BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Rob Bogers op 11 February 2009, 15:48:00
-
Ik heb via de zoekfunctie gezocht maar kon het niet vinden. De vraag, als ik twee leds in serie wil solderen moet ik dat de voorschakelweerstand ook verdubbelen?
-
Rob,
Ik heb ook voor je gezocht en wel gevonden.
Kijk maar eens in dit draadje.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=16737.msg253006#msg253006 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=16737.msg253006#msg253006)
Gerard
-
Rob, ga hier (http://faq.tweakers.net/cme/ledweerstand.html) maar even uitproberen.
Sander
-
Cool 7 leds gaat nog daarna niet meer
-
Ik wist dat het ergens moest staan maar helaas kon ik door de bomen het bos niet meer zien. In ieder geval bedankt voor het zoeken.
-
De voorschakelweerstand heeft doel om de spanning te dempen naar je LED. Het is dus andersom, meer LED's in serie, minder weerstand. Overigens kun je niet oneindig LED's in serie zetten, want met elke LED extra eraan geknoopt word de stroomverbruik (Ampere, dit geval eerder milli Amper) groter en dat loopt door al die LED's en dat vinden je op geven moment niet zo leuk.
-
Dat is niet helemaal correct.
Het stroomverbruik zal bij leds in serie niet groter worden.
Waar je rekening mee moet houden is de spanningsval over de leds.
en de totale spanning over de schakeling.
vb: 3 leds in serie 0,5 V spanningsval over de led is in totaal 1,5V
Bij een werkspanning van bv 12V en een gewenste stroom van 20mA
hanteren we het volgende sommetje om de weerstand te berekenen.
De spanning over de R is 12-1,5=10,5V
R=U/I dus 10,5/0.02=525ohm.
Die is niet te koop dus zoeken we de dichtsbijzijnde E12 dat 560ohm
Alstublieft basis electronica van de MTS 30 jaar geleden.
-
Even ter aanvulling: de spanning over een LED (en de maximale stroom door een LED) is afhankelijk van het type LED. De in het voorbeeld hierboven genoemde 0,5 V is erg weinig (maakt voor het voorbeeld verder niet uit). Hieronder twee voorbeelden waar ik zelf de laatste tijd mee bezig ben geweest:
Voor een rode LED, kan de spanningsval over de LED bijvoorbeeld 1,8 V zijn. Voor een witte LED bijvoorbeeld 3,4 V. In een loc heb ik vorige week bijvoorbeeld front- en sluitseinen gemaakt met twee witte LEDs en één rode LED. Ik ben toen even uitgegaan van een voedingsspanning van 18 V. De twee witte LEDs heb ik in serie gezet. Daarover valt in totaal dan dus 3,4 + 3,4 = 6,8 V. De weerstand die hierbij hoort is dus (18 - 6,8) / 0,02 = 560 Ohm. Bij de rode LED hoort een weerstand van (18 - 1,8) / 0,02 = 810 Ohm. Ik heb uiteindelijk weerstanden van 620 en 820 Ohm gebruikt (omdat ik die toevallig had).
Bij een dubbeldekker rijtuig heb ik twaalf witte LEDs gebruikt. Die kan ik niet allemaal in serie zetten (dat zou 12 x 3,4 = 40,8 V zijn, en zo hoog is de voedingsspanning niet), dus heb ik dit verdeeld in vier groepjes van telkens drie LEDs in serie. Weer uitgaande van een voedingsspanning van 18 V, heb ik dus voor elk groepje een eigen weerstand van (18 - 3 x 3,4) / 0,02 = 390 Ohm gebruikt. Overigens branden de LEDs nu veel te fel, dus ik moet deze weerstanden nog even vervangen door exemplaren met een hogere waarde.
De spanningsval over een LED en de maximale stroom door een LED, zijn te vinden in de datasheet van de LED.
-
Klopt dat de 0,5 v te laag is .
Het is ook maar een rekenvoorbeeld.
Zolas je zegt zijn er en hoop verschillende leds.
mvg Rieks
-
Rieks,
Ik begreep inderdaad dat je de 0,5 V alleen maar als rekenvoorbeeld bedoelde. Ik wilde alleen ever voorkomen dat (niet zo) slimme elektrotechnicus er nu zomaar vanuit gaat dat de spanningsval over een LED altijd 0,5 V is.
Groeten, Marcel