optrekvertraging en afremvertraging (massa-simulatie) dus. Ook is van iedere lok de snelheid apart instelbaar. En dat is volgens mij precies wat Jeroen wil. En dat het zo is daar kan ik ook niets aandoen. Deze rijeigenschappen zijn analoog bijna niet te verwezelijken. Ook niet met blokgestuurde systemen, want ook dat is een vorm van digitaal.

Mvg
Wim.
Titel: Digitaal versus Analoog
Bericht door: Jeroen Smits op 09 March 2009, 20:14:59
Inderdaad geeft digitaal de vrijheid tot alles (afremmen, optrekken, geluid, rijsnelheid). Zelf begin ik een beetje met analoge elektronica en vind het daarom leuk om (met name in het begin) analoog te rijden en allerlei schakelingen te bouwen.

Daarom (nog even) geen digitaal.

Op dit moment aan het proefrijden en de het probleem met afrem / optrek regeling lijkt verholpen te zijn door de aanvoerleidingen van dioden te voorzien. De loc voor rood sein kruipt niet meer. Alleen de (ongeveer) gelijke rijsnelheden voor verschillende locs moet ik nog verhelpen (met dioden).

Wat ik me afvroeg is of iemand hier ook eens last van heeft gehad en hoe die dat verholpen heeft. Al die dioden die nodig zijn (op mijn manier) zal bij een grote baan een gedoe worden. Vandaar de vraag of dit wel de meest handige methode is (buiten digitaal rijden) om goede rijeigenschappen te krijgen.

Dus voor iedereen die nog ideeen en of tips heeft.... alvast bedankt!

Groeten Jeroen

Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 09 March 2009, 20:24:48
Jeroen, in het verleden is er een bloksysteem gemaakt voor en bij de modelspoorvereniging NedTrak. Daarbij was de basis dat elk blok zijn eigen trafo bezit en dat er via een schakeling die de verschillende baanvak snelheden van de trein bijhoud, de juiste spanning voor de trein op de rails wordt gezet. Heb daar ooit aan meegewerkt ongeveer 18 jaar geleden, dus bijna in een ander leven. Bij mijn weten maakt NedTrak nog altijd gebruik van dit systeem. Al hoewel het zijn beperkingen heeft, is het wel een oplossing voor het verschil in snelheid. Wat volgens mij ook al opgelost is als je gebruik maakt van een bloksysteem, want ook dan zal de trein de andere nooit kunnen bijhalen.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Aspelix op 09 March 2009, 20:30:51
Wim,

Bij PWM is de HOOGTE van de spaning konstant en wordt de GEMIDDELDE spanning en daaruit voortvloeiende stroom bepaald door de duur van de pulsbreedte. Ook in decoders wordt zo de snelheid ingesteld.

Door in de PWM-regelaar een extra potmeter op te nemen, kan de maximale duur van de pulsen ingesteld worden en daarmee de GEMIDDELDE spanning op de motor, maar de TOP-spanning blijft gelijk. IN een decoder wordt exact hetzelfde gedaan.

Wat ik Jeroen heb voorgesteld, is het met de regelaar in serie zetten en een instelpot, zodat de maximale pulsbreedte ingeperkt wordt en daarmee de maximale snelheid van je tractie voortuig.

Plaats je meerdere instelpots naast elkaar op met een wisselschakelaar, bijvoorbeeld de kontaktrijen van conrad, tussen de regelaar en de instelpots, dan kun je een instelpot per tractievoertuig inregelen en omschakelen met de keuzeschakelaar.

That's all....

Ik geef toe, met digitaal kún je meer, maar als Jeroen daar geen behoefte aan heeft of wat dan ook, waarom hem dan dwingen om digitaal te gaan?

Dat zie ik niet zitten.

Ruurd. (met een RRRR, ook achter in de naam) ;D
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Dirk J op 09 March 2009, 21:22:52
Iets doet mij vermoeden dat Wim best wel weet wat PWM is en hoe het werkt  8)

Ruurd, jouw oplossing werkt alleen als je maar 1 trein tegelijk laat rijden. Ik weet niet of dat voor Jeroen voldoende is.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 09 March 2009, 22:13:03
Wim,


Ik geef toe, met digitaal kún je meer, maar als Jeroen daar geen behoefte aan heeft of wat dan ook, waarom hem dan dwingen om digitaal te gaan?

Dat zie ik niet zitten.

Ruurd. (met een RRRR, ook achter in de naam) ;D


RuuRRRRd, waar ben ik Jeroen aan het dwingen??? Ik geef aan dat het op een andere manier eenvoudig anders kan, met meer mogelijkheden en met meer vrijheid.

Dat is een kwestie van advies geven. Jeroen is denk ik heel goed in staat om hier een vergelijk in te maken, en daar een beslissing bij te nemen. Gewoon een kwestie van voor en tegen tegen elkaar afstrepen.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Aspelix op 10 March 2009, 00:22:48
Iets doet mij vermoeden dat Wim best wel weet wat PWM is en hoe het werkt  8)

Ruurd, jouw oplossing werkt alleen als je maar 1 trein tegelijk laat rijden. Ik weet niet of dat voor Jeroen voldoende is.
Dirk, dat kan ik uit de woorden van Wim nou niet bepaald opmaken.

Wat het tweede item betreft, de eigenlijke vraag van Jeroen dus, heb je in principe gelijk in, tenzij je met meerdere stroomkringen rijdt. Vandaar ook mijn vraag in het begin al, hoeveel regelaars hij gebruikt. Ik heb daar nog geen antwoord opgekregen, maar het is ook niet essentieel. Per tractievoertuig  heb je in principe aan één meerstappenschakelaar en één instelpotmeter voldoende.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Dirk J op 10 March 2009, 08:05:45
Ruurd,

Wat Jeroen betreft: als ik me inleef in de vraag, dan denk ik: voor mij zou het alleen een probleem zijn als ik met meerdere treinen tegelijk rijd. Dat kan met een regelaar of met meerdere.
- Met een regelaar zit ik met verschillende snelheden van treinen, en dat los ik op jouw manier niet op.
- Met meerdere regelaars krijg ik het probleem dat wanneer een trein overgaat van regelaar 1 naar regelaar 2, ik om snelheidssprongen te voorkomen regelaar 2 hetzelfde moet hebben staan als regelaar 1. Met meerdere treinen ben ik met jouw oplossing dus druk aan het omzetten van meerstandenschakelaars op mijn PWM regelaars. Het zal wel werken, maar ik zou er niet gelukkig van worden.

Je zou iets kunnen verzinnen met per blok een PWM regelaar en een schakeling die treinen herkent en die de juiste potmeter uit jouw schakeling selecteert. Tja, en Jeroen hoeft voor mij helemaal niet digitaal, maar digitaal is dan wel een veel eenvoudiger en voordeliger oplossing.

Daarnaast wordt jouw oplossing ook heel interessant als je meer dan een handvol tractievoertuigen hebt. Je zult er maar een stuk of dertig hebben (en dan ben je echt niet bijzonder), dan moet je een 30-standenschakelaar op je regelaars hebben, en 30 instelpotmeters.  ???

Wat betreft Wim; als ik reageer op mensen waarvan ik niet weet wat hun kennisniveau is, klik ik op hun naam, en ga de recente berichten van ze even kort bekijken. Dat geeft je al gauw een idee.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 10 March 2009, 09:50:55
Ik ben zelf ongeveer 6 tot 8 jaar geleden ook met iets dergelijks bezig geweest. Per blok werd de snelheid (met PWM) geregeld, en bij het overgaan van het ene blok naar het andere, werd automatisch de snelheid meegenomen. Het instellen van de gewenste snelheid gebeurde digitaal met 4 bits (dus maximaal 16 snelheden). Ik had toen nog geen opties in gedachte om de snelheid voor alle locomotieven gelijk te krijgen bij dezelfde instelling, maar als ik een loc een bepaalde snelheid gaf, zou die wel met die snelheid moeten blijven rijden (waarna ik een andere loc in een ander blok zijn eigen snelheid kan geven).

Het systeem is in de ontwerpfase blijven hangen. Er zijn wel een paar stukjes hardware getest en gebouwd (en die werkten ook). Ik heb hier geen schema's of iets dergelijks meer van. Op een gegeven moment heb ik eens geschat wat dit systeem zou gaan kosten (in tijd en in geld) voor mijn (toenmalige) modelspoorbaan, welke mogelijkheden me dat zou bieden, en welke problemen ik nog moest oplossen. Rond die tijd kwam ik (via het forum) ook in aanraking met digitaal, en dat bleek eigenlijk al mijn problemen op te lossen, meer mogelijkheden te bieden, en bovendien nog goedkoper te zijn ook. Ik heb toen bij wijze van proef één locdecoder gekocht, een boostertje gebouwd, en MRdirect op een oude PC gezet. Ik was direct om.

Jeroen: ik wil je echt niet overhalen om digitaal te gaan, maar het is wel de gemakkelijkste oplossing voor je probleem. Je gaat dan gewoon over van de snelheid regelen per loc in plaats van de snelheid regelen per blok (wat eigenlijk dus precies is wat jij wilt). Je hoeft dan echt niet meteen over op het gebruik van computers en automatische besturing; je kunt de rest van je modelspoorbaan gewoon op de oude vertrouwde manier blijven bedienen. Alleen de snelheidsregeling doe je digitaal in plaats van analoog.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: HansQ op 10 March 2009, 11:35:06
Ik heb van een collega clublid begrepen dat de besturing van NedTrak op een manier werk zoals die hier wordt bedoeld.
Dus met analoge loks, (PWM) snelheidsregeling per blok, en het 'doorgeven' van de snelheid voor een locomotief van het ene naar het andere blok.
Voor de rest, als je echt niet digitaal wilt, kijk es naar Dinamo?
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 10 March 2009, 11:51:11
Kijk eens naar Dinamo, maar bedenk dan wel dat je dan keihard vast zit aan een PC en aan Koploper, want anders gaat dat echt niet werken. En als je het nu eenvoudig wil houden is een Multi-Maus, een Profi-Boss en een decoder in de lok echt een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 10 March 2009, 11:54:27
Ik heb van een collega clublid begrepen dat de besturing van NedTrak op een manier werk zoals die hier wordt bedoeld.

Yep, dat heb ik ook al eerder hier aangegeven, en hoe denk je dat ik dat weet. Misschien voor RuuRRRRD een verrassing, maar ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van de basis van dit systeem.  :-X :-X ::)

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Aspelix op 10 March 2009, 11:55:18
Dirk,
Ik onderken het probleem wel en met jouw gedachtengang ben ik het volkomen eens. Met een paar locs is mijn idee uitvoerbaar en gezien de beschrijving van Jeroen, ging ik daar ook en beetje van uit.
Jeroen geeft aan, zelf electronica te kunnen bouwen; dat bracht mij op dit idee van de uitbreding.

Om dan te gaan roepen: "Ga digitaal" en verder niets vind ik wat bot. Wim heeft vast veel kennis in huis, daar twijfel ik geen moment aan. Maar de kunde om zijn kennis over te dragen, altans op het forum, is wat minder.
Jammer, want achter dit soort mensen gaan vaak de fijnste personen schuil.

@Wim, no hard feelings, ik ben ook niet perfect.

Groet, Ruurd
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: HuubvG op 10 March 2009, 12:19:00
Mensen ga nou niet hakketakken om niets, doe dat a.u.b. ergens anders (PB), medegebruikers gaan zich hieraan storen.

Heb ik de vraag of het echt wel klopt dat hele snelle motorvoetuigen digitaal of analoog wel te "temmen" zijn. Ik geloof het namelijk niet. Is die paar te snelle loc'en de moeite waard om digitaal te gaan, of hele ingewikkelde analoge methoden te bedenken?

Om hoeveel te snelle mototvoertuigen gaat het? Het beste zou zijn mechanische aanpassing, dus andere aandrijving erin.

Als je digitaal echt goed langzaam kunt rijden en als het dus echt klopt wat Wim erover zegt, dan is digitaal gaan nog niet zo'n gekke optie. Maar zoals gezegd, ik heb hierover mijn twijfels.

Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 10 March 2009, 12:38:42
Huub,

Digitaal kunnen mijn locs echt kruipen. Natuurlijk zit daar nog steeds verschil tussen locs, maar zelfs de echte race-loks van vroeger rijden nu met 1 cm per seconde. Bij een PWM regeling heb je ook bij lage snelheden een grote trekkracht en zeker gecombineerd met lastregeling laten locs zich erg goed regelen. Je stelt in de decoder gewoon de maximum snelheid van de loc in, en dat is dan de snelheid die bij de maximale rijstap hoort. Daarmee is dus de maximum snelheid van elke loc op het gewenste niveau te krijgen.

Ik ben het met je eens dat een mechanische aanpassing waarschijnlijk nog beter is, omdat je dan weer het volledige bereik van de motor kunt gebruiken, maar zelfs hele snelle locs zijn digitaal uitstekend te temmen. De minimumsnelheid waarop een trein nog betrouwbaar rijdt verschilt wel per loc.

Groeten, Marcel
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 10 March 2009, 12:38:51
Als je digitaal echt goed langzaam kunt rijden en als het dus echt klopt wat Wim erover zegt, dan is digitaal gaan nog niet zo'n gekke optie. Maar zoals gezegd, ik heb hierover mijn twijfels.

Onbekend is dus onbemind, en bij gebrek aan ervaring, worden hier dus de verkeerde conclusies getrokken. Zonde.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: HuubvG op 10 March 2009, 13:16:08
Wim, mijn twijfels uitspreken duidt er juist op dat ik nog geen conclusie trek. Juist dat verschil tussen snelle en langzame loc'en is analoog zo moeilijk op te vangen.

Marcel geeft al aan wat ik bedoel. Aan de ene kant zegt hij dat het goed te doen is, aan de andere kant zegt hij: De minimumsnelheid waarop een trein nog betrouwbaar rijdt verschilt wel per loc. En dat is mijn enige twijfel. Buiten dat, denk ik ook, dat digitaal beginnen de beste oplossing is en dat er een wereld van mogelijkheden opengaat.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Wim Ros op 10 March 2009, 13:18:25
Is dit langzaam genoeg?

(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/th_Film_0001.jpg) (http://s5.photobucket.com/albums/y200/xammax/?action=view&current=Film_0001.flv)

(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/th_Film_0002.jpg) (http://s5.photobucket.com/albums/y200/xammax/?action=view&current=Film_0002.flv)

Mvg
Wim.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 10 March 2009, 13:25:14
De hoogste digitale minimum snelheid van al mijn locs is nog steeds lager dan de laagste analoge minimum snelheid van al mijn locs.

Met een niet-digitale PWM regeling zul je waarschijnlijk ook zeer lage snelheden kunnen halen, maar dat is volgens mij niet echt het probleem hier. Digitaal kun je als je wilt voor elke rijstap precies instellen hoe hard de loc dan moet rijden. Alle locomotieven rijden op een bepaalde rijstap dan dus precies even hard. Alleen zal niet elke loc zo'n lage minimum snelheid halen als op het filmpje van Wim (maar dat geldt dan vooral voor hele korte N-spoor locjes, en heeft dus wellicht meer met de stroomafname te maken).
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Han Zijlstra op 10 March 2009, 13:26:28
Voor Huub
http://www.lenz-elektronik.de/digitalplus/digitalplus_decoder.php#decodergeschichte

De historie van digitaal in een een notendop.
Mijn laatste poging om een lok langzaam te laten rijden:
120 meter raillengte in 1 uur overbrugd. Dat is dacht ik 0.12km per uur
Langzaam genoeg om te vergeten dat er nog een lok op de baan staat.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Han Zijlstra op 10 March 2009, 13:29:50
@ wim
Was dat een straaljager of een huisvlieg op de achtergrond 8)
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: HuubvG op 10 March 2009, 13:45:45
Ik ben om! Dit is echt langzaam, dit doe ik je analoog niet na. En zeker dat tweede filmpje, waar beide loc'en apart van elkaar op hetzelfde stuk spoor bestuurd worden, geeft direct weer wat digitaal wel kan en analoog niet.

Marcel, dat klopt wat je zegt, hier gaat het erom dat je per loc de gepaste snelheid op een bepaald traject instelt. Super!
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Klaas Zondervan op 10 March 2009, 14:01:36
120 meter raillengte in 1 uur overbrugd. Dat is dacht ik 0.12km per uur
En dan te bedenken dat een echte loc dat helemaal niet kan, zo langdurig langzaam rijden.
Het belangrijkste doel van dat langzaam kunnen rijden is naar mijn mening dan ook dat een trein mooi vloeiend kan optrekken en afremmen. Zoals de voorbeelden laten zien is digitaal daarvoor de aangewezen oplossing. En dat moet ik dan meteen relativeren, het heeft niet direct met digitaal te maken, maar met de manier waarop de motor door de decoder wordt aangestuurd. Een manier die analoog niet zo makkelijk haalbaar is.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 10 March 2009, 14:16:22
En nog moeilijker als je dit afzonderlijk per loc wilt doen.
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Peter Kleton op 10 March 2009, 15:28:18
 Dan rijdt die lok dan 1 uur lang 1Km per uur, in 't grootbedrijf.
 Bij heuvelen  is dat altijd nog 5 Km per uur.
 Het is zo als Klaas zegt, zo lang en zo langzaam rijden loks nooit.
  Maar goed, het is een leuke snelheidsregeling, die dat kan.
 Gr Peter
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Menno op 10 March 2009, 17:44:03

Mijn laatste poging om een lok langzaam te laten rijden:
120 meter raillengte in 1 uur overbrugd. Dat is dacht ik 0.12km per uur
Langzaam genoeg om te vergeten dat er nog een lok op de baan staat.


Joh, ik heb laatst met een omgebouwde Lima (modeltorque en LoPi 3) 23 minuten en 7 seconden gedaan over m'n testspoortje van 160 cm.  :D

Het gaat inderdaad niet om het feit dat treinen zo lang zo langzaam kunnen rijden, maar meer om het feit dat het kan: ik maak er inmiddels bijna een sport van om nog langzamer te gaan, maar ik vermoed dat ik de grens wel zo'n beetje bereikt heb  ;D

Ik moet alle mensen hier toch gelijk geven: digitaal is dit makkelijker, en misschien nog wel goedkoper op te lossen dan alles analoog aan te passen, de vraag is of je echt graag een analoge oplossing ziet, of toch maar overstag gaat
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: prutser op 10 March 2009, 19:14:35
Om langzaam te kunnen rijden hoef je echt niet digitaal te gaan, met mijn pwm regeling kan ik zo langzaam dat je het bijna niet ziet bewegen.
Maar de verschillende eindsnelheden blijft altijd wel een , eh, dingetje en dan is digitaal de handigste oplossing lijkt mij.

Groet Stephan
Titel: Re: Rijsnelheid locomotieven
Bericht door: Jeroen Smits op 11 March 2009, 18:45:52
Heeft mijn vraag toch een flinke discussie tot gevolg;)

Idd, digitaal heeft de meeste mogelijkheden en zal (uiteindelijk) minder kosten. Misschien dat een kleine situatieschets meer duidelijkheid biedt.

Uiteindelijk wil ik een volledig automatische baan, met mogelijkheden tot manueel rijden. Maar digitaal is dan te makkelijk.... Zoals ik al zei, vind ik de schakelingen zelf bouwen, testen en verbeteren (en wat laten, zelf ontwerpen) juist het leuke aan analoog. Ik studeer nu in de avonduren elektrotechiek, analoge richting. Daar mijn kennis nog relatief beperkt is, de vraag op dit forum (en er zullen er nog wel wat volgen;)).

Als afstudeer project wil ik de baan digitaliseren, maar dan zelf. Software, schakelingen en dergelijk zelf ontwerpen. Maar hoe dit zich precies gaat ontwikkelen... weet ik nog niet (heb nog een paar jaar de tijd;)). Dus eerst maar analoog, en toch realistisch rijden.

De lage snelheden van de filmpjes, die haal ik bijna ook met PWM. Alleen de tweede loc is uitgesloten! Ik ben niet van plan 10-tallen PWM regelaar te bouwen, maar een paar voor een kleine baan is geen probleem.

Mijn vraag was alleen om te kijken of mijn (analoge) manier de goede was, of in ieder geval de goede richting. Geen zin om in locs te gaan solderen wanneer dat niet nodig is.

Bedankt voor de info, digitaal wordt het ooit nog wel eens bij mij.... maar voor nu... analoog;)

Groeten Jeroen