BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Eelco Storm op 23 October 2006, 20:54:23
-
Ik heb toevalligerwijs een Werkspoor fabrieksplaat met het nummer 1059 op de kop kunnen tikken. Behorende bij een TEE-stel van de NS.
Nu heb ik van een verzamelaar begrepen dat dit geen echte kan zijn, omdat mijn exemplaar van aluminium is en de echte van messing hoort te zijn. Mijn exemplaar zou bij een Open Dag van NS (in Zwolle?) verkocht zijn als replica (afgietsel) van een echte, ergens in de jaren 80.
Kan iemand mij hier meer duidelijkheid over verschaffen? Zijn er meer van die aluminium exemplaren? Of zou het stiekem toch een officieel exemplaar kunnen zijn?
Alvast bedankt voor de hulp!
Eelco
-
Ik was een beetje nieuwsgierig geworden en weet een originele te vinden. Navraag leert dat het origineel brons of messing (ik zelf denk brons) moet zijn. Het is in ieder geval geen origineel!
mvg,
Robin
-
Zal wel messing zijn, want brons blijft niet mooi. Tsja, niets blijft mooi, maar messing blijft langer goed dan brons. Wel eens een bronzen beeld buiten bekeken? ;)
-
Tsja, ik was er al bang voor. Het is natuurlijk ook te mooi om waar te zijn... ;)
Maar dan rest de vraag: ter gelegenheid van welke gebeurtenis zijn er aluminium afgietsels gemaakt van deze plaat?
Eelco
-
En uit nieuwsgierigheid: wat zou ik qua verkoopprijs aan moeten houden voor deze replica? (Met andere woorden, wat zou de gemiddelde gek er voor kunnen geven.. ;))
Eelco
-
Mmmmh... wat heb je er zelf voor neergelegd, en was dat onlangs of al een tijd geleden?
Replica's "doen" over het algemeen een stuk minder dan "the real thing", voorop gesteld dat de kopende partij weet dat het geen echte autentieke plaat is.
-
Ik heb er onlangs 50 voor neergelegd. Ook omdat het materiaal aliminium is. Als het messing oid zou zijn, dan zou het wellicht een ander verhaal zijn. Dan zijn de materiaalkosten al vrij hoog.
Dat replica's een stuk minder doen is logisch natuurlijk. Behalve wanneer iemand een replica als 'echt' wil verkopen. En zo dus een vervalsing aanbiedt. Ik heb gehoord dat er bijvoorbeeld vervalsingen zijn opgedoken van de samengestelde fabrieksplaat van een NS 1200.
Als ik deze plaat zou verkopen zou ik dat alleen doen met de nadrukkelijke toevoeging dat het om een replica gaat uiteraard.
Eelco
-
50 euro is wel aardig aan de hoge kant geweest voor een aluminium replica. Dat krijg je er waarschijnlijk niet meer voor als je er bij verteld dat het een replica is.
/Emiel
-
Ik beschouw het in elk geval als een goed leermoment. Blij dat ik niet voor een veel hoger bedrag het schip ben ingegaan.
Het maakt in elk geval deel uit van mijn eerste schreden op het pad van de nummerplatenverzamelaar. Door schade en schande wordt men wijs.
Als er nog eens iemand zou zijn die de plaat wil overnemen, zal ik er zeker bijzeggen dat het een aluminium replica is. Voorlopig hangt ie best leuk aan de muur. Ik ga 'm zwart schilderen en messingkleurige letters geven.
Eelco
PS: het ding meet 17,5 x 30 cm, ik neem aan dat dat de originele maten zijn.
-
Ik zou me nog even niet zo['n zorgen maken over het feit dat de fabrieksplaat van aluminium is. Als je kijkt naar de Nederlandse elctrische locomotieven dan zie je dat alle schilden ook van aluminium zijn en die locs zijn nog net even ouder dan de TEE. Na de tweede wereldoorlog zijn schilden veel vaker van aluminium gemaakt en veel minder van brons (net als klokken worden nummerplaten in brons gegoten). Men maakte zich over verwering van bronzen nummerplaten niet zo veel zorgen, aangezien poetsen in die tijd nog veelvuldig gedaan werd. Het voordeel van aluminium is dat je niet zo veel hoeft te poetsen.
Persoonlijk zou ik de zwarte en messingkleurige verf er maar snel afhalen. Het kan de waarde van de fabrieksplaat best wel eens in waarde laten dalen...
Groeten,
Erik
-
Ik heb 'm nog niet geschilderd hoor.. ;) Momenteel is ie aluminiumkleurig met rode verf.
Ik heb van een verzamelaar begrepen dat er afgietsels zijn gemaakt voor een open dag in de jaren '80. hij was heel stellig over het feit dat een aluminium plaat nooit echt kon zijn.
Uitsluitsel zou gegeven kunnen worden door iemand die de originele plaat zou hebben van dit treinstel. Of iemand die net als ik een aluminiumplaat heeft hangen met het zelfde nummer...
Zouden ze zoiets weten bij het Werkspoormuseum?
Eelco
-
Staan er goede foto's van de 'machinekamer' van de TEE in het boek van Van Oostrom? Misschien is daar meer duidelijkheid te vinden...
Eelco
-
50 euro. Best netjes voor een replica, toch? Als je weet wat er tegenwoordig gevraagd/betaald wordt voor de autentieke platen helemaal. Zou ik dan ook maar niet meer wegdoen, tenzij je ooit een echte vindt.
Er zijn ook kunststof afgietsels in omloop. Leuk hoor, maar natuurlijk niets waard.
Overigens waren alleen de nummerplaten van de Alsthom loc's van aluminium (1100, 1300, 24/2500). De overige waren toch echt van messing (en dus ook een stuk zwaarder).
-
Ik ben me inderdaad terdege bewust van de prijzen ja. Dus soms kan een replica een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om zo'n 1200-fabrieksplaat die op de neuzen zat.
Ik heb het Werkspoormuseum gemaild, dus ik wacht hun antwoord af. Afgaande op de commentaren hier hou ik het er voorlopig op dat ie niet authentiek is.
De frontplaat van een 2400 die ik heb is inderdaad van aluminium, maar weegt toch nog aardig wat kilootjes.. ;D
Tot slot een fotootje van de plaat in kwestie:
(http://img83.imageshack.us/img83/9213/werkspoorno5.th.jpg) (http://img83.imageshack.us/my.php?image=werkspoorno5.jpg)
Eelco