BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: RJ op 24 October 2006, 12:41:44
-
Hoi,
In welke plaatsen stopte de Motorpost met zijn postwagens?
Groetjes,
Robert-Jan
-
Hey,
Ik weet dat Sittard 1 van die plaatsen is geweest.
Verder weet ik het niet.
Mvg, Marcel
-
Verder nog 's Hertogenbosch, Breda, Utrecht CS, Zwolle, Amsterdam CS en volgens mij ook Rotterdam CS. Groningen zal ook wel een laad/losplaats geweest zijn, maar dat weet ik niet 100% zeker.
-
Aanvulling in het zuiden: Eindhoven en Breda.
Groeten van Jan.
-
Haarlem.
-
En Tilburg met z'n eigen postperron achter het hoofdpostkantoor aan de Spoorlaan in het verlengde van het station.
-
Groningen zal ook wel een laad/losplaats geweest zijn, maar dat weet ik niet 100% zeker.
Klopt in Groningen heb/had je ook een laad/losplaats.
-
Verdere aanvullingen: Leeuwarden, Deventer en volgens mij Arnhem ook. ( Op Arnhem Goederen.) Groningen is al genoemd, ik kan me nog herinneren, dat aan het begin van de middag een mP met 2 postwagens vertrok richting zuiden.
-
Niet Rotterdam CS. Wel in Rotterdam maar dan op goederen tussen noord en alexander.
Je weet wel, waar ssn zit ;D
-
ik heb Den Haag HS ook nog niet in het lijstje zien staan ...
-
Wat betreft Rotterdam: vroeger was het bij het CS. Als je het weet kan je nog wel zien waar.
Later zijn ze inderdaad verhuisd naar een plaats tussen Noord en Alexander.
Als je vanaf de A20 vanuit Den Haag de A16 oprijdt heb je er een mooi uitzicht op.
Koen
-
@mcn: Rotterdam N. is pas van later jaren. Voordat dat expeditieknooppunt (EKP) werd geopend werd een spoortje achter het postkantoor aan het Delftseplein (naast CS) gebruikt. De overkapping aan de achterzijde van het pand is vanuit de trein nog steeds goed te herkennen.
-
Arnhem Goederen ook inderdaad. Verder is Roosendaal nog niet genoemd.
-
Wat betreft Rotterdam: vroeger was het bij het CS. Als je het weet kan je nog wel zien waar.
Ja er staat nog steeds enorm groot "Post" op het voormalige postkantoor ;D
-
Volgens mij is het volledige lijstje:
Utrecht, Arnhem, Den Haag, Groningen, Haarlem, 's Hertogenbosch, Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Roosendaal en Sittard.
Dat betreft dan de laatste pakweg 10 jaar van het postvervoer per spoor, dat in 1997(?) eindigde.
-
Centrale punt in dit netwerk is het EKP van Utrecht. De overige plaatsen zijn zeven provinciehoofdsteden: Arnhem, Den Haag, Groningen, Haarlem, 's Hertogenbosch, Leeuwarden, Zwolle en verder Amsterdam, Rotterdam, Roosendaal en Sittard.
Dat waren ze dus... toch nog gevonden op http://www.muscom.nl/collecties/inhoud/artikel/144.htm
Maar waarom Eindhoven nergens genoemd wordt?
-
Delftseplein, staat nu praktisch leeg.
http://maps.google.com/?ie=UTF8&z=17&ll=51.925161,4.473399&spn=0.002971,0.007231&t=k&om=1
Laatst gebouwde EKP, Terbregseweg. Daarna zijn de 5 nieuwe sorteercentra gebouwd (lijken allemaal vreselijk op elkaar, als je bij een de weg weet...) en alle overige EKP's buiten gebruik genomen vwb. sortering van post.
http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=k&om=1&z=17&ll=51.947486,4.523653&spn=0.002969,0.007231
Zoom maar eens uit, dan zie je beide locaties.
-
@mcn: Rotterdam N. is pas van later jaren. Voordat dat expeditieknooppunt (EKP) werd geopend werd een spoortje achter het postkantoor aan het Delftseplein (naast CS) gebruikt. De overkapping aan de achterzijde van het pand is vanuit de trein nog steeds goed te herkennen.
Ok dat wist ik niet. Ben ook maar sinds 1992 machinist. De eerste jaren als rangeermacinist en heb toen veel op het postperron gewerkt met het sternet. Toen ik voor me eigen mocht rijden heb ik maar 1x een echte posttrein gereden naar rotterdam. Vandaar dat ik dacht dat het daar altijd gezetten had.
Raymond.
-
Eindhoven moet er toch echt bij. Want er is een postperron.
Marcel.
-
Ja die in Denbosch lijkt ook wel veel op die van Rotterdam noord.
Maar in welk jaar zijn ze eigenlijk definitief gestopt met de motorposten En vooral ook waarom?
Ik hoor namelijk data vanaf 1992 tot 1997 en nooit de reden.
m.v.g.
Mark
-
Bij mijn weten is het postvervoer gestopt in het eerste halfjaar van 1997. De reden is eenvoudig en Paneuropees: met vrachtwagentjes was het allemaal stukken minder duur.
-
Toch nog even nagezocht (Op de Rails-NVBS):
Het sternet is in 1979 ingevoerd bij de volledige scheiding tussen reizigers- en postvervoer. De H-posten (Hbbkkss'en) werden in dat jaar in dienst gesteld. Deventer en Eindhoven waren ook in het sternet opgenomen maar waren geen expeditieknooppunt (EKP) maar voorsorteercentra.
Het postvervoer per trein is op 1-6-1997 beëindigd.
-
Bij mijn weten is het postvervoer gestopt in het eerste halfjaar van 1997. De reden is eenvoudig en Paneuropees: met vrachtwagentjes was het allemaal stukken minder duur.
Hoewel bottomline alles naar de pecunia is terug te voeren, ligt het wat genuanceerder.
PTT is op zoek gegaan naar mogelijkheden om met name de briefpostsortering verregaand te automatiseren, verder dan in de praktijk met de expeditieknooppunten het geval was. Dat resulteerde in de ontwikkeling van zes sorteercentra, die merendeels nieuw gebouwd moesten worden. Daarbij is de vraag gesteld of de sorteercentra per spoor bereikbaar moesten zijn. Het spoor heeft voordelen, maar zeker ook nadelen: een enorme piek in aan- en afvoer rond de aankomst- en vertrektijd van de trein (bij wegvervoer is dat veel beter te spreiden) en relatief weinig flexibiliteit. Uiteindelijk is daarom gekozen voor 100% wegvervoer, wat als bijkomend voordeel had dat in bjvoorbeeld de regio Utrecht gekozen kon worden voor een relatief goedkoop industrieterrein in Nieuwegein i.p.v. dure grond langs een spoorlijn.
Huub
-
Overigens betekende het einde van het postvervoer per spoor niet het einde voor alle motorposten; ook nu nog zijn er nog een handvol rijdende exemplaren. Naast de voor het NSM gereviseerde 3031 (bruin) hebben we natuurlijk nog de tot meetvoertuig omgebouwde 3032, maar ook nog een aantal onverbouwde mP'tjes. In oude kleuren is alleen de (uiterst gore) 3027 nog aanwezig, in verkeersrood hebben we er nog meer: 3024, 3029, 3030, 3033 en 3034.
groet,
Julius
-
In Amersfoort (en waarschijnlijk ook op andere plekken) staan nog een paar motorposten. Laatst zag ik er eentje vertrekken, wat me opviel is de supersnelle acceleratie ! :o
Joeri
-
Joeri, de motorpost is niets anders dan een locomotief met een (post)ruimte... Vier assen, vier motoren.
@hubertus, dat heb je uitstekend verwoord!
-
i.p.v. dure grond langs een spoorlijn.
Is dit zo duur dan? Als ik in de trein zit zie ik allemaal tuinhuisjes, en groente's voorbij komen!
Heeft er iemand foto's van zo'n plaats? ik denk er over om er 1 op mijn baan te gaan plaatsen!
GRoetjes,
Robbert
-
wat als bijkomend voordeel had dat in bjvoorbeeld de regio Utrecht gekozen kon worden voor een relatief goedkoop industrieterrein in Nieuwegein i.p.v. dure grond langs een spoorlijn.
Wellicht een beetje off-topic, maar het heeft wel te maken met de teloorgang van postvervoer, en goederenvervoer in het algemeen, over spoor.
In ongeveer elke gemeente aan een spoorlijn (en de overig trouwens ook) zie je dat er bedrijven- en industrieterreinen worden aangelegd. Hier worden, door de overheid betaald, wegen aangelegd en overige voorzieningen. Dit wordt betaald (en teruggehaald) uit belastingen die die bedrijven opbrengen.
Als ik nu ergens iets lees over (nieuwe) spooraansluitingen bij bedrijven staat er altijd bij dat het of het bedrijf of de spoorbeheerder een x bedrag heeft gekost. Ik vraag me dan af waarom er nooit bij (nieuwe) bedrijventerreinen gelegen aan een spoorlijn uit z.g. algemene middelen door de overheid ook een spooraansluiting b.v. in de vorm van een kleine laad- en losplaats is gerealiseerd, zoals dat wel bij wegen enz. gebeurt. Volgens mij heeft ook de NS in het verleden hier onvoldoende aandacht aan gegeven, met het bekende gevolg.
Albert
-
Is dit zo duur dan? Als ik in de trein zit zie ik allemaal tuinhuisjes, en groente's voorbij komen!
Heeft er iemand foto's van zo'n plaats? ik denk er over om er 1 op mijn baan te gaan plaatsen!
Volgens mij staat er een plaatje in model in het Praktijkboek Modelspoorwegen.
Wat jij bedoelt zijn volkstuintjes: http://www.nicospilt.com/z02725.JPG
Volkstuintjes bij het spoor moeten weg
(Novum) - Spoorbeheerder ProRail wil tientallen volkstuincomplexen langs het spoor ontruimen. Dat zegt woordvoerder Ilse Heemskerk zaterdag. Het gaat om tuintjes waarvan de gebruikers over of langs het spoor moeten om er te komen. Het merendeel van deze tuintjes bevindt zich in de zuidelijke Randstad.
Mensen die over het spoor lopen, realiseren zich volgens Heemskerk vaak niet hoe gevaarlijk dat is. Bovendien veroorzaken zij vertragingen doordat machinisten afremmen als zij mensen dicht bij of op het spoor zien lopen. ProRail vraagt de gebruikers de tuintjes te verlaten. Wat er gebeurt met hobbytuinders die daaraan geen gehoor geven, weet Heemskerk niet.
De Nederlandse Spoorwegen gaven de tuintjes na de Tweede Wereldoorlog in bruikleen aan medewerkers die er groenten konden verbouwen, zegt Heemskerk. Later zijn veel tuintjes door anderen gebruikt, waardoor nu in sommige gevallen niet meer te achterhalen is van wie de tuintjes zijn. De grond rond het spoor is eigendom van ProRail.
Bron www.elsevier.nl
mvg,
Matthijs
-
Eerst willen ze de grond verkopen, en nu moet het weer weg :-X Sorry daar heb ik geen woorden voor!
Groetjes,
Robbert
-
'Bruikleen'... 'medewerkers'... 'anderen'... 'niet meer te achterhalen'... daar zit toch duidelijk een lijn in.
- Peter
-
Heeft er iemand foto's van die gebouwen en perrons van de PTT post in Tilburg (of andere plaatsen)?
Voor e-mail, stuur een berichtje...
Alvast bedankt!
Groetjes,
Robert-Jan
-
Laatst zag ik er eentje vertrekken, wat me opviel is de supersnelle acceleratie ! :o
Joeri
Een motorpostrijtuig is eigenlijk gewoon de motorwagen uitvoering van een plan V/T maar dan met een platterfront omdat er anders geen bufferbalk in past. Motorposten(Mp's) kunnen los in 55sec. optrekken van 0 naar 100km/u. Het enige reizigers materieel dat dat sneller doet is de ICE3M en mogelijk SGM/SGMm(sprinters), want die gaan van 0 naar 125km/u in 70sec.
Motorposten mooi spul, groetjes Michiel
-
Dat ze snel optrekken wist ik, maar ik had er nooit eentje in het echt zien vertrekken. Ik associeer treinen niet direct met snel optrekken, dus het is 'schrikken' als je ineens een mP ervandoor ziet spuiten.
-
De motorpost die in Leeuwarden kwam stopte niet in het station, maar het sorteercentrum van de PTT had een eigen perron. Niet dat iemand iets anders beweerde, maar het is gewoon bedoeld als aanvulling.
Harm
-
Ik heb nog ergens een VHS-video met diverse spooronderwerpen waaronder over de laatste posttrein. Daarin werd ook de laatste spoorman bij (toen nog) PTT Post geïnterviewd. Hij was al een paar jaar die "enige" en is na het spoortijdperk ook meteen met pensioen gegaan. Ik kan me uit het interview herinneren dat het einde inderdaad een mengeling was van sneller vervoer per vrachtwagen naar ook meer spoor-onafhankelijke postcentra.
Iets anders dat misschien ook wel meespeelde was dat er nog wel eens een posttrein in de brand vloog, en dan was het wel héél veel post foetsie in één keer...
-
Waar werd de post trouwens gelaten voordat die EKP's ontstaan zijn? Werd dat uitgeladen en dan naar een vrachtwagen gebracht? Voor de duidelijkheid, ik heb het over de tijd dat de post nog op de personenperrons mochten van de NS. :)
-
Iets anders dat misschien ook wel meespeelde was dat er nog wel eens een posttrein in de brand vloog, en dan was het wel héél veel post foetsie in één keer...
Kans daarop lijkt me niet groter dan een truck-trailer combinatie die in de brand vliegt. Weet je trouwens hoeveel daarin gaat? Da's ook niet misselijk hoor.
-
Motorposten(Mp's) kunnen los in 55sec. optrekken van 0 naar 100km/u. Het enige reizigers materieel dat dat sneller doet is de ICE3M en mogelijk SGM/SGMm(sprinters), want die gaan van 0 naar 125km/u in 70sec.
Eh, dat klopt wiskundig gezien niet helemaal. Als we er van uitgaan dat de acceleratie constant is over de tijd (wat een redelijke aanname is), dan is de snelheid v gelijk aan de acceleratie (versnelling) a maal de tijd t in seconden.
Voor de Motorpost geldt dat v = a * t, waarbij v = 100 en t = 55, dus 100 = a * 55, oftewel de versnelling is 1,81 m/s2.
Voor het SGM geldt ook dat v = a * t, waarbij v = 125 en t = 70, dus 125 = a * 70, ergo de versnelling is 1,79 m/s2.
Scheelt niet veel, maar de Motorpost trekt toch net wat sneller op.
- Peter
-
I beg to differ... de acceleratie van veel voertuigen is niet lineair, maar neemt af naarmate de snelheid toeneemt. Acceleratie van 0 tot 80 gaat veel sneller dan acceleratie van 80 tot 160.
-
Peter,
Eeven een korte reactie. Je formulewerk is ok. v=at klopt, maar dan moet je wel met de juiste dimensies werken. Of te wel snelheid v in m/s en versnelling a in m/s2 en tijd t in s.
Als je dan je voorbeeld doorrekent is 100 km/u = 27.8 m/s en 125 km/u = 34.7 m/s. Wanneer je dan de versnelling berekent is dat 0.5 m/s2 voor het eerste voorbeeld en 0.5 m/s2 in het tweede voorbeeld, aannemende dat de versnelling constant is.
Met vriendelijke groet,
Hans
-
Niet om het een of ander, maar ik had het over de stations zelf. :P Niet over Motorposten...
Dus: Is er iemand met info over de post per spoor in de jaren '60/'70 en heeft er iemand foto's? Ik hoor het graag.
-
RJ,
Wellicht ken je ze wel, en als je ze mooi vind maar geen foto's kan vinden, de meeste gebouwen staan er nog. Dus de mogelijkheden zijn er ook nog. ;)
Eind jaren '70 Tilburg (http://www.nicospilt.com/PostTilburg.JPG)
Rotterdam Post depot '81 op de achtergond (http://www.nicospilt.com/z26062.JPG)
Utrecht had in '72 nog geen post perron (http://www.nicospilt.com/dia1096.JPG)
En meer post activiteiten in Utrecht (http://www.nicospilt.com/PostUtrecht.htm)
Foto's van Nico Spilt.
m.v.g.
Mark
-
Hallo RJ, in de vroegere jaren werd in Eindhoven de post in de bagageafdeling van de personentreinen meegenomen. Dat was een hectisch gebeuren om de trein weer op tijd te laten vertrekken moet er dus snel uit en ingeladen worden. De postzakken werden dan met electrische lorry's via de lift en de bagagetunnel naar het langsgelegen postkantoor gebracht. In elke bagageafdeling ging dan ook een begeleider van de post mee. Deze moest tijdens de rit de zakken etc al weer klaar zetten bij de deur voor het volgende station.
Ook kwamen er wel motorposten langs het reizigersperron om te laden en lossen. (Meestal spoor 3). Later stopte het postvervoer met de personentreinen en kwam er een apart postperron. En werden er containers gebruikt. Waar tot sluiting van dit expeditieknooppunt de post werd behandeld.
Groeten van Jan
-
Even een klein berichtje over de situatie in Leeuwarden zoals ik die vroeger nog heb meegemaakt, als reactie op nscargo (Harm).
Eerst kwam de intercity uit Utrecht binnen om 12 over het uur op spoor 5, mensen eruit, terugzetten naar het binnenkomende spoor en klaarzetten op spoor 3 voor de volgende intercity slag naar Utrecht en verder.
Zodra dat klaar was kwam in dat slot de MP met 3 of 4 postwagens op spoor 5 binnen en moest dan gelost en geladen worden binnen het uur totdat de volgende IC binnenkwam. Alle post ging door het hele station heen omdat het PTT sorteercentrum toen nog aan de oostzijde van het station lag.
Toen het nieuwe (nu allang weer gesloten) sorteercentrum kwam had die een eigen postperron waar de MP's konden laden en lossen en dit niet meer gezien kon worden.
Eddy (hmm ik wordt oud, al 3 generaties postvervoer in mijn herinnering...)
-
Is er wellicht iemand die een foto heeft van PTT post activiteiten bij het 'nieuwe' postperron in Leeuwarden?
-
Het toeval wil dat ik op 2 januari jl. ben begonnen aan een nieuwe baan bij een bureau dat afgelopen november (tijdelijk?) is verhuisd naar het kantoordeel van het vm. EKP in Haarlem :)
De expeditiehal en het overdekte losperron zijn er nog steeds, dus nu nog een eigen trein en... ;D
PS: wie info of foto's van het EKP in Haarlem heeft, graag een PM-etje.