BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Ahlerstal op 02 March 2009, 00:56:14
-
Mijn eerste post als herstarter na 34 jaar!
Ik heb een Roco H0e baantje met een Multimaus. Nu wil ik Egger-Bahn locomotiefjes digitaal maken en gebruiken. De eerste poging met een Lenz decoder leek goed te gaan, maar het Eggertje reed veel te hard. En nu blijkt veel harder dan een analoge Egger. En ik denk dat ik weet waarom:
Roco heeft 16Volt op de baan staan en Egger origineel maar 9Volt. Wat is wijsheid? Een weerstand inbouwen? Als die Egger 0,5A trekt, kom ik op 14Ohm. (?)
Ook ben ik van plan een paar 12V Mashima motortjes in te bouwen, maar kunnen die wel tegen 16Volt? Graag jullie mening.
-
Begin eens met een trafo van 9V aan te sluiten ipv de 16V trafo.
Mvg
Wim.
-
Een 9 volt trafo aansluiten is vragen om problemen, omdat daarmee de centrale of sowieso niet werkt of instabiel wordt of het programmeren niet meer lukt. Lijkt mij dus geen aan te raden mogelijkheid.
Veel beter is:
a/ de maximale spanning die de decoder afgeeft instellen op 9 volt
b/ de maximale snelheid op het gewenste niveau instellen.
Maarten
-
a/ de maximale spanning die de decoder afgeeft instellen op 9 volt
b/ de maximale snelheid op het gewenste niveau instellen.
Komt dat praktisch gezien niet op hetzelfde neer?
-
Nee, die twee hebben weliswaar invloed op elkaar, maar hebben in wezen niets met elkaar van doen.
Als je de maximale spanningsafgifte van de decoder lager instelt, kan de lok nog steeds (veel) te hard rijden. Dan stel je dus ook de maximale snelheid in.
Als je alleen de maximale snelheid instelt krijgt de motor nog steeds de volle 16 volt te verwerken, alleen gedurende kortere tijden. De vraag hierbij is zelfs of je een voldoende lage snelheid kunt instellen. Bepaald niet prettig voor de motor, die dan nog steeds klappen van 16 volt krijgt.
Of het in de praktijk veel uitmaakt weet ik niet, dat hangt van zoveel factoren af. Maar ik geef de voorkeur aan een instelling die in ieder geval niet de oorzaak kan zijn van bijvoorbeeld grote slijtage van koolborstels of een korte levensduur van de motor.
Maarten.
-
Maarten, achter je theorie sta ik ook wel. Alleen: WAAR stel je bij een decoder de max spanning in???? Nog nergens tegengekomen 8) Of iets over 't hoofd gezien?
-
Maarten, ik ga nog steeds niet met je mee. Het lager instellen van de spanningsafgifte gebeurt volgens mij d.m.v. pulsbreedtemodulatie, net als het instellen van de snelheid. Dus het zijn twee instellingen die allebei de pulsbreedte beïnvloeden.
Een echte analoge vermindering van de spanning zou betekenen dat je in de decoder ongeveer 7 volt moet wegwerken, en dat levert te veel warmteontwikkeling op. Dus ik geloof gewoon niet dat het zo werkt
-
Alleen: WAAR stel je bij een decoder de max spanning in???? Nog nergens tegengekomen 8) Of iets over 't hoofd gezien?
In de handleiding :D
En als die CV er niet inzit heb je dus een decoder die dat niet kan. En als je dat toch wil, moet je een decoder hebben die dat wel kan.
Maarten.
-
@Klaas
Nee, het instellen van de maximale spanning gebeurt door het instellen van de maximale spanning.
Het instellen van de maximale Snelheid gebeurt door het beinvloeden van de pulsbreedtemodulatie.
2 verschillende zaken dus.
Wat dat voor gevolgen heeft voor warmteontwikkeling en of een decoder daar tegen kan, dat weet ik niet. Waarschijnlijk is het in de praktijk ook zo, dat decoders die daar niet tegen zouden kunnen dus ook geen instelling hiervoor hebben.
Zoals bekend rij ik met een bepaald merk decoders. De centrale geeft 24 volt af. Ik rij of met 24 volt of met 16 volt uitgangsspanning van de centrale (variabel in te stellen). Op de HO baan die ik met 24 volt voed staan de decoders in de loks ingesteld op max. 16 volt uitgangsspanning. Desondanks heb ik van veel loks de maximum snelheid verlaagd, zoals gebruikelijk rijden ze standaard (dus ook analoog) (veel) te hard.
Ik heb nog nooit problemen gehad.
Wanneer ik voor testdoeleinden, bijv N-spoor, iets moet doen, verlaag ik de uitgangsspanning van de centrale eerst naar 12 volt, om problemen te voorkomen. Wanneer ik weet hoe de decoder is ingesteld voer ik spanning weer op naar 16 volt (of 24) en stel de decoder anders af, dus op max 12 volt.
De N-decoders staan standaard ingesteld (fabrieksinstelling) op max 12 volt, zodat ik regelmatig klachten krijg dat bij gebruik in HO loks deze zo langzaam rijden. Handleiding lezen :D , instelling veranderen. Klaar.
Maarten.
-
Maarten,
Ik weet dat in Zimo decoders inderdaad een instelling bestaat om de uitgangsspanning van de decoder te verlagen. De vraag is alleen nog steeds hoe de decoder dat dan doet. Gewoon een spanningsval van 7 V in de decoder lijkt me erg onwaarschijnlijk. Dat levert je namelijk 3,5 W aan warmte (bij 0,5 A motorstroom) op die afgevoerd moet worden, en dat wordt erg moeilijk in bijvoorbeeld een N-spoor locje.
Als het gebeurt, zoals Klaas oppert, door PWM, dan hebben beide instellingen inderdaad hetzelfde effect. Een echte conversie van de ene spanning in de andere zie ik ook nog niet gebeuren in zo'n klein decodertje.
Groeten, Marcel
-
Hier moet ik op technisch gebied even afhaken, zover reikt mijn kennis niet, maar ik zal bij Zimo navragen hoe het zit.
Maarten.
-
Lijkt me sterk dat het vermogen in een weerstand wordt verstookt. Het PWM-verhaal van Klaas lijkt me veel aannemelijker.
-
Bij Zimo wordt de maximale spanning verlaagd door PWM. In die zin is het niet anders dan de instelling voor de maximale snelheid.
En toch is er een wezenlijk verschil. Als alleen de maximale snelheid is ingesteld, en de lok wordt zwaar belast, dan kan de spanning tot boven de maximaal gewenste spanning oplopen.
Als de maximale spanning is ingesteld, kan de spanning op de motor nooit hoger worden dan de ingestelde maximale spanning, ook als dat niet voldoende is om de gewenste snelheid (snel genoeg) te bereiken.
Een aantal malen heb ik kleine tractievoertuigen met 6V motoren gedigitaliseerd. In alle gevallen heb ik zowel de maximale spanning als de maximale snelheid ingesteld. Het eerste ter bescherming van de motor, het tweede voor het juiste rijgedrag. In alle gevallen heb ik daar Zimo's voor gebruikt.
-
Lijkt me sterk dat het vermogen in een weerstand wordt verstookt.
Nu mij dus absoluut niet :o :o ::) ::)
-
Ik heb de lokmuis2 succesvol met 12V bedreven. Op een lagere spanning werkte de centrale gewoon niet goed. Overigens was dat met een loc met een klein motortje en een zimo mx64 decoder. Een dikke amerikaan kon er niet op rijden. Of dit voor de multimuis ook geld weet ik niet.
-
Dirk, bedankt voor je antwoord. Hoewel beiden met PWM werken, heeft het dus wel degelijk zin om zowel de uitgangsspanning als de maximum snelheid in te stellen.
-
Begin eens met een trafo van 9V aan te sluiten ipv de 16V trafo.
Wim toch! Dat antwoord had ik nou niet van jou verwacht ;D
Dit gaat niet werken, bij mij geeft de multimaus onder de 12 Volt standaard een Error 13 melding wat betekent dat er geen XpressNet master gevonden is: pas voorbij de 12,5 Volt werkt de centrale probleemloos, Tussen 12 en 12,5 Volt is het een kwestie van geluk hebben.
Over 'de Zimo's': hebben alle Zimo's die instellingen voor de maximale motorspanning?
-
Een kennis van em heeft al zijn Eggertjes omgebouwd naar Faulhaber EN digitaal.
Dat schijnt wel goed te werken.
Ik heb eerlijk gezegd geen verstand van digitaal, maar als je er wat meer van wilt weten kan ik hem wel eens vragen contact met je op te nemen.
-
Graag!
-
Wim toch! Dat antwoord had ik nou niet van jou verwacht ;D
Dit gaat niet werken, bij mij geeft de multimaus onder de 12 Volt standaard een Error 13 melding wat betekent dat er geen XpressNet master gevonden is: pas voorbij de 12,5 Volt werkt de centrale probleemloos, Tussen 12 en 12,5 Volt is het een kwestie van geluk hebben.
Over 'de Zimo's': hebben alle Zimo's die instellingen voor de maximale motorspanning?
Zimo's MX63 en MX64 manual heeft het over CV57 om motorspanning te begrenzen:
http://www.zimo.at/web2007/pdf/MX620MX63MX64E.pdf
#57 Voltage reference : The entered value divided by ten is the peak voltage applied to the motor at full speed.
-
JAB, dat was ook een baldadig antwoord. Was het gewoon even zat. Vooral al die oneliner vragen van de afgelopen tijd.
Zo van ik heb een fiets maar de bel doet het niet.
Mvg
Wim.
-
ik heb een fiets maar de bel doet het niet.
Merk, type, zit-ie links of rechts op het stuur, hoe vaak gebruik je 'm, doet-ie het altijd niet of soms wel, werkt-ie op wissel- of gelijkstroom? Kortom, geef eens wat meer info, want zo komen we er niet uit. En gebruik eerst de zoekfunctie eens. ;D ;D ;D
-
... werkt-ie op wissel- of gelijkstroom?
Nog één keer: bij digitaal (tja, je zit in de Digitaal-vraagbaak) is er geen wissel- en gelijkstroom!
En bij fietsbellen volgens mij ook niet.
;D
-
Zimo's MX63 en MX64 manual heeft het over CV57 om motorspanning te begrenzen
Ook de MX62/MX620 kan dit.
-
JAB, dat was ook een baldadig antwoord. Was het gewoon even zat. Vooral al die oneliner vragen van de afgelopen tijd.
Zo van ik heb een fiets maar de bel doet het niet.
Gewoon niet reageren scheelt vaak een hoop stress Wim ;)
-
Ik heb de beschrijving bij CV57 eens gelezen, maar volgens mij gaat dat niet over de begrenzing van de motorspanning. Met CV57 kun je een referentiewaarde instellen waaraan de motorspanning wordt gerelateerd. Waarbij dan als voorwaarde geldt dat de werkelijke spanning niet onder deze referentiewaarde mag komen. En dat alles dient dan om ervoor te zorgen dat de cruisecontrol goed blijft werken, ook als de baanspanning varieert.
Mocht ik het verkeerd zien, corrigeer me maar.
-
Klaas bedoelt neem ik aan deze zin: "The entered value divided by ten is the peak voltage applied to the motor at full speed." Dat kun je desgewenst ook nog anders lezen, maar als je eraan gaat meten blijkt de effectieve spanning inderdaad nooit hoger te worden dan dat.
Zimo heeft hierin voorzien om te zorgen dat bij variërende baanspanning de cruise control dezelfde resultaten blijft geven. Het doel is inderdaad niet het begrenzen van de motorspanning. Het is echter wel het resultaat.
CV57 geeft je de mogelijkheid een maximale spanning op te geven, zodat je deze CV als het ware kunt "mis"bruiken om gebruik te maken van motoren die de volle spanning niet verdragen. De ervaring heeft me geleerd dat dat heel goed werkt.
-
Het doel is inderdaad niet het begrenzen van de motorspanning. Het is echter wel het resultaat.
Kijk, deze opmerking doet het hem. Nou snap ik het helemaal.