BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Arreman op 26 February 2009, 22:09:10

Titel: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Arreman op 26 February 2009, 22:09:10
Hallo,

Ik heb in het schaduwstation een paar wissels liggen die niet altijd om gaan. Bestaat er iets om de werkelijke stand van de tongen van het wissel terug te melden? Ik gebruik nu Fleischmann Profi wissels, en waarschijnlijk kan het daar niet bij omdat ze aangedreven worden door een spoel aandrijving. Maar zijn er andere systemen waar het wel bij kan, en wat voor soort terugmelding krijg je dan?

Alvast bedankt,

Bart
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Wim Ros op 26 February 2009, 22:17:12
Je kunt via de eindafschakeling van de spoel wel iets doen. Maar hoe het dan verder  in koploper verwerkt moet worden is dan nog even de vraag.
Koploper heeft de rij mogelijkheid namelijk al vrijgegeven voor gebruik.
De beste bescherming is het aanzetten van de spookmelding.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Bert van Gelder op 27 February 2009, 01:18:19
Hallo Bart,

Je zou kunnen denken of experimenteren met de wisselaandrijving van Roco, voor onder de tafel. Deze aandrijving bezit namelijk een aantal extra -relais geschakelde- uitgangen die je kan gebruiken voor terugmelding. Werkt echter alleen maar als jouw wissel zelf goed werkt. En daarmee bedoel ik dat als de aandrijving wel om gaat, maar de tongen niet (omdat ze blijven plakken o.i.d.) zul je ook bij deze aandrijving een foute melding krijgen.

Ben even het catalogus nummer kwijt, zoiets als 10040, geloof ik.

Succes, gr, Bert
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Wim Ros op 27 February 2009, 02:21:30
Een andere aandrijving is niet nodig. Eenvoudig een ledje of een relais mee laten schakelen over de eindafschakeling is voldoende. Alleen kun je er verder niet echt veel mee.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Arreman op 27 February 2009, 14:58:06
Het simpelste is inderdaad de spookmeldingen aanzetten, maar daar krijg ik nu nog veel valse meldingen op.

Om het via de eindafschakeling te doen had ik zelf ook over nagedacht, maar als de spoel de wisseltong niet meekrijgt, dan krijg ik wel een terugmelding terwijl de tongen niet meegegaan zijn.
Ik zat meer te denken aan een melding als bijv de tongen sluiting maken aan de naastgelegen spoorstaaf? Maar hoe je dat dan inderdaad weer terug krijgt bij Koploper?
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Paul Haagsma op 27 February 2009, 15:41:17
Bart,

Antwoord op je laatste vraag is simpel: niet.

Mvg,
Paul.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Anne W op 27 February 2009, 22:46:07
Uit de bijdrage van Paul maak ik op dat er weinig vraag naar zo'n optie is, in de software van Koploper zou het te ontwikkelen moeten zijn, een voorwaarde die positief moet worden, in de keten rijweg uitzoeken-wissels stellen-sein op groen-snelheidsinstructie lok.

Deze zin betekent ook dat er een apparaat met ingebouwde software is, die wisselstandbeveiliging als optie heeft.

Groet, Anne W
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Wim Ros op 27 February 2009, 23:03:39
Anne W, ik denk dat U zich eerst eens moet verdiepen in de mogelijkheden van diverse digitale systemen, en daarnaast eens kijken hoe Koploper daar op dit moment mee omgaat, alvorens iets te roepen.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Barend op 27 February 2009, 23:21:19
Als aanvulling op de eerdere reacties:
Littfinski  (LDT) heeft op de site een schema waarmee je via de eindafschakeling een bezetmelder kunt aansturen. Deze kun je als een punt in Koploper opnemen en zo signaleren of een wissel is omgegaan (even los van het probleem van de achterblijvende tongen als de eindafschakeling wel volledig is bereikt). Deze bezetmelding zou je dan via een speciale actie ook nog kunnen gebruiken voor een ingreep los van de visuele melding op het scherm.

Met vriendelijke treingroet

B. Verbiest
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Paul Haagsma op 27 February 2009, 23:51:54
Barend,

Maar dan nog weet jij niet of de wissel in de goede stand staat. Dit is echte probleem, daar dit ook mechanisch defect kan zijn. De aandrijving wel in de goede stand doch fysiek de wissel niet.  Dan heeft controle nog geen echte zin en ik geen echte zin om het in te bouwen in Koploper als vanuit de hardware de controle toch niet water dicht is.

Mvg,
Paul.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Wim Ros op 27 February 2009, 23:58:51
Het enigste wat werkt is de wisselaandrijving zelf onderhouden, en even de contacten van de eindafschakeling schoonmaken. Werk hier al jaren met deze aandrijvingen zelfs dagelijks op mijn testbaantje, en die doen het al jaren zonder probleem.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 February 2009, 00:01:31
Een echt waterdichte controle op de wisselstand is in model bijna onmogelijk. In het grootbedrijf gaan ze daar veel verder in, maar dat moet ook wel want de veiligheid van mensen is er mee gemoeid. Als je de principes van het grootbedrijf wilt overzetten naar het model, dan worden de wissels veel te duur. Zelf probeer ik dichtbij het ideaal te komen door de koppeling tussen motoraandrijving en tongen zo star te maken dat de tongen wel mee moeten.
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Jan Huchshorn op 28 February 2009, 11:13:21
Het simpelste is inderdaad de spookmeldingen aanzetten, maar daar krijg ik nu nog veel valse meldingen op.
 


Bart,

Valse terugmeldingen kunnen de treinenloop danig in de war sturen, vooral als het er veel zijn, zoals je schrijft. Wisselstraten kunnen te vroeg vrijgegeven worden of een trein die ver voor de stopmelder tot stilstand komt, het is ook niet denkbeeldig dat Koploper een trein kwijt raakt.
Je zal dus wat aan die valse terugmeldingen moeten doen.

Je kan wel een beveiliging op je wisselstanden willen hebben, maar daar gaan je wissels nog steeds niet goed mee om. Zoals hierboven ook al geschreven kan je je tijd beter besteden om je wissels goed schakelend te krijgen. En wat onderhoud plegen, plakkende wisseltongen schoonmaken met een kwastje en een beetje wasbenzine b.v.

Jan.

Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Anne W op 28 February 2009, 15:48:08
Beste Wim,

De reactie van Paul is duidelijk, dus .... (ik vind het wel leuk dat je me "U" noemt)

Op de demobaan van Raptor is zo'n wissel signalering gemaakt, maar vraag me niet hoe, hij wordt via de S88 verder verwerkt.


Onderwerp valse terugmeldingen: hangt dus helemaal samen met je terugmeldsysteem, bij S88 afzien van de bandkabel en vervangen door ronde kabel en verder netjes werken, niet in de buurt van voedingsdraden komen.
Het zou wel prettig zijn als de fabrikanten hun S88 ingangen wat "filterden", er is een baan in bedrijf waar 40 meter bandkabel in de S88 gebruikt is, geen enkele storing, maar zit wel op de gefilterde S88 ingang van een bepaald merk centrale, nee niet bij mij ik heb Edits melders met ronde kabel.

Groet, Anne W
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Klapwijkbaan op 28 February 2009, 16:11:36
Wat ik als oplossing heb gebruikt is meer volt op de aandrijving laten zetten. zo heb ik 99.99% zekerheid van de wissels.

ik neem aan dat er nu 14 V op staat. Ik gebruik nu 16 V.

een andere oplossing die soms ook helpt is om de aandrijving te wissellen met een ander. want de kracht kan per motertje verschillen
Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Arreman op 28 February 2009, 18:49:57
Ik zal inderdaad mijn wissel en bediening eens goed onderhanden nemen. Maar het leek me wel een mooie toevoeging als, net als het grootbedrijf, er een systeem was dat terugmelding gaf van je wissels en je dit in koploper kon integreren.

Over de valse bezetmeldingen, ik ben bezig om mijn systeem van S88 naar Loconet om te zetten, ik hoop dat het dan minder wordt.

In iedergeval bedankt voor de adviezen.

Titel: Re: Wisselstand terugmelding
Bericht door: Peter Kleton op 11 March 2009, 19:24:45
 Bij het grootbedrijf zijn er aparte controle stangen ,die aan de tongen zitten. Daarmee wordt gecontroleerd, of het wissel in de stand ligt, die het opgedragen krijgt.
  Kijk er maar eens naar , de dunne stangen zijn de controle stangen. In de wisselsteller zitten controle contacten , die pas omgaan ,als de aandrijf stangen -en - de controle stangen in dezelfde stand staan.
Wanneer het wissel helemaal niet omgaat, dan is er ook een melding want dan stand de het controle relais anders dan het stuurrelais voor de motorsturing.
 Allemaal controle dus. ;)
 In onze modelwereld  kan Koploper  er niets mee, zoals Wim zegt ,het beste is om te zorgen dat je een bijna 100 % betrouwbare wisselomzetter hebt. 8)
Peter